• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.2°C / 14.8°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 18.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 14.1°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 7.9°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 17.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ψιχάλες
  16°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.6°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.3°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.2°C / 14.8°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  58%

Η Μακρόνησος, κολαστήριο και για τους Ελληνες της Μικράς Ασίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το απάνθρωπο πρόσωπο της Δεξιάς με τους πρόσφυγες

 • A-
 • A+

Αν νομίζετε πως για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος και οι εκάστοτε δεξιές κυβερνήσεις του καλλιεργούν την ξενοφοβία, λαμβάνοντας αναποτελεσματικές και απάνθρωπες αποφάσεις για «κλειστά σύνορα» και «φυλακίσεις» απόκληρων προσφύγων και μικρών παιδιών στα ελληνικά νησιά, τότε κάνετε λάθος. Η προηγούμενη ήταν σχεδόν 100 χρόνια πριν, το 1922. Οσοι ισχυρίζονται πως το προσφυγικό του '22 και το προσφυγικό-μεταναστευτικό του 2019 δεν είναι ίδιας «τάξης» πρόβλημα έχουν δίκιο. Μόνο που η πολιτική αντιμετώπιση παραμένει ίδια και ας μην αφορούσε τότε «ξένους» και αλλόθρησκους.

1922: Από το 1914 είχε αρχίσει ο σταδιακός ερχομός προσφύγων, καταδιωκόμενων Ελλήνων του Πόντου. Δεν τύγχαναν της καλύτερης υποδοχής και φιλοξενίας. Ολες οι εφημερίδες της εποχής περιέγραφαν με μελανά χρώματα τις άθλιες συνθήκες ζωής τους. Η εκ Θεσσαλονίκης «Εφημερίς των Βαλκανίων», στα 1922, έγραφε: «Οι δυστυχείς Καυκάσιοι λιμοκτονούν και πάλιν, παρά τας διαφόρους διαβεβαιώσεις, ότι ελήφθη πάσα φροντίς να μη μένωσι νηστικοί, ότι θα γίνουν πρατήρια, ότι τέλος δεν θ’ αποθάνουν από την πείναν και το κρύο… Μετά φρίκης μανθάνομεν ότι αποθνήσκουν 44 καθ’ εκάστην…. Εμάθομεν ακόμη ότι τα δήθεν Νοσοκομεία των προσφύγων είναι σε αθλία κατάστασιν, υπάρχουν μόνον δύο ιατροί, οι οποίοι μόλις προφταίνουν να πιστοποιούν τους θανάτους. Δεν θέλομεν να είπωμεν περισσότερα, νομίζομεν όμως ότι αν τους παρεδίδομεν εις τον Μουσταφά Κεμάλ, θα τους μετεχειρίζετο ίσως καλύτερον…».

Ομως τον Ιούλιο του 1922 η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1920 με πρωθυπουργό τον Π. Πρωτοπαπαδάκη, αποφάσισε να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των προσφύγων. Στις 20 Ιουλίου ψήφισε τον νόμο 2870 «περί της παρανόμου μεταφοράς προσώπων ομαδόν ερχομένων εις τους Ελληνικούς λιμένας εκ της αλλοδαπής». Ουσιαστικά επιχείρησε να σφραγίσει τα θαλάσσια σύνορα και να προλάβει τα κύματα των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασίας, αφού ο εκεί ευρισκόμενος ελληνικός στρατός βρισκόταν στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Από εκεί και μετά όλοι ήταν «λαθραίοι», όπως και τώρα…

Στις 9 Ιουνίου 1922 είχε ληφθεί ακόμη μια ντροπιαστική για την ελληνική πολιτεία απόφαση, η οποία αφορούσε τους ξεριζωμένους Πόντιους, Μικρασιάτες και Αρμένιους. Η Μακρόνησος μετατρεπόταν σε λοιμοκαθαρτήριο-φυλακή, ενώ ακόμη ένα λειτουργούσε για χιλιάδες Ελληνες στον Αγιο Γεώργιο Κερατσινίου. Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσαν να ονομάζονταν και «Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα».

Σε καραντίνα

Ο Ιγνάτιος Ορφανίδης, στο έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Η Εξοδος», καταγράφει τη μαρτυρία του:

«Την 1η Αυγούστου μας κατέβασαν στη Μακρόνησο… άρχισαν νέα βάσανα και θάνατοι. Μας έκαναν καραντίνα. Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Εμείς χτίσαμε τα παραπήγματα, στέρνα για νερό, ό,τι χρειαζόταν. Ερημο νησί ήταν η Μακρόνησος. Ακατοίκητο. Ολο βράχια. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος» μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες. Οι άλλοι έξι χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Επεσε αρρώστια και μας θέρισε. Ηταν η κυβέρνηση Γούναρη. Επειδή ήρθαμε απ’ τη Σοβιετική Ρωσία, μας πέρασαν για μπολσεβίκους και ήθελαν να μας εξοντώσουν».

Προφανώς από εκεί προέρχεται η έμπνευση των Βελόπουλου – Μπογδάνου, την οποία προσεγγίζει το σχέδιο που εξήγγειλαν η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης.

Εναν μήνα μετά την ψήφιση του νόμου 2870 στις 22 Αυγούστου 1922, ο πρωθυπουργός απαντά αρνητικά σε αίτημα της Υπατης Αρμοστείας όπως «αποσταλώσιν εις Αθήνας περί τα 500 ορφανά μικράς ηλικίας και τα πλείστα κοράσια εκ Σμύρνης», διότι «…άλλως προς τον επισιτισμόν (σ.σ. των ορφανών) αδυνατούμε να αναλάβωμεν οιανδήποτε υποχρέωσιν…».

Τον ίδιο μήνα, ο εκδότης της «Καθημερινής», Γιώργος Βλάχος, καλεί την κυβέρνηση μέσω του άρθρου του «Οίκαδε» να εγκαταλείψει στην τύχη τους τους Ελληνες της Ιωνίας και του Πόντου! Το φθινόπωρο του '22 έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 900.000 πρόσφυγες (50.000 οι Αρμένιοι). Ο τότε εισαγγελέας Βαζούρας έγραψε: «Η βρισιά τουρκόσπορος μαζί με σωρό ανάλογες βρισιές, όπως σκατοουγλούδες, παληοαούτηδες κ.λπ. ήταν στην ημερήσια διάταξη, από ανώτερα και κατώτερα κυβερνητικά όργανα…».

Από τον Μάρτιο του 1924 που ξεκίνησε η επίσημη ανταλλαγή πληθυσμών, μια νέα τραγωδία περίμενε Πόντιους και Μικρασιάτες Ελληνες στον «πηγαιμό προς την Ιθάκη». Κακουχίες, πείνα, δίψα, ψείρα και αρρώστιες. Οσους πέθαιναν τους πετούσαν στη θάλασσα. Αρκετούς όταν έφταναν στον Πειραιά τους οδηγούσαν στην καραντίνα της Μακρονήσου. Ασυνείδητοι μαυραγορίτες τούς προμήθευαν με βρόμικα και χαλασμένα τρόφιμα. Πουλούσαν ένα καρβέλι ψωμί έναντι μιας χρυσής λίρας. Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γράφει: «Η σπείρα μάζευε, ξεγύμνωνε, έγδερνε τους δύστυχους Ρωμιούς του Καυκάσου και του Πόντου, που αιώνες τώρα ζούσαν με το όραμα της μητέρας Ελλάδας και των Ελλήνων αδελφών».

Στην απογραφή του 1928 καταγράφονται 1.220.000 πρόσφυγες.

*εκπαιδευτικός


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θανατοπολιτικές με μεσογειακή υπογραφή
Για τους ξεριζωμένους, τους ανθρώπους που έχουν βιώσει μια καθολική απώλεια, το πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο είναι οι πολιτικές που μετασχηματίζουν τις αποφάσεις περί της ζωής σε αποφάσεις περί του θανάτου.
Θανατοπολιτικές με μεσογειακή υπογραφή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Καταστροφή του '22
Σμύρνη, το κοσμοπολίτικο λιμάνι, 19ος αιώνας. Μια πόλη σε πλήρη ευημερία. Μια πόλη που μεταμορφώνεται συνεχώς. Το σκηνικό ανατρέπεται με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των αυτοκρατοριών στην Ευρώπη. Τον...
Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Καταστροφή του '22
ΕΥΡΩΠΗ
Δεξιότερα, όλο και δεξιότερα...
Στο Forum του ΕΛΚ στο Μόναχο, η καγκελάριος ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις προσδοκίες της ευρωπαϊκής Δεξιάς, λέγοντας ότι εάν δεν δοθεί απάντηση στο Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό θα τεθούν σε κίνδυνο...
Δεξιότερα, όλο και δεξιότερα...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτοματοποιημένοι συνοριακοί έλεγχοι
Οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα. Με στόχο να διευθετήσει το θέμα, το οποίο αποτελεί πρόκληση για τη γηραιά ήπειρο, το σχέδιο FAST-PASS (ένα εναρμονισμένο ευέλικτο σύστημα...
Αυτοματοποιημένοι συνοριακοί έλεγχοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΕΥΡΩΠΗ
«Μέτωπο» κατά μεταναστών από Τσεχία - Ουγγαρία και στα σύνορα με Σερβία
Μετά από αίτημα του Βίκτορ Όρμπαν, η Πράγα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τουλάχιστον 50 αστυνομικούς στα νότια σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας για να βοηθήσει στην εγγύηση της ασφάλειάς τους.
«Μέτωπο» κατά μεταναστών από Τσεχία - Ουγγαρία και στα σύνορα με Σερβία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας