• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.8°C
  5 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 24.1°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.4°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 23.8°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  36%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;

 • A-
 • A+

Ασχημα τα νέα για όλους όσοι ανατριχιάζουν στην όψη αυτού του έρποντος εντόμου που κάνει πάρτι τέτοιες καλοκαιρινές θερμές ημέρες, που το όνομά του δεν θέλω να το αναφέρω, που όμως είναι και το πλέον κοινό έντομο στα νοικοκυριά της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα που διεξήγαγαν έρευνα για την Blattella germanica L., το πιο κοινό είδος κατσαρίδας που επισκέπτεται τους χώρους των σπιτιών μας, «γίνεται όλο και πιο δύσκολο εγχείρημα η εξολόθρευση των πληθυσμών τους με εντομοκτόνα, καθώς πλέον αναπτύσσουν διασταυρούμενη ανθεκτικότητα σε διάφορους τύπους εντομοκτόνων».

Η έρευνα διήρκεσε έξι μήνες και πραγματοποιήθηκε σε συγκροτήματα κατοικιών χαμηλού ύψους, σε Ιλινόις και Ιντιάνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά μείγματα εντομοκτόνων (σκευάσματα για επαγγελματίες - βορικό οξύ, θειαμεθοξάμη) που εφαρμόστηκαν με εναλλαγές, κάθε μήνα, για περίοδο έξι συνεχόμενων μηνών.

Ψέκαζαν κάθε μήνα, με ένα μείγμα δύο εντομοκτόνων, έβαζαν παγίδες με γέλη abamectin μία φορά τον μήνα στα μέρη όπου πριν, βάσει ελέγχων, είχε διαπιστωθεί χαμηλή ανθεκτικότητα των πληθυσμών κατσαρίδων στο abamectin.

Από τη χρήση των τριών μειγμάτων εντομοκτόνων, μόνο οι παγίδες με abamectin λειτούργησαν θετικά στον έλεγχο των πληθυσμών τους και αυτό συνέβη μόνο σε αυτές τις αποικίες που εμφάνιζαν χαμηλή ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Σε άλλες περιοχές, όπου το 10% του πληθυσμού των κατσαρίδων εμφάνιζε ανθεκτικότητα στα χημικά σκευάσματα, οι πληθυσμοί, δυστυχώς, αυξήθηκαν.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Scientific Reports», οι πληθυσμοί των έρποντων εντόμων παρέμειναν ακέραιοι στα κτίρια όπου εφαρμόστηκαν με εναλλαγές και τα τρία μείγματα εντομοκτόνων, ενώ στα κτίρια όπου έγιναν ψεκασμοί με τα μείγματα αλλά χωρίς εναλλαγές, οι πληθυσμοί των κατσαρίδων εμφάνισαν άνθηση.

Και βέβαια, για να είναι ασφαλείς οι μετρήσεις, πριν να ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραμμα αλλά και κάθε έναν μήνα πριν από κάθε ψεκασμό, γίνονταν έλεγχοι στους πληθυσμούς, με χρήση παγίδων με κόλλα.

Οι διαδοχικές εργαστηριακές δοκιμές, λοιπόν, έδειξαν ότι οι κατσαρίδες έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν διασταυρούμενη ανθεκτικότητα σε πολλούς τύπους εντομοκτόνων, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι όσες επέζησαν των πρώτων ψεκασμών, θα επιβιώσουν και από τους επόμενους ψεκασμούς, ακόμη και εάν χρησιμοποιηθεί διαφορετικής σύστασης εντομοκτόνο.

Αυτό καταρρίπτει την πεποίθηση που υπήρχε, ότι οι κατσαρίδες ανέπτυσσαν ανθεκτικότητα μόνο στο εντομοκτόνο που χρησιμοποιούνταν εναντίον τους συνεχόμενα.

Οι δηλώσεις του καθηγητή εντομολογίας Μάικλ Σαρφ που ηγήθηκε της έρευνας φέρνουν ρίγος. «Παρατηρήσαμε αύξηση της ανθεκτικότητας των πληθυσμών τους κατά 4 έως έξι φορές, μέσα σε μόνο μία γενιά. Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον με αυτούς τους ταχύτατους ρυθμούς».

Οι γρήγοροι ρυθμοί αναπαραγωγής τους –η θηλυκιά κατσαρίδα γεννάει περί τους πενήντα απογόνους κάθε τρεις μήνες, ανεβάζοντας τον αριθμό απογόνων σε μόλις τέσσερις γενιές στα 10 εκατομμύρια–, δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα είναι απλά άχρηστα τα χημικά εντομοκτόνα.

«Οι κατσαρίδες αναπτύσσουν ανθεκτικότητα σε πολλούς τύπους εντομοκτόνων με τη μία και αυτό θα κάνει το έργο της απεντόμωσης σχεδόν αδύνατο με τη χρήση μόνο χημικών σκευασμάτων. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να προχωρούν σε απεντομώσεις συνδυάζοντας πλέον πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αν θέλουν να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Scharf.

Η πληροφορία στην οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα στην εξολόθρευση αυτών των απεχθών εντόμων, θα πρέπει πλέον να γίνεται χρήση παγίδων είτε με κόλλα είτε με ουσίες, θα πρέπει να υπάρχουν φυσικά καλές συνθήκες υγιεινής στα σπίτια και καλού κακού δεν βλάπτει και η χρήση απλών ευφάνταστων λύσεων από τους «νόμιμους» κατοίκους των νοικοκυριών.

Τα αγόρια (από την εμπειρία μου) σε συγκεκριμένες ηλικίες έχουν πακτωλό λύσεων αντιμετώπισης που κινούνται στα όρια της επιστήμης της βιολογίας.

Δεν είναι ψέμα

Εχουμε δίκιο να σιχαινόμαστε αυτό το είδος ζωής καθώς είναι απειλή για την υγεία των ανθρώπων αφού ζουν αποκλειστικά σε ανθρώπινα περιβάλλοντα. Είναι φορείς παθογόνων/ανθεκτικών σε αντιβιοτικά μικροβίων και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικό άσθμα πέραν της ταραχής που βιώνουμε οι περισσότεροι και μόνο στη σκέψη ότι θα παραβιάσουν το άσυλο του σπιτιού μας. Επομένως, τα νέα δεν είναι διόλου καλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης παρασιτοκτόνου το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες και ανήκει στην Βayer.
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;
Η έκθεση με τίτλο «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον – κατάσταση και προοπτικές 2020» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις για τις οποίες απαιτούνται επείγουσες λύσεις.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η κλιματική μεταβολή χαράζει τον δρόμο για την κινόα
Ελληνες και Χιλιανοί επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και αξιολογούν 8 ποικιλίες κινόα, καλλιέργεια που θεωρείται ελπίδα αντίστασης στην κλιματική αλλαγή, ευκαιρία ζωής και...
Η κλιματική μεταβολή χαράζει τον δρόμο για την κινόα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέοι για πάντα!
Βότανα, τροφές και φυσικά παρασκευάσματα που θα μας κρατήσουν για πάντα νέους συστήνει ο δρ James Duke στο βιβλίο του «Φυσική αντιγήρανση» και θίγει το μεγάλο κεφάλαιο της πρόληψης και φυσικής θεραπείας για...
Νέοι για πάντα!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν από τον ουρανό!
Η νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει όχι μόνο το μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης της υδρογείου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «ταξιδεύουν» τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών θραυσμάτων.
Χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν από τον ουρανό!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον;
Γιατί η επιλογή που θα πρέπει να γίνει τόσο από τη μεριά των κυβερνήσεων αλλά και των κοινωνιών του κόσμου είναι: Οι άνθρωποι ή το χρήμα;
Είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας