Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκίνησε η φετινή περίοδος γρίπης. Εμβολιαστείτε!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκίνησε η φετινή περίοδος γρίπης. Εμβολιαστείτε!

  • A-
  • A+

Περισσότερα από 1.000 θύματα προκάλεσε η εποχική γρίπη πέρυσι στη χώρα μας. Συνάνθρωποί μας που, αν είχαν εμβολιαστεί, θα είχαν σωθεί.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων ανέφεραν πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου, οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εν όψει της έναρξης της φετινής περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα.

Μπορεί η εμβολιαστική συνείδηση για την προστασία έναντι της γρίπης να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, επιπλοκές και νοσηλεία στις οποίες μικρό ποσοστό κάνει το εμβόλιο. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των εγκύων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), πέρυσι συνταγογραφήθηκαν ηλεκτρονικά μόλις 11.011 εμβόλια σε εγκύους.

Οι επαγγελματίες της Υγείας –παρόλο που πέρυσι κατέγραψαν αύξηση στο ποσοστό που εμβολιάστηκε έναντι της νόσου, 31% των εργαζομένων στα νοσοκομεία, έναντι 25% πρόπερσι και μόλις 11% την περίοδο 2015-2016– ακόμα κινούνται χαμηλά.

Την πρωτιά κρατούν διαχρονικά οι άνω των 60 ετών, με περισσότερους από τους μισούς πέρυσι να σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Πέρυσι, οπότε επικράτησε η γρίπη τύπου Α (Η1Ν1) δηλώθηκαν επισήμως στον ΕΟΔΥ 374 νοσηλείες εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 154 θάνατοι.

Δεδομένου όμως ότι ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη δεν γίνεται ρουτίνα στην κλινική πράξη, ο αριθμός των θανάτων που δηλώνονται στον Οργανισμό είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου της θνησιμότητας που προκαλεί η νόσος στον πληθυσμό και η οποία υπολογίστηκε για την περυσινή περίοδο γρίπης σε 9,8 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού (1.071 θάνατοι).

Το αντιγριπικό εμβόλιο, πέρυσι, εκτιμάται ότι μείωσε στα μισά τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης για όσους προνόησαν να το κάνουν.

Επιπλέον, συνταγογραφήθηκαν 1.928.361 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ εκτιμάται ότι καταναλώθηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια. Συγκριτικά, την περίοδο 2017-2018 είχαν συνταγογραφηθεί 1.600.838 εμβόλια και την περίοδο 2015-2016 μόλις 924.073.

Φέτος, αναμένεται να εισαχθούν στη χώρα μας περίπου 2.600.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων. Οι επιστήμονες συστήνουν σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να κάνουν το εμβόλιο έως τον Νοέμβριο, ώστε να προστατευθούν έναντι της φετινής επιδημίας.

➊ Κάντε το εμβόλιο

■ Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη.

■ Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

■ Εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για να περιοριστεί η πιθανότητα σοβαρής νόσου, επιπλοκών και νοσηλείας.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

■ Ατομα με χρόνια προβλήματα υγείας (άσθμα, άλλες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, νοσογόνο παχυσαρκία).

■ Ατομα άνω των 60 ετών.

■ Οι έγκυες.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται επίσης για:

■ Ολους τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας.

■ Ατομα που φροντίζουν μωρά, μικρότερα των 6 μηνών.

■ Οσους φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

■ Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες και περιλαμβάνουν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της χορήγησης, καταβολή, μυαλγίες και χαμηλό πυρετό.

➋ Σταματήστε τη διασπορά της γρίπης

■ Αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.

■ Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.

■ Οσο διαρκούν τα συμπτώματά σας, περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα, ώστε να μη μεταδώσετε τη γρίπη.

■ Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση του.

■ Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

■ Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

■ Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης.

➌ Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού

■ Εάν νοσήσετε με γρίπη, υπάρχουν ειδικά αντιιικα φάρμακα που είναι δραστικά έναντι του ιού της γρίπης.

■ Τα αντιιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά. Συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας.

■ Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της γρίπης, να περιορίσουν τη διάρκεια της νόσου και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία.

■ Η έγκαιρη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων, κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

■ Η πλειονότητα των κατά τα άλλα υγιών ατόμων που νοσούν από γρίπη, συνήθως δεν χρειάζεται να λάβει θεραπεία με αντιιικά φάρμακα, εκτός εάν κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα γιατρό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

- Πυρετός
- Βήχας
- Ρινική καταρροή
- Πόνος στον λαιμό
- Κεφαλαλγία
- Μυαλγίες
- Καταβολή
- Ρίγη

■ Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και εμέτους ή διάρροιες.

■ Κάποιοι άλλοι μπορεί να εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και καθόλου πυρετό.

 

ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΝΗΣΙΔΕΣ
SOS για τον παιδικό εμβολιασμό
Επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του «Μένω Σπίτι», που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, η πτώση παιδικού εμβολιασμού ● Ποιες νόσους προλαμβάνει ο παιδικός εμβολιασμός.
SOS για τον παιδικό εμβολιασμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δείχνει τα δόντια της η γρίπη
Καθώς η εποχική γρίπη εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης για φέτος, όπως και τα μέτρα προστασίας – πρόληψης, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Δείχνει τα δόντια της η γρίπη
ΥΓΕΙΑ
Εμβολιαστείτε για τη γρίπη
Εκστρατεία ενημέρωσης πραγματοποιούν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η ΕΣΗΕΑ για την προστασία του πληθυσμού από την εποχική έξαρση της ασθένειας, που κάθε χρόνο στοιχίζει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
Εμβολιαστείτε για τη γρίπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV
Αν και οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν το εμβόλιο HPV στα παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών, πολλοί όταν ξεκινούν να μιλούν γι' αυτό δεν είναι κατηγορηματικοί εντάσσοντάς το στον εμβολιαστικό προγραμματισμό του...
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV
ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζει να «θερίζει» η γρίπη
Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δεκαεπτά νέοι θάνατοι, φτάνοντας συνολικά τους 56 από την αρχή της φετινής περιόδου δραστηριότητας της γρίπης. Από αυτούς οι 49 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ...
Συνεχίζει να «θερίζει» η γρίπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας