Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ατμιστές, προσοχή!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ατμιστές, προσοχή!

  • A-
  • A+

Ο πρώτος θάνατος που οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν ατμιστή που νοσηλεύτηκε με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές στο Ιλινόις και κατέληξε, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Κέντρο, η χώρα μετράει 193 πιθανά κρούσματα σοβαρής πνευμονικής νόσου σε 22 Πολιτείες τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Βλέπουμε πληθώρα περιστατικών με σοβαρά, ανεξήγητα αναπνευστικά συμπτώματα μετά τον ατμισμό κυρίως σε εφήβους και νέους ενήλικες, ηλικίας 17-38 ετών», δήλωσε στη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου η επικεφαλής επιδημιολόγος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις Jennifer Layden, MD, PhD.

«Η σοβαρότητα της νόσησης που βιώνουν οι άνθρωποι είναι ανησυχητική. Ετσι, είμαστε υποχρεωμένοι να διαδώσουμε ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ο ατμισμός μπορεί να είναι επικίνδυνα«, δήλωσε η διευθύντρια του Τμήματος Υγείας του Ιλινόιος Ngozi Ezike, MD.

Από την πλευρά της η Ileana Arias, PhD, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Μη Μολυσματικών Ασθενειών του CDC, σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς ανέφεραν σταδιακή έναρξη συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της δυσκολίας στην αναπνοή, της δύσπνοιας ή και του θωρακικού πόνου, πριν από τη νοσηλεία. Μερικοί ασθενείς ανέφεραν ήπια έως μέτρια γαστρεντερική νόσηση (συμπεριλαμβανομένων του εμέτου και της διάρροιας) καθώς και κόπωση.

Σύμφωνα με την Αrias, τα κρούσματα φαίνεται να συνδέονται με τη χρήση προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια.

Τα λιπαρά ψάρια είναι υγεία

Καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις παχυσαρκίας και διαβήτη, αυξάνονται και οι επιπλοκές τους. Μία επιπλοκή στην οποία πρόσφατα εστίασε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) είναι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Μέχρι στιγμής στην ιατρική φαρέτρα υπάρχουν δύο συνταγές για τη μείωσή τους, και οι δύο περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η πρώτη αφορά φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και η δεύτερη σκεύασμα που συνδυάζει την ΕΡΑ με ένα δεύτερο λιπαρό οξύ: το δοκοσαεξαενοϊκό (DHA). Πρόσφατη μετα-ανάλυση 17 επιστημονικών μελετών της AHA, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά.

«Η θεραπεία με 4 γραμμάρια ημερησίως οποιασδήποτε από τις διαθέσιμες επιλογές συνταγογράφησης είναι αποτελεσματική», εξηγεί η επικεφαλής της δημοσίευσης Ann Skulas-Ray, Ph.D., του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να «χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια μαζί με φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη», λέει η Skulas-Ray και προσθέτει πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσπαθούν να θεραπεύσουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο σπίτι με συμπληρώματα ωμέγα-3, καθώς «τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν ελέγχονται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)».

Μπορεί τα συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με τη Skulas-Ray, να ωφελούν βραχυπρόθεσμα αλλά να μην πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θέση του φαρμάκου για τη συνταγογράφηση για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων, ωστόσο η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων απευθείας από την κατανάλωση ψαριών, όπως είναι το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος κ.λπ. είναι η πλέον φυσική αλλά και βέλτιστη λύση.

Η άσκηση χαρίζει μακροζωία

Ακόμη και μια απλή βόλτα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μακροζωία ενός ανθρώπου. Αδιαμφισβήτητα η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από την ένταση, σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου, λέει νέα επιστημονική μετα-ανάλυση που δημοσιεύει το British Medical Journal (BMJ). Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι το να κάθεται κάποιος περισσότερο από 9,5 ώρες την ημέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ φυσικής δραστηριότητας, καθιστικής ζωής και μακροζωίας. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της νέας δημοσίευσης είναι ακόμα πιο σημαντικά, δεδομένου ότι είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που μετράει τη φυσική δραστηριότητα με τη χρήση ηλεκτρονικών αισθητήρων κίνησης και δεν στηρίζεται σε συνεντεύξεις.

Η εύκολη κόπωση δείχνει προβλήματα καρδιάς

Η κόπωση μετά από μια ελαφριά άσκηση προμηνύει μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι άνθρωποι που κουράζονται εύκολα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με άλλους που δεν βιώνουν τα ίδια επίπεδα κούρασης, διαπιστώνει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές, που παρακολούθησαν 625 άτομα, μέσης ηλικίας 68 χρόνων, για 15 χρόνια, διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής ασθένειας ήταν όσοι κουράζονταν πιο εύκολα.

«Ακόμα και αν είσαι εξοντωμένος γιατί έχεις ένα νεογέννητο στο σπίτι -θεωρείται ένα πολύ εύκολο έργο», λέει η επικεφαλής της μελέτης Jennifer Schrack, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Bloomberg, και προσθέτει ότι «όταν αυτό βιώνεται ως περισσότερο από ένα πολύ ελαφρύ έργο είναι καμπανάκι για την καρδιά».


 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα λαχανικά, εχθρός του διαβήτη
Οι ενήλικες που διατρέφονται με περισσότερα λαχανικά, έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από τους συνομηλίκους τους που καταναλώνουν περισσότερο κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.
Τα λαχανικά, εχθρός του διαβήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;
Η σχέση μεταξύ γήρανσης και καρκίνου μπορεί να είναι πιο στενή και περίπλοκη απ' ό,τι πιστεύαμε. Στην πραγματικότητα κάποιες πτυχές της γήρανσης των κυττάρων μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου!
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πιο επικίνδυνη η παχυσαρκία από τα κακά γονίδια
Οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα άτομα άνω των 55 ετών στη διάρκεια μιας δεκαετίας είναι έξι φορές υψηλότερες σε σχέση με συνομήλικούς τους που έχουν κανονικό βάρος αποκαλύπτει πρόσφατη...
Πιο επικίνδυνη η παχυσαρκία από τα κακά γονίδια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πώς να τρώω ντομάτα;
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο -με πρώτη την ντομάτα- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και άλλων.
Πώς να τρώω ντομάτα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
1η αιτία θανάτου ο καρκίνος
Για πολλά χρόνια πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως παρέμεναν οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Ωστόσο, νέα διεθνής μελέτη έδειξε πως ο καρκίνος κερδίζει έδαφος και είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.
1η αιτία θανάτου ο καρκίνος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV
Αν και οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν το εμβόλιο HPV στα παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών, πολλοί όταν ξεκινούν να μιλούν γι' αυτό δεν είναι κατηγορηματικοί εντάσσοντάς το στον εμβολιαστικό προγραμματισμό του...
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας