• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.4°C / 37.3°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 33.8°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 33.2°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.7°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.0°C / 34.2°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.6°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 30.7°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 33.3°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 33.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.5°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 34.5°C
  3 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.8°C / 37.5°C
  4 BF
  19%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.7°C / 34.2°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oι βίδες της απεξάρτησης

 • A-
 • A+
Από το 2017 έγινε μια πρώτη, πιλοτική παραγωγή ζυμαρικών, στο ΚΕΘΕΑ. Από φέτος η ποσότητα αυξήθηκε σε συνεργασία με δύο μικρά τοπικά εργαστήρια, και έγινε η συμφωνία με την αλυσίδα «Σκλαβενίτης», ώστε το ευρύ κοινό να έχει μια ευκαιρία να δοκιμάσει τα προϊόντα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα ζυμαρικά της «Ιθάκης» που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στα ράφια γνωστής αλυσίδας πολυκαταστημάτων τροφίμων και συγκεκριμένα σε 20 υπερκαταστήματα Σκλαβενίτη της Βόρειας Ελλάδας, είναι το νεότερο προϊόν του Αγροκτήματος της Ιθάκης στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Ηδη από το 2017 έγινε μια πρώτη, πιλοτική παραγωγή ζυμαρικών, που διατέθηκαν στο ΚΕΘΕΑ αλλά και στο συνεταιριστικό κατάστημα «BiosCoop».

Το 2019 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, η ποσότητα αυξήθηκε σε συνεργασία με δύο μικρά τοπικά εργαστήρια, και έγινε η συμφωνία με την αλυσίδα «Σκλαβενίτης», ώστε το ευρύ κοινό να έχει μια ευκαιρία να δοκιμάσει τα προϊόντα, που είναι πένες, βίδες, κοφτό, κριθαράκι, κουσκουσάκι και χυλοπίτες.

Ολα είναι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τη Βίο Ελλάς Α.Ε. και απαιτούν ελάχιστο χρόνο βρασμού.

Τώρα ο επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας: ένα εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις μαθητείας και εξειδίκευσης αλλά και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της διαδικασίας των ζυμαρικών και φυσικά να διερευνηθεί η λειτουργία του Αγροκτήματος ως μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΚοιΣΕΝ, ΚοινΣΕπ) ώστε να μπορέσει η μονάδα να αποκτήσει την ευελιξία που έχει τόσο πολλή ανάγκη.

«Ο συνδυασμός της απεξάρτησης με τη δημιουργικότητα που μπορεί να περιέχει η παραγωγική εργασία είναι μια ανάγκη που έρχεται να διευκολύνει το δύσκολο κομμάτι της κοινωνικής ένταξης.

»Οι χρήστες και χρήστριες που επιλέγουν την απεξάρτηση κουβαλάν μαζί τους σοβαρά ελλείμματα εκπαιδευτικών τίτλων αλλά και εργασιακής εμπειρίας.

»Η μετάβαση από το περιβάλλον θεραπείας στο υπάρχον κοινωνικό πλαίσιο αναγκαστικά περνάει και μέσα από την εργασιακή τους ένταξη.

»Η κοινωνική πραγματικότητα με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στις ηλικίες αυτές, όταν μάλιστα πολλαπλασιάζονται από το κοινωνικό στίγμα, δημιουργούν ένα “σοκ μετάβασης” και προσαρμογής στο εχθρικό και ανταγωνιστικό κοινωνικό περιβάλλον.

»Αλλωστε, η εξάρτηση είναι συνδεμένη και με την παθητική συμπεριφορά, που αν δεν αντικατασταθεί από μια πιο δημιουργική στάση αποτελεί κίνδυνο υποτροπής.

»Οι παραγωγικές μονάδες, όπως το Αγρόκτημα, απασχολούν μέλη των κοινωνικών επανεντάξεων σε μια σχέση αμειβόμενης μαθητείας, αποτελώντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι εργασιακές δεξιότητες και να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση» εξηγεί ο οικονομολόγος, στέλεχος του ΚΕΘΕΑ, Θανάσης Τζιούμπας.

Το αγρόκτημα της «Ιθάκης» και η καλλιέργεια της αυτάρκειας

Το αγρόκτημα της «Ιθάκης» έχει την ηλικία της θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», πλησιάζει δηλαδή την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, εκτείνεται σε μια έκταση 130 στρεμμάτων αρδευόμενων και ένα μεσαίου μεγέθους θερμοκήπιο στη Σίνδο.

Εδώ καλλιεργούνται εποχικά κηπευτικά ενώ σε μια μεγάλη έκταση καλλιεργούνται σιτηρά. Στα μελλοντικά σχέδια του αγροκτήματος είναι η δημιουργία μιας μονάδας μεταποίησης, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει το πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας.

Τα ζυμαρικά της «Ιθάκης» όπως και κάθε προϊόν που παράγεται στις παραγωγικές μονάδες της (αγρόκτημα, ξυλουργείο, κεραμική, λιθογραφείο) παίζουν κύριο ρόλο στην επανένταξη των ατόμων που έχουν απεξαρτητοποιηθεί.

«Η ένδεια σε τυπικά προσόντα (σχολικούς τίτλους και εργασιακή εμπειρία) συνδυάζεται με το κοινωνικό στίγμα του εξαρτημένου, για μια ηλικιακή ομάδα που ούτως ή άλλως είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία.

»Η μετάβαση από το προστατευτικό περιβάλλον της θεραπείας σε εκείνο της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας συνεπάγεται ένα “σοκ μετάβασης”, μια κρίση που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα υποτροπής.

»Ετσι το αγρόκτημα όπως και οι άλλες μονάδες αναπτύχθηκαν για να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα μέλη των κοινωνικών επανεντάξεων εξοικειώνονται με το περιβάλλον εργασίας, μέσα από αμειβόμενη σχέση μαθητείας, εκπαίδευση μέσα και δια μέσου της εργασίας», διαπιστώνει ο κ. Τζιούμπας, για να καταλήξει:

«Σε μια χώρα όπου η συζήτηση για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης μένει στην θεωρία και η καθημερινότητα είναι οι επιδοματικές πολιτικές και η αναπαραγωγή της κουλτούρας του “επωφελούμενου”, μια θεραπευτική κοινότητα εκπέμπει ένα μήνυμα που μπορεί να έχει ευρύτερη κοινωνική σημασία».


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γενέθλια απεξάρτησης, την ώρα που η πανδημία αυξάνει τη χρήση ουσιών…
Οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους της καραντίνας, επιδεινώνει τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, σύμφωνα με την επίσημη...
Γενέθλια απεξάρτησης, την ώρα που η πανδημία αυξάνει τη χρήση ουσιών…
ΝΗΣΙΔΕΣ
To ελληνικό Halloween του κάμπου
Η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Σούλα Πρωτοψάλτη εξηγεί ποια είναι η σχέση της κολοκύθας του αγγλοσαξονικού Halloween με το Δέλτα Αξιού και τα… παιδικά της χρόνια.
To ελληνικό Halloween του κάμπου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς σχολικά γεύματα πάλι
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η διανομή σχολικών γευμάτων στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως δύο δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης μένουν εκτός της διανομής και πάλι.
Χωρίς σχολικά γεύματα πάλι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενα… Valenio γκουρμέ καφεκοπτείο
Στο πεζόδρομο της Ικτίνου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, άνθησε εδώ και λίγο καιρό ένα καινούργιο στέκι των εραστών του καλού καφέ. Το Valenio coffee vibes, café & specialty coffee shop.
Ενα… Valenio γκουρμέ καφεκοπτείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ακροβατικά με φόντο τον έρωτα
Στον κόσμο του Μπενσουσάν Χαν –το παλιό Χάνι στα Ανω Λαδάδικα έγινε σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης– οι σκιές μεγαλώνουν και οι φωτισμοί αποκτούν γωνίες.
Ακροβατικά με φόντο τον έρωτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας