Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπυρική... απαγόρευση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιπυρική... απαγόρευση

  • A-
  • A+

Η πρώτη αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ελλάδα, που χρονολογείται από το 1856, δεν έγινε για την προστασία της υγείας, αν και το λεγόμενο -τότε- «χάρτινο τσιγάρο» είχε κυριεύσει ως μόδα τους πάντες…

Στόχος του Βασιλικού Διατάγματος της περιόδου του Οθωνα, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα σ’ αυτό, ήταν να προληφθούν ατυχήματα από πυρκαγιές και αφορμή για την έκδοσή του έδωσε μια μεγάλη καταστροφική φωτιά στο κτίριο του Τελωνείου Πειραιά.

Μάλιστα, κάποιες εφημερίδες της εποχής είχαν αφήσει ξεκάθαρα υπονοούμενα ότι η λήψη του μέτρου έγινε προσχηματικά για να μην τιμωρηθεί ο διευθυντής του Τελωνείου, αδελφός του πρωθυπουργού Δ. Βούλγαρη.

Ετσι, η… ανάσυρση του Διατάγματος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τον εμπλουτισμό μιας ανακοίνωσης για «τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια» ήταν, ιστορικά, μάλλον άστοχη.

Αυτή η εν πολλοίς άγνωστη ιστορία «ξετυλίγεται» το καλοκαίρι του 1856, λίγους μήνες μετά το τέλος του Κριμαϊκού Πολέμου και ενώ ο Πειραιάς συνεχίζει να βρίσκεται υπό αγγλογαλλική κατοχή και συγκεκριμένα στα τέλη του Ιουλίου.

Προηγήθηκε, το βράδυ της 24ης προς 25η Ιουλίου, μια μεγάλη φωτιά στο κτίριο του Τελωνείου Πειραιά. Στο ισόγειο υπήρχε η αποθήκη εμπορευμάτων και στον πρώτο όροφο τα γραφεία του Τελωνείου, του Λιμεναρχείου, του Υγειονομείου και του Ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής («Αθηνά», 26.7.1856 και «Η Ελπίς», 29.7.1856), η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 4 το μεσημέρι, οπότε έκλεισαν τα γραφεία, στον κλειστό χώρο της αποθήκης εμπορευμάτων. Για πολλές ώρες σιγόκαιγε τα εμπορεύματα χωρίς να βγαίνουν καπνοί από τα μικρά παράθυρα, με αποτέλεσμα να μη γίνει αντιληπτή από τους σκοπούς εξωτερικά του κτιρίου.

Ωστόσο, γύρω στα μεσάνυχτα, αφού πλέον έκαψε τα εμπορεύματα, η φωτιά επεκτάθηκε σε μια ξύλινη αποβάθρα η οποία συνέδεε την αποθήκη με τον επάνω όροφο. Τότε οι φλόγες ξεχύθηκαν ορμητικές και κατέστρεψαν ολοσχερώς το κτίριο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι ζημιές στο κτίριο ξεπερνούσαν τις 200.000 δραχμές, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή (για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, να αναφερθεί ότι η ετήσια μισθοδοσία των αξιωματικών του Ναυτικού, βάσει του προϋπολογισμού του 1855, ήταν 284.300 δραχμές). Η αξία των κατεστραμμένων εμπορευμάτων υπολογιζόταν επίσης σε περίπου 200.000 δραχμές.

Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για εμπρησμό αλλά η φιλοκυβερνητική «Ελπίς», σε εκτενέστατο, πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, θεώρησε ως πιθανότερο το ατύχημα «εξ απροσεξίας διά τινος εν τη μεγάλη αποθήκη ριφθέντος τσιγάρου».

Στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι «η εφεύρεσις των χαρτίνων σιγάρων επηύξησε τους κινδύνους της πυρκαϊάς» αλλά, όπως σημειώνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα αυτά τα τσιγάρα είχαν γίνει μόδα, με αποτέλεσμα να βλέπει κανένας ακόμα και 8χρονα παιδιά να καπνίζουν!

Παρακάτω, το θέμα επικεντρώνεται στις δημόσιες υπηρεσίες, με αναφορές σε υπαλλήλους που καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα από όσες λέξεις γράφουν καθημερινά στο χαρτί τους (θυμίζουν κάτι τέτοια… επιχειρήματα;), αδιαφορώντας εάν στα γραφεία υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά…

Καταλήγοντας, η εφημερίδα πρότεινε προς την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι είχε διοχετεύσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, «να λάβη μέτρα ώστε του λοιπού ν’ απαγορευθή επί ποινή αυστηροτάτη (…) το κάπνισμα εντός των δημοσίων καταστημάτων».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρόταση περιελάμβανε ως εναλλακτική λύση για τους καπνιστές τη δημιουργία… καπνιστηρίων στις υπηρεσίες, αλλά δεν είναι γνωστό εάν αυτό εφαρμόστηκε.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα πρότεινε να υπάρχει ένα δωμάτιο στο οποίο θα πηγαίνει «ο αισθανόμενος την ανάγκην του καπνίζειν» και αυτό να επιτηρείται από ειδικό φύλακα που θα το σκουπίζει πριν κλείσουν τα γραφεία, ελέγχοντας να μην έχει μείνει αναμμένο τσιγάρο.

Λίγες μέρες μετά, στις 4 Αυγούστου, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Ανεξάρτητος» σατιρίζει και κατακρίνει την ιδέα της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Μάλιστα, τονίζει ότι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά ο διευθυντής του Τελωνείου (ο τελώνης, όπως ονομαζόταν) και οι άλλοι υπάλληλοι, ενώ για τον διευθυντή λίγες ημέρες αργότερα η εφημερίδα «Αθηνά» έγραφε ότι ήταν αδελφός του πρωθυπουργού Βούλγαρη και έθετε ερωτήματα για κακοδιαχείριση.

Η εφημερίδα «Η Ελπίς» με το πρωτοσέλιδο- προαναγγελία του αντικαπνιστικού διατάγματος

«Η “Ελπίς” προτείνει ως τρόπον προφυλάξεως την απαγόρευσιν του καπνίζειν εν αυτοίς (σ.σ. στα δημόσια καταστήματα) αλλά ημείς προτείνομεν να γείνωσιν αυστηραί ανακρίσεις και να καταδιωχθώσι σκληρώς οι υπάλληλοι», έγραφε ο «Ανεξάρτητος». Και συνέχιζε καυστικά:

«Ούτω θέλουσι λάβει μέτρα αυτοί οι διευθυνταί των καταστημάτων και περί του καπνίζειν και περί του σηγαρίζειν και περί του τηγανίζειν και περί των άλλων γελοίων των Ελπίδος».

«Ναι μεν υπάρχουσιν οι χάρτινοι φάκελλοι, αλλά τις υπάλληλος είναι τόσον κουτός, ώστε να ρίψη το σιγάρον του επί των κατά μέρος τεθειμένων φακέλλων, και ουχί επί του εδάφους, εφ’ ου υπάρχει κόνις ικανή να σβέση και το χονδρότατον σιγάρον;», σημείωνε, επίσης σατιρικά, η εφημερίδα.

Ωστόσο, την ίδια μέρα (4/8) είχε κυκλοφορήσει και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 36) με το Βασιλικό Διάταγμα «Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων», το οποίο υπέγραφε η βασίλισσα Αμαλία, επειδή ο Οθων από τον Ιούνιο απουσίαζε στη Γερμανία.

Το ΦΕΚ με το... αντικαπνιστικό διάταγμα

Το Διάταγμα, που είχε εκδοθεί μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών Δ. Βούλγαρη, ανέφερε:

«Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργών, απεφασίσαμε και διατάττομεν.

Α’ Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

Β’ Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημμένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινός αιτίας».

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, μάλλον δεν πέτυχε τον σκοπό του. Για την υγεία δεν το συζητάμε, άλλωστε δεν ήταν στους στόχους του…

Πηγές: εφημερίδες «Αθηνά», «Ανεξάρτητος», «Η Ελπίς», Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής

 


 

 


 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Απαγορεύεται το κάπνισμα
Στην αρχή κάθε χρόνου συνηθίζουμε να δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας και σε άλλους. «Αυτόν τον χρόνο θα αρχίσω τη γυμναστική, θα περιορίσω το...
Απαγορεύεται το κάπνισμα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ατμιστές, προσοχή!
Ο πρώτος θάνατος που οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ατμιστή που νοσηλεύτηκε με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές στο Ιλινόις και κατέληξε.
Ατμιστές, προσοχή!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενα μοναδικό μουσείο τυπογραφίας χωρίς πόρους
Μηχανές στοιχειοθεσίας, χειροκίνητα πιεστήρια, τυπογραφικά στοιχεία και γραφομηχανές είναι μερικά μόνο από τα πολυάριθμα εκθέματα του μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου...
Ενα μοναδικό μουσείο τυπογραφίας χωρίς πόρους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θεαματικές αποδράσεις που άφησαν ιστορία
Από τα Βούρλα στον Κορυδαλλό • Οι τραγικές συνθήκες κράτησης που οδήγησαν στη μαζική απόδραση 81 κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Δεκέμβρη του 1990 • Η ομαδική απόδραση των 27 κομμουνιστών τον...
Θεαματικές αποδράσεις που άφησαν ιστορία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Αποστασία βοήθησε την άνοδο της χούντας
Ιουλιανά 1965: το παρακράτος που έγινε κράτος ● Οποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει Η δεκαετία του 1960 είναι σταθμός και ορόσημο στη Νεότερη Ιστορία μας.
Η Αποστασία βοήθησε την άνοδο της χούντας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κουτσαβάκια και τραμπούκοι στην υπηρεσία των πολιτικών
Οι «στρατοί» των πολιτικών του 19ου αιώνα είχαν… ονοματεπώνυμο. «Αντάμηδες», «τραμπούκοι» και «κουτσαβάκια» προκαλούσαν, για περισσότερο από μισόν αιώνα, τον τρόμο στην Αθήνα.
Κουτσαβάκια και τραμπούκοι στην υπηρεσία των πολιτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας