Οι τροφές με σίδηρο ακυρώνουν τα σπουδαία αντικαρκινικά οφέλη της ντομάτας όταν συνδυάζονται, λέει νέα δημοσίευση στο Journal of Molecular Nutrition & Food Research.
Επομένως ξεχάστε (ή τουλάχιστον μην έχετε αυταπάτες ότι λαμβάνετε πλήρως τα διατροφικά πλεονεκτήματα της ντομάτας) μακαρόνια με κιμά ή σουτζουκάκια ακόμα και κεφτέδες με ντοματοσαλάτα ή όποιο άλλο κόκκινο κρέας -που είναι η κορυφαία πηγή σιδήρου- συνδυασμένο με ντομάτα.
Ο σίδηρος μειώνει στα μισά την απορρόφηση του λυκοπένιου, ενός καροτενοειδούς γεμάτου αντιοξειδωτικά που βρίσκεται στην ντομάτα, διαπιστώνει ομάδα επιστημόνων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο με επικεφαλής τη Rachel Kopec.
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο -με πρώτη την ντομάτα- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και άλλων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας