• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%

Το σκίτσο που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν είναι φωτιά, είναι ο καπιταλισμός»

 • A-
 • A+
Μέχρι το 2030 το ένα τέταρτο της έκτασης του Αμαζονίου θα είναι έρημη χώρα, χωρίς δέντρα, αν η αποψίλωση του δάσους συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς.

Το σκίτσο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορά τις φωτιές που αφήνονται να κατακαίουν τον Αμαζόνιο στο όνομα της ανάπτυξης (βλέπε ορυχεία, φυτείες σόγιας, φάρμες εκτροφής βοοειδών, κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων) είναι εξαιρετικά εύστοχο. «Δεν είναι φωτιά, είναι ο καπιταλισμός».

Η φωτιά του καπιταλισμού αγνοεί επιδεικτικά τις ανθρώπινες ζωές, τη φύση, τις οικολογικές λειτουργίες που επιτελεί για όλο τον πλανήτη το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αποψίλωσης.

Στην έκθεση του WWF «Amazon deforestation», διαβάζουμε ότι στις μέρες μας το δάσος του Αμαζονίου -και βέβαια πριν από τις φωτιές- αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, απειλές που είναι αποτέλεσμα της μη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το 20% του δάσους έχει ήδη χαθεί και οι ρυθμοί αποψίλωσής του ολοένα αυξάνονται, τάση που αν παραμείνει ανεξέλεγκτη θα επιδεινωθεί.

Το WWF εκτιμά ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο της έκτασης του Αμαζονίου, ήτοι το 27%, δεν θα έχει πια δέντρα μέχρι το 2030 αν η αποψίλωση συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Ο Αμαζόνιος είναι το πλέον αποψιλωμένο μέτωπο του κόσμου και αν δεν υπάρξουν άμεσα καθοριστικές παρεμβάσεις, τότε θα είναι αδύνατον να αποτραπεί μια τεράστιας κλίμακας οικολογική καταστροφή, που το μυαλό ορισμένων ιθυνόντων αδυνατεί να κατανοήσει.

Στην Μπραζίλια περισσότερες από χίλιες αυτόχθονες γυναίκες, προερχόμενες από εκατό και πλέον φυλές, διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική Μπολσονάρο, που μεταφράζει την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου σε οικονομική ανάπτυξη.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι οι πρώτοι που πλήττονται από τις ορέξεις παράνομων υλοτόμων, αγροτών και ορυχείων που καταπατούν τις περιοχές τους, καθώς ενθαρρύνονται από την πολιτική Μπολσονάρο. Στις μέρες της διακυβέρνησής του τα ποσοστά αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου ξεπέρασαν το 67%.

Οπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο στην «Εφ.Συν.» («Δίνουμε δύναμη στη φωνή των αυτόχθονων πληθυσμών», 10/8/19), «οι αυτόχθονες προστατεύουν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών, ενώ μόνο για το 10% αυτών των εδαφών έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης “Leaving noone behind”, που εκπόνησαν από κοινού οι αυτόχθονες λαοί ανά τον κόσμο - και εκπροσωπούνται από τους Indigenous Peoples Major Group for Sustainable Development (IPMG)... Οι ιθαγενείς ανά τον κόσμο έχουν επιφορτιστεί στην ουσία με την προστασία των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων των περιοχών τους και ακόμη δίνουν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα εδάφη τους, τη γη από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωσή τους. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από την ευρωστία των εδαφών, ενώ 70 εκατομμύρια αυτόχθονες εξαρτώνται από τα δάση που ευδοκιμούν στην περιοχή τους».

«Θα υπερασπιστούμε τη φύση, τα δάση, θα υπερασπιστούμε τη ζωή των παιδιών μας αλλά και όλων των ανθρώπων που ζουν στην άλλη μεριά της Γης. Γιατί ο αέρας που αναπνέουμε είναι ο αέρας που κι εσείς αναπνέετε, το νερό που πίνουμε είναι το νερό που όλοι πίνουμε κι αν το νερό στερέψει δεν θα έχουμε πια τίποτα», ήταν το μήνυμα που πέρασαν οι αυτόχθονες γυναίκες της Βραζιλίας (που μετρούν σοβαρές απώλειες στην υπεράσπιση των φυσικών οικοσυστημάτων των περιοχών τους).

«Δεν κινδυνεύει μονάχα το δάσος, κινδυνεύει η ίδια μας η ζωή!». Αυτό είναι που δεν έχουν καταλάβει ακόμη μερικοί άπληστοι. Πως η Γη είναι το σπίτι όλων μας. Αν δεν προστατεύσουμε το περιβάλλον, τα φυσικά οικοσυστήματα, αν δεν υπάρχει αέρας, νερό, δεν θα υπάρχει Γη. Και τότε οι απώλειες δεν θα κάνουν διακρίσεις.

Εγκληματική αμέλεια από τους ηγέτες που κλείνουν τα μάτια

Ο Στινγκ για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Ο Στινγκ με μία δημοσίευσή του στο Facebook καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαχειρίζεται τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου, επικρίνει έντονα τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο και τον κατηγορεί ότι τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Καταγγέλλει ότι με τη στάση του και τις πολιτικές του αποφάσεις ανοίγει τον δρόμο της αποψίλωσης του Αμαζονίου και της εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής. Δηλώνει απερίφραστα ότι είναι γνωστό σε όλους πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν συμπαθεί και μιλάει απαξιωτικά για τους ιθαγενείς της Αμαζονίας και καλεί την κυβέρνηση της χώρας να αλλάξει πολιτική, καθώς αμέτρητα είδη που ζουν στην περιοχή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν άμεσα.

Ο Στινγκ, σύμφωνα με το περιοδικό «The Rolling Stone», εδώ και χρόνια είναι υποστηρικτής της προστασίας και διατήρησης του τροπικού δάσους, έχοντας ξεκινήσει το 1987 το Rainforest Foundation Fund, το οποίο συ­νεργάστηκε στενά με κοινότητες αυτοχθόνων στη Βραζιλία και τη Νότια Αμερική για να προστατεύσει τα σπίτια τους.

«Οι ηγέτες που επικαλούνται εθνικιστικές ατζέντες ή ισχυρίζονται ότι η αλλαγή του κλίματος και όσοι μιλούν γι' αυτήν είναι μια φάρσα, είναι ένοχοι πολύ περισσότερο από όλους όσοι κοιτάζουν και δεν κάνουν τίποτα. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια σε παγκόσμια κλίμακα» δήλωσε και δεν έχει άδικο.

📄 Διαβάστε στο «Θέμα» της «Εφ.Συν.» ένα εξασέλιδο αφιέρωμα στην κλιματική αλλαγή και τον Αμαζόνιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ο πολιτισμός σας σκοτώνει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη»
Σεβασμό στα δάση της Αμαζονίας ζήτησε με γράμμα της στους ηγέτες της Δύσης η Nemonte Nenquimo, ηγέτιδα της φυλής των Waorani, που αναγνωρίστηκε από το περιοδικό Time ως ένα από τα 100 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη...
«Ο πολιτισμός σας σκοτώνει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει»
Το πρόβλημα δεν είναι πως δεν γνωρίζετε ότι τα δάση μας καίγονται και οι άνθρωποί μας πεθαίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι έχετε εξοικειωθεί πια με αυτή την πληροφορία.
«Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντέχουμε άλλες απώλειες;
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυστραλία. Είναι όμως αχαρτογράφητα νερά μόνο για...
Αντέχουμε άλλες απώλειες;
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ομορφος κόσμος…»
Ωρα να μιλήσουμε δυνατά για τη Μάνα Γη. Ενάντια σε όλους εκείνους που την καίνε, τη λεηλατούν, την πληγώνουν... Ενάντια στη λογική του αχαλίνωτου κέρδους που έχει φέρει τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους της...
«Ομορφος κόσμος…»
ΕΥΡΩΠΗ
Μετρούν πληγές στην Κύπρο, μια μέρα μετά τη φονική πυρκαγιά
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για την αποτροπή αναζωπύρωσης της πλέον καταστροφικής φωτιάς στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στέρησε τη ζωή σε τέσσερις εργάτες.
Μετρούν πληγές στην Κύπρο, μια μέρα μετά τη φονική πυρκαγιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν λειτουργούν απαραίτητα ως τροφή για τα παγκόσμια δάση, όπως μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά και ότι η...
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας