• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταναλώνουμε περισσότερο απ’ όσο αντέχει ο πλανήτης

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα εργασίας της Circle Economy, η μη βιώσιμη χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων καταρρακώνει τον πλανήτη, ενώ μειώνεται η ανακύκλωση.

Καθώς η κλιματική κρίση αναγνωρίζεται πλέον ως η πρώτιστη απειλή για την οικονομία, την ευζωία ανθρώπων και οικοσυστημάτων, μια νέα έκθεση της Circle Economy προστέθηκε στη λίστα των μελετών που αποδεικνύουν την άμεση σχέση της κλιματικής αλλαγής και της κατάρρευσης των οικοσυστημάτων με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στο World Economic Forum στο Νταβός, κάθε χρόνο αρπάζουμε από τη γη 100 δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών. Ορυκτά καύσιμα, μέταλλα, υλικά οικοδομών και δέντρα. Σε κάθε έναν κάτοικο του πλανήτη αντιστοιχεί ο τραγικός αριθμός των δεκατριών τόνων περίπου, κάθε χρόνο.

Οι συγγραφείς της έρευνας προειδοποίησαν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα Guardian ότι «οδηγούμε τον πλανήτη στην καταστροφή με το να συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι απεριόριστοι οι φυσικοί πόροι του».

Ο πληθυσμός της Γης διπλασιάστηκε, αλλά τα υλικά που η παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιεί για να λειτουργήσει έχουν τετραπλασιαστεί από το 1970 μέχρι σήμερα. Τα τελευταία δύο χρόνια (ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι τελευταίες μετρήσεις της έρευνας αφορούν το 2017) η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 8%, αλλά η επαναχρησιμοποίηση υλικών σημείωσε πτώση, καθώς από το 9,1% έπεσε στο 8,6%.

Τώρα τι υλικά είναι αυτοί οι 100 δισεκατομμύρια τόνοι; Σχεδόν το 50% αφορά υλικά που χρησιμοποιούμε στις κτιριακές κατασκευές, δηλαδή άμμο, χαλίκι, άργιλο και τσιμέντο αλλά και διάφορα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων. Κάρβουνο, πετρέλαιο και αέριο κρατούν το 15% του συνόλου των υλικών, ενώ 10% αντιστοιχεί στα μεταλλεύματα. Ο,τι απομένει, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 25%, αφορά τα δέντρα και φυτά που χρησιμοποιούμε είτε για την παραγωγή τροφής είτε για την παραγωγή καυσίμων.

Η μερίδα του λέοντος, ήτοι το 40% των υλικών, οδηγείται στην κατασκευή κτιρίων και υποδομών, με τις υπόλοιπες κατηγοριοποιημένες δραστηριότητες να ακολουθούν. Δηλαδή παραγωγή τροφής (21,3%), υπηρεσίες μεταφορών (8,7%), κλάδος υγείας (9,3%), τηλεπικοινωνίες (5,6%) αλλά και καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι η ένδυση και η επίπλωση (6,9%).

Τώρα, αν αναρωτηθεί κανείς τι ποσοστά από αυτή τη θηριώδους μεγέθους ετήσια κατανάλωση παραμένει εν ζωή και χρήση έπειτα από έναν χρόνο, τότε βλέπουμε ότι μιλάμε για το ένα τρίτο αυτής, που αντιστοιχεί στα κτίρια και τα οχήματα.

Ενα ποσοστό 15% εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα υπό τη μορφή αερίων του θερμοκηπίου, ενώ περίπου ένα τέταρτο διαρρέει στο περιβάλλον ως απορρίμματα (π.χ. πλαστικά), δηλαδή καταλήγει στους ωκεανούς και τους υδάτινους φορείς. Στις χωματερές καταλήγει το 11,2% και δυστυχώς μόλις ένα 8,6% αυτών ανακυκλώνεται.

Τραγικό ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι η λύση για την επιβίωσή μας, δηλαδή του πλανήτη, βρίσκεται στην κυκλική οικονομία. Πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί και χαράξει τις πολιτικές για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία -από την Ευρώπη μέχρι στιγμής συναινούν 13 χώρες μεταξύ των οποίων είναι οι Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία-, ενώ η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αποδέχτηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της κυκλικής οικονομίας είναι η Κολομβία.

Ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα που δίνουν προς σκέψη οι συγγραφείς της έρευνας, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που η Κίνα σταμάτησε να εισάγει τα ξένα απορρίμματα, θα οδηγήσει τις χώρες που ασκούσαν αυτή την πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών τους -βλέπε Αυστραλία- να υιοθετήσουν τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, ενώ η ανακύκλωση των υλικών θα πρέπει να ανεβάσει τα ποσοστά της σε κάθε χώρα του πλανήτη. «Η ανακύκλωση καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες, βελτιώνει τις συνθήκες ζωής μας και φυσικά θα βοηθήσει σημαντικά στο να πετύχουμε τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως και να ανασχεθεί η αποψίλωση των δασών», καταλήγουν.

Ας το ξανασκεφτούμε λοιπόν, ας δούμε την εικόνα του λεηλατημένου και κακοποιημένου πλανήτη και ας αλλάξουμε τις συνήθειες που στην ουσία είναι κακοποιητικές προς τον εαυτό μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;
Η έκθεση με τίτλο «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον – κατάσταση και προοπτικές 2020» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις για τις οποίες απαιτούνται επείγουσες λύσεις.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια καρχαρίες και σελάχια αλιεύονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του κόσμου. Οι θάλασσες μακελεύονται στο όνομα της ανθρώπινης όρεξης. Μα, καταναλώνουμε όσα σκοτώνουμε;
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Γη έχει ανάγκη τη φροντίδα μας!
Με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό θέμα κι αν καταπιαστούμε ανακαλύπτουμε ότι πίσω από το πρόβλημα κρύβονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεν έχει πια γούστο να παίζουμε «κρυφτό», γιατί όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο...
Η Γη έχει ανάγκη τη φροντίδα μας!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
Οσο οι επιστήμες αναπτύσσονται, παρατηρούμε ότι πολλοί ερευνητές στρέφονται στην παρατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων της φύσης προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σχεδόν αδύνατον να εξολοθρεύουμε τις κατσαρίδες μόνο με χρήση εντομοκτόνων, λένε Αμερικανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες χωρίς δυστυχώς επιτυχία.
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στήνουν νησίδες ανακύκλωσης
Με… νησίδες ανακύκλωσης σε κάθε σχολείο μαθαίνουν τα παιδιά σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα να συλλέγουν ξεχωριστά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. «Το πρόγραμμα στα σχολεία έχει αρχίσει και υλοποιείται με μεγάλη...
Στήνουν νησίδες ανακύκλωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας