Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φοιτητές Ιατρικής κάτω από πίεση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φοιτητές Ιατρικής κάτω από πίεση

  • A-
  • A+

Αν σπουδάζετε Ιατρική, προσέξτε λίγο. Και εσείς, καθηγητές των Ιατρικών Σχολών, μην πιέζετε τόσο τα παιδιά! Νέα μελέτη έδειξε διπλάσια ποσοστά υπέρτασης στους φοιτητές Ιατρικής σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που σπουδάζουν οτιδήποτε άλλο. Τα αποτελέσματα της μελέτης του Lincoln Memorial University ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό ετήσιο συνέδριο για την υπέρταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν το 18% των πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών Ιατρικής είχαν υπέρταση σταδίου ΙΙ σε σύγκριση με λιγότερο από 8% των συνομηλίκων τους. «Μια συχνότητα 2,4 υψηλότερη από την αναμενόμενη», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης Jacek Bednarz Jr., τριτοετής της Ιατρικής Σχολής στο Λίνκολν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, το 7,5% των ενηλίκων 18-39 χρόνων στη χώρα έχει υπέρταση σταδίου ΙΙ, δηλαδή πίεση ≥140/90 mmHg. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν πως η έρευνά τους είναι από τις πρώτες που μετρά την αρτηριακή πίεση και τους κινδύνους με τους οποίους σχετίζεται σε Αμερικανούς φοιτητές και σημειώνουν πως μελέτες σε άλλες χώρες έχουν δείξει αυξημένους κινδύνους υγείας στους φοιτητές Ιατρικής.

«Τα υψηλά ποσοστά υπέρτασης των φοιτητών Ιατρικής σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό μάς προκάλεσαν έκπληξη», πρόσθεσε ο ίδιος. «Ως μελλοντικοί γιατροί γνωρίζουμε ότι η υπέρταση είναι ένας σιωπηρός δολοφόνος. Αυτό μελετάμε, αλλά τη δική μας υγεία την προσέχουμε;», διερωτήθηκε ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης Daniel W. Mok, συμφοιτητής του Bednarz.

Σε συνέντευξή τους στο Medscape Medical News, οι Bednarz και Mok απέδωσαν τα υψηλά ποσοστά υπέρτασης των φοιτητών Ιατρικής στην πολύωρη καθιστική ζωή που υποχρεούνται να ακολουθήσουν καθώς και στη διαρκή πίεση απόδοσης και στην έλλειψη χρόνου για άσκηση και προετοιμασία υγιών γευμάτων.

Χορτοφάγοι και βίγκαν, προσοχή!

Πιο κοντά στο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο British Medical Journal. Παρ' όλο που οι βίγκαν και χορτοφαγικές δίαιτες έχει φανεί πως προστατεύουν την καρδιά, η νέα δημοσίευση ανέλυσε την τεράστια μακροχρόνια μελέτη EPIC του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη σχέση διατροφής και υγείας: Η επικεφαλής συγγραφέας επιδημιολόγος του καρκίνου στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Τammy Tong σημειώνει πως όποια και αν είναι η διατροφική επιλογή των ανθρώπων, η πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας τροφών είναι η βέλτιστη επιλογή για την υγεία τους.

Οπότε τι να τρώω;

Σύμφωνα με την Tong:

Τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Βασίστε τα γεύματά σας σε περισσότερες ίνες και αμυλούχες τροφές, όπως είναι οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες - από κρέας, ψάρι, ψαρικά, όσπρια, τόφου ή ανάλατους ξηρούς καρπούς

Συμπεριλάβετε τα γαλακτοκομικά ή υποκατάστατά τους όπως γάλα αμυγδάλου, καρύδας κοκ.

Τροφές με υψηλά λιπαρά και σάκχαρα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Εγκυμοσύνη χωρίς στρες

Το παρατεταμένο αυξημένο άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει διαταραχή προσωπικότητας. Ακόμα όμως και τα μέτρια επίπεδα στρες της εγκύου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού και μετά τη γέννησή του.

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει το British Journal of Psychiatry, το άγχος της μητέρας δεκαπλασιάζει στα παιδιά το ενδεχόμενο ανάπτυξης διαταραχής προσωπικότητας μέχρι τα 30 τους χρόνια.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ross Brannigan, του Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία, παρακολούθησαν 3.600 γυναίκες και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν τη διετία 1975-1976 στο Ελσίνκι.

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το άγχος στην εγκυμοσύνη; Η υποστήριξη από το σπίτι και την εργασία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το κλειδί, απαντούν οι επιστήμονες.

Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να ξεκουράζονται, να ζητούν στήριξη και να μιλούν σε κάποιον για το πώς νιώθουν, προσθέτουν. Και η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και ο καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικά.

Και μετά τη γέννα; Ενα υποστηρικτικό πλαίσιο στο σπίτι και στην εργασία παραμένει κρίσιμο, τονίζουν οι ερευνητές.

Θεραπεία εμμηνόπαυσης

Η θεραπεία της εμμηνόπαυσης μόνο με οιστρογόνα φαίνεται πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας χωρίς βλαπτικές παρενέργειες στις 50χρονες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή και αφαίρεση ωοθηκών, σύμφωνα με νέα επιστημονική δημοσίευση στο Annals of Internal Medicine.

Η μακροχρόνια έρευνα μελέτησε σε βάθος 18 χρόνων 9.939 γυναίκες 50-79 ετών από τα δεδομένα προηγούμενης έρευνας που είχε διεξαχθεί σε 40 νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της δημοσίευσης JoAnn Manson, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα οφέλη δεν επεκτείνονται στις γυναίκες που ξεκινούν τη θεραπεία αποκλειστικά με οιστρογόνα μετά τα 60 ή τα 70 τους χρόνια, έχουν-δεν έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους.

Στο DNA το επικρατούν χέρι

Οι επιστήμονες εντόπισαν τις πρώτες γενετικές πληροφορίες που σχετίζονται με την αριστεροχειρία. Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει ότι οι πληροφορίες αυτές στο DNA των αριστερόχειρων δείχνουν μεγάλη εμπλοκή στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου - ειδικότερα στα τμήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα.

Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης, λένε οι ερευνητές, είναι οι προηγμένες λεκτικές δεξιότητες στα αριστερόχειρα άτομα.

Ενας στους δέκα, σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, είναι αριστερόχειρας. Μελέτες σε δίδυμα έχουν ήδη αποκαλύψει τη γενετική σχέση - το DNA που κληροδοτείται από τους γονείς.

Οι λεπτομέρειες ωστόσο τώρα ξεκινούν να αποκωδικοποιούνται, ενώ παραμένουν πολλά μυστήρια γύρω από τη σύνδεση της ανάπτυξης του εγκεφάλου και του επικρατούντος χεριού.

Η νέα δημοσίευση στο Brain μελέτησε της περιπτώσεις 400.000 ανθρώπων από την τράπεζα δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου 38.000 ήταν αριστερόχειρες.

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η διατροφή της πανδημίας
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής. Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής, εξαρτώνται από το φυσικό περιβάλλον και αντανακλούν τον τρόπο που επιλέγουμε να...
Η διατροφή της πανδημίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;
Η σχέση μεταξύ γήρανσης και καρκίνου μπορεί να είναι πιο στενή και περίπλοκη απ' ό,τι πιστεύαμε. Στην πραγματικότητα κάποιες πτυχές της γήρανσης των κυττάρων μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου!
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ξεκίνησε η φετινή περίοδος γρίπης. Εμβολιαστείτε!
Μπορεί η εμβολιαστική συνείδηση για την προστασία έναντι της γρίπης να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, στις οποίες μικρό ποσοστό κάνει το εμβόλιο.
Ξεκίνησε η φετινή περίοδος γρίπης. Εμβολιαστείτε!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πώς να τρώω ντομάτα;
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο -με πρώτη την ντομάτα- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και άλλων.
Πώς να τρώω ντομάτα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα από τους ενήλικες. Οι γονείς μπορούν να τα προστατέψουν ακολουθώντας το πρόγραμμα εμβολιασμού, διδάσκοντάς τα τους κανόνες καλής υγιεινής και ασκώντας τα σε αυτούς.
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φοιτητική ζωή και διατροφή
Η αρχή της φοιτητικής ζωής αποτελεί και την αρχή της ανεξαρτησίας για τον/τη φοιτητή/τρια. Μεταξύ άλλων, ο φοιτητής καλείται να ρυθμίσει μόνος του τη διατροφή του μια και τις πιο πολλές φορές ζει μακριά από...
Φοιτητική ζωή και διατροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ