Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο καφές στα καλύτερά του!

Τα αδέρφια Φώτης (αριστερά) και Μανώλης Βλαχάκης σε γευσιγνωσία καφέ στη Σχολή Bridge

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο καφές στα καλύτερά του!

  • A-
  • A+

Εχουν περάσει αρκετα χρόνια από τότε που ο καφές έπαψε να είναι απλώς μια συνήθεια και μετουσιώθηκε σε ένα trend θέμα που κρύβει γεύσεις, αρώματα και ποιότητες.

Είναι αυτός ο καφές που γίνεται πιο σοφιστικέ και premium και καταφέρνει να ανεβάζει γευστικές επιδόσεις. Ποικιλίες μπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργούν νέες ισορροπίες, με τα… μυστικά του να είναι εκείνα που σε καλούν να τα ανακαλύψεις σε εμπνευσμένες προσπάθειες είτε σε καταστήματα είτε σε σχολές. Δύσκολα θα ξεχάσεις τα αρώματα από το φουντούκι και την πραλίνα ενός καφέ από τη Βραζιλία ή τις νότες της φράουλας και του περγαμόντου ενός άλλου από την Αιθιοπία. Μονοποικιλιακά ή ισορροπημένα χαρμάνια θα δώσουν ένα ιδανικό τελικό προϊόν. Για αυτές τις γεύσεις και τα αρώματα είναι που θα βρεθείς κάθε φορά μπροστά σε μια μπάρα για τον αγαπημένο σου καφέ. Και αυτή η εμπειρία θα έχει πάντα κάτι καινούργιο να επιδείξει και έτσι θα παραμένει το ίδιο συναρπαστική.

Τι γίνεται όμως όταν αποφασίσεις να αλλάξεις στρατόπεδο; Πώς είναι τα πράγματα όταν περάσεις πίσω από την μπάρα και είσαι εσύ εκείνος που πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε ο καφές που θα σερβίρεις να είναι ο ιδανικός; Η μελέτη και η απόκτηση εμπειρίας αποτελούν δύο πολύ βασικούς παράγοντες, ώστε το ένα βήμα να διαδέχεται το άλλο και το αποτέλεσμα να είναι πάντα συναρπαστικό.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις τής Micro Roastery Bridge στο Μοσχάτο και προσπάθησε να διερευνήσει και να απαντήσει στο ερώτημα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η συγκεκριμένη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του καφέ από το 2011, έχει καταφέρει να βάλει στη φαρέτρα της σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες.

Ο καφές απαιτεί μελέτη

«Μαζί με την οικογένειά μου ξεκινήσαμε την πρώτη μας καφετέρια στη Δραπετσώνα το 2011» θα μας πει ο συνιδιοκτήτης και υπεύθυνος στο κομμάτι της εκπαίδευσης της Bridge Coffee Roasters, Φώτης Βλαχάκης. «Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Αρχισα να διερευνώ πώς θα βελτιώσω τις γνώσεις μου στον καφέ και αυτή η αναζήτηση με οδήγησε στην Αγγλία. Εκεί εκπαιδεύτηκα από εξαιρετικούς επαγγελματίες και στη συνέχεια πιστοποιήθηκα από τον SCA (Speciality Coffee Association), τον επίσημο φορέα που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του καφέ. Αυτός που αγαπάει τον καφέ μπορεί να τα πάει περίφημα, αρκεί να αφιερώσει χρόνο και μελέτη»

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα τα πράγματα συνεχίστηκαν ακόμα πιο δυναμικά. Μαζί με τον επίσης διακριθέντα στον χώρο του καφέ, αδερφό του Μανώλη, και την πολύτιμη βοήθεια των γονιών τους, προχώρησαν στη μεγέθυνση της επιχείρησης, η οποία σήμερα αριθμεί 5 καταστήματα franchise καθώς και μία σχολή στο Μοσχάτο.

Η σχολή

Δίπλα στον Κηφισό, στο Μοσχάτο, η Bridge βρήκε τον κατάλληλο χώρο και έφτιαξε μια σχολή όπου όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον καφέ επαγγελματικά μπορούν να αποκομίσουν χρήσιμες γνώσεις, οι οποίες μάλιστα θα τους οδηγήσουν σταδιακά και στην απόκτηση πιστοποιήσεων. Ενας χώρος με μίνιμαλ στοιχεία και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αναδεικνύει την αξία της γνώσης και δίνει την πραγματική διάσταση της εκπαίδευσης στον χώρο του καφέ.

«Η αρχική σκέψη και εκείνο που οδήγησε στην ίδρυση της σχολής ήταν η ανάγκη εκπαίδευσης των συνεργατών στα μαγαζιά» σημειώνει ο Φώτης Βλαχάκης και συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτοί που έρχονται είναι παιδιά τα οποία θέλουν να μάθουν και στη συνέχεια να πάνε να κάνουν κάτι δικό τους. Μπορεί εύκολα κάποιος να έρθει με μηδενική γνώση και να μάθει. Ισως είναι καλύτερο κάποιος να έρθει χωρίς προηγούμενη γνώση για τον καφέ, ώστε να τα μάθει όλα από την αρχή και με τον σωστό τρόπο».

Οι χώρες

Οι χώρες με τροπικό κλίμα, που βρίσκονται ανάμεσα στον Τροπικό του Αιγόκερω και στον τροπικό του Καρκίνου, αποτελούν τα σημεία που ευδοκιμούν τα καφεόδεντρα. Παράλληλα όμως, ανάλογα με τη χώρα, το δέντρο αποκτά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δίνοντας έτσι ιδιαίτερο χαρακτήρα ακόμα και σε καφέδες της ίδιας ποικιλίας. Βραζιλία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού, Βενεζουέλα αποτελούν τις κύριες χώρες παραγωγής. Ταυτόχρονα όμως και χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής παράγουν ποιοτικούς καφέδες.

Κόστα Ρίκα: η υγρή μέθοδος με την οποία επεξεργάζονται τον καφέ έχεις αποτέλεσμα την παραγωγή μερικών από τις καλύτερες ποικιλίες καφέ στον κόσμο. Ειδικά όσοι παράγονται στα βουνά στην πλευρά του Ειρηνικού διαφέρουν σημαντικά σε ποιότητα, ξεχωρίζοντας για τη δυνατή γεύση με ισορροπία οξύτητας.

Δομινικανή Δημοκρατία: εδώ ο καφές είναι ήπιος με πλήρες σώμα και επίγευση λουλουδιών.

Ελ Σαλβαδόρ: καφέδες με έντονο άρωμα και με χαμηλή οξύτητα. Οσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται η φάρμα, τόσο ανώτερη είναι η ποιότητα.

Γουατεμάλα: ξεχωρίζει για την ποιότητα του καφέ, ενώ η γεύση είναι έντονη, με γεμάτο σώμα, επίγευση λουλουδιών και ισορροπημένη οξύτητα.

Ονδούρα: οι ποικιλίες καφέ που παράγονται ειδικά σε υψόμετρα άνω των 2.000 μ. ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

Τζαμάικα: με ποικιλίες καφέ που συγκαταλέγονται στις καλύτερες του κόσμου, η ποιότητα των φυτειών είναι γενικά υψηλή. Γεύση δυνατή, χαμηλή οξύτητα και καπνιστές πινελιές είναι αυτό που μας μένει από την Τζαμάικα.

Κούβα: καφέδες με μέτριο σώμα και χαμηλή οξύτητα. Η χώρα καταναλώνει σχεδόν το 80% της παραγωγής.

Μεξικό: ήπιοι, ισορροπημένοι καφέδες με εξαιρετική οξύτητα και κυμαινόμενα αρώματα.

■ Παναμάς: διαθέτει ποιοτικές ποικιλίες καφέ, ταυτόχρονα όμως τροφοδοτεί και την Αμερική με μεγάλες ποσότητες μέτριου καφέ. Εδώ υπάρχουν φάρμες που παράγουν τους καλύτερους καφέδες παγκοσμίως. Συνήθως συναντάμε έντονες γεύσεις με καθαρούς τόνους φρούτων και διακριτικών αρωμάτων λουλουδιών.

ΙΝFO

Τι πρέπει να δούμε στο σακουλάκι του καφέ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε όταν αγοράζουμε καφέ, καθώς όσο περισσότερα στοιχεία εμφανίζονται τόσο καλύτερη εικόνα μπορούμε να αποκομίσουμε για το προϊόν. Πάνω στο σακουλάκι πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω:

- Ημερομηνία καβουρντίσματος και ημερομηνία λήξης.

- Την προέλευση του καφέ με αναφορά στην ποικιλία, στον τόπο καλλιέργειας καθώς και αν πρόκειται για χαρμάνι ή μονοποικιλιακό.

- Στοιχεία ιχνηλασιμότητας όπως την επωνυμία της φάρμας που καλλιεργήθηκε, τον σταθμό πλύσης και συσκευασίας.

- Στοιχεία που αφορούν την αναμενόμενη γεύση αλλά και πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία.

- Ιδανικά η συσκευασία πρέπει να διαθέτει βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, ώστε να μπορείτε να τον αποθηκεύετε σωστά μετά το άνοιγμα χωρίς την παραμονή οξυγόνου.

 


 

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στη Λατινική Αμερική ο Covid-19 δυστυχώς... καλά κρατεί
Πάνω από 1800 νεκρούς από Covid-19 κατέγραψαν σε ένα 24ωρο Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή και Κολομβία, με τη Λατινική Αμερική να αναδεικνύεται εσχάτως στο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Στη Λατινική Αμερική ο Covid-19 δυστυχώς... καλά κρατεί
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Θερίζει ο ιός στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής
Οι κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες, τα γλίσχρα συστήματα υγείας και η έλλειψη στοιχειωδών ανέσεων στις φτωχογειτονιές, καθιστούν τις περισσότερες χώρες της ηπείρου νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Θερίζει ο ιός στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Κάθε τέσσερις ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική
Η πανδημία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην Λατινική Αμερική προειδοποιεί η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας και η μετάδοση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, το Περού, η Χιλή και το...
Κάθε τέσσερις ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η Κολομβία θα θέσει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το θέμα του Αμαζονίου
Πρόταση για περιφερειακή συμφωνία προστασίας του Αμαζονίου θα καταθέσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κολομβίας, ώστε να δοθεί απάντηση στις μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν τον πνεύμονα του...
Η Κολομβία θα θέσει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το θέμα του Αμαζονίου
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στη Δραπετσώνα έχουμε ζωή
Το καλοκαίρι του 2018, χάρη στους πολύχρονους αγώνες και τις παρεμβάσεις του δήμου, οι πολίτες της Δραπετσώνας και των γύρω περιοχών γνώρισαν για πρώτη φορά από κοντά τη Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας.
Στη Δραπετσώνα έχουμε ζωή
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Φαβορί υπάρχουν!
Οταν ο Λιονέλ Μέσι λέει «ως Αργεντινή δεν είμαστε φαβορί για το Κόπα Αμέρικα όπως άλλες φορές, γιατί βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο», τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο «ανοιχτή» σε προγνωστικά είναι η φετινή...
Φαβορί υπάρχουν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας