• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 23.1°C / 26.9°C
    2 BF
    52%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.3°C / 26.4°C
    2 BF
    61%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.0°C / 24.9°C
    1 BF
    59%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.9°C / 23.8°C
    2 BF
    42%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 23.0°C
    2 BF
    83%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 20.7°C / 24.3°C
    2 BF
    64%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 20.6°C
    3 BF
    64%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    28°C 27.9°C / 27.9°C
    2 BF
    47%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.1°C / 23.3°C
    2 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.3°C / 22.9°C
    3 BF
    68%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 21.4°C / 22.8°C
    3 BF
    73%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.2°C / 21.7°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 22.9°C
    0 BF
    78%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 24.9°C
    0 BF
    47%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.4°C / 24.9°C
    2 BF
    58%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 21.8°C / 22.7°C
    2 BF
    79%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 23.4°C / 26.5°C
    2 BF
    42%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 23.3°C / 23.3°C
    2 BF
    64%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.4°C / 25.0°C
    2 BF
    84%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 21.1°C / 21.1°C
    2 BF
    68%

Κασμίρ: η άρση του καθεστώτος της αυτονομίας υψώνει τείχη και γκρεμίζει την ιδέα του πασιφιστικού ινδουισμού

AP Photo / Dar Yasin
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο αστικοί μύθοι

  • A-
  • A+

Από την 11η Σεπτέμβρη 2001 το ισλάμ συνδέεται στη δυτική σκέψη με την τρομοκρατία. Τι κι αν η προϋπάρχουσα σχέση του Μπιν Λάντεν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες οδήγησε σε μια νεόκοπη όσο και πρωτότυπη φονταμενταλιστική εκδοχή του ισλάμ καμωμένη στη Δύση, εργαλειοποιημένη ως αντίπαλο δέος στον σοβιετικό επεκτατισμό την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με επίκεντρο το Αφγανιστάν; Ολα αυτά ξεχνιούνται μπροστά στις αδυσώπητες νεότερες εξελίξεις. Παρασιωπάται επίσης βολικά η δεδομένη και άρρηκτη συμμαχία του δυτικού τόξου με τη Σαουδική Αραβία, μήτε ορρωδεί ενώπιον και των πιο σκοτεινών δράσεων του σαουδαραβικού καθεστώτος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εγκαθίδρυση του χαλιφάτου του ISIS, με τη δική του γεωγραφική επικράτεια, κράτους ανομίας και τρόμου, φρικαλεοτήτων με τους όρους θεάματος μιας πολύ σύγχρονης τεχνολογικής κοινωνίας και συνάμα με εικόνες αρχαϊκές, γιαταγάνια και κομμένους λαιμούς. Εκεί εκπαιδεύτηκε ένα σωρό κόσμος, μισθοφόροι του κακού, και ακόμα και μετά την ήττα του χαλιφάτου, πολύ δύσκολα θα ξεμάθουν πρακτικές που έμαθαν και στις οποίες εθίστηκαν. Κοντά σε αυτά η διαρκής τρομοκρατία σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε κατά πλειοψηφία ισλαμικές, εναντίον άλλων πιο φιλελεύθερων εκδοχών του ισλάμ ή του σιιτικού ισλάμ.

Μέσα σε όλο αυτόν τον όγκο της πληροφορίας που κατακλύζει τα δελτία των ειδήσεων, ξεχνιέται η απλή και πολυποίκιλη πραγματικότητα του ισλαμικού κόσμου, με την έντονη προσευχή του και πνευματική προσπάθεια, τον ζωηρό αλληλέγγυο κοινοτισμό του, την πίστη και την αφοσίωσή του στον Θεό, τη συναλληλία του.

Τα αντίθετα φαινόμενα, μιας χριστιανικής τρομοκρατίας σε ισλαμικούς στόχους, όπως στη Νέα Ζηλανδία, περνάνε εύκολα στη λήθη και φυσιολογικά ερμηνεύονται όχι ως τυπικά δείγματα της θρησκείας, αλλά ακριβώς ως προδοσία και απόκλιση από τις αρχές του χριστιανισμού. Και έτσι ασφαλώς είναι. Απλώς αυτό που διαπιστώνουμε αυθόρμητα στο πλαίσιο του δικού μας κόσμου, σε μια διττή μεθοδολογία, αρνούμαστε να το αναγνωρίσουμε στους άλλους, τους οποίους προκρίνουμε να δαιμονοποιούμε.

Συνάμα ένας άλλος αστικός μύθος είναι αυτός του πασιφισμού του ινδουισμού, μιας θρησκείας που ασκεί μόνιμα γοητεία, ιδίως σε κάποιες εκδοχές της ευπρόσληπτες στη Δύση, αλλά και χάρη σε προσωπικότητες που έγιναν παγκόσμια σύμβολα μιας ειρηνικής επανάστασης όπως ο Μαχάτμα Γκάντι.

Πέρα από τη σαγηνευτική ειρηνικότητα της επανάστασης του Γκάντι, υπάρχει η καταγοήτευση του υπεραγχώδους δυτικού ανθρώπου από εκδοχές της γιόγκα που τρόπον τινά θεωρούνται μέρος ενός προγράμματος άσκησης και περισυλλογής που συμβάλλει στην εσωτερική ειρήνευση του ατόμου. Ασφαλώς η εκδοχή της γιόγκα που προσλαμβάνεται στη Δύση είναι σε τέτοιο βαθμό αλλοιωμένη και ξεκομμένη από τη γενικότερή της θρησκευτική συνάφεια και σκοποθεσία που εύλογα θα την περιφρονούσε ένας γνήσιος ινδουιστής.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η δυνατότητα του ινδουισμού για διαρκή εκλεκτική ενσωμάτωση ετερόκλητων στοιχείων, όπως επί παραδείγματι της Βίβλου από τον Μαχάτμα Γκάντι, και είναι και αυτό το συγκρητιστικό στοιχείο (ανάλογο του οποίου έχει και το ισλάμ) που συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας δίχως αιχμές εικόνας του ινδουισμού. Πέραν τούτου, η ντάρμα, η ινδουιστική διδασκαλία, που καθιερώνει την αποδοχή συγκεκριμένων τρόπων γενικά αλλά και ειδικά για κάθε κοινωνική κατηγορία, το σύστημα των καστών και η έμμεση παρηγοριά ομού και καθυπόταξη που προκύπτει από την απαρηγόρητη ανακύκληση των αέναων μετενσαρκώσεων καθιστούν την αποδοχή της πραγματικότητας ως έχει, παρά την ιδέα της ρήξης, ίδιον του ινδουισμού.

Και εδώ χάνονται στο ημίφως άλλες μορφές ινδουιστικής λατρείας που τιμούν έναν αδυσώπητο κύκλο καταστροφής και νέας ζωής ή η ίδια η βία που γεννούν η δίχως σημεία διαπερατότητας κοινωνική διαστρωμάτωση και η θέση των άθικτων (ντάλιτ) στην ινδική κοινωνία.

Εδώ και δεκαετίες υπάρχει στην Ινδία πρόνοια νομικής αντιμετώπισης της τάσης των τελευταίων να μεταστρέφονται στον χριστιανισμό, εξαιτίας ακριβώς της πανανθρώπινης αδελφοσύνης της χριστιανικής διδασκαλίας. Ομως, οι ντάλιτ που μεταστρέφονται στερούνται ακόμα και των ελάχιστων προνοιών και προνομίων του νόμου που έχουν σταδιακά εισαχθεί για τους ινδουιστές ντάλιτ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι

AP Photo / Saurabh Das, File

Σε μια εν πολλοίς ακυρωτική μετεξέλιξη των ιδεών του Γκάντι, ξεπηδά σήμερα ένας ινδουιστικός εθνικισμός που εδράζεται όχι πια στην ανοχή και την αποδοχή ενός κοινωνικού πλουραλισμού, αλλά σε μια σκληρά ιδεολογικοποιημένη ινδουιστική Ινδία, που στηρίζεται στην επιβολή, εσχάτως και στη βία. Το κύριο παράδειγμα αυτής της μετεξέλιξης, με πρωταγωνιστή τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, είναι το παράδειγμα του Κασμίρ. Η άρση του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας του Κασμίρ και η απόπειρα βίαιης ενσωμάτωσής του στην ινδική επικράτεια, εκτός των άλλων, απομυθοποιεί και γκρεμίζει ολότελα την ιδέα ενός αποκλειστικά πασιφιστικού ινδουισμού.

Εδώ είναι σαφές ότι η ινδουιστική ταυτότητα της πλειονότητας διασφαλίζεται μέσω της επιβολής, τόσο στο Κασμίρ όσο και σε κάθε άλλη μειονότητα εντός της Ινδίας. Οταν συνεπώς τίθενται ζητήματα ισχύος και πολιτικής εδραίωσης, η ιδιοπροσωπία μιας θρησκείας υποχωρεί, όσο κι αν τυχόν εργαλειοποιείται.

Ισως σπεύσουν πολλοί να συμπεράνουν ότι οι θρησκείες όλες εμπεριέχουν προγραμματικά στοιχεία φονταμενταλισμού, φανατισμού και αποκλειστικότητας και οδηγούν σε συρράξεις και φρίκη. Ομως, και μια τέτοια ιδέα δεν είναι παρά ακόμα ένας αστικός μύθος.

Στη φύση του ανθρώπου είναι να οργανώνεται σε κοινότητες, να διακρίνει μεταξύ εντός και εκτός, να περιχαρακώνεται, να συγκρούεται με φανταστικούς ή πραγματικούς εχθρούς, να διεκδικεί τον χώρο του σε βάρος του άλλου, να εκμεταλλεύεται την ιδέα της ετερότητας προκειμένου να οικοδομήσει ταυτότητα και να συγκροτήσει ομαδοποίηση και πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε στοιχείο πολιτισμού, θρησκευτικό ή όχι, που συγκροτεί ταυτότητα, μπορεί να είναι το καλύτερο, ομού και το χειρότερο, στον βαθμό που μετατρέπεται σε ασπίδα και δόρυ.

*ΕΔΙΠ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Φως και σκιές στο ανθρώπινο πρόσωπο της Γιασίντα Αρντερν
Το ευρύ κοινό τη γνώρισε με αφορμή το πολύνεκρο ρατσιστικό έγκλημα μίσους στα τεμένη του Κράισττσερτς. Αρκετοί όμως από εμάς τους... διεθνατζήδες...
Φως και σκιές στο ανθρώπινο πρόσωπο της Γιασίντα Αρντερν
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Το αυτεπίστροφο της βίας
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησαν οι τρομοκράτες. Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη Δημοκρατία και δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίησή της, ούτε θα υποκύψει σε τρομοκρατικές απειλές. Δεν...
Το αυτεπίστροφο της βίας
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το ISIS σκοτώνει κυρίως μουσουλμάνους... αλλά δεν μας νοιάζει
«Προτού κατηγορήσετε τους μουσουλμάνους για το ISIS, να θυμάστε ότι οι τρομοκράτες του ISIS βάζουν στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα». Αυτή η φράση ενός χρήστη...
Το ISIS σκοτώνει κυρίως μουσουλμάνους... αλλά δεν μας νοιάζει
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο... «Ισλαμικό κράτος»
Ακόμα κι από άσχετες φαινομενικά χώρες, ξένοι μαχητές συρρέουν μαζικά στη Συρία, το Ιράκ και άλλες καυτές ζώνες του πλανήτη όπου κυριαρχούν τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως το «Ισλαμικό κράτος», η...
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο... «Ισλαμικό κράτος»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πακιστανοί Ταλιμπάν πίσω από την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας
Παρακλάδι των Πακιστανών Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με 55 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με την Ινδία.  
Πακιστανοί Ταλιμπάν πίσω από την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας