Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερχονται ηλεκτρικά λεωφορεία

Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ Ευάγγελος Μπεκιάρης με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχονται ηλεκτρικά λεωφορεία

  • A-
  • A+

Ενα μήνα πριν ο διευθυντής του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ(1) Ευάγγελος Μπεκιάρης, μαζί με την ερευνήτρια Β' και επικεφαλής του Εργαστηρίου «Καθαρά και Αυτόνομα Οχήματα του ΙΜΕΤ» δρ Μαρία Γκέμου παρουσίασαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για την Ερευνα και Τεχνολογία της Βουλής τις θέσεις του ινστιτούτου αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα των μεταφορών και οι επιπτώσεις τους στην κλιματική αλλαγή.

«Εγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στις καινοτόμες “πράσινες” τεχνολογίες, στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, σε εμπορικό και ερευνητικό επίπεδο, στις επιπτώσεις μιας τέτοιας τεχνολογίας στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα», μας λέει ο κ. Μπεκιάρης. Οπως εξηγεί, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα «δεν φαίνεται εφικτή η αντικατάσταση –έστω και μερική- του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ηλεκτρικά, πριν από το καλοκαίρι του 2020».

Αν και ούτε ο ίδιος, ούτε άλλος από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, ούτε από τον Σύλλογο Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας, συμμετέχουν στη νέα διυπουργική Επιτροπή Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα που θα προτείνει τα σχετικά μέτρα, ο κ. Μπεκιάρης εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας:

Πρωτοπόροι

Ποδήλατα με ενσωματωμένους βιοαισθητήρες

«Οταν πριν από 20 χρόνια για πρώτη φορά μιλήσαμε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα ήταν σαν να λέγαμε πως θα χρησιμοποιούσαμε υδρογόνο για καύσιμο. Τόσο καινοτόμο, πρωτοποριακό, αλλά και σχεδόν ανέφικτο έμοιαζε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

»Γνωρίζαμε από την αρχή πως ο χρόνος ωρίμανσης της ηλεκτροκίνησης ήταν μεγάλος, αλλά δεν τον φανταζόμασταν τόσο μεγάλο. Με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιστοιχούν στο 0,01% του στόλου που κυκλοφορεί και τα υβριδικά (2) περίπου στο 0,3%.

»Εμείς ως ΙΜΕΤ /ΕΚΕΤΑ έχουμε κάνει κάποια σενάρια για το πώς μπορεί να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Αν η κατάσταση μείνει ως έχει, το ποσοστό των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων έως το 2030 δεν θα ξεπεράσει το 0,1%.

»Αν όμως υπάρξουν ισχυρά κίνητρα, θα μπορούσαμε μέχρι το 2030 να έχουμε διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως και 7-8%. Βασικό κίνητρο για την αύξηση του αριθμού των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι να καταργηθούν οι δασμοί εισαγωγής.

»Οι κύριοι περιορισμοί διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι η έλλειψη υποδομών φόρτισης, η ελλιπής νομοθεσία και παροχή κινήτρων, καθώς και η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο».

Ηλεκτρικά ταξί στη Θεσσαλονίκη, προσεχώς...

Τον Οκτώβριο του 2018, πριν από έναν χρόνο το ΙΜΕΤ παρέδωσε στον ΔΕΔΔΗΕ μια πλήρη μελέτη ηλεκτροφόρτισης στο Εθνικό Δίκτυο. Οι εξελίξεις, αναμένονται...

Η συνεργασία του ΙΜΕΤ με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ραδιοταξί στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο με στόχο την κυκλοφορία των πρώτων ηλεκτροκίνητων ταξί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανέθεσε στο ΙΜΕΤ την υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για την ποσοτικοποίηση των απαιτούμενων ταχυφορτιστών και απλών φορτιστών κατά μήκος των οδικών αξόνων της Ελλάδας.

Η μελέτη συμπεριλαμβάνει και τη δυνατότητα εγκατάστασης σταθμών φόρτισης για ταξί σε νευραλγικά σημεία, στις εισόδους των πόλεων, σε σταθμούς συγκέντρωσης ταξί.

Η μελέτη έχει παραδοθεί από τον Οκτώβριο του 2018 και περιμένει το πράσινο φως... για να ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Μπορεί ένας δρόμος να σκέφτεται;

Το safe strip παρουσιάστηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Οι πιλοτικές δοκιμές του SafeStrip στην Αττική οδό θα γίνουν τον Δεκέμβριο και οι τελικές τον Μάρτιο του 2020. Ο... δρόμος που σκέφτεται (safeandgreenSensorTechnologiesforself-explainingandforgivingRoadInteractiveApplications) παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και έχει σκοπό τη συνεισφορά στα Συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, μέσω μιας επαναστατικής ιδέας: τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο στατικών και δυναμικών πληροφοριών που αφορούν τον δρόμο, τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινούμενα οχήματα.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας χαμηλού κόστους διάταξης μικρο-νάνο αισθητήρων που είναι ενσωματωμένοι στην υποδομή, χωρίς παρεμβατικές, χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες και αποτελούν το λεγόμενο strip.

H ανάπτυξη του Safe strip αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την οδική ασφάλεια μέσω έγκυρων και άμεσων πληροφοριών για τον δρόμο, το περιβάλλον και την κυκλοφορία, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα στοχεύει να αντικαταστήσει τους σταθμούς διοδίων με τις τρέχουσες εφαρμογές στάθμευσης και με τα VMS (VariableMessageSigns - Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων Αυτοκινητοδρόμων).

(1) Το ΙΜΕΤ /ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ) που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

(2) Το υβριδικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές ήπιες προς το περιβάλλον τεχνολογίες για την κίνησή του. Εχει κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και μια πιο ήπια προς το περιβάλλον τεχνολογία (ηλεκτρικό κινητήρα, ή φυσικό αέριο κ.λπ.)

 

 

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Mini στην πρίζα
Η Mini παρουσιάζει τώρα τη δική της αμιγώς ηλεκτρική πρόταση για αστικές μετακινήσεις. Πρόκειται για το νέο Cooper SE. Προσφέρει βιώσιμη μετακίνηση, διασκεδαστική οδήγηση, εκφραστική σχεδίαση και ποιότητα.
Mini στην πρίζα
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Καθαρό» παγωτό
Η Nissan «έβγαλε» τον κινητήρα εσωτερικής καύσης από το βαν πώλησης παγωτού, δημιουργώντας ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο, πρωτότυπο όχημα. Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, η Nissan συνεργάστηκε με τη...
«Καθαρό» παγωτό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το μικρό στην πρίζα
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί εκεί στη Skoda πριν από 124 χρόνια, ότι κάποια στιγμή θα είναι πρωτοπόροι και στον εξηλεκτρισμό. Το CITIGOe iV είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Skoda.
Το μικρό στην πρίζα
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Βραβείο για το Scala
Ταυτόχρονα με την πανευρωπαϊκή του παρουσίαση, το νέο χάτσμπακ της Skoda κατέκτησε την πρώτη του σημαντική διάκριση. Διεθνής επιτροπή απένειμε στο Scala τον επίζηλο τίτλο Red Dot Award 2019 στην κατηγορία του...
Βραβείο για το Scala
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μικρο-κινητικότητα και προσδοκίες...
Είναι πλέον φανερό ότι η ανάγκη αλλαγής των συνηθειών μετακίνησης είναι κοινός τόπος. Tο ποδήλατο και η μικρο-κινητικότητα προστίθενται σε αυτό που αποκαλούμε «τέκνο της ανάγκης» της σύγχρονης μετακίνησης
Μικρο-κινητικότητα και προσδοκίες...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα
Εάν νομίζετε ότι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν ρίξει το βάρος των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μάλλον απατάσθε, καθώς στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σανγκάης οι...
Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας