Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρώω και δεν μιλάω
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρώω και δεν μιλάω

  • A-
  • A+

Η Αννα-Μαρία μίλαγε πολύ. Εκανε μεγάλες μακροσκελείς περιγραφές και έβγαινε από το θέμα της συζήτησης. Δεν έφτανε ποτέ στην ουσία. Εμοιαζε να ασχολείται με χιλιάδες άλλα θέματα και λεπτομέρειες που δεν αφορούσαν όμως την απάντηση στην ερώτηση που της είχα κάνει.

Ετσι, λοιπόν, με την Αννα-Μαρία δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα για το τι είχε φάει. Ενα κομμάτι του διαλόγου μας ήταν συνήθως το εξής: «Λέτε ότι “ξεφύγατε”, μπορείτε να μου περιγράψετε τι φάγατε;». Και η Αννα-Μαρία ξεκινούσε την Οδύσσειά της...

«Πήγα σε ένα τραπέζι, δεν ήθελα να πάω, ήταν εκεί μαζεμένοι αρκετοί συνάδελφοι που δεν με συμπαθούν, και μου έτυχε να κάτσω δίπλα στην πιο κουτσομπόλα του γραφείου... κι ένιωθα πολύ πιεσμένη κι είχα κι ένα άγχος για το τι θα φάω»

«Ωραία, εσείς τι φάγατε;»
– «Είχε μπουφέ, υπήρχαν τεράστιες πιατέλες με χοιρινό με μια περίεργη σάλτσα, μου είπαν ότι ήταν γλυκόξινη, είχε αρνί...»

«Εσείς τι φάγατε με ενδιαφέρει!»
– «Α, εγώ πήρα κοτόπουλο, τρία μικρά κομμάτια, κι είχε και μανιτάρια που δεν μου αρέσουν καθόλου, οπότε δεν πήρα, υπήρχε κι αυτό το απαίσιο ξινό λάχανο που μια φορά το έφαγα κι έκανα εμετό...».

Τη διέκοπτα διαρκώς και την ξαναρωτούσα: «Δεν με ενδιαφέρει τι δεν φάγατε, προσπαθήστε να μου περιγράψατε τι διαλέξατε να φάτε»
– «Α! ναι» συνέχιζε την περιγραφή της «υπήρχαν μικρά σφολιατάκια με τυρί και μια πίτα σαν κις-λορέν με βάση το σπανάκι κι έφαγα από αυτά κάποια»
«Πόσα;» επέμενα να προσδιορίσει την ποσότητα που κατανάλωσε.
- «Εε, δύο τρία κομμάτια και λίγη πίτα, δεν θυμάμαι, αλλά έβαλα πολλή σαλάτα, είχε τέσσερα είδη σαλάτας και πήρα απ’ όλες, βέβαια είχαν πολύ λάδι και βαλσάμικο και δεν μπορούσα να υπολογίσω πόσο παχυντικές είναι».

Σταθερά εγώ την ξαναρωτούσα: «Μπορείτε να περιγράψετε τα είδη των λαχανικών που φάγατε, τι περιείχαν οι σαλάτες που φάγατε;». Παύση, δεν μίλαγε, δυσκολευόταν άραγε να περιγράψει τις ντομάτες και τ’ αγγούρια ή τα πράσινα λαχανικά;

«Παρασύρθηκα και ήπια δύο ποτά, δεν κατάφερα να μη φάω ψωμί, χάλια τα έκανα όλα». Υστερα από αρκετή μάχη με τον τρόπο που είχε μάθει να εκφράζεται και τεράστιο κόπο εκ μέρους της, διαπίστωσα πως η δυσκολία της προερχόταν από το γεγονός πως η σαλάτα που κατανάλωσε σε μεγαλύτερη ποσότητα περιείχε μακαρόνια.

Είχε φάει μακαρονοσαλάτα και αδυνατούσε να το μεταφέρει με λέξεις σ’ εμένα. Τελείωσε την ιστορία της με τα τέσσερα γλυκά που είχε καταναλώσει.

Πρόσεξα πως η Αννα-Μαρία ολοκλήρωσε την ιστορία της, μια ιστορία που της είχα ζητήσει να αφηγηθεί για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το γεύμα εκείνης της βραδιάς· να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την ποσότητα και τα είδη της τροφής που κατανάλωσε, ώστε να διακρίνει τι ακριβώς είχε κάνει. Και αυτό που τελικά είχαμε ήταν μικρές ιστορίες για τους άλλους, για την ποικιλία εδεσμάτων που είχε στον μπουφέ και σίγουρα για τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν.

Το σημαντικό είναι πως και η ίδια αυτήν τη θολή εικόνα κουβαλούσε μέσα της, δηλαδή δεν ήξερε ακριβώς τι είχε φάει (τι είχε πράξει) κι αυτό της δημιουργούσε διαρκή αγωνία. Δεν γνώριζε τι θα γίνει. Θα πάχαινε έπειτα από αυτό το γεύμα, δεν θα πάχαινε; Ηταν θυμωμένη, αισθανόταν αδικημένη; Είχε λυπηθεί από τη συμπεριφορά των συναδέλφων της;

Η Αννα-Μαρία κατ’ ουσίαν δεν περιέγραφε, απολογούνταν. Χωρίς να το καταλαβαίνει απέφευγε να περιγράψει τι έφαγε και απόλαυσε.

Η Αννα-Μαρία έλεγε πολλά, αλλά δεν έλεγε τίποτα για αυτήν. Τρία πράγματα συνέβαιναν και συντελούσαν στο να υπάρχει αυτή η θολή, ασαφής εικόνα που μετέφερε και κουβαλούσε μέσα της για το πώς σιτίστηκε.

Πρώτον, αισθανόταν ένοχη, δεύτερον, είχε μάθει να παρατηρεί τι συμβαίνει γύρω της, πώς λειτουργούν οι γύρω της και όχι πώς λειτουργεί η ίδια· και τρίτον, είχε συνηθίσει να κρύβει και να φρενάρει τα συναισθήματά της χρησιμοποιώντας για φρένο την αυτό-επίκριση.

Η Αννα-Μαρία μίλαγε για καταστάσεις, συνθήκες, μπερδεμένα συναισθήματα, όπως άγχος ή πίεση. Εβλεπε τους Αλλους και όχι τον εαυτό της. Πίεση μας δημιουργούν τα συναισθήματα που βιώνουμε, άγχος τι σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση; Ποια συναισθήματα εμπεριέχονται στην έκφραση «έχω άγχος»; Σίγουρα υπάρχει αγωνία και φόβος. Φαινόταν ότι της ήταν πολύ δύσκολο να περιγράψει και να γίνει κατανοητή.

Από ποιον όμως να γίνει κατανοητή, ποιος έπρεπε να την καταλάβει; Εγώ; Η δουλειά μου ήταν να μπορώ να αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που είχε και τη θολή εικόνα που κουβαλούσε. Εκείνης δουλειά ήταν να πιάσει επαφή με τον εαυτό της... Η Αννα-Μαρία όμως δεν μπορούσε να διακρίνει ούτε τι είχε φάει μα ούτε και τι συναισθήματα ένιωθε. Και αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.

Η πολυφαγία είναι λαλιά, ομιλία. Είναι αυτή που ακουμπάμε γιατί δεν ακουμπάμε το «μέσα» μας. Συμβολική μεν, απαραίτητη δε. Η πολυφαγία πολλές φορές αντικαθιστά τη συνομιλία που δεν έχουμε με τον εαυτό μας. Η παραποιημένη μορφή έκφρασης των επιθυμιών και των αρνήσεών μας. Σαν να τρώμε αντί να μιλάμε και, ταυτόχρονα, σαν να καταπίνουμε αυτό που νιώθουμε, αφού δεν το εκφράζουμε. Εστω κι έτσι, όμως, υπάρχει «λαλιά» υπάρχει αποφόρτιση. Αλλιώς;


ΤΙP 1

Το θυμάρι (thymus vulgaris) λεπτό θαμνώδες φυτό με ύψος 10-30 εκατ., συλλέγεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Οι αρχαίοι Ελληνες το χρησιμοποιούσαν μαζί με μέλι και ξίδι για να τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στο μπάνιο τους για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα.


ΤΙP 2

Περιέχει πάνω από 1% πτητικό έλαιο (περιέχει θυμόλη, καρβακρόλη, κυμόλη, λιναλόλη, βορνεόλη), πικρά στοιχεία, τανίνη, φλαβονοειδή και τριτερπενοειδή. Η θυμόλη και η βορνεόλη που περιέχει του προσδίδουν ιδιαίτερες αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες


ΤΙP 3

Το θυμάρι χρησιμοποιείται: κατά της ουλίτιδας, σκοτώνει τα μικρόβια, καταπραΰνει τα φουσκώματα, καταπολεμά την ατονία και το άγχος, την ψυχική και σωματική εξάντληση, την κατάθλιψη και την απάθεια. Αντενδείκνυται η μακροχρόνια χρήση του. Σε πολύ μεγάλες δόσεις προκαλεί υπερλειτουργία θυρεοειδούς αδένα με έμετο, διάρροιες και ζαλάδα.*

*πληροφορίες από το enallaktikidrasi.com

ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγαπημένες μου πολυφαγίες
Αρκετές φορές οι πολυφαγίες μας είναι μεταμφιεσμένες ανάγκες. Γι’ αυτό και απαιτούν τον σεβασμό μας. Οταν κανείς πολεμά τις πολυφαγίες του είναι σαν να πολεμά τις «ανάγκες του».
Αγαπημένες μου πολυφαγίες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο εισαγγελέας και η βουλιμία
Μονόλογο άκουγα ή κατηγορητήριο; Και απέναντί μου ποιον είχα; Εναν άνθρωπο που δυσκολευόταν με τη διατροφή του ή έναν εισαγγελέα; Μέσα σε δέκα περιγραφικές προτάσεις είχε αποδοκιμάσει τόσο πολύ τον εαυτό της...
Ο εισαγγελέας και η βουλιμία
ΝΗΣΙΔΕΣ
H «Εφημερίδα των Συντακτών» στον κόσμο των βιολογικών
Η προσπάθειά μας μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Efsyn Bio να αναδείξουμε τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα της χώρας, αλλά και να κάνουμε γνωστή την κουλτούρα που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή και...
H «Εφημερίδα των Συντακτών» στον κόσμο των βιολογικών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τελετουργία της Βουλιμίας
Η πολυφαγία έχει μια λεπτομερή τελετουργία στη διαδικασία βίωσής της. Εχει συγκεκριμένα στάδια, ιδιαίτερη οργάνωση σκέψης, προετοιμασία, έχει συγκεκριμένους κανόνες σε καθορισμένη σειρά.
Η τελετουργία της Βουλιμίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μίλα μου για μήλα»
Τα μήλα συμβάλλουν στην καλύτερη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, γιατί περιέχουν πηκτίνη, έναν δομικό ετεροπολυσακχαρίτη, δηλαδή έναν τύπο ίνας που δρα σαν πρεβιοτικό.
«Μίλα μου για μήλα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;
Η σχέση μεταξύ γήρανσης και καρκίνου μπορεί να είναι πιο στενή και περίπλοκη απ' ό,τι πιστεύαμε. Στην πραγματικότητα κάποιες πτυχές της γήρανσης των κυττάρων μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου!
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας