• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θηλασμός σημαίνει επιβίωση

 • A-
 • A+

Για ένα μωρό, είτε γεννιέται σε μια καλύβα σε ένα αγροτικό χωριό είτε σε νοσοκομείο σε μια μεγάλη πόλη, είναι πρωταρχικής σημασίας η τοποθέτησή του στο στήθος της μητέρας του μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννησή του, αφού του παρέχει την καλύτερη ευκαιρία να επιβιώσει, να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τα οφέλη αυτά καθιστούν κρίσιμη την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού -βασικό μέτρο του Σχεδίου Δράσης για Κάθε Νεογέννητο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η εβδομάδα του Αυγούστου, έκλεισε με τον ΠΟΥ και τη UNICEF να συνιστούν την έναρξη του θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής ενός παιδιού και τον αποκλειστικό θηλασμό τούς πρώτους έξι μήνες – που σημαίνει τον αποκλεισμό άλλων τροφών ή υγρών, συμπεριλαμβανομένου του νερού.

Από τους έξι μήνες και μετά, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινούν να τρώνε ασφαλείς συμπληρωματικές τροφές, ενώ συνεχίζουν τον θηλασμό μέχρι τα δύο τους χρόνια και παραπέρα.Ο θηλασμός την πρώτη ώρα της ζωής του νεογέννητου είναι κρίσιμος για την επιβίωσή του. Οταν καθυστερεί ο πρώτος θηλασμός, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε ώρα που αφήνουμε να περνά.

Η βελτίωση των πρακτικών θηλασμού μπορεί να σώσει περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών –η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι κάτω των έξι μηνών– ετησίως. Πέραν της επιβίωσης υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι ο θηλασμός ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και τα προστατεύει από το να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στο μέλλον.

Και οι μητέρες ωφελούνται από τον θηλασμό αφού μειώνονται οι πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού και της μήτρας και διαβήτη τύπου 2.

Γιατί αυξάνονται οι καρκίνοι του γαστρεντερικού στους νέους ενήλικες

Η αύξηση των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος στους νέους δημιουργεί έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό με σημαντικές ακάλυπτες ανάγκες, λέει η Irid Ben-Aharon, MD, PhD του Νοσοκομείου Rambam στο Ισραήλ, και καλεί για περισσότερη διαβούλευση και συζήτηση με αυτούς τους νέους ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 29 έως 49 ετών) σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της γονιμότητας, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής τους.

Μιλώντας στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τον Γαστρεντερικό Καρκίνο, που έλαβε χώρα στην Μπαρτσελόνα, η Ben-Aharon ανέλυσε και τα πιθανά αίτια της αύξησης των γαστρεντερικών καρκίνων, όπως είναι η παχυσαρκία, η χρήση αντιβιοτικών και οι επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Μια πρόσφατη ανάλυση αμερικανικού μητρώου νεοπλασμάτων, σημείωσε, έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης έξι τύπων καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των νέων ενηλίκων (ηλικίας 25 έως 49 ετών) από το 1995 έως το 2014.

Στην πλειονότητά τους οι καρκίνοι αυτοί ήταν γαστρεντερικοί, πρόσθεσε η επιστήμονας και αναφέρθηκε σε ακόμα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος και έδειχνε σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.

Η τάση αυτή ωστόσο, επισήμανε, δεν φαίνεται παντού, αναφέροντας ενδεικτικά πως τα ποσοστά καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες στη Μεσόγειο τείνουν να είναι πιο σταθερά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ενώ και στις χώρες αυτές η παιδική παχυσαρκία είναι πλέον στα ύψη.

Καυτερές πιπεριές

Τελικά καίνε τον εγκέφαλο;

Οι καυτερές πιπεριές τελικά, σε αντίθεση με προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα ότι μπορεί να ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής παρακμής.

Νέα, μεγάλη και μακροχρόνια μελέτη με επικεφαλής τον διακεκριμένο Dr. Zumin Shi, καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Κατάρ, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη πιπεριών τσίλι σχετίζεται με χαμηλότερα γνωστικά αποτελέσματα και τον διπλασιασμό του κινδύνου απώλειας μνήμης.

Και αυτό, τη στιγμή που τα ποσοστά εκδήλωσης άνοιας αυξάνονται διεθνώς και μέχρι στιγμής ο ρόλος της διατροφής στην αιτιολογία της ασθένειας δεν έχει μελετηθεί πλήρως. Οι καυτερές πιπεριές, με ενεργό συστατικό την καψαϊκίνη, πηγή της πικάντικης γεύσης τους, είναι από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά παγκοσμίως.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση του μεταβολισμού, η βελτίωση των καρδιαγγειακών διαταραχών, η ανακούφιση του πόνου, αφού το συστατικό ενίοτε συμπεριλαμβάνεται σε τοπικές αναλγητικές κρέμες.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τη σχέση της καψαϊκίνης με τη γνωστική λειτουργία μέχρι στιγμής είναι αντιφατικά, αφού κάποια δείχνουν ότι είναι ευεργετική και άλλα ότι είναι νευροτοξική. Το κύριο μήνυμα της νέας 15ετούς μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 4.582 ενήλικες και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrients, είναι: κατανάλωση με μέτρο.

Ανδρες:

60 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα

Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την οργασμική λειτουργία και τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, λέει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients. H κατανάλωση εξήντα γραμμαρίων ξηρών καρπών βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη FERTINUTS. H προσθήκη καρυδιών, αμυγδάλων και φουντουκιών σε μια κανονική διατροφή ωφελεί τους άνδρες, διαπιστώνει ο επικεφαλής της, δρ Albert Salas-Huetos του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili της Ισπανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
H σκιώδης πανδημία της βίας κατά των γυναικών
H πανδημία ενίσχυσε τη βία κατά των γυναικών, ξεκαθαρίζει η νέα έκθεση «Μέτρηση της σκιώδους πανδημίας: Βία κατά των γυναικών στη διάρκεια της COVID-19» που καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας.
H σκιώδης πανδημία της βίας κατά των γυναικών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πρώτα βήματα στις σχέσεις
Η ποιότητα των σχέσεών μας επηρεάζει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αυτοεκτίμησής μας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος της παραγωγικότητάς μας.
Πρώτα βήματα στις σχέσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι
Τα παραδείγματα που δίνουν στο σπίτι οι γονείς, οι φροντιστές και η ευρύτερη οικογένεια διαμορφώνουν τον τρόπο που το παιδί σκέφτεται για τα φύλα και την ισότητα.
Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γη της Ισότητας: μόνο στα όνειρά μας!
Η Equiterra είναι μια ουτοπία που δημιούργησαν τα Ηνωμένα Εθνη - Ισότητα των Φύλων και Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women), καθώς μέχρι σήμερα καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων.
Γη της Ισότητας: μόνο στα όνειρά μας!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φτάνει πια!
Οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας, όσον αφορά τις γυναίκες και τα κορίτσια καλύπτουν ευρύ φάσμα, από τη δημιουργία ψυχοπαθολογίας έως την ανεργία, τη φτώχεια και τον θάνατο.
Φτάνει πια!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η σημασία του θηλασμού
«Προστατέψτε τον θηλασμό: Μία κοινή ευθύνη». Το μήνυμα αυτό παρέδωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (WBW), που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η...
Η σημασία του θηλασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας