• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 30.5°C / 36.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 36.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.0°C
  3 BF
  25%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 35.5°C
  2 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 37.3°C / 37.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.5°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.3°C / 36.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.9°C / 33.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  48%

Η ρύπανση του πλανήτη από τα πλαστικά απορρίμματα αποτελεί πλέον ένα μείζον πρόβλημα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην εποχή των πλαστικών

 • A-
 • A+

Ηδη γνωρίζουμε ότι τα θηλαστικά, τα ψάρια, οι θαλάσσιοι οργανισμοί αλλά και τα πτηνά είναι τα πρώτα στη σειρά θύματα της πλαστικής μόλυνσης που μαστίζει τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας, καθώς τρέφονται με τα υπολείμματα πλαστικών συσκευασιών και μικροπλαστικά σωματίδια ακουσίως –εκτός του ότι χάνουν τη ζωή τους από τα διάφορα είδη πλαστικών που ταξιδεύουν στους ωκεανούς (από συσκευασίες, σακούλες, πετονιές, διχτάκια συσκευασιών αναψυκτικών έως δίχτυα)– και ότι ήδη εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σωματίδια στο πεπτικό σύστημα ανθρώπων.

Ε, τώρα ήρθε η ώρα όπου οι ερευνητές ανίχνευσαν μικροπλαστικά σε ιζηματογενή πετρώματα. Με αυτά τα δεδομένα, πλέον, οι επιστήμονες έφτασαν στο σημείο να αποκαλούν την εποχή μας, την Ανθρωπόκαινο, Εποχή των Πλαστικών, κατά πώς ονομάστηκαν οι προηγούμενες γεωλογικές περίοδοι, οι Εποχές π.χ. του Χαλκού και του Σιδήρου.

Ετσι λοιπόν κι εμείς, ως προηγμένος πολιτισμός, καταφέραμε να αφήσουμε το πλαστικό αποτύπωμά μας στο χρονολόγιο της ζωής του πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μόλυνση από πλαστικά που καταγράφηκε παρουσιάζει εκθετική αύξηση από το 1945 και μετά.

Μάλιστα, οι επιστήμονες προτείνουν ο χρόνος εντοπισμού των πλαστικών στις διαστρωματώσεις να καθοριστεί ώς και η απαρχή της Ανθρωποκαίνου Εποχής, της εποχής δηλαδή που χαρακτηρίζεται από την απόλυτη κυριαρχία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον πλανήτη.

Η έρευνα, που είναι η πρώτη λεπτομερής ανάλυση και καταγραφή της αύξησης της πλαστικής ρύπανσης σε ιζήματα, ανέλυσε και συνέκρινε διαστρωματώσεις ακτών της Καλιφόρνιας από το 1934 μέχρι και το 2010. Και τα ευρήματά της αντικατοπτρίζουν με απόλυτη ακρίβεια την εκθετική αύξηση της παραγωγής πλαστικού τα τελευταία 70 χρόνια.

Τα περισσότερα πλαστικά σωματίδια που εντοπίστηκαν ήταν ίνες συνθετικών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ρούχων, γεγονός που αναδεικνύει και πάλι μια τρομακτική πραγματικότητα, ότι τα πλαστικά φτάνουν και ταξιδεύουν στους ωκεανούς μέσα από το αποχετευτικό σύστημα των πόλεων.

Σύμφωνα με έκθεση του 2016, μία και μόνο πλύση συνθετικών ρούχων αποδεσμεύει περί τις 700.000 μικροπλαστικές ίνες, όπως έχουμε ξαναγράψει.

«Η αγάπη μας για τα πλαστικά έχει ήδη εντοπιστεί σε απολιθώματα» δήλωσε η Τζένιφερ Μπράντον από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που ηγήθηκε της έρευνας, στην «Guardian».

«Σίγουρα η ρύπανση με μικροπλαστικά είναι κάτι πολύ κακό για τους κοραλλιογενείς ύφαλους, τα στρείδια, τα μύδια και τους υπόλοιπους οργανισμούς που ζουν στον βυθό του ωκεανού. Ομως τα ευρήματά μας –πλαστικά μικροσωματίδια που εντοπίστηκαν σε απολιθώματα– ξεπερνούν τα όρια μιας απλής υπαρξιακής αναρώτησης.

Τα πλαστικά μικροσωματίδια όπως ανιχνεύθηκαν: α. ίνες β. θραύσματα γ. μεμβράνες δ. μικροσφαιρίδια

Είναι τρομακτικό οι επόμενες γενιές να αναφέρονται στην εποχή μας ως εποχή των πλαστικών, όπως εμείς μαθαίναμε στο σχολείο για την εποχή του χαλκού ή του σιδήρου».

Αντίστοιχου χρωματισμού ήταν και η δήλωση του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο προ καιρού, όταν προέβλεψε ότι η μόλυνση του πλανήτη από τα κάθε λογής πλαστικά θα δημιουργήσει αντίστοιχο αποτροπιασμό όπως και το φαινόμενο της ανθρώπινης δουλείας.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», αναφέρεται πως από το 1940 το πλήθος των μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων που ανιχνεύθηκε στα ιζηματογενή πετρώματα διπλασιαζόταν περίπου κάθε 15 χρόνια. Το 2010, που ήταν και η καταληκτική χρονιά της έρευνας, η ρύπανση κατέγραφε 40 μικροσωματίδια ανά 10 εκατοστά ωκεάνιου πυθμένα, κάθε χρόνο.

Τα δείγματα που αναλύθηκαν, ήτοι ο πυρήνας των ιζημάτων, μήκους 36 εκατοστών (αρχικά για να εκτιμηθεί ο πληθυσμός των ψαριών ανά τα χρόνια), πάρθηκε από μια περιοχή που απέχει ένα μίλι από την παραλία της Σάντα Μπάρμπαρα και είναι πολύ κοντά στο Λος Αντζελες, όπου κατοικούν περί τα 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα 2/3 των μικροσωματιδίων που ανιχνεύθηκαν ήταν ίνες πλαστικών, το 1/5 ήταν θραύσματα άλλων πλαστικών και το 1/10 ήταν πλαστικές μεμβράνες. «Είναι μια ξεκάθαρη υπογραφή», τόνισε η Μπράντον. «Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το πλαστικό, σχεδόν αμέσως βλέπουμε να εντοπίζεται στα ιζηματογενή πετρώματα.

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο, τα οποία μέσω των φυσικών και χημικών διεργασιών σπάνε σε μικρότερα κομμάτια και ίνες, τα οποία όμως δεν βιοδιασπώνται. Τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια βρίσκονται πλέον παντού. Από τα μεγαλύτερα βάθη των ωκεανών μέχρι τα ψηλότερα βουνά, ακόμη και στον αρκτικό αέρα».

Και μπορεί η έρευνα να μην είναι ευρείας κλίμακας, αλλά πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάποση πλαστικών μικροσωματιδίων δεν κάνει κακό μόνο στα πλάσματα της θάλασσας. Αν, δε, αναλογιστούμε ότι από τις τελευταίες αναλύσεις έχει περάσει μία δεκαετία, ευλόγως μπορούμε να αναρωτηθούμε: «Τι κάνουμε στον εαυτό μας;»

Αποδεδειγμένα, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε τουλάχιστον 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως, σωματίδια που βρίσκονται στην τροφή μας ή στο νερό που πίνουμε.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί, αλλά τα μικροπλαστικά μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες και μπορούν να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς («Πόσα μικροπλαστικά φάγαμε σήμερα;», «Εφ.Συν.», 15.06.2019). Ολα τα δεδομένα, επομένως, οδηγούν με απλή λογική, στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των πόλεων, υγρών και στερεών.

Ως πολιτισμός θα μείνουμε γνωστοί για τους τόνους σκουπιδιών που αφήνουμε πίσω μας, κάτι που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να λογιστεί ως τέχνη. Θα γράψουμε ιστορία ως ο πολιτισμός που δεν μπόρεσε να βρει λύση για το τι να κάνει με τα σκουπίδια του, παρά μόνο να τα παραχώνει στο έδαφος και να τα ρίχνει στις θάλασσες. Σας ακούγεται λογικό;

ΙNFO

https://advances.sciencemag.org/content/5/9/eaax0587


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χημική ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
Η μη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων απειλεί ευθέως την ικανότητα των ωκεανών να λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης άνθρακα κάτι που σημαίνει την επιτάχυνση των φαινομένων που συστήνουν την...
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν από τον ουρανό!
Η νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει όχι μόνο το μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης της υδρογείου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «ταξιδεύουν» τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών θραυσμάτων.
Χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν από τον ουρανό!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι προτιμάμε; Αξιέπαινες προσπάθειες ή αποτρόπαια γεγονότα;
Η σκέψη του αποτρόπαιου μου γεννήθηκε ως χαρακτηρισμός για τις πράξεις ανθρώπων που βασανίζουν το ζωντανό «έδεσμα» που θα καταλήξει στον γκουρμέ οισοφάγο τους. Μου συνέβη όταν διάβασα το άρθρο με τίτλο...
Τι προτιμάμε; Αξιέπαινες προσπάθειες ή αποτρόπαια γεγονότα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία, να καταργήσει οριστικά τη χρήση πλαστικών σε σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης από το 2021 συνιστά μια σημαντική, πλην όμως όχι...
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιατί έχουμε ανάγκη τους ωκεανούς;
«Οι ωκεανοί είναι το σύστημα που υποστηρίζει την ζωή στον πλανήτη. Οι ωκεανοί παράγουν τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε» διαβάζουμε στην εισαγωγική σελίδα του Marine Conservation Institute. Αν...
Γιατί έχουμε ανάγκη τους ωκεανούς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας