• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 16.7°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεχνολογία vs τρομοκρατία

 • A-
 • A+

«Σε ποιο βαθμό η τεχνολογία αιχμής μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ποιοι άλλοι τρόποι υφίστανται για την εξάλειψη του φονικού φαινομένου;», διερωτάται σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

Οπως επισημαίνει, συμπληρώνεται σε λιγότερο από δύο χρόνια η εικοστή επέτειος από τα κατακλυσμικά γεγονότα που έφεραν αυτό που όλοι οι ιστορικοί αναφέρουν τώρα ως οι «μακρινές δεκαετίες» (1989-2001) στο τέλος τους. Επισημαίνει ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν ριζικά την πορεία της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας, η οποία άλλαξε με την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που διεξήχθη από τις ΗΠΑ εναντίον του «άξονα του Κακού», όπως είχε πει ο τότε πρόεδρος Μπους.

Πράγματι, το πλήγμα των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου οδήγησε σε μερικές από τις πιο τρομακτικές, τραγικές και ταυτόχρονα άμεσα αναγνωρίσιμες εικόνες που χαρακτηρίζουν την αυγή του 21ου αιώνα. Συνοπτικά, όλοι όσοι είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμηθούν, μπορούν να επαναφέρουν στη μνήμη τους πού ήταν και τι έκαναν όταν άκουσαν για πρώτη φορά τις τρομακτικές ειδήσεις που έρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εκείνη την ψυχρή, καθαρή και ξεκάθαρη φθινοπωρινή μέρα. Η Ευρώπη από την πλευρά της υπέστη το δικό της μερίδιο της τρομοκρατικής «ωρίμανσης», τόσο πριν όσο και από τις 9/11 και μετέπειτα.

Στο τεύχος του Cordis, είναι αφιερωμένο στις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ειδικότερα στο θέατρο Μπατακλάν, όπου 138 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 413 τραυματίστηκαν, ενώ στις άλλες σχετικά πρόσφατες ευρωπαϊκές επιθέσεις περιλαμβάνουν τις επιθέσεις στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας το 2011, τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τις επιθέσεις στο Βερολίνο το 2016, στο Μάντσεστερ και στη Βαρκελώνη το 2017. Το συμπέρασμα που εξάγεται απ’ αυτές είναι ότι σε έναν επικίνδυνο και πολωμένο κόσμο η ασφάλεια παραμένει στην κορυφή της πολιτικής λίστας προτεραιότητας.

Στην πραγματικότητα, η διασφάλιση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί υποχρέωση της Ε.Ε. βάσει των Συνθηκών. Είναι επίσης μια κοινή ευθύνη στον διασυνδεδεμένο και στον ψηφιακό μας κόσμο, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να εφαρμόσει μια 100% επιτυχημένη πολιτική ασφαλείας χωρίς να συνεργάζεται με άλλες χώρες. Για να διευκολυνθεί αυτή η συνεργασία, η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη καινοτόμων και παγκόσμιας εμβέλειας λύσεων είναι απολύτως απαραίτητες κι ένα μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας, όπως είναι φυσικό, επικεντρώνεται και στην ανάπτυξη διαδικτυακών και ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το περιοδικό τονίζει ακόμη ότι τα τελευταία 15 χρόνια, οι τρομοκράτες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο ως μέσο για τον συντονισμό των σχεδίων τους, την πρόσληψη μελών και την εξάπλωση της ιδεολογίας τους. Η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. εξαρτάται στην πραγματικότητα σε σημαντικό βαθμό από το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020» για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους για καινοτόμες λύσεις ασφάλειας, ενώ το πρόγραμμα αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης για έρευνα στον τομέα της ασφάλειας στην Ενωση.

Ετσι, ενώ οι νέες τεχνολογικές λύσεις αποτελούν μόνο ένα μέρος του παζλ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (παράλληλα με εξίσου σημαντικές κοινωνικές μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που τροφοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία ως ιδεολογία), εξακολουθούν να αποτελούν αναμφισβήτητα σημαντικό μέρος της σ’ αυτό το «δύσκολο» παζλ. Το άρθρο επισημαίνει συμπερασματικά ότι, για τον σκοπό αυτό, αρκετά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν δυνητικά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία και να μας καταστήσουν όλους μας ασφαλέστερους στην καθημερινότητά μας.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
Πολύ ψηλά στην καινοτομία βρίσκεται το γυναικείο φύλο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Ερευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, ο οποίος ανακοίνωσε τις τέσσερις νικήτριες...
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης
Από το 2014-2020, τα κεφάλαια μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για τη διάσωση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς ανήλθαν συνολικά σε 70 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο μεγάλος άγνωστος
Αρθρο αφιερωμένο στην 7η Σύνοδο για το «Σχέδιο του Ανθρώπινου Εγκεφάλου», φιλοξενεί το περιοδικό τεχνολογίας της Ε.Ε. «Cordis», συντάκτες του οποίου παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα σύνοδο.
Ο μεγάλος άγνωστος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία
Μια νέα πολλά υποσχόμενη ιατρική τεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, γράφει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας