Το Δελτίο Τύπου για την παράσταση «Παιδικό Δωμάτιο» της ομάδας Stage Young Performers παραμερίζει τις αναμενόμενες (και συνήθως αμήχανες) επεξηγήσεις, όπου καταφεύγουν πολλοί δημιουργοί όταν πιάνουν το μολύβι για να γεμίσουν ένα φύλλο θεατρικού προγράμματος. Αντίθετα, απευθύνεται στον υποψήφιο θεατή σε αμείλικτο δεύτερο ενικό πρόσωπο και χτυπά στο ψαχνό.
Ιδού: «Επιστρέφεις στο παιδικό δωμάτιο. Που βρίσκεται στο πατρικό σπίτι. Ή στο μητρικό σπίτι. Ή που δε βρίσκεται πουθενά, παρά μόνο στο μυαλό σου. Επιστρέφεις επειδή δεν έχεις δουλειά, δεν έχεις λεφτά, ή χώρισες και δε σε έχει πια ανάγκη, ή επιστρέφεις ακριβώς επειδή κάποιος εκεί πέρα σε έχει ανάγκη. Και τελοσπάντων πού θα βρεις καλύτερα. Εκεί μέσα βρίσκεις λερωμένα μωρουδιακά φορμάκια, λιωμένα τυρογαριδάκια από παιδικά πάρτι, στραπατσαρισμένα μπαλετικά παπουτσάκια, φάλτσα παιδικά όργανα, τη φωνή της μαμάς, τη φωνή του μπαμπά και κάτι τραγούδια που άκουγες τότε. Επιστρέφεις επειδή δεν έφυγες ποτέ».
Η ομάδα μουσικού θεάτρου Stage Young Performers τής Musical Arts on Stage, μετά τις παραστάσεις West Side Story (2017) και «Βαρή φορτίο η αγάπη» - ένα έργο για τους Ρομά βασισμένο σε επιτόπια έρευνα (2018), στη νέα της δουλειά συνδυάζει και πάλι τους κώδικες του Θεάτρου της Επινόησης με εκείνους του μουσικού θεάτρου. Αυτή τη φορά με μια devised μουσική παράσταση για μια γενιά που τα βρίσκει λίγο σκούρα με την ενηλικίωση.
Μνήμη, εμπειρίες και αυτοσχεδιασμός
Πώς φτιάχτηκε το «Παιδικό Δωμάτιο»; Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Ντάσκας μάς εξηγεί:
«Η διαδικασία των προβών σκηνοθετικά πέρασε από πολλές φάσεις. Αρχίσαμε εξερευνώντας τι σήμαινε για τον καθένα η παιδική ηλικία και τι αντιπροσώπευε αυτός ο ιδιαίτερος χώρος που είναι το παιδικό δωμάτιο. Ποιες ήταν οι ασχολίες μας τότε, τα αγαπημένα μας παιχνίδια, ποιοι ήταν οι ήρωές μας, σε ποιον θέλαμε να μοιάσουμε, ποιοι ήταν οι φόβοι μας. Βρήκαμε ποιες ήταν οι κοινές μας εμπειρίες και ποια στοιχεία ήταν μοναδικά στον καθένα.
«Επιστρέφεις στο παιδικό δωμάτιο. Επιστρέφεις επειδή δεν έφυγες ποτέ»
Στη συνέχεια μπήκαμε σε μια φάση οργανωμένων αυτοσχεδιασμών. Η τράπουλα ανακατεύτηκε έτσι ώστε τα κοινά αλλά και τα διαφορετικά στοιχεία που είχαμε βρει να συνδεθούν εσωτερικά, να παρουσιάσουν αρκετές πλευρές του θέματος και να συγκροτήσουν χαρακτήρες και ιστορίες.
Παράλληλα η ομάδα των Young Performers δούλευε μουσικά με τη συνθέτιδα-μαέστρο Βαγγελιώ Βελλή-Κοσμά και κινητικά με τη χορογράφο Ραλίτσα Βλαντιμίροβα. Αρχικά εργάστηκαν πάνω σε κινητικά και ηχητικά μοτίβα που συνδέονται με την παιδική ηλικία και τη σχέση γονιών-παιδιών. Και στη συνέχεια πάνω σε μουσικές που συνδέονται άμεσα με την παιδική και την εφηβική ηλικία των περισσότερων από εμάς, κυρίως διασκευές τραγουδιών του ’80 και του ’90 συνδυαστικά με κλασικό ρεπερτόριο.
Μετά ήρθε η ώρα ο λόγος, η κίνηση και η μουσική να συναντηθούν. Οι πρόβες άρχισαν να γίνονται παρουσία και των τριών, σκηνοθέτη, μουσικού και χορογράφου, και πλέον οι τρεις τέχνες τροφοδοτούσαν με ιδέες η μία την άλλη, ενώ τα σώματα και οι παρουσίες απελευθέρωσαν τις αναμνήσεις σε ένα μουσικό δρώμενο».
Για τρεις ημέρες λοιπόν (10, 11 και 14/12) στο «Θέατρο 14» μας περιμένει το παιδικό μας δωμάτιο. Οσα πιστέψαμε πως ξεχάσαμε και όσα επιμένουν να μας θυμούνται θα βρίσκονται εκεί. Ας τα συναντήσουμε.
? Ερμηνεία και κείμενο: Πάνος Θεοδωρακόπουλος, Κωνσταντίνα Μαργαρίτη, Μύρα Μαριολοπούλου, Γιολέν Μαρμαρά, Τζωρτζίνα Μερεντίτη, Μαρία Νικολάου, Αγγελική Παντελεάκου. Σύλληψη, σκηνοθεσία και κείμενο: Δημήτρης Ντάσκας. Μουσικοί επί σκηνής: Ευφροσύνη Τσαρούχα, Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά, ΘΜ Παπαδοπούλου. Διασκευή - μουσική διεύθυνση: Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά. Κινησιολογία: Ραλίτσα Βλαντιμίροβα. Σκηνικό: Πάνος Θεοδωρακόπουλος. Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς. Ηχοληψία: Δημήτρης Κυριακάκης
? Παραστάσεις: Τρίτη 10/12, 21.00, Τετάρτη 11/12, 21.00, Σάββατο 14/12, 18.30. «Θέατρο 14» (Καλλιρρόης 10, Νέος Κόσμος, Κουκάκι), τηλ.: 2109210077, 6932195393
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας