• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 3.9°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 5.8°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  62%
EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0

 • A-
 • A+

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης παρασιτοκτόνου που έχει ως δραστική ουσία τη θιακλοπρίδη, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες και ανήκει στην Βayer, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Είναι το τρίτο κατά σειρά παρασιτοκτόνο της κατηγορίας των νεονικοτινοειδών, που έχουν απαγορευτεί από την Ε.Ε. για χρήση εκτός θερμοκηπίων από τον Απρίλιο του 2018.

«Υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με τη χρήση αυτού του παρασιτοκτόνου, ιδιαίτερα την επίπτωσή του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και σχετικά με την ανθρώπινη υγεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Το συγκεκριμένο εντομοκτόνο, που οι αγρότες γνωρίζουν με το εμπορικό σήμα Calypso και Biscaya, μετά τις 30 Απριλίου, οπότε λήγει η νόμιμη περίοδος χρήσης του, θα πρέπει να το αφαιρέσουν από το... οπλοστάσιό τους.

«Η απόφαση της Επιτροπής πάτησε στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύτηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο, τα οποία ήγειραν σαφείς ανησυχίες για την ενεργό ουσία που είναι τοξική για τους ανθρώπους ενώ παρουσιάζει πολύ μεγάλη συγκέντρωση στα υπόγεια ύδατα», ανέφερε εκπρόσωπος της EFSA.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της EFSA, το παρασιτοκτόνο σκοτώνει τα έντομα αλλά επίσης βλάπτει τις μέλισσες και τους μπάμπουρες, αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και επεμβαίνοντας αρνητικά στην αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας περισσότερες δράσεις για την προστασία των άγριων επικονιαστών. Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν τότε υπέρ της περαιτέρω μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Από τον Μάρτιο του 2018 το Ε.Κ. ζητούσε μέτρα για την προστασία των μελισσιών και των μελισσοκόμων βάζοντας τρεις στόχους:

- την απαγόρευση όλων των επιβλαβών φυτοφαρμάκων

- την ενίσχυση των ελέγχων για να μειωθούν οι εισαγωγές νοθευμένου μελιού

- την ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών για τα οφέλη του μελιού και καλούσε όλα τα κράτη-μέλη της να «επενδύσουν περισσότερο στην προστασία της υγείας των μελισσών, στην καταπολέμηση της νόθευσης του μελιού και στη στήριξη των μελισσοκόμων».

Τότε ο εισηγητής Norbert Erdős (ΕΛΚ, Ουγγαρία) είχε δηλώσει: «Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατέψουμε το μέλι και τις μέλισσες, καθώς το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη βασίζεται στην επικονίαση και κατά συνέπεια οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επισιτιστική μας ασφάλεια».

Ομως τι απαντά το Ε.Κ. όσον αφορά το πού οφείλεται η μείωση του πληθυσμού των μελισσών και των άλλων επικονιαστών; Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του διαβάζουμε:

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να παρέχουν πλήρη εικόνα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής μείωσης των επικονιαστών, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι μέλισσες και οι πεταλούδες είναι τα είδη για τα οποία υπάρχουν τα περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα στα δέκα είδη μελισσών και πεταλούδων απειλείται με εξαφάνιση στην Ευρώπη. Τα φυτοφάρμακα και άλλοι ρύποι επηρεάζουν επίσης τους επικονιαστές, άμεσα (εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα) και έμμεσα (ζιζανιοκτόνα). Γι' αυτό το Ε.Κ. χαρακτηρίζει βασική προτεραιότητα τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων».

Και για να έχουμε μια ιδέα του πόσο αναγκαίο είναι να προστατευτούν οι πληθυσμοί των μελισσών, ας δούμε μερικά στοιχεία που έλκουμε από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

■ Περίπου 600.000 Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι παράγουν περίπου 200.000 τόνους μελιού ετησίως, καθιστώντας την Ε.Ε. τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μελιού στον κόσμο μετά την Κίνα.

■ Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην Ε.Ε. είναι η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ουγγαρία, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

■ Η Ε.Ε. εισάγει περίπου 200.000 τόνους μελιού, κυρίως από την Κίνα, την Ουκρανία, την Αργεντινή και το Μεξικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σχεδόν αδύνατον να εξολοθρεύουμε τις κατσαρίδες μόνο με χρήση εντομοκτόνων, λένε Αμερικανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες χωρίς δυστυχώς επιτυχία.
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης δείχνουν ότι οι πρακτικές των αγροτών μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τρίτη έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια καρχαρίες και σελάχια αλιεύονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του κόσμου. Οι θάλασσες μακελεύονται στο όνομα της ανθρώπινης όρεξης. Μα, καταναλώνουμε όσα σκοτώνουμε;
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέοι για πάντα!
Βότανα, τροφές και φυσικά παρασκευάσματα που θα μας κρατήσουν για πάντα νέους συστήνει ο δρ James Duke στο βιβλίο του «Φυσική αντιγήρανση» και θίγει το μεγάλο κεφάλαιο της πρόληψης και φυσικής θεραπείας για...
Νέοι για πάντα!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο μαγικός καρπός της κρητικής ελιάς σαγηνεύει την Κίνα
Η χανιώτικη εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης παρθένου ελαιόλαδου, Terra Creta ανοίγει τον δρόμο των μεγάλων εμπορικών συνεργασιών και συνάπτει σχέσεις με την αγορά της Κίνας.
Ο μαγικός καρπός της κρητικής ελιάς σαγηνεύει την Κίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας