• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 9.3°C / 13.4°C
    2 BF
    61%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 7.4°C / 10.5°C
    0 BF
    49%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 8.0°C / 12.7°C
    2 BF
    64%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 6.9°C
    2 BF
    76%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 8.9°C
    1 BF
    76%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 6.8°C / 11.0°C
    2 BF
    59%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 7.4°C
    3 BF
    34%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 7.4°C
    1 BF
    85%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 11.6°C
    2 BF
    55%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 10.1°C
    2 BF
    66%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.4°C / 11.7°C
    2 BF
    56%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.7°C / 10.7°C
    2 BF
    44%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 10.9°C / 10.9°C
    2 BF
    76%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 9.9°C
    2 BF
    53%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    8°C 7.8°C / 8.5°C
    2 BF
    74%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    4 BF
    58%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 7.8°C / 13.0°C
    1 BF
    54%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 10.3°C / 11.0°C
    4 BF
    45%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 6.7°C / 7.5°C
    2 BF
    68%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    3°C 3.3°C / 3.3°C
    2 BF
    76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oι βίδες της απεξάρτησης

  • A-
  • A+
Από το 2017 έγινε μια πρώτη, πιλοτική παραγωγή ζυμαρικών, στο ΚΕΘΕΑ. Από φέτος η ποσότητα αυξήθηκε σε συνεργασία με δύο μικρά τοπικά εργαστήρια, και έγινε η συμφωνία με την αλυσίδα «Σκλαβενίτης», ώστε το ευρύ κοινό να έχει μια ευκαιρία να δοκιμάσει τα προϊόντα.

Τα ζυμαρικά της «Ιθάκης» που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στα ράφια γνωστής αλυσίδας πολυκαταστημάτων τροφίμων και συγκεκριμένα σε 20 υπερκαταστήματα Σκλαβενίτη της Βόρειας Ελλάδας, είναι το νεότερο προϊόν του Αγροκτήματος της Ιθάκης στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Ηδη από το 2017 έγινε μια πρώτη, πιλοτική παραγωγή ζυμαρικών, που διατέθηκαν στο ΚΕΘΕΑ αλλά και στο συνεταιριστικό κατάστημα «BiosCoop».

Το 2019 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, η ποσότητα αυξήθηκε σε συνεργασία με δύο μικρά τοπικά εργαστήρια, και έγινε η συμφωνία με την αλυσίδα «Σκλαβενίτης», ώστε το ευρύ κοινό να έχει μια ευκαιρία να δοκιμάσει τα προϊόντα, που είναι πένες, βίδες, κοφτό, κριθαράκι, κουσκουσάκι και χυλοπίτες.

Ολα είναι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τη Βίο Ελλάς Α.Ε. και απαιτούν ελάχιστο χρόνο βρασμού.

Τώρα ο επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας: ένα εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις μαθητείας και εξειδίκευσης αλλά και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της διαδικασίας των ζυμαρικών και φυσικά να διερευνηθεί η λειτουργία του Αγροκτήματος ως μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΚοιΣΕΝ, ΚοινΣΕπ) ώστε να μπορέσει η μονάδα να αποκτήσει την ευελιξία που έχει τόσο πολλή ανάγκη.

«Ο συνδυασμός της απεξάρτησης με τη δημιουργικότητα που μπορεί να περιέχει η παραγωγική εργασία είναι μια ανάγκη που έρχεται να διευκολύνει το δύσκολο κομμάτι της κοινωνικής ένταξης.

»Οι χρήστες και χρήστριες που επιλέγουν την απεξάρτηση κουβαλάν μαζί τους σοβαρά ελλείμματα εκπαιδευτικών τίτλων αλλά και εργασιακής εμπειρίας.

»Η μετάβαση από το περιβάλλον θεραπείας στο υπάρχον κοινωνικό πλαίσιο αναγκαστικά περνάει και μέσα από την εργασιακή τους ένταξη.

»Η κοινωνική πραγματικότητα με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στις ηλικίες αυτές, όταν μάλιστα πολλαπλασιάζονται από το κοινωνικό στίγμα, δημιουργούν ένα “σοκ μετάβασης” και προσαρμογής στο εχθρικό και ανταγωνιστικό κοινωνικό περιβάλλον.

»Αλλωστε, η εξάρτηση είναι συνδεμένη και με την παθητική συμπεριφορά, που αν δεν αντικατασταθεί από μια πιο δημιουργική στάση αποτελεί κίνδυνο υποτροπής.

»Οι παραγωγικές μονάδες, όπως το Αγρόκτημα, απασχολούν μέλη των κοινωνικών επανεντάξεων σε μια σχέση αμειβόμενης μαθητείας, αποτελώντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι εργασιακές δεξιότητες και να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση» εξηγεί ο οικονομολόγος, στέλεχος του ΚΕΘΕΑ, Θανάσης Τζιούμπας.

Το αγρόκτημα της «Ιθάκης» και η καλλιέργεια της αυτάρκειας

Το αγρόκτημα της «Ιθάκης» έχει την ηλικία της θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», πλησιάζει δηλαδή την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, εκτείνεται σε μια έκταση 130 στρεμμάτων αρδευόμενων και ένα μεσαίου μεγέθους θερμοκήπιο στη Σίνδο.

Εδώ καλλιεργούνται εποχικά κηπευτικά ενώ σε μια μεγάλη έκταση καλλιεργούνται σιτηρά. Στα μελλοντικά σχέδια του αγροκτήματος είναι η δημιουργία μιας μονάδας μεταποίησης, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει το πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας.

Τα ζυμαρικά της «Ιθάκης» όπως και κάθε προϊόν που παράγεται στις παραγωγικές μονάδες της (αγρόκτημα, ξυλουργείο, κεραμική, λιθογραφείο) παίζουν κύριο ρόλο στην επανένταξη των ατόμων που έχουν απεξαρτητοποιηθεί.

«Η ένδεια σε τυπικά προσόντα (σχολικούς τίτλους και εργασιακή εμπειρία) συνδυάζεται με το κοινωνικό στίγμα του εξαρτημένου, για μια ηλικιακή ομάδα που ούτως ή άλλως είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία.

»Η μετάβαση από το προστατευτικό περιβάλλον της θεραπείας σε εκείνο της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας συνεπάγεται ένα “σοκ μετάβασης”, μια κρίση που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα υποτροπής.

»Ετσι το αγρόκτημα όπως και οι άλλες μονάδες αναπτύχθηκαν για να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα μέλη των κοινωνικών επανεντάξεων εξοικειώνονται με το περιβάλλον εργασίας, μέσα από αμειβόμενη σχέση μαθητείας, εκπαίδευση μέσα και δια μέσου της εργασίας», διαπιστώνει ο κ. Τζιούμπας, για να καταλήξει:

«Σε μια χώρα όπου η συζήτηση για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης μένει στην θεωρία και η καθημερινότητα είναι οι επιδοματικές πολιτικές και η αναπαραγωγή της κουλτούρας του “επωφελούμενου”, μια θεραπευτική κοινότητα εκπέμπει ένα μήνυμα που μπορεί να έχει ευρύτερη κοινωνική σημασία».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για ένα «Κοινωνικό Πιάτο» φαγητό που δεν «Μπορούμε» ν' αφήσουμε να πάει χαμένο
Το «Social Plate» εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων τροφίμων διάρκειας έξι χρόνων και το οποίο θα είναι βιώσιμο και μετά την ολοκλήρωση του LIFE-IPCEI Greece.
Για ένα «Κοινωνικό Πιάτο» φαγητό που δεν «Μπορούμε» ν' αφήσουμε να πάει χαμένο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια Κιβωτός Τέχνης για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση
Η 8η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης εστιάζει στη σχέση μεταξύ τέχνης, Οικολογίας και κοινοτήτων, καθώς και στις πολιτικές του δημόσιου χώρου.
Μια Κιβωτός Τέχνης για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν σκοτώνουμε τα δέντρα όταν γεράσουν
Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο είναι η παραλίγο κοπή (μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί) 175 από τα συνολικά 246 δέντρα Σοφόρας κατά μήκος της οδού Κρήτης.
Δεν σκοτώνουμε τα δέντρα όταν γεράσουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι δρόμοι των νεκρών
Ο περίπατος στα νεκροταφεία των πόλεων όπου οι μνήμες και η ιστορία είναι ζωντανές δεν είναι μέρος μόνο μιας εναλλακτικής τουριστικής διαδρομής (Dark Tourism).
Οι δρόμοι των νεκρών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ζωγράφος με αφορμή την πανδημία
Η Myro Gallery υποδέχθηκε ως πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη τον Γιώργο Μπότσκαρη δίνοντάς του έναν χώρο, τον οποίο γέμισε με πίνακες από τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στις εξωτικές χώρες.
Ζωγράφος με αφορμή την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας