Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «μήλο» στα σαγόνια του Τραμπ
dreamstime.com (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «μήλο» στα σαγόνια του Τραμπ

  • A-
  • A+

Η παρουσίαση του νέου iPhone συνιστά την πλέον σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Apple, με τη 15η Δεκεμβρίου να καθίσταται μια από τις ημερομηνίες-ορόσημα για την πλουσιότερη εταιρεία της Αμερικής.

Οπως επισημαίνει η στήλη τεχνολογίας του BBC, με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει έναν σαρωτικό νέο κύκλο εμπορικών δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα, το 92% του υλικού που πωλείται από την Apple θα αντιμετωπίζει δασμούς – τεράστιο ποσοστό.

Η Apple, όπως είναι φυσικό, ασκεί μεγάλες πιέσεις για να εξαιρεθεί από τα μέτρα αυτά. Η προσπάθεια μέχρι στιγμής έχει ευοδωθεί αρκετά και, χάρη σε αυτό, η εταιρεία βγήκε σχετικά αλώβητη μέχρι σήμερα και μόνο τον Σεπτέμβριο οι τιμές επηρέασαν τα «μεγάλα» προϊόντα της Apple: τα Apple Watch και AirPods.

Αυτά τα προϊόντα είναι σημαντικά, αλλά όχι η «χρυσοτόκος όρνιθα» της εταιρείας, αποτελώντας λιγότερο από το 9% των συνολικών πωλήσεων της Apple. Το iPhone, ωστόσο, αντιπροσωπεύει το 55,6% των κερδών της επιχείρησης. Ετσι, ενώ η σημασία του iPhone έχει μειωθεί λόγω της πτώσης των πωλήσεων smartphone (σε γενικές γραμμές) σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι μακράν η πιο σημαντική συσκευή που έχει κατασκευάσει η Apple.

Το άρθρο επισημαίνει ακόμη ότι δύο χρόνια πριν, η Apple πήρε μια παράτολμη απόφαση: να παχύνει την πραγματική χρυσοτόκο όρνιθα, το iPhone δηλαδή, αυξάνοντας την τιμή του και σπάζοντας πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 δολαρίων.

Αυτό που θέτει σε κίνδυνο τις πωλήσεις της εταιρείας –επισημαίνει το BBC– είναι οι δασμοί, οι οποίοι αναμένεται να περικόψουν δραστικά τα υγιή περιθώρια κέρδους. Εάν πράγματι επιβληθούν τον Δεκέμβριο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, τα οποία μόνο αδιάφορα δεν θα είναι για την Apple, όπως διευκρινίζει ο Αλμπέρτο Καβάλο, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard.

«Οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι η αύξηση των δασμών θα επιφέρει και αύξηση των τιμών των προϊόντων», δήλωσε. «Αυτό όμως δεν θα συμβεί απαραίτητα, καθώς οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος μπορεί να επιλέξουν να απορροφήσουν οι ίδιες αυτές τις δαπάνες».

Κι αυτό είναι που οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν να κάνει η Apple, διατηρώντας τη φετινή συγκομιδή iPhones που έχουν τις ίδιες τιμές με το προηγούμενο έτος, ήτοι 749-1.099 δολάρια.

Αναμονή

Ετσι, καταλήγουμε σε ένα παιχνίδι αναμονής, αλλά με το ερώτημα πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτός ο εμπορικός πόλεμος. Η Apple, όπως αναφέρθηκε στις αρχές του έτους, διερευνά τρόπους με τους οποίους μπορεί να μεταφέρει την παραγωγή εκτός της Κίνας, αποφεύγοντας έτσι παντελώς τους δασμούς και ήδη η εταιρεία κατασκευάζει συσκευές σε χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, αλλά αυτό γίνεται συνήθως προκειμένου να χειριστεί την τοπική ζήτηση σε αυτές τις χώρες και όχι για να κάνει εξαγωγές.

Ο κ. Καβάλο τονίζει ακόμη ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα προτιμούσε η Apple να αρχίσει να κατασκευάζει ξανά τα προϊόντα της στην Αμερική, στο πλαίσιο του «America First». Ωστόσο, το υψηλό κόστος κατασκευής καθιστά το ενδεχόμενο αυτό μάλλον απίθανο.

Ο βρετανικός ειδησεογραφικός κολοσσός υπογραμμίζει ακόμη ότι η κατασκευή προϊόντων της Apple άμεσα και έμμεσα αντιπροσωπεύει περίπου 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Κίνα. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, υπάρχει το ενδεχόμενο οι προμηθευτές της Apple να της κάνουν εκπτώσεις, προκειμένου να διατηρήσουν υγιή την επιχείρηση.

Η Apple θα συνεχίσει επίσης να αναπτύσσει τον τομέα που δεν θα επηρεαστεί από τους δασμούς στις εισαγωγές. Ετσι, πλέον οι υπηρεσίες θα είναι το μεγάλο στοίχημά της, με πλέον σημαντική κίνηση την έναρξη της τηλεοπτικής υπηρεσίας κατά παραγγελία, της Apple TV+.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η φαινομενικά πιο απλή πλευρά της επιχείρησης της Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., εντείνουν τις έρευνές τους για υποτιθέμενο αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η συγκεκριμένη κατηγορία εναντίον της Apple είναι ότι χρησιμοποιεί την κυριαρχία της στο υλικό, για να ωθήσει τις δικές της εφαρμογές και υπηρεσίες πάνω από εκείνες των ανταγωνιστών της. 

Οπως επισημαίνει, πάντως, συμπερασματικά το άρθρο, το άμεσο μέλλον μπορεί να συνιστά μια δυσάρεστη περίοδο για την εταιρεία.

Και αν αυτή διαρκέσει πολύ καιρό, θα την οδηγήσει αναπόφευκτα σε ριζικό μετασχηματισμό. Ή, ακόμη, κι αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί, ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε ξαφνικά να αλλάξει γνώμη, να τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον - Πεκίνου και απλά να ξεχάσουμε ότι όλα αυτά συνέβησαν κάποτε.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Gadgets
Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό! Ο λόγος για τον τεχνολογικό γίγαντα Apple, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει συνολικά στη Νέα Ζηλανδία συσκευές αξίας 4,2 δισ. δολαρίων αλλά,...
Gadgets
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντέχουν τα κέρδη της Huawei
Ο κινεζικός κολοσσός κέρδισε ήδη πάνω από 50 συμβάσεις για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς αφήνοντας πίσω τις δύο βασικές ανταγωνίστριές του, τη Nokia και την Ericsson.
Αντέχουν τα κέρδη της Huawei
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα γυρίζει τώρα η Google
Η Google φαίνεται να κάνει πίσω στην επιχείρηση αποκλεισμού της κινεζικής Huawei από τις αγορές των ΗΠΑ και της υπόλοιπης Δύσης καθώς διαβλέπει ότι η παγκόσμια κυριαρχία της απειλείται.
Τα γυρίζει τώρα η Google
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Τραμπ επιμένει «πυρηνικά»
Πότε οι επιχειρηματικές ενέργειες πρέπει να γνωρίζουν όρια, ειδικά όταν αφορά το ευαίσθητο θέμα της πυρηνικής ενέργειας; «Μάλλον ποτέ» θα απαντούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει τα πάντα μέσα από το πρίσμα...
Ο Τραμπ επιμένει «πυρηνικά»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που...
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Καλιφόρνια σε αντι-Τραμπ πορεία
Η Καλιφόρνια, η αμερικανική Πολιτεία που ηγείται σε παναμερικανικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έκανε προσφάτως άλλο ένα μεγάλο βήμα για τη δραστικότερη αντιμετώπισή της, αποφασίζοντας την...
Η Καλιφόρνια σε αντι-Τραμπ πορεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας