Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  85%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.1°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.1°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
Υποτιμούμε σοβαρά τους κινδύνους από το κλίμα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποτιμούμε σοβαρά τους κινδύνους από το κλίμα

 • A-
 • A+
Η Αυστραλία και η Βραζιλία είναι τα καλύτερα παραδείγματα για την ανάγκη να αλλάξουμε προσανατολισμό. Να αφήσουμε πίσω μας τον πολιτισμό της καταστροφής που μετατρέπει τα ζώα και τους φυσικούς πόρους σε «προϊόντα» και «υπηρεσίες» και να φτιάξουμε έναν διαφορετικά οργανωμένο κόσμο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν περνάει μέρα που να μη διαβάσουμε και από ένα άρθρο για μια φυσική καταστροφή σε κάποιο σημείο του πλανήτη. Φυσικές καταστροφές που τις περισσότερες φορές συνδέονται άμεσα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο νομίζω ότι υποτιμούμε σοβαρά τους κινδύνους που η κλιματική κρίση εγκυμονεί για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Πώς αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι «από την υπογραφή της Συνθήκης του Κιότο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 60%, ενώ από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 κατά 5%», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ και συντονιστής του Προγράμματος Η2020, «Paris Reinforce», Χάρης Δούκας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Η2020, «Paris Reinforce» και τις «ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ».

Με αφορμή λοιπόν τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων που τονίζουν ότι αν συνεχίσουμε με αυτές τις πολιτικές όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5οC, αλλά θα φτάσουμε στους 3οC, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 και τη μετάβαση της χώρας μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ημερίδα είχε σκοπό να διερευνήσει ποιες είναι οι καταλληλότερες και συμφερότερες ΑΠΕ, αφού προστασία του περιβάλλοντος δεν σημαίνει ότι σταματάς να καταστρέφεις με τον έναν τρόπο (εξορυκτική διαδικασία λιγνίτη) και καταστρέφεις με έναν άλλο τρόπο, τοποθετώντας ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια υπαρξιακή κρίση

«Οι άνθρωποι δαμάσαμε τη φύση για χάρη της ανθρώπινης εξουσίας, του κέρδους και της ηδονής. Ηδη όμως η απέραντη δύναμη της φύσης είχε αρχίσει να ανταποκρίνεται τυφλά, εκδικητικά: οι άνθρωποι είχαμε ορίσει για τον εαυτό μας μια ανείπωτη μελλοντική καταστροφή εάν δεν μεταβάλλαμε άμεσα τις συνέπειες, τις προτεραιότητες της συλλογικής μας συνύπαρξης», θα πει ο συνιδρυτής της ΕΛΛΕΤ και πρόεδρος της Επιτροπής της Οργάνωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Κώστας Καρράς, στην εναρκτήρια ομιλία του, καυτηριάζοντας την ανερυθρίαστη συμπεριφορά μας απέναντι στη φύση και τις μελλοντικές γενιές.

«Στην Αυστραλία, η πολιτική ηγεσία προέβαλε απερίφραστα το οικονομικό κέρδος από την εξόρυξη κάρβουνου και την εξαγωγή του προς τους οικονομικά ανερχόμενους γίγαντες της Κίνας και της Ινδίας, αψηφώντας την προβλεπόμενη από το 2008 αναπότρεπτη κόλαση των φλεγόμενων δασών. Στη Βραζιλία, μια επίσης δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση εποφθαλμιά τον Αμαζόνιο όχι ως κοιτίδα πλανητικής βιοποικιλότητας, αλλά ως αντικείμενο βραχυπρόθεσμης εκμετάλλευσης κάποιων φυσικών στοιχείων εις βάρος του συνολικού οικοσυστήματος του Αμαζονίου και του πλανήτη», συμπληρώνει ο κ. Καρράς.

Δυστυχώς τόσο η Αυστραλία όσο και η Βραζιλία είναι τα καλύτερα παραδείγματα για την ανάγκη να αλλάξουμε προσανατολισμό. Να αφήσουμε πίσω μας τον πολιτισμό της καταστροφής που μετατρέπει τα ζώα και τους φυσικούς πόρους σε «προϊόντα» και «υπηρεσίες» και να φτιάξουμε έναν διαφορετικά οργανωμένο κόσμο. «Δεν θα επιτύχει η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης εάν βασίζεται, όχι στις αναγκαίες μεταβολές των καταναλωτικών μας προτύπων, αλλά σε υποβάθμιση των στοιχείων βιοποικιλότητας, φυσικού κάλλους και πολιτισμού που συνθέτουν, εν πολλοίς, τη θετική μας ταυτότητα ως λαού», προσθέτει ο κ. Καρράς.

Ομως οι άνθρωποι ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν αλλάζουμε, γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύουμε ότι η ζωή μας, η υγεία μας, είναι σε συνάρτηση με την υγεία των οικοσυστημάτων. Με την υγεία της Γης που ζούμε πάνω της. Και δεν αλλάζουμε παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, λόγω ακριβώς αυτής της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς που αναφέρει ο κ. Καρράς. Λόγω αυτής της κουλτούρας του κέρδους και της συσσώρευσης άχρηστων αγαθών.

Οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον και η περίπτωση των ανεμογεννητριών

Κώστας Καρράς και Χρήστος Ζερεφός στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία, από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Να μη μας ενδιαφέρει το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας, το εγώ μας και η καλοπέρασή μας περισσότερο από το δάσος, τη θάλασσα, τον καθαρό αέρα, τα ζώα και τα φυτά. «Αν δεν επικρατήσουν άλλα πρότυπα ζωής, η ισχυρή ατμομηχανή καταναλωτικής συμπεριφοράς θα επηρεάζει πάντοτε περισσότερο από όποιες επιμέρους υποβαθμίσεις προστατευόμενων πολιτισμικών και φυσικών τοπίων», λέει ο κ. Καρράς.

Ωστόσο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τα νέα πρότυπα της σύγχρονης ζωής. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η κατανόηση ότι η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής πρόκλησης σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα περνά από δύο βασικά απαιτούμενα, τη μεταβολή σημερινών προτύπων της σύγχρονης ζωής και τον σεβασμό των παραδοσιακών αξιών της χώρας», συμπληρώνει ο κ. Καρράς.

Σήμερα στην επιθετική εγκατάσταση ανεμογεννητριών ένα κομμάτι της κοινωνίας αντιδρά. Ο βασικός λόγος είναι η περιβαλλοντική διάσταση. Στα Αγραφα, στην Ανδρο, στην Τήνο και στις νησίδες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, κάτοικοι και επιστήμονες μιλούν για λεηλασία της φύσης. «Οι άνθρωποι εκεί δεν είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, αλλά άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στον τόπο τους και δεν θέλουν να τον δουν να μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή», θα πει ο Παναγιώτης Φωκάς-Παγουλάτος, μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Ο κ. Φωκάς-Παγουλάτος, αφού αναφέρθηκε σε αδειοδοτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα σε περιοχές NATURA, μίλησε για «ανεξερεύνητες, παρθένες περιοχές που δεν ξέρουμε τη βιοποικιλότητα που διαθέτουν και γι' αυτό πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτες και προστατευμένες».

Στην επίκληση των εταιρειών αλλά και των πολιτικών ότι αφού η βιοποικιλότητα θα καταστραφεί λόγω της κλιματικής αλλαγής ας αποτρέψουμε τουλάχιστον τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το περιβάλλον με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ο Αποστόλης Καλτσής, συντονιστής Προγραμμάτων Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τονίζει: «Με ζώντα και ακέραια οικοσυστήματα θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και όχι με ανεμογεννήτριες». Ο κ. Καλτσής αναφέρθηκε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα κοντά σε προστατευόμενη περιοχή που είναι κούρνια ορνέων, ενώ για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη είπε: «Η Μάνη είναι πέρασμα μεταναστευτικών πουλιών. Πέντε χιλιάδες αρπακτικά περνάνε από κει όπου θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Σ’ ένα εμβληματικό τοπίο θα στηθούν 50 ανεμογεννήτριες 120 μέτρων ύψους». Ο κ. Καλτσής μίλησε και για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει αποφανθεί «ότι δεν επιτρέπονται αντισταθμιστικά μέτρα σε περιοχές NATURA», ενώ για τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων μέσα από τα βουνά προκειμένου να μεταφερθούν οι ανεμογεννήτριες θα πει: «Η διάνοιξη δρόμων σε αδιατάρακτες περιοχές είναι καταστροφική, αφού οι περιοχές αυτές είναι υψίστης σημασίας γιατί είναι καταφύγιο της άγριας ζωής».

Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν για μια ομαλή μετάβαση σε καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ και αυτές οι λύσεις παρουσιάστηκαν στην ημερίδα. Κατ’ αρχάς η εξοικονόμηση ενέργειας, για την οποία μίλησε η Alice Κοροβέση, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Η κ. Κοροβέση, αναφερόμενη στην ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζει ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα, εξήγησε τα οφέλη που θα προκύψουν για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον από την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Για το γεωθερμικό δυναμικό της Ελλάδας που παραμένει ανεκμετάλλευτο μίλησαν οι καθηγητές Μιχάλης Φύτικας και Κώστας Παπαβασιλείου καθώς και ο πρ. επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και πρ. υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στη χρόνια απουσία ενεργειακού σχεδιασμού στην Ελλάδα. Ο ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ξενοφών Βερύκιος, ανέπτυξε την τεχνολογία παραγωγής υδρογόνου, που μπορεί να συμβάλει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας όσο και στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Από την ημερίδα έγινε σαφές ότι στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ένα ενεργειακό μείγμα που να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε ενέργεια, να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια χωρίς να καταστραφεί το φυσικό τοπίο. Είναι θέμα όμως πολιτικής βούλησης. Γιατί όπως έλεγε και ο Γκάντι, «η Γη μπορεί να θρέψει όλους, αλλά δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους».


 

 


 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα σύννεφα φωτιάς όλο και πυκνώνουν!
Τα σύννεφα φωτιάς δεν είναι πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο. Πρωτοφανής είναι η συχνότητα με την οποία πλέον εμφανίζονται ● Εχουν την ικανότητα να δημιουργούν καταιγίδες που εκδηλώνονται με αστραπές, ισχυρές...
Τα σύννεφα φωτιάς όλο και πυκνώνουν!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντέχουμε άλλες απώλειες;
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυστραλία. Είναι όμως αχαρτογράφητα νερά μόνο για...
Αντέχουμε άλλες απώλειες;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινες» προθέσεις με αγκάθια οικονομικά
Το φιλόδοξο σχέδιό της για μια πλήρως απεξαρτημένη από τους ρύπους που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου Ευρωπαϊκή Ενωση ώς το 2050 κατέθεσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν,...
«Πράσινες» προθέσεις με αγκάθια οικονομικά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
Οσο οι επιστήμες αναπτύσσονται, παρατηρούμε ότι πολλοί ερευνητές στρέφονται στην παρατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων της φύσης προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Εχουμε χρέος να κάνουμε αυτό που μπορούμε»
Τι κι αν έχει βουίξει ο κόσμος πως η ώρα μηδέν, όπου η κατάσταση στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμη, έφτασε; Ο Ζοέλ Γκιό, φυσικός επιστήμων και διευθυντής Ερευνας του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου...
«Εχουμε χρέος να κάνουμε αυτό που μπορούμε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας