• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.5°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 14.0°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανθρώπινα όργανα από εκτυπωτές

 • A-
 • A+

Οταν πριν από δύο μήνες ένας Αμερικανός βετεράνος διαγνώστηκε μ' έναν όγκο στον εναπομείναντα νεφρό του, βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να πραγματοποιεί αιμοκάθαρση για το υπόλοιπο της ζωής του. Ταυτοχρόνως, ήταν ανήσυχος για τη χειρουργική επέμβαση, διερωτώμενος εάν θα έπρεπε να διακινδυνεύσει την απομάκρυνση της μάζας.

Ωστόσο, ο χειρουργός του Κέντρου Αποκατάστασης Βετεράνων (V.A.), της ομοσπονδιακής αυτής υπηρεσίας των ΗΠΑ, η οποία παρέχει μια σειρά ιατρικών υπηρεσιών στους απόμαχους των πολέμων, προχώρησε σε μια πρωτοποριακή επιλογή.

«Φόρτωσε» την ιατρική απεικόνιση σε ένα 3D εκτυπωτή, ο οποίος χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο του νεφρού του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένου και του όγκου. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο, ο γιατρός ακολούθησε το ακριβές σχέδιο στο χειρουργείο, αφαιρώντας τελικώς με ακρίβεια τον όγκο.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση συνιστά μια επαναστατική αλλαγή» δήλωσε στον ιστότοπο «Military.com» η δρ Μπέθ Ρίπλεϊ, ακτινολόγος και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης στο Κέντρο Αποκατάστασης Βετεράνων στο Puget Sound. «Συχνά», τόνισε, «η τεχνολογία μάς ωθεί πιο μακριά από τους ασθενείς μας και αυτή η τεχνολογία επέτρεψε στο προσωπικό μας να έρθει πραγματικά κοντά στον ασθενή».

Η V.A. έχει ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία για να βάλει 3D εκτυπωτές σε πολλά από τα ιατρικά της κέντρα. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της φροντίδας του ασθενούς, βοηθώντας τον χειρουργικό σχεδιασμό, δημιουργώντας βοηθητικά ιατρικά βοηθήματα και προσθετικά άκρα, ακόμη και οστά και όργανα για μεταμόσχευση (μελλοντικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπηρεσία διαθέτει πλέον περισσότερους από 100 εκτυπωτές σε 23 ιατρικά κέντρα της, από μόλις τρία το 2017. Κι έχει σχέδια να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, καθιστώντας την ηγέτιδα δύναμη στην προσπάθεια προσαρμογής της 3D εκτύπωσης για ιατρική χρήση σε εθνικό επίπεδο, όπου λιγότερες από 100 ακαδημαϊκές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγείας -κυρίως σε ερευνητικά πανεπιστήμια- χρησιμοποιούν 3D εκτύπωση, σύμφωνα με τη Ρίπλεϊ.

Οπως μάλιστα δήλωσε ο γραμματέας της οργάνωσης Ρόμπερτ Γουίλκι «η υπηρεσία παραμένει στην πρώτη γραμμή της πρωτοποριακής εργασίας στην εκτύπωση 3D». Μέσω αυτού του αναπτυσσόμενου εικονικού δικτύου η V.A. συνεχίζει να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία 3D εκτύπωσης θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στην ιατρική προς μείζον όφελος των ασθενών.

Ενώ τα μοντέλα ανθρώπινων μελών συνιστούν την πλέον προφανή χρήση για τους 3D εκτυπωτές, δημιουργώντας τρισδιάστατα στερεά αντικείμενα με τη διαστρωμάτωση διάφορων υλικών σε «φέτες», οι επιστήμονες της υπηρεσίας ερευνούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να δημιουργήσουν μελλοντικά ακόμη και ολόκληρα όργανα για τη θεραπεία ασθενειών.

Μια τέτοια περίπτωση συνιστά η εταιρεία «Ann Arbor Healthcare Systems» στο Μίσιγκαν του Οχάιο, η οποία εργάζεται επί του παρόντος για τη δημιουργία ενός τεχνητού πνεύμονα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο διάστημα κατά το οποίο ένας ασθενής περιμένει για μεταμόσχευση του συγκεκριμένου οργάνου.

Οι τεχνητοί πνεύμονες 3D θα αναπαράγουν τη δομή και το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων και θα κατασκευαστούν από ουσίες που θα ήταν περισσότερο συμβατές με το ανθρώπινο σώμα, μειώνοντας την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος και αυξάνοντας την ανοσολογική ανταπόκριση.

Μακροπρόθεσμα μάλιστα η Υπηρεσίας Αποκατάστασης των Βετεράνων εκτιμά ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε τελικά να έχει εφαρμογές, όπως τη δημιουργία ολόκληρων πνευμόνων ή ακόμη και καρδιάς. «Αυτό το συναρπαστικό έργο είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά από απίστευτες έρευνες και ιατρικές προόδους που επιτεύχθηκαν από τους ερευνητές όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε ο Γουίλκι.

Αλλες πρωτοβουλίες «βιογραφικής εκτύπωσης» στην Υπηρεσία Βετεράνων περιλαμβάνουν τη δημιουργία αγγείων στα οστά. Η Ρίπλεϊ πάντως εκτιμά ότι η εκτύπωση οργάνων απέχει ακόμη τουλάχιστον οκτώ έως δέκα χρόνια.

Πάντως, η V.A. σκοπεύει να ολοκληρώσει πιλοτικά την τεχνολογία και να εκπαιδεύσει το προσωπικό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να αυξήσει την ικανότητά του να εκτυπώνει προσθετικά κι άλλες συσκευές, χρησιμοποιώντας προηγμένα υλικά όπως το τιτάνιο τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την ανάπτυξη οργάνων του ανθρώπινου σώματος μέσα σε μια δεκαετία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερωμένες από σιλικόνη
Το ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι μια άβυσσος, αυτό είναι γνωστό! Ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος, ειδικά ένας πολίτης της Δύσης, να εξηγήσει την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και προσφάτως...
Ερωμένες από σιλικόνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια ιδιαίτερη σχέση
Σύμφωνα με το περιοδικό τεχνολογίας «Cordis» οι συνολικές επιπτώσεις που προκαλούνται είτε από μια πανδημία είτε από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο προσομοιάζουν και αλληλεπικαλύπτονται.
Μια ιδιαίτερη σχέση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μαγικό ψυγείο»: γεύμα με δύο κλικ
Πόσες φορές την ημέρα ανοίγετε το ψυγείο σας; Πλέον χάρη στην γαλλική εφαρμογή «Frigo magic», το ψυγείο σας καθίσταται «εξυπνότερο», προσφέροντάς σας δεκάδες συνταγές βασισμένες στο περιεχόμενό του.
«Μαγικό ψυγείο»: γεύμα με δύο κλικ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αυτοκίνητα άρχισαν να πετάνε
Στην Ιαπωνία, το ιπτάμενο αυτοκίνητο δεν είναι πλέον ένα όνειρο. Κι αυτό επειδή η λειτουργία ενός αεροπορικού ταξί στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει πλέον προγραμματιστεί για το 2023.
Τα αυτοκίνητα άρχισαν να πετάνε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας