• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.0°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 25.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 17.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.9°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eνα λαμπρό μέλλον

 • A-
 • A+

Καθαρή, άφθονη και ολοένα και πιο ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.

Επιπροσθέτως μπορεί να οδηγήσει στην τεχνολογική καινοτομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Ακόμη, η ηλιακή ενέργεια συμβάλλει ήδη σημαντικά στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα και βάσει των σημερινών τάσεων της αγοράς έχει το δυναμικό να καλύψει το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το 2040. Η οδηγία 2009/28 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ε.Ε. έχει στόχο για όλες τις χώρες της Ενωσης να εκπληρώσουν το 20% των ενεργειακών αναγκών τους μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020.

Επειτα απ' αυτήν, οι χώρες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τους εθνικούς τους ανανεώσιμους στόχους και ενέκριναν εθνικά σχέδια δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της οδηγίας. Η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2018/2001) που υπερψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 αποτέλεσε μέρος της δέσμης «Καθαρή ενέργεια για όλους».

Θεωρείται μία από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο καθώς δεσμεύει τις χώρες της Ε.Ε. να επιτύχουν στόχο τουλάχιστον 32% για την ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030. Ο νέος κανονισμός για τη διακυβέρνηση μάλιστα απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε. να εκπονήσουν δεκαετή εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα την περίοδο 2021-2030, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στους νέους στόχους του 2030.

Πώς όμως θα επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι για την ανανεώσιμη ενέργεια;

Οπως επισημαίνει σε άρθρο του το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis», οι δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων. Ως εκ τούτου, η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο ως κινητήρια δύναμη της μετατροπής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να εξασφαλιστεί η τεχνολογία για την αξιοποίηση του εν αφθονία ηλιακού πόρου, η έρευνα επικεντρώνεται στην αύξηση της αποδοτικότητας των ηλιακών κυψελών και μονάδων, στη διερεύνηση νέων υλικών, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη δημιουργία νέων αλυσίδων γραμμών παραγωγής.

Το σχέδιο της Ευρώπης για την υλοποίηση αυτών των τεχνολογιών είναι το στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών (σχέδιο SET). Αυτό έχει θέσει τις ερευνητικές προτεραιότητες για τις διάφορες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και τα σχέδια υλοποίησης για καθένα από αυτά, και συγκεκριμένα το σχέδιο εφαρμογής για τα φωτοβολταϊκά (PV).

To «Cordis» επικεντρώνεται στα εν εξελίξει ή πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», τα οποία αφορούν τις τεχνικές και επιστημονικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ηλιακή ενέργεια:

Το έργο CPVMatch παρουσίασε το τεράστιο δυναμικό της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με κυψέλες που διαθέτουν υπόστρωμα γερμανίου. Αυτό το «δημοφιλές» υλικό για ολοκληρωμένα κυκλώματα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ηλιακών κυψελών επόμενης γενιάς.

Ενα άλλο έργο, το Sharc25, έθεσε ως στόχο να παράξει αποτελεσματικά κυψέλες συλλογής ηλιακής ενέργειας λεπτής μεμβράνης (CIGS) για την επόμενη γενιά αποδοτικότερων ηλιακών μονάδων. Το Nano-Tandem, χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια, κατέδειξε τις σημαντικές προόδους που μπορούν να επιτευχθούν με αυτά τα μικροσκοπικά υλικά σε καινοτόμες ηλιακές κυψέλες.

Από την πλευρά του, το CHEOPS βοήθησε να αναβαθμιστεί η παραγωγή ηλιακών κυψελών και η PVSITES ανοίγει τον δρόμο προς την παγκόσμια υιοθέτηση φωτοβολταϊκών ολοκληρωμένων δομών (BIPV) - υπό την ηγεσία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Μια ακόμη πρωτοβουλία, η ARCIGS-M, αφορά τη χρήση προηγμένων υλικών και νανοτεχνολογίας.

Οπως ακόμη επισημαίνει το «Cordis», η πρωτοβουλία NextBase αναπτύσσει ηλιακές κυψέλες και μονάδες επόμενης γενιάς c-Si, ενώ η Disc χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του πυριτίου σε φωτοβολταϊκή τεχνολογία μέσω της χρήσης επιλεκτικών κόμβων. Το έργο AMPERE επικεντρώνεται στην κατασκευή πιο αποδοτικών και αξιόπιστων φωτοβολταϊκών μονάδων και τέλος, το έργο STARCELL προωθεί την ανάπτυξη της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας λεπτής μεμβράνης χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υλικά που βρίσκονται εν αφθονία στο έδαφος του πλανήτη μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες
Σε εκτενές επιστημονικό άρθρο του το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis αναφέρει ότι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών βιοκαυσίμων που βασίζονται σε γεωργικά απόβλητα θεωρείται βασική...
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα
Εάν νομίζετε ότι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν ρίξει το βάρος των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μάλλον απατάσθε, καθώς στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σανγκάης οι...
Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με πλήρη αποσύνδεση των οικιακών συσκευών
Οι κονσόλες παιχνιδιών που μένουν σε αναμονή (stand by) καταναλώνουν ετησίως κατά μέσο όρο 12,17 λίρες, ενώ οι υπολογιστές μπορεί να κοστίζουν περίπου 11,22 λίρες.
Με πλήρη αποσύνδεση των οικιακών συσκευών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας