Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα κορίτσι μετράει τ’ άστρα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα κορίτσι μετράει τ’ άστρα

  • A-
  • A+
Οι λεωφόροι της Ιστορίας είναι ανοιχτές για όλους, αλλά ελάχιστοι θα τις τερματίσουν νικητές

Φέισμπουκ, τουίτερ, ίνσταγκραμ, Μπάρμπι, τηλεπερσόνες, fake news... Oι δήθεν επιτυχημένοι γιατροί, δικηγόροι, πανεπιστήμονες, αστροναύτες... Ο χώρος είναι γεμάτος με σκονισμένα χρυσοποίκιλτα κεντήματα και ξεθωριασμένες εξοχότητες, ανθρώπους που κοιτάζονται έμμονα στον πρώτο διαθέσιμο καθρέφτη, γκρίζες σκιές κρυμμένες πίσω από τις οθόνες, που τους περνάς για κάτι.

Η δημαγωγία είναι νόμος, το ψέμα κανόνας, οι ιδεολογίες σκόνη, ο κυνισμός αποθεώνεται. Χρήμα, δύναμη, επιρροή, επιτυχία, δόξα και λίγη επιστήμη για πασπάλισμα. Κυρίως η δόξα που η λάμψη της τυφλώνει τους ανώνυμους, τους ηττημένους της ζωής, τους απόκληρους. Τον χορό σέρνουν, πρώτα και καλύτερα, τα μέσα ενημέρωσης, οι πληρωμένοι κοντυλοφόροι, οι δημοσιογράφοι της κακιάς ώρας. Η τιποτένια ύπαρξη αυτής της κάστας των ανθρώπων περνάει μέσα από την αλληγορία της αδυναμίας, το να μην κάνεις τίποτα, να μη δημιουργείς τίποτα, να μην πειραματίζεσαι με τίποτα, να μην πιστεύεις και να μην επιβεβαιώνεις τίποτα.

Βέβαια δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την εποχή μας. Ομως κατηγορούνται ότι δεν κράτησαν τις αποστάσεις απ’ αυτήν. Οτι συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα που ανέδειξε το χρήμα, τον ατομικισμό, την ηδονομανία, τη δύναμη ως τις μοναδικές και υπέρτατες αξίες του ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου. Αδειες αξίες που σαν ένα δυνατό φως παρέσυραν και τύφλωσαν τους πάντες. Που μεταμόρφωσαν τις πιο άγριες μορφές της κοινωνικής ανισότητας σε δήθεν σύμβολα πολιτισμού και προόδου.

Αυτοί οι σύγχρονοι νάρκισσοι που θεωρούν ότι ο θαυμασμός είναι υποχρέωση του πλήθους και ότι η έλλειψη λαϊκής λατρείας αποτελεί προδοσία. Προδοσία που θα κλυδώνιζε την ύπαρξή τους, θα την εξαφάνιζε από τον κοινωνικό χάρτη. Που ενώ διακηρύσσουν παντού το άμεμπτο ήθος, το ομαδικό πνεύμα, τον σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα πράγματα, είναι πεπεισμένοι κατά βάθος ότι όλα αυτά δεν τους αφορούν. Ιππότες καβάλα στο άλογο του εγώ και του έχω, της ηδυπάθειας, της επιδειξιοκρατίας, ξεχωρίζουν εύκολα μέσα στο πλήθος από τη λαιμαργία που πιπιλίζουν το γάλα. Η πνευματική τους ανυπαρξία, κρυμμένη πίσω από την πανοπλία των σύγχρονων σταυροφόρων της ενημέρωσης, ενσαρκώνει με άριστο τρόπο το μήνυμα της διαφήμισης, την ιδεολογική απαλλοτρίωση, την υπερπροσφορά της υπερβολής. Την κοινωνία του επείγοντος, του αυτοσχεδιασμού, της ημιμάθειας.

Τώρα πια δεν χρειάζονται σκληρή δουλειά, ιδέες και πράξεις για να διακριθεί κανείς, αρκούν οι τούρτες των νοσηρών εκκρίσεων των ελίτ του ψευτοθεάματος, πασπαλισμένες με διαπλοκές, ρουσφέτια, γνωριμίες, ψευτοβραβεία και ψέματα. Ο θρίαμβος της παθητικής σκέψης, της τυφλής προβολής, της βαθιάς υπόκλισης. Ομως τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί θεμελιώδες μέγεθος μιας κοινωνίας, ακόμη και της πιο τιποτένιας.

Να, αγαπητοί, τι είδους κοινωνία συναναστρεφόμαστε, που εκκρίνει τόση απάθεια ώστε πολλοί να τα βρίσκουν όλα αυτά φυσιολογικά. Η μπόχα της υποκρισίας, της διαφθοράς, της εξάρτησης σταμάτησε να ενοχλεί. Μάλλον λείπει εκεί που δεν βγαίνει. Και υπήρξε τέτοια επιτάχυνση στο μπούκωμα τα τελευταία χρόνια που δεν ξέρουμε πια πώς να ικανοποιήσουμε τη λαιμαργία μας. Η κοινωνία πίνει δηλητήριο για να σβήσει τη δίψα της.

- Πες μου, μπαμπά, γιατί μιλάς τόσο σκληρά; Είναι κακό να σε ξέρουν όλοι, να σε τιμούν και να σ’ έχουν για πρότυπο; Εσύ δεν θα ήθελες να μιλούν με θαυμασμό οι άλλοι άνθρωποι για σένα; Εγώ όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω αστροναύτης για να μπορώ να μετρήσω τα άστρα. Να με καμαρώνει η ανθρωπότητα εκεί ψηλά.

Πρόσεχε, μικρή Ελένη, μην παρασύρεσαι, πρόσεχε, πρόσεχε. Δεν είναι καθόλου κακό να μιλούν με καμάρι οι άλλοι για σένα. Εγώ θα είμαι πολύ υπερήφανος εάν μπορέσεις να γίνεις αστροναύτης. Ομως όλα αυτά χρειάζονται πολλές θυσίες και κόπους. Απογοητεύσεις, υπομονή και πείσμα. Οι λεωφόροι της Ιστορίας είναι ανοιχτές για όλους, αλλά ελάχιστοι θα τις τερματίσουν νικητές.

Δηλαδή, μπαμπά, δεν υπάρχει ελπίδα; Οχι, μικρή Ελένη, τίποτε δεν χάθηκε. Γιατί υπάρχει ο δάσκαλος, ο πνευματικός άνδρας που ψάχνει με αγωνία να βρει το χέρι σου μέσα στο σκοτάδι. Σ' αυτούς ανήκει η ευθύνη να αποδώσουν τη γνώση στη γενναιοδωρία των ανθρώπων. Αυτοί κρατάνε το κλειδί του ονείρου σ' έναν κόσμο γεμάτο εφιάλτες. Σίγουρα θα σου εξηγήσουν γιατί δεν μπορείς να μετρήσεις τ’ άστρα. Γιατί ο αδελφός σου παίρνει τα παιχνίδια σου. Μαζί θα θεμελιώσετε μια νέα κοινωνία. Που ανατέλλει εκεί που αρχίζει η μάθηση μιας ζωής όλο παρουσία. Μιας ζωής στηριγμένης στη δημιουργία και όχι στην υπερπαραγωγή. Στο αυθεντικό και όχι στη βιτρίνα. Στον σεβασμό των επιθυμιών του καθένα και όχι στους μηχανισμούς της ψευτο-ικανοποίησης. Μην κλαις λοιπόν, αλλά να είσαι χαρούμενη, υπομονετική και μακρόθυμη. Και μην καθυστερείς άλλο, πιάσε τα τετράδια, άνοιξε τα βιβλία. Μάθε ό,τι χρειάζεται για να προετοιμάσεις το μέλλον σου. Πολλοί θ’ αποτύχουν ν’ ανέβουν στ’ άστρα. Εσύ, είμαι σίγουρος, θα πετύχεις.

* Καθηγητής Πανεπιστημίου, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου LRI στο Παρίσι

ΝΗΣΙΔΕΣ
Παιδεία: Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα παιδιά
Η ζωή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι πια ο κανόνας στην Ελλάδα και θεσμοί κρίσιμοι, όπως η οικογένεια και το σχολείο, έχουν αποκτήσει ρόλο με χαρακτηριστικά (αρνητικής δυστυχώς) εξαίρεσης. Με ακραίες...
Παιδεία: Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα παιδιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εχουν ή όχι τα προσφυγόπουλα δικαίωμα στην εκπαίδευση;
Είναι υποχρεωτική η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία; Αν ναι, ποιες είναι οι ευθύνες του κράτους και των αρμόδιων φορέων ως προς την εξασφάλιση της πρόσβασής τους σε αυτά και του μη αποκλεισμού...
Εχουν ή όχι τα προσφυγόπουλα δικαίωμα στην εκπαίδευση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
ΜΜΕ και νεοσυντηρητικός λαϊκισμός
Είναι λίγες οι φορές που από κοινού το πολιτικό και δικαιακό σύστημα της χώρας μας καθώς και η πλειονότητα των ΜΜΕ συνέβαλαν αποφασιστικά στην αναχαίτιση επικίνδυνων προς το δημοκρατικό πολίτευμα επιρροών από...
ΜΜΕ και νεοσυντηρητικός λαϊκισμός
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από τις χαλασμένες ειδήσεις στην εγκυρότητα
Σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η άποψη και είναι εύκολο να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το στοίχημα για τη δημοσιογραφία είναι να δώσει περισσότερα δεδομένα με βάση τα οποία οι...
Από τις χαλασμένες ειδήσεις στην εγκυρότητα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα από τους ενήλικες. Οι γονείς μπορούν να τα προστατέψουν ακολουθώντας το πρόγραμμα εμβολιασμού, διδάσκοντάς τα τους κανόνες καλής υγιεινής και ασκώντας τα σε αυτούς.
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αδελφοσύνη για όλους
Η εφημερίδα Libération οργάνωσε και φιλοξένησε τον ακόλουθο διάλογο ανάμεσα σε δύο από τους σημαντικότερους Γάλλους κοινωνιολόγους, τον 97χρονο Εντγκάρ Μορέν και τον 93χρονο Αλέν Τουρέν
Αδελφοσύνη για όλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ