Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θηλασμός σημαίνει επιβίωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θηλασμός σημαίνει επιβίωση

  • A-
  • A+

Για ένα μωρό, είτε γεννιέται σε μια καλύβα σε ένα αγροτικό χωριό είτε σε νοσοκομείο σε μια μεγάλη πόλη, είναι πρωταρχικής σημασίας η τοποθέτησή του στο στήθος της μητέρας του μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννησή του, αφού του παρέχει την καλύτερη ευκαιρία να επιβιώσει, να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τα οφέλη αυτά καθιστούν κρίσιμη την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού -βασικό μέτρο του Σχεδίου Δράσης για Κάθε Νεογέννητο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η εβδομάδα του Αυγούστου, έκλεισε με τον ΠΟΥ και τη UNICEF να συνιστούν την έναρξη του θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής ενός παιδιού και τον αποκλειστικό θηλασμό τούς πρώτους έξι μήνες – που σημαίνει τον αποκλεισμό άλλων τροφών ή υγρών, συμπεριλαμβανομένου του νερού.

Από τους έξι μήνες και μετά, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινούν να τρώνε ασφαλείς συμπληρωματικές τροφές, ενώ συνεχίζουν τον θηλασμό μέχρι τα δύο τους χρόνια και παραπέρα.Ο θηλασμός την πρώτη ώρα της ζωής του νεογέννητου είναι κρίσιμος για την επιβίωσή του. Οταν καθυστερεί ο πρώτος θηλασμός, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε ώρα που αφήνουμε να περνά.

Η βελτίωση των πρακτικών θηλασμού μπορεί να σώσει περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών –η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι κάτω των έξι μηνών– ετησίως. Πέραν της επιβίωσης υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι ο θηλασμός ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και τα προστατεύει από το να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στο μέλλον.

Και οι μητέρες ωφελούνται από τον θηλασμό αφού μειώνονται οι πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού και της μήτρας και διαβήτη τύπου 2.

Γιατί αυξάνονται οι καρκίνοι του γαστρεντερικού στους νέους ενήλικες

Η αύξηση των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος στους νέους δημιουργεί έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό με σημαντικές ακάλυπτες ανάγκες, λέει η Irid Ben-Aharon, MD, PhD του Νοσοκομείου Rambam στο Ισραήλ, και καλεί για περισσότερη διαβούλευση και συζήτηση με αυτούς τους νέους ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 29 έως 49 ετών) σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της γονιμότητας, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής τους.

Μιλώντας στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τον Γαστρεντερικό Καρκίνο, που έλαβε χώρα στην Μπαρτσελόνα, η Ben-Aharon ανέλυσε και τα πιθανά αίτια της αύξησης των γαστρεντερικών καρκίνων, όπως είναι η παχυσαρκία, η χρήση αντιβιοτικών και οι επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Μια πρόσφατη ανάλυση αμερικανικού μητρώου νεοπλασμάτων, σημείωσε, έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης έξι τύπων καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των νέων ενηλίκων (ηλικίας 25 έως 49 ετών) από το 1995 έως το 2014.

Στην πλειονότητά τους οι καρκίνοι αυτοί ήταν γαστρεντερικοί, πρόσθεσε η επιστήμονας και αναφέρθηκε σε ακόμα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος και έδειχνε σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.

Η τάση αυτή ωστόσο, επισήμανε, δεν φαίνεται παντού, αναφέροντας ενδεικτικά πως τα ποσοστά καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες στη Μεσόγειο τείνουν να είναι πιο σταθερά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ενώ και στις χώρες αυτές η παιδική παχυσαρκία είναι πλέον στα ύψη.

Καυτερές πιπεριές

Τελικά καίνε τον εγκέφαλο;

Οι καυτερές πιπεριές τελικά, σε αντίθεση με προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα ότι μπορεί να ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής παρακμής.

Νέα, μεγάλη και μακροχρόνια μελέτη με επικεφαλής τον διακεκριμένο Dr. Zumin Shi, καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Κατάρ, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη πιπεριών τσίλι σχετίζεται με χαμηλότερα γνωστικά αποτελέσματα και τον διπλασιασμό του κινδύνου απώλειας μνήμης.

Και αυτό, τη στιγμή που τα ποσοστά εκδήλωσης άνοιας αυξάνονται διεθνώς και μέχρι στιγμής ο ρόλος της διατροφής στην αιτιολογία της ασθένειας δεν έχει μελετηθεί πλήρως. Οι καυτερές πιπεριές, με ενεργό συστατικό την καψαϊκίνη, πηγή της πικάντικης γεύσης τους, είναι από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά παγκοσμίως.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση του μεταβολισμού, η βελτίωση των καρδιαγγειακών διαταραχών, η ανακούφιση του πόνου, αφού το συστατικό ενίοτε συμπεριλαμβάνεται σε τοπικές αναλγητικές κρέμες.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τη σχέση της καψαϊκίνης με τη γνωστική λειτουργία μέχρι στιγμής είναι αντιφατικά, αφού κάποια δείχνουν ότι είναι ευεργετική και άλλα ότι είναι νευροτοξική. Το κύριο μήνυμα της νέας 15ετούς μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 4.582 ενήλικες και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrients, είναι: κατανάλωση με μέτρο.

Ανδρες:

60 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα

Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την οργασμική λειτουργία και τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, λέει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients. H κατανάλωση εξήντα γραμμαρίων ξηρών καρπών βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη FERTINUTS. H προσθήκη καρυδιών, αμυγδάλων και φουντουκιών σε μια κανονική διατροφή ωφελεί τους άνδρες, διαπιστώνει ο επικεφαλής της, δρ Albert Salas-Huetos του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili της Ισπανίας.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Τρώμε καλύτερα
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ίνες και ελάχιστα λιπαρά γι΄αυτό και η διατροφή με αυτά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της καλής υγείας.
Τρώμε καλύτερα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πώς να τρώω ντομάτα;
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο -με πρώτη την ντομάτα- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και άλλων.
Πώς να τρώω ντομάτα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ατμιστές, προσοχή!
Ο πρώτος θάνατος που οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ατμιστή που νοσηλεύτηκε με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές στο Ιλινόις και κατέληξε.
Ατμιστές, προσοχή!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα λαχανικά, εχθρός του διαβήτη
Οι ενήλικες που διατρέφονται με περισσότερα λαχανικά, έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από τους συνομηλίκους τους που καταναλώνουν περισσότερο κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.
Τα λαχανικά, εχθρός του διαβήτη
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι πρώτες τροφές των βρεφών
Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Αν δεν θηλάζουν, πρέπει να καταναλώνουν κατάλληλο γάλα formula 1ης βρεφικής...
Οι πρώτες τροφές των βρεφών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πάνω απ’ όλα ο θηλασμός
Η σωστή διατροφή είναι κυρίαρχος παράγοντας της καλής υγείας και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής όλων. Η διασφάλιση υγιεινής διατροφής κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών μας είναι πρωταρχικό...
Πάνω απ’ όλα ο θηλασμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας