Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πίσω από την ανάγκη για μια μυθική αφήγηση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πίσω από την ανάγκη για μια μυθική αφήγηση

  • A-
  • A+

Μια φορά και έναν καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα... Γιατί μας αρέσει να ακούμε παραμύθια και για ποιο λόγο αναπαράγουμε μύθους; Πώς επιδρούν οι χριστουγεννιάτικες μυθικές αφηγήσεις στον ανθρώπινο ψυχισμό; Τελικά, αυτές οι εορταστικές ιστορίες -θρησκευτικές και μη- είναι μέρος του συλλογικού μας ασυνειδήτου;

Ολοι οι μύθοι έχουν ένα σημασιακό υπόβαθρο, μέσα στο οποίο κατοπτρίζεται η ίδια μας η ζωή, έλεγε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, εξηγώντας πως οι μυθικές αφηγήσεις αποτελούν τρόπο σημασιοδότησης της πραγματικότητας και γι’ αυτόν τον λόγο τις συναντάμε από την καταβολή του (αρχαίου ελληνικού) κόσμου, από τον Ομηρο και τη μυθολογία μέχρι σήμερα.

Αν σκεφτούμε επιστημονικά τη μυθική αφήγηση, αναλογιζόμαστε πως η ίδια η ψυχανάλυση εδραιώθηκε πάνω σε έναν μύθο, σε εκείνον του Οιδίποδα, ως οικουμενική ερμηνευτική αρχή της ψυχικής οργάνωσης.

Εχουμε, λοιπόν, αδιαμφισβήτητα όλοι μας ανάγκη από παραμύθια, από όλες εκείνες τις αφηγήσεις των οποίων το νόημα δεν είναι έκδηλο αλλά εκφράζουν τις πιο μύχιες σκέψεις μας, τα πιο βαθιά συλλογικά αισθήματα. Και δεν χρησιμεύουν, όπως πιστεύουμε, στο να δραπετεύσουμε από την αλήθεια, αλλά στο να την προσεγγίσουμε. Με τρόπο πιο υποφερτό ενδεχομένως. Μέσα από ένα πλούσιο υλικό αντανακλάσεων. Γι’ αυτό φτιάχνουμε φανταστικές ιστορίες και δημιουργούμε μύθους. Μόνο που οι μύθοι έχουν τη δική τους αυτόνομη πορεία, σχεδόν ερήμην μας. Ξε-φεύγουν από τον έλεγχο του συνειδητού μας, καθώς είναι άρρηκτη η σχέση μυθικής αφήγησης και ψυχικών φαινομένων όπως το όνειρο ή η φαντασίωση... Η φαντασίωση είναι, άλλωστε, ο πυρήνας κάθε λογοτεχνικής αφήγησης. Οι μυθικές αφηγήσεις δημιουργούνται, δηλαδή, με τρόπο ανάλογο με εκείνον που δημιουργείται μια φαντασίωση.

Santa Clauss νέας γενιάς

Οι ψυχολογικές καταβολές μύθων και παραμυθιών έχουν απασχολήσει επανειλημμένως ειδικούς μελετητές, ψυχολόγους και συγγραφείς, δεδομένου πως μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία εξάγονται πάντα βαθύτερα νοήματα, ηθικά διδάγματα, ενώ διαμορφώνονται συνειδήσεις, πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές. Αλλωστε η πραγματικότητα των κοινωνικών σχέσεων είναι, πάντα, παρούσα μέσα στις λαϊκές αφηγήσεις και στους μύθους.

Τι είδους μύθους κατασκευάζει ο καπιταλισμός των νεοφιλελεύθερων κοινωνιών μας; Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι μύθοι γίνονται «πιστοί υπηρέτες» του καπιταλιστικού συστήματος; Τι συμβολίζει σήμερα ο υπερήρωας με την κόκκινη στολή και τη λευκή γενειάδα;

Σε αυτό το σημείο είναι αναπόδραστη η αναφορά μας στον Αϊ-Βασίλη της Coca-Cola, αφού στον καπιταλιστικό κόσμο ζούμε τον «μύθο του καταναλωτισμού», όπως σημείωνε ο Ρόλαντ Μπαρτ. Γιατί οι μύθοι όχι μόνο αναπαράγονται, αλλά και μεταμορφώνονται. Φορούν τα ρούχα κάθε εποχής και επιβιώνουν, υπακούοντας τόσο στους νόμους του ασυνειδήτου όσο και στα προτάγματα της νεωτερικότητας. Ο χριστιανός Επίσκοπος από την Καισαρεία δεν έχει καμία σχέση με την απεικόνιση του ευτραφούς ήρωα με την κόκκινη στολή και τη λευκή γενειάδα. Αυτός είναι εφεύρεση της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, γεγονός που δεν τον καθιστά λιγότερο σημαντικό εφόσον αυτό το είδος αφήγησης παρουσιάζει μια καθολικότητα που δεν περιορίζεται σε εθνικά σύνορα. Είναι όμως εξίσου σημαντικός ο ρόλος τους στον ανθρώπινο ψυχισμό; Αν παρατηρήσουμε τους μύθους και τα παραμύθια, θα διαπιστώσουμε πως οι μεταμορφώσεις αποτελούν κοινό τόπο και πως οι δοκιμασίες ξεπερνιούνται με τρόπο νικηφόρο. Μύθος, εξάλλου, είναι μια αφήγηση της οποίας το νόημα δεν είναι έκδηλο, αλλά υπονοείται, εκφράζοντας βαθιά ασυνείδητα συλλογικά αισθήματα, από φοβίες, επιθυμίες, αγωνίες, εσωτερικές συγκρούσεις.

Ο ρόλος των μυθικών αφηγήσεων στον ανθρώπινο ψυχισμό

Στα παραμύθια, η ψυχή διηγείται την ιστορία της, έγραφε ο Καρλ Γιουνγκ, εισηγητής της Σχολής της Αναλυτικής Ψυχολογίας. Μέσα σε μια φανταστική ιστορία, με ήρωες πολυδιάστατους, χωρούν όλες οι εκφάνσεις της ύπαρξης. Από την ανάγκη για δικαιοσύνη μέχρι τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, από την αδελφική αντιπαράθεση μέχρι τις σωματικές αδυναμίες, από την αγάπη μέχρι την απώλεια. Μέσα σε αυτό το μαγικό σύμπαν, φτιαγμένο από ανθρώπους για ανθρώπους, η ψυχική πραγματικότητα αναδεικνύεται μέσα από ξωτικά και υπερήρωες. Ολα τα υπαρξιακά διλήμματα αποτυπώνονται μέσα από τους μηχανισμούς της ταύτισης και της προβολής, ενώ η ταύτιση με ήρωες και η διάδραση χαρακτήρων συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση ψυχικών ζητημάτων.

Ο ίδιος ο Ζίγκμουντ Φρόιντ αναγνώριζε στις μυθικές αφηγήσεις την επιβεβαίωση της ψυχοδυναμικής του θεωρίας. Ενδεικτικά αναλύοντας τους συμβολισμούς γνωστών παραμυθιών της τότε εποχής (για παράδειγμα των αδελφών Γκριμ), παρατήρησε πως ανάλογους συμβολισμούς χρησιμοποιούσαν και οι ασθενείς του στα όνειρά τους. Στη συνέχεια, ο Καρλ Γιουνγκ εξέλιξε αυτήν τη θεωρία υποστηρίζοντας πως ο συμβολισμός των παραμυθιών θα πρέπει να βασίζεται σε κάτι πιο γενικό. Για τον Γιουνγκ, οι μυθικές αφηγήσεις έγιναν η απόδειξη της θεωρίας του για το συλλογικό ασυνείδητο.

Με αυτόν τον όρο, ο Ελβετός ψυχαναλυτής αναφερόταν στις αρχέτυπες ιδέες που «κληροδοτούνται» από γενιά σε γενιά και τις οποίες φέρουμε όλοι μέσα μας, ανεξάρτητα από την κοινωνία στην οποία ερχόμαστε. Αργότερα, αρκετοί ανθρωπολόγοι μελέτησαν τους μύθους και τις ερμηνείες τους. Κανένας δεν αμφισβήτησε τη θεραπευτική δράση των μυθικών αφηγήσεων. Ούτε ο Κλοντ Λέβι Στρος, που όρισε τον μύθο ως κάτι που επανασχηματίζεται μέσω του Λόγου ως συστατικό του στοιχείο, ως κοινή μήτρα της ανθρώπινης συνείδησης.

Μύθοι και παραμύθια αντανακλούν, λοιπόν, τα αισθήματα κοινωνικών ομάδων, συμβάλλοντας στη δόμηση των ονειροπολήσεων. Η ίδια η θέσμιση της κοινωνίας είναι η θέσμιση ενός μάγματος κοινωνικών φαντασιακών σημασιών – λόγια δανεικά από τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Δεν υπάρχουμε, συνεπώς, χωρίς τα δικά μας παραμύθια. Ακόμα και αν κατασκευάστηκαν από πολυεθνικές. Εμείς είμαστε εκείνοι που τα αναπαράγουμε.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κόκκινο φιλί
Στον τόμο αυτόν ο Μπουκάλας διατρέχει το σύνολο του δημοτικού τραγουδιού με σχολαστικό βλέμμα που αγκυλώνεται κατ’ επιλογήν και προτίμησιν στα κείμενα που τον ενδιαφέρουν.
Το κόκκινο φιλί
ΝΗΣΙΔΕΣ
«ω λε φιλαλάκο!»
Το «ω λε φιλαλάκο!» αποτελεί το αποδεικτικό υλικό για το πώς ένας άνθρωπος κατάφερε να εμπνεύσει, να συγκροτήσει υποκείμενα και ιστορία, να κάνει τομές και να καθορίσει την τροπή των πραγμάτων.
«ω λε φιλαλάκο!»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πρωτοχρονιά: Η τύχη τού χαμογέλασε δύο φορές!
Τα δύο σκυλιά του για τον Γιάννη ήταν υπερπολύτιμα. Δεν μιλάμε για την ασφάλεια που ένιωθε τα βράδια, εκεί στην εξορία του Αδάμ που βρισκόταν το σπίτι, στο οποίο είχε αποσυρθεί
Πρωτοχρονιά: Η τύχη τού χαμογέλασε δύο φορές!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και θα φάμε και θα πιούμε
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι εδώ και η κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνουμε σε ακατάλληλες ώρες είναι δεδομένες!
Και θα φάμε και θα πιούμε
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντικατάστησε την «τροφή» στις γιορτές!
Πρώτη φορά στις γιορτές θρέψου αλλιώς. Στρέψου στη δική σου τροφή, αυτή που θα σου αναζωογονήσει το σώμα, θα σου δυναμώσει την κράση, που θα την παρασκευάσεις ή θα βρεις τον τρόπο να την επιλέξεις.
Αντικατάστησε την «τροφή» στις γιορτές!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πέντε ανέκδοτα διηγήματα για την Πρωτοχρονιά 
Το «νέο αίμα» της ελληνικής λογοτεχνίας επιλέξαμε για σας. Θοδωρής Γκόνης, Κώστας Ακρίβος, Χρίστος Κυθρεώτης, Ούρσουλα Φωσκόλου και Ελένη Στελλάτου, έγραψαν πρωτοχρονιάτικα διηγήματα αποκλειστικά για τις...
Πέντε ανέκδοτα διηγήματα για την Πρωτοχρονιά 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας