Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η παραδοσιακή κουζίνα είναι γκουρμέ

«Στην κουζίνα μου επικρατεί ηρεμία με μοναδικό στόχο τη δημιουργία μιας γευστικής πρότασης», μας λέει ο Γιώργος Παπαδόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η παραδοσιακή κουζίνα είναι γκουρμέ

  • A-
  • A+

Ο σεφ Γιώργος Παπαδόπουλος μετράει ήδη κάτι παραπάνω από 30 χρόνια στο πεδίο της μαγειρικής τέχνης. Εχει περάσει από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, έχει επιμεληθεί το μενού σε γνωστά εστιατόρια της χώρας μας και του εξωτερικού, ενώ τελευταίος του σταθμός ήταν ο Καναδάς.

Θεωρεί ότι μια κουζίνα δεν μπορεί να αποτελεί «πεδίο μάχης» και ότι τα πάντα σ' αυτήν πρέπει να γίνονται με ηρεμία, ενώ εμφανίζεται λάβρος κατά εκείνων που κάνουν προσμίξεις με στόχο να «πειράξουν» κλασικές συνταγές. Θεωρεί ότι το φαγητό και το τι προτιμά να απολαύσει κανείς, εξαρτώνται από τη διάθεση της στιγμής και τις περιστάσεις.

Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να ακολουθήσετε τη μαγειρική τέχνη και να την κάνετε επάγγελμα;

Ως πρώτη μου σκέψη ήταν το θέλω μου να σπουδάσω ένα αντικείμενο σε μια σχολή στην Ελλάδα και αμέσως μετά να φύγω για Αμερική, όπου εκεί θα το εξασκούσα. Δεν άργησα να επιλέξω το Τμήμα Μαγειρικής στη σπουδαία Σχολή του Ηρακλείου Κρήτης (προφανώς ήταν δώρο Θεού). Στην πορεία και όσο υπήρχε η σταθερή εξέλιξη όχι μόνο ως εργασία αλλά και ως φιλοσοφία σκέψης γενικότερα στη μαγειρική, άρχισα να βλέπω αυτό που όλοι αποκαλούν επάγγελμα ως μια μορφή τέχνης και συγκεκριμένα ως λειτούργημα.

Τι είναι εκείνο που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός μάγειρας; Διαρκή και επίμονη εκπαίδευση ή αρκεί μόνο το μεράκι και το ταλέντο;

Αυτό που ισχύει σε όλες τις τέχνες, και όχι μόνο, είναι η εξέλιξη στη μάθηση. Αυτό το αποκτά κάποιος όταν λειτουργεί στην πράξη παράλληλα με τη θεωρία. Δεν μπορείς να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο όταν έχεις μόνο ένα από τα δύο, σε αυτή την περίπτωση η στασιμότητα είναι δεδομένη.

Στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση με τη μαγειρική. Εχουμε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς, πολλές εκπομπές με συνταγές, μια ολόκληρη βιομηχανία λειτουργεί με άξονα τον φαγητό. Πώς σχολιάζετε αυτή τη μόδα;

Εχω υπάρξει ως καλεσμένος-κριτής στην εκπομπή Master Chef. Η ολοήμερη εμπειρία εκεί μου δίνει το δικαίωμα να καταθέσω με σιγουριά ότι στη συγκεκριμένη εκπομπή υπάρχει απόλυτη αξιοκρατία και πάνω από όλα όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι άξιοι των καθηκόντων τους. Από την άλλη όμως, οτιδήποτε βγαίνει δημόσια θα πρέπει να φιλτράρεται και ακόμα περισσότερο. Εκεί που πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα είναι οι σχολές και συγκεκριμένα η παιδεία. Θεωρώ ότι η μαγειρική που βγάζει αλήθεια είναι τέχνη και λειτούργημα, άρα συνδέεται με την υψηλή έννοια του διαχρονικού και οι οποιεσδήποτε απόπειρες επικοινωνιακού εντυπωσιασμού λειτουργούν σαν πυροτεχνήματα και δεν την αφορούν.

Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα εντυπωσιακό γκουρμέ πιάτο με πρωτόγνωρους γευστικούς συνδυασμούς κι έναν καλομαγειρεμένο καγιανά, τι θα διαλέγατε;

Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη σύγκριση ανάμεσα σε αυτές τις δύο σχολές. Κατ' αρχάς η παραδοσιακή κουζίνα είναι γκουρμέ και αυτό είναι δεδομένο. Από την άλλη, και οι δύο αυτές σχολές είναι από όλους μας αποδεκτές. Η επιλογή κάθε φορά εξαρτάται από τη διάθεση της στιγμής και τις περιστάσεις.

Κατά καιρούς έχουμε δει κλασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο «πειραγμένες» με προσμίξεις από άλλες κουζίνες. Είστε υπέρ αυτής της λογικής;

Θα σας πω κάτι το οποίο μπορεί να σας φανεί ακραίο. Θα έπρεπε να υπάρχουν κυρώσεις για όλους αυτούς που αλλοιώνουν τις παραδοσιακές και κατοχυρωμένες ανά τους αιώνες συνταγές. Εκείνο στο οποίο μπορείς να επέμβεις είναι οι οπτικές προσλαμβάνουσες. Τα υλικά και ο τρόπος εξέλιξης πρέπει να παραμένουν τα ίδια.

Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία στην κουζίνα; Με ποιους κανόνες λειτουργείτε;

Εδώ και αρκετά χρόνια έχω αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας-σκέψης μου στον χώρο της κουζίνας. Αν υποθέσουμε ότι μέσα στις κουζίνες μέχρι τώρα επικρατούσε μια εμπόλεμη κατάσταση, στη δική μου η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Επικρατεί ηρεμία με μοναδικό στόχο τη δημιουργία μιας γευστικής πρότασης, που με την αλήθεια της θα προκαλέσει συγκινήσεις στους φιλοξενούμενούς μας. Οι συνεργάτες μου κρίνονται με βάση την εξέλιξή τους και όχι από τα λάθη τους.

ΙNFO

Ο νέος επαγγελματικός σταθμός του Γιώργου Παπαδόπουλου είναι το πολυτελές ξενοδοχείο Miraggio Thermal Spa Resort στη Χαλκιδική. «Το Miraggio ήταν και ο λόγος της επιστροφής μου από την Αμερική. Δεν υπήρχαν περιθώρια από την πλευρά μου να αρνηθώ μια τόσο σοβαρή πρόταση, μια και το Miraggio συγκαταλέγεται στα κορυφαία ξενοδοχεία στην Ελλάδα», λέει. Οσον αφορά τα σχέδιά του για τη λογική που θα ακολουθήσει και θα τη φέρει στο τραπέζι: «Φέτος θα εστιάσουμε στο να ανακαλύψουμε όλα τα προϊόντα της Χαλκιδικής, από τον πιο μικρό παραγωγό έως και τον μεγαλύτερο. Θα τα προσφέρουμε όχι μόνο στη φυσική τους μορφή, αλλά στόχος είναι να εμπνευστούμε συνταγές που θα τα αναδεικνύουν και συγχρόνως θα παρουσιάζονται με μια πρόταση πιο δημιουργική».


 

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια κόρη στην ηφαιστειογενή Νίσυρο δηλώνει ευθαρσώς «Απολωλή»
Οχι γιατί έχασε τον δρόμο της, αλλά γιατί αποφάσισε να χαράξει τον δικό της, μακριά από την πεπατημένη του ημερήσιου και απρόσωπου τουρισμού, όταν πριν από μερικά χρόνια έφτιαξε ένα όμορφο μικρό εστιατόριο, σ’...
Μια κόρη στην ηφαιστειογενή Νίσυρο δηλώνει ευθαρσώς «Απολωλή»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι του «Αθηνοράματος», σε μια λαμπερή τελετή που φιλοξενήθηκε στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία».
Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηλιος, θάλασσα και καρπούζια
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που οι επισκέπτες του μεγα-resort της Κυλλήνης Riviera Olympia της Grecotel ενέταξαν στην καθημερινή τους διατροφή για αρκετές ημέρες τα πεντανόστιμα καρπούζια της Ηλείας
Ηλιος, θάλασσα και καρπούζια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Λύση» στο ενεργειακό με... νέες Σκουριές;
Λίγο πριν τελειώσει η διαβούλευση για το ζήτημα της ενεργειακής σύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη, ο ΑΔΜΗΕ διαμηνύει ότι η χάραξη του έργου είναι η βέλτιστη δυνατή. Από την πλευρά τους, ωστόσο, φορείς και...
«Λύση» στο ενεργειακό με... νέες Σκουριές;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
Οταν κανείς πλησιάσει τον εαυτό του και διακρίνει πώς έχει μάθει να λειτουργεί, αυτομάτως έχει το δικαίωμα να διαλέξει να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο.
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φαγητό χωρίς πείνα
Καθημερινά δίνουμε τη μάχη για την ψυχική και σωματική μας επιβίωση. Οι άνθρωποι που έχουν ψυχαναγκασμό με το φαγητό την ώρα που κάθονται να φάνε δεν αναρωτιούνται εάν πεινάνε ή εάν το φαγητό το έχουν ανάγκη...
Φαγητό χωρίς πείνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας