Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδού ο Ελληνας
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδού ο Ελληνας

  • A-
  • A+

Γερασμένος και παραμελημένος από την πολιτεία, με «κακές» συνήθειες από τα μικρά του, που ζει σε τοξικό περιβάλλον και έχει πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, αλλά που όμως δεν φτάνει και πληρώνει από την τσέπη του. Αυτό είναι το προφίλ του Ελληνα, σύμφωνα με τη φετινή ετήσια έκθεση «Health at a glance» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίπεδο «ανεπαρκέστατο», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «ανεξαρτήτως των υπερβολών που σημειώθηκαν πριν από την κρίση, ιδίως για την παροχή αξιόπιστης και αξιοπρεπούς ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας στον πληθυσμό, και ιδίως σε εκείνους που δεν έχουν τις εναλλακτικές της προσφυγής σε ιδιώτες παρόχους».

Οι αριθμοί που παραθέτει ο Οργανισμός είναι αμείλικτοι: Οι δημόσιες τρέχουσες δαπάνες υγείας για την Ελλάδα διαμορφώνονται στο 4,7% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 6,6% του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ και 6,5% του ΑΕΠ το 2009 στη χώρα μας.

Αλλά και σε σχέση με την κατά κεφαλή δαπάνη υγείας η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, σύμφωνα με τον Οργανισμό, σημειώνοντας μείωση κατά 9,4% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2008 έως το 2013 και παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη έκτοτε, λόγω δημοσιονομικών περικοπών και της κάμψης του διαθέσιμου εισοδήματος που έφερε η κρίση. Αποτέλεσμα σήμερα η κατά κεφαλή δαπάνη υγείας στη χώρα μας να βρίσκεται περίπου στα 2/3 του επιπέδου του 2009 (2.071 ευρώ το 2009, 1.470 ευρώ το 2018)!

Κατά τα άλλα... αντέχουμε, δεδομένου ότι η συνολική κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού αξιολογείται ως «ικανοποιητική» από τον ΟΟΣΑ, «κοντά στον μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου». Ωστόσο, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και ο ΟΟΣΑ τούς απαριθμεί, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή υγεία, αλλά και την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των σχετικών πόρων και υποδομών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας.

«Κακές» συνήθειές του και σε άθλιες συνθήκες

1. Κάπνισμα: Παραμένουμε πρωταθλητές, παγκοσμίως, στο κάπνισμα, αλλά με πτωτική τάση στους παραδοσιακούς καπνιστές τσιγάρων. Η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στο ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση (27% έναντι 18% στον ΟΟΣΑ). Ωστόσο, από το 2007, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 12,5%, περίπου. Γιατί; Λόγω της μεγάλης κρίσης και ύφεσης που επακολούθησε (μείωση εισοδημάτων, αύξηση τιμών στα νομίμως διακινούμενα τσιγάρα λόγω φορολογίας) και, πιο πρόσφατα, λόγω της στροφής από την κατανάλωση παραδοσιακών τσιγάρων στα ηλεκτρονικά προϊόντα νικοτίνης.

2. Ατμοσφαιρική ρύπανση: Θανατηφόρα τοξικό το περιβάλλον στη χώρα μας. Η Ελλάδα καταγράφει υψηλό ποσοστό θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση (77 θάνατοι ανά 100 χιλ. άτομα πληθυσμού έναντι 40 στον ΟΟΣΑ). Γιατί; Κυρίως λόγω αυξημένης συγκέντρωσης ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία μικροσωματιδίων, από τις εκπομπές ρύπων και παράλληλα την περιορισμένη αποκατάσταση των πηγών ενέργειας από πετρέλαιο, τα παράγωγά του και από λιγνίτη σε πηγές φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3. Παιδική παχυσαρκία: Η παιδική παχυσαρκία βρίσκεται σε αύξηση. Παρ' όλο που στα ενήλικα άτομα το ποσοστό υπέρβαρων στη χώρα μας βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά 5-9 ετών είναι ανησυχητικά υψηλό!

4. Αλκοόλ: Η χώρα μας μπορεί να εμφανίζει σχετικά χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ στον πληθυσμό, αλλά δεδομένου ότι δεν καταγράφονται η παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών στο σπίτι καθώς και το εκτεταμένο λαθρεμπόριο λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ο δείκτης να είναι αποτέλεσμα υποεκτίμησης.

Η πανάκριβη υγεία: Ο λογαριασμός στον ασθενή

◼Δωρεάν πρόσβαση, αλλά...

Αν και το 100% του πληθυσμού έχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, το δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα καλύπτει μόνο το 61% των συνολικών δαπανών υγείας, έναντι 71% στον ΟΟΣΑ. Η κάλυψη για νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 66% στην Ελλάδα (88% στον ΟΟΣΑ), για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη 62% (77% στον ΟΟΣΑ), για οδοντιατρική φροντίδα 0% (29% στον ΟΟΣΑ) και για φαρμακευτική φροντίδα 54% (57% στον ΟΟΣΑ). Το υπόλοιπο 39% των δαπανών υγείας καλύπτεται κατά 4 % από την ιδιωτική ασφάλιση (όσο και στον ΟΟΣΑ) και 35% από την τσέπη των ασφαλισμένων (έναντι 21% στον ΟΟΣΑ).

◼ Τι πληρώνουμε;

Από τα χρήματα που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιατρικές εργασίες, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη, έναντι 9% στον ΟΟΣΑ, και το 37% σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα.

◼ Ακριβά μου φάρμακα

Η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας (εκτός νοσοκομείου) είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, με το 46% της δαπάνης να καλύπτεται από τους χρήστες, έναντι 16% στη Γερμανία και 13% στη Γαλλία.

Αμέτοχη η πολιτεία - Στήριγμα η οικογένεια<

Η χώρα μας είναι η τρίτη πιο γερασμένη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο, με το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 και 80 ετών να διαμορφώνεται σε 21,7% και 6,8% αντιστοίχως σήμερα, με πρόβλεψη για 37% και 14% αντιστοίχως το 2050.

Παρ’ όλα αυτά η χώρα μας δεν διαθέτει ανάλογου ύψους υποδομές παροχής μακροχρόνιας φροντίδας σε ηλικιωμένους, με μόνο το 2% της δαπάνης υγείας να κατευθύνεται σε γηριατρικές δομές έναντι 9% στον ΟΟΣΑ. Η μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων στην Ελλάδα στηρίζεται εθιμικά στην οικογένεια, με την άγραφη κοινωνική υποχρέωση των νεότερων να φροντίζουν ηλικιωμένους γονείς και συζύγους.

Ετσι, σε κάθε 100 άτομα άνω των 65 ετών στην Ελλάδα αντιστοιχούν 0,1 αμειβόμενοι φροντιστές για ηλικιωμένους και 0,45 κλίνες σε γηροκομεία (τα μικρότερα μεγέθη σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο), έναντι 4,9 φροντιστών και 4,7 κλινών αντιστοίχως κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

ΠΗΓΗ: ΟΟΣΑ

ΝΗΣΙΔΕΣ
Μετά τα 50
Ο μισός αιώνας ζωής είναι σταθμός για την υγεία. Για να προλάβετε τα όποια προβλήματα υγείας μετά τα 50 χρειάζεται να φανείτε πιο έξυπνοι από την ηλικία σας.
Μετά τα 50
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι πηγές της βιταμίνης D
Παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο. Αλλά εξαιτίας των lockdown μπορεί να μη μας βλέπει ο ήλιος αρκετά. Ποιες είναι οι εξαιρετικές πηγές αυτού του σημαντικού...
Οι πηγές της βιταμίνης D
ΥΓΕΙΑ
Θύμωσε η κυβέρνηση κι έκοψε τα πανηγύρια!
Ειδικοί επιστήμονες μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για τη σημασία της διαφαινόμενης αυξητικής τάσης της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας και την ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει τα πρωτόκολλα.
Θύμωσε η κυβέρνηση κι έκοψε τα πανηγύρια!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η περίπτωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα
Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού οδήγησε τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και πολλές Εθνικές Επιτροπές Βιοηθικής στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα...
Η περίπτωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σύμβολο
Είναι το σύμβολο του νέου κορονοϊού: η χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα –μέχρι και ο πρόεδρός της– και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της.
Το σύμβολο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανοσία COVID-19
«Πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε με τον ιό. Το ότι λήγει μια φάση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Μερικοί προβλέπουν δεύτερη, ίσως και χειρότερη φάση, ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού» αναφέρει ο...
Ανοσία COVID-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας