Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κιλά και δύναμη βούλησης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κιλά και δύναμη βούλησης

  • A-
  • A+

Οσο κι αν γράφω επίμονα από αυτή τη σελίδα για τη δύναμη και τις ιδιαίτερες ικανότητες του ανθρώπου με διαταραχή βάρους, πάντα κρίνω πως είναι απαραίτητο να επισημαίνω ξανά και ξανά ότι, στην προσπάθεια για απόκτηση φυσιολογικού βάρους, χρειάζεται η προσοχή να στραφεί στις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει κάθε άνθρωπος με αυτό το πρόβλημα και στην εύρεση κατάλληλου τρόπου να τις χρησιμοποιήσει. Δηλαδή, να πιστέψει στον εαυτό του και να κουραστεί για να τακτοποιήσει άλλα πράγματα και όχι τον ψυχισμό του.

Αν ο παχύσαρκος σταθεί και αναλογιστεί τον μεγάλο αγώνα που αμείωτα δίνει για να υπομείνει και να αντεπεξέλθει στην κατάσταση (παχυσαρκίας) που βρίσκεται –την οποία ούτε αντέχει, αν και ζει μαζί της, ούτε μπορεί να την αλλάξει οριστικά, αφού δεν ξέρει πώς να σταματήσει την πολυφαγία–, τότε θα καταλάβει πόσο πρέπει να διαφοροποιηθούν τα όρια που θέτει στον εαυτό του προκειμένου να απαλλαγεί από το βάρος του.

Οσο λιγότερο πιέζεται από τους γευστικούς περιορισμούς στην ποικιλία της τροφής, τόσο περισσότερες δυνάμεις θα διαθέτει για να αντέξει να δουλέψει για την κάλυψη των πραγματικών του αναγκών. Ολοι γνωρίζουμε πως η ανάγκη του δεν είναι να φάει –όσο κι αν παρατείνει την απόλαυση της γεύσης με την ποσότητα–, η ανάγκη του, ίσως η πιο πραγματική, είναι να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει, να ψυχαγωγηθεί.

Με τη δύναμη της βούλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό. Με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους. Με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο - Ρ. Ταγκόρ

Αν κάποιος το διαβάσει αυτό για πρώτη φορά, πιθανόν να αναρωτηθεί πώς εμπλέκεται η χαλάρωση ή η ξεκούραση στην τροφή. Πώς μπορούν, άραγε, η ψυχαγωγία ή η παρηγορία, ακόμα και η εκτόνωση, να συνδέονται με την τροφή; Αναμφίβολα ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα χαρίζει απόλαυση και συμβάλλει στην ικανοποίηση, η οποία με τη σειρά της φέρνει τη χαλάρωση. Το αλκοόλ και τα γλυκά ασκούν πολυδιάστατη επίδραση σε όλο τον οργανισμό.

Με το επαναλαμβανόμενο «πέρασμα» της νόστιμης τροφής από τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας επιζητείται η παράταση της ικανοποίησης. Οταν αυτό το πέρασμα γίνεται ποσότητα από τη συνεχή επανάληψη, τότε αρχίζει η διαταραχή βάρους. «Οσο πιο πολύ φάω τόσο μεγαλύτερη απόλαυση θα έχω», είναι το αντανακλαστικό.

Από τη στιγμή όμως που η τροφή έχει τον ρόλο του υποκατάστατου, καταλαβαίνουμε πως η ικανοποίηση δεν γίνεται πραγματική, αφού ούτε η ανάγκη κατάποσης είναι πραγματική ανάγκη, γι’ αυτό και ακούμε πολύ συχνά: «Εφαγα αλλά δεν το ευχαριστήθηκα».

Αυτό που νιώθει κανείς το μετατρέπει πολλές φορές σε φαγητό∙ αυτό που επιθυμεί το ικανοποιεί συχνά με φαγητό∙ αυτά που έχει ανάγκη τα κάνει πολλές φορές γλυκίσματα. Εχω αναφέρει επανειλημμένα πόσο απαραίτητος και ανεπίλεκτος μηχανισμός είναι αυτή η μετατροπή των συναισθημάτων σε τροφή, όταν δεν μπορούν να εκφραστούν στη γνήσια μορφή τους.

Ακριβώς αυτή η έλλειψη γνώσης άλλου τρόπου αναγνώρισης και επικοινωνίας των όσων αισθάνεται, είναι που επιμηκύνει αδιάκοπα τη μάχη του υπέρβαρου με τα κιλά του και ακυρώνει κάθε μακρόχρονη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Το να προσπαθεί κάποιος να καταστείλει την πείνα του, μειώνοντας τις ποσότητες της τροφής που καταναλώνει, χωρίς παράλληλα να μάθει να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του, είναι σαν να προσπαθεί να γεμίσει με νερό έναν κουβά χωρίς πάτο. Δεν θα γεμίσει ποτέ.

Χάρη στην τεράστια βούληση που διαθέτει ο παχύσαρκος (η ειρωνεία είναι πως ο ίδιος θεωρεί ότι δεν διαθέτει καθόλου, εφόσον υποκύπτει μονίμως στις πολυφαγίες του), περνά συνήθως μια ολόκληρη ζωή προσπαθώντας να αδυνατίσει – μετακινούμενος διαρκώς από το αδυνάτισμα στην πάχυνση και από την πάχυνση στο αδυνάτισμα.

Κάνει τόσο κόπο για να ελέγξει την πείνα του επί μήνες, σπαταλά τόσο χρόνο για να προγραμματίζει τις γευστικές του επιθυμίες μέσα σε συγκεκριμένα γεύματα, με συγκεκριμένη γεύση, ενώ το σπουδαιότερο, το οποίο αποδεικνύει τη δύναμή του, είναι ότι καταφέρνει να καταστέλλει και να εξαφανίζει όλα όσα αισθάνεται! Δεν αρνιέται, δεν δείχνει τον θυμό του∙ κρύβει τον φόβο του.

Οταν διανύει δε την περίοδο πάχυνσης, η δύναμή του νοείται επειδή υπομένει αυτό που του είναι αφόρητο: τον εαυτό του ανεξέλεγκτο και σε πάχυνση.

Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους πρέπει να στρέψει την προσοχή του στο να μάθει να μιλά και να εκφράζεται και παράλληλα να συνειδητοποιήσει πως τις πολυφαγίες του δεν θα τις ορίσει ποτέ∙ αυτό που θα ορίσει είναι οι συνθήκες της ζωής του: ξεκούραση μέσω του ύπνου, χαρά μέσω της διασκέδασης, εκτόνωση μέσω της κίνησης (περπάτημα, γυμναστική κ.λπ.), απόλαυση μέσω της χαλάρωσης! Μόνο έτσι δεν θα έχει ανάγκη καταφυγής στις πολυφαγίες του.ΤΙP 1

Το μελισσόχορτο, με επιστημονική ονομασία Μέλισσα η φαρμακευτική – Melissa officinalis, περιέχει ευγενόλη, τανίνες και τερπένια. Τα λευκά λουλούδια του προσελκύουν τις μέλισσες, εξ ου και το όνομα του γένους «Melissa», ενώ τα φύλλα του έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Aσκεί τονωτική επίδραση στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των περιφερικών αγγείων, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος.

ΤΙP 2

Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ιατρικώς σαν αφέψημα ή σε μορφή εκχυλίσματος. Χρησιμοποιείται σαν αγχολυτικό, ήπιο καταπραϋντικό ή κατευναστικός παράγοντας. Σε τουλάχιστον μία μελέτη, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους. Κατά τον 10ο αιώνα, οι Αραβες γιατροί το συνιστούσαν για την αντιμετώπιση του άγχους και της νευρικότητας.

ΤΙP 3

Ο Διοσκουρίδης πρότεινε τα φύλλα του μελισσόχορτου για τις πληγές και πρόσθετε το φυτό στο κρασί για να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Προφυλάξεις: Το μελισσόχορτο πιστεύεται ότι αναστέλλει την απορρόφηση του φαρμάκου θυροξίνη, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

* Οι πληροφορίες είναι από το: enallaktikidrasi.com

ΝΗΣΙΔΕΣ
Μικρό μανιφέστο της παχυσαρκίας
Απαγορεύεται να κόβεις ή να παραλείπεις γεύματα, φρούτα, σαλάτες, να μειώνεις ποσότητες ή να χρησιμοποιείς λιγότερο λάδι ή μικρότερες μερίδες από αυτές που σου συστήνονται σ’ ένα διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής
Μικρό μανιφέστο της παχυσαρκίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Απομακρύνομαι από τα κιλά μου
Η Ανθή έδειχνε μπλοκαρισμένη, σαν να είχε απομονώσει τον εαυτό της από συναισθήματα και οδυνηρές αισθήσεις. Εμοιαζε να έχει αποσυνδεθεί από αυτήν την ίδια, και οι αρνήσεις της βοηθούσαν σε αυτό.
Απομακρύνομαι από τα κιλά μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα κιλά μού δίνουν χώρο
Ηρθε η Βέτα στο γραφείο και τη ρώτησα πώς πέρασε στην καραντίνα, πώς τα έβγαλε πέρα όλες αυτές τις ημέρες. «Δεν είχα χώρο» μου απάντησε. Μου είπε κι άλλα, ότι είχε κατάθλιψη και ότι δεν ένιωθε καλά.
Τα κιλά μού δίνουν χώρο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Tea Ceremony»: από την τελετουργία στους «σκλάβους» του τσαγιού
Δεν θα το αρνηθώ. Πίνω τουλάχιστον δύο λίτρα τη μέρα. Και, όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι, στις αρχές δεν είχα καν αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις ποικιλίες τσαγιού.
«Tea Ceremony»: από την τελετουργία στους «σκλάβους» του τσαγιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πρόσθεση / αφαίρεση κιλών
Ακούω ανθρώπους να μην πιστεύουν ότι μπορούν να χάσουν βάρος ή ότι ακόμα κι αν πετύχουν ένα ρυθμισμένο βάρος, θα πρέπει να προσέχουν και να τρώνε μόνο σαλάτες, φρούτα και ελάχιστη τροφή.
Πρόσθεση / αφαίρεση κιλών
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Γουρουνάκια ή σκυλάκια;
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε παχυσαρκία είναι αρκετοί, όπως η γενετική προδιάθεση, η μειωμένη άσκηση, η αύξηση της ποσότητας της τροφής και κάποιες παθολογικές καταστάσεις.
Γουρουνάκια ή σκυλάκια;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας