Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονοπάτια πολιτισμού στη Θράκη

Μονοπάτι πολιτισμού στα στενά του Νέστου. Δεξιά, ακολουθώντας το μονοπάτι Νέστου-Ροδόπης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονοπάτια πολιτισμού στη Θράκη

  • A-
  • A+
«Το περιβάλλον και ο πολιτισμός υπήρξαν διαχρονικά τα ελληνικά πλεονεκτήματα» είχε πει σε μια ομιλία του ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Καρράς, αναφερόμενος στους λόγους ίδρυσης της ΕΛΛΕΤ. Ηταν 1972...

«Το 1972, τότε που οι δικτάτορες είχαν απομακρύνει τη χώρα από τη δημοκρατία και τις αρχές της. Τότε η ΕΛΛΕΤ κατάφερε να σωθεί η Πλάκα από την κατεδάφιση και την αντιπαροχή. Τριάντα έξι χρόνια αργότερα, στα χρόνια της κρίσης, η Ελληνική Εταιρεία και πάλι θα αντισταθεί στην ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος, αντιπροτείνοντας ένα άλλο μοντέλο που σέβεται και προστατεύει την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά. Κάπως έτσι προέκυψαν και τα μονοπάτια πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ. Η ιδέα ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της κρίσης, για να δώσει μια ευκαιρία στους νέους να μείνουν στον τόπο τους. Μια μικρή συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας που δούλεψε» θα πει η πρόεδρός της, Λυδία Καρρά, στον δρόμο για τη Θράκη, σ’ ένα μετείκασμα της μνήμης στο πρώτο μονοπάτι πολιτισμού που πραγματοποίησε η ΕΛΛΕΤ στην Αρκαδία στην αρχή της κρίσης.

Περιπατητικός τουρισμός

Η Ελληνική Εταιρεία προσπερνά την αντίληψη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού για διακοπές στον ήλιο και τη θάλασσα και προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες για μια οικοτουριστική κουλτούρα που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας, και ιδιαίτερα των πιο άγονων και απομακρυσμένων περιοχών, με πιο εξειδικευμένες και πολυσύνθετες μορφές όπως είναι ο περιπατητικός τουρισμός.

«Σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι πεζοπόροι στην Ευρώπη» θα πει ο αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων/European Ramblers Association (ERA), Armand Ducornet, που ήρθε στην Ξάνθη για την τελετή απονομής της πιστοποίησης Leading Quality Trails-Best of Europe για τη διαδρομή του μονοπατιού «Νέστος-Ροδόπη».

Η τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη, παρουσία του δημάρχου της πόλης, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, της προέδρου της ΕΛΛΕΤ, Λυδίας Καρρά, της διαχειρίστριας Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αννας-Μαρίας Κοσμόγλου, του αν. διευθυντή του τμήματος εθνικής υποστήριξης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Κώστα Λιβέρη, του ιδρύματος δηλαδή που χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα, καθώς και πλήθους επισκεπτών και φίλων των μονοπατιών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η διασφάλιση της ποιότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού. Το σήμα τού Leading Quality Trails και η πιστοποίηση που το συνοδεύει από την ERA εξαλείφει τον δισταγμό και τον φόβο των περιπατητών, που φυσικά είναι δικαιολογημένος αφού αφορά την ασφάλειά τους.

«Το περπάτημα στη φύση είναι το πιο αγαπημένο άθλημα των Ευρωπαίων. Αναζητούν όμως την ασφάλεια και η πιστοποίηση είναι κάτι που τους το δίνει» θα πει ο κ. Armand Ducornet, που ταξίδεψε στην Ξάνθη τρεις φορές προκειμένου να ελέγξει και να δώσει την πιστοποίηση.

«Οταν ένα μονοπάτι πολιτισμού πάρει την πιστοποίηση, αυτόματα ένα τεράστιο κοινό περιπατητικού τουρισμού ενημερώνεται με αποτέλεσμα ο τουρισμός στην περιοχή να δρα πολλαπλασιαστικά» μας εξηγεί η κ. Καρρά.

To μονοπάτι του Orient Express

Η σήμανση μονοπατιών. Δεξιά, ο χάρτης των διαδρομών

Στα χνάρια των σιδηροδρομικών γραμμών του θρυλικού Orient Express, στα στενά του Νέστου, ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας και ειδικός στα μονοπάτια στην Ελλάδα, συνέβαλε σημαντικά στον σχεδιασμό του έργου.

Η ΕΛΛΕΤ συνεργάστηκε με τρεις δήμους της περιοχής για τη διάνοιξη του μονοπατιού Νέστου-Ροδόπης (75 χλμ.) καθώς και για τη δημιουργία δικτύου τεσσάρων άλλων διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή συνολικού μήκους 33 χλμ. Διαδρομές σχεδιασμένες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας αλλά και με προδιαγραφές για ξεκούραση, φαγητό και διανυκτέρευση.

Το κελάηδισμα των αηδονιών θα αποτελέσει το πρελούδιο για την αφήγηση του Τριαντάφυλλου που θα ακολουθήσει. Σκύβει στο χώμα, εκεί που ευδοκιμούν τα αγριολούλουδα, οι λαδανιές, το άνθος του Δία και το άγριο γαρίφαλο, εκεί στα βράχια που κρύφτηκαν τα φύλλα του χαμπερλέα για να γλιτώσουν από τους παγετώνες, εκεί που στέκουν τα αμάραντα δίπλα στα κενταύρια για να μας θυμίζουν πώς οι μυθικοί Κένταυροι χρησιμοποιούσαν τα θεραπευτικά βότανα, και έμπλεος συναισθημάτων μας εξηγεί, μας διηγείται τις ιστορίες τους.

Για τους περιπατητές βέβαια που δεν είναι τυχεροί να έχουν τον Τριαντάφυλλο στην παρέα τους, δίγλωσσες επιγραφές αναλαμβάνουν τον ρόλο του οδηγού, ενώ στο Διαδίκτυο μπορούν να βρουν πληροφορίες για τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Το πιο δύσκολο κομμάτι ωστόσο ήταν να πειστούν οι κάτοικοι των μειονοτικών χωριών να περάσουν τα μονοπάτια από τα χωριά τους. «Ηταν μια καλή ευκαιρία να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Ενώ στην αρχή δεν το ήθελαν, τώρα νιώθουν χαρούμενοι γι’ αυτό» λέει η κ. Καρρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μονοπάτι πολιτισμού Νέστου-Ροδόπης θεωρείται το καλύτερο της Ευρώπης, ενώ φέτος το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την πολιτιστική κληρονομιά EUROPA NOSTRA 2019, που όπως είπε και η κ. Καρρά η επιτυχία του οφείλεται στην υπεύθυνη του προγράμματος, την προσηνή και ευπροσήγορη Κατερίνα Στεμπίλη.

Παράλληλα η διάκριση Leading Quality Trails-Best of Europe, που έχει απονεμηθεί μόνο σε 15 διαδρομές σε ολόκληρη την Ευρώπη, τοποθετεί τη Θράκη στον χάρτη του πεζοπορικού τουρισμού και προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το επόμενο έργο που η Ελληνική Εταιρεία θα σταθεί αρωγός στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης είναι η αναβίωση του παλιού νερόμυλου στον Κόσσυνθο, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Ξάνθης.

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Συναντάμε την άνοιξη στις εξοχές της Ηλείας
Το καλωσόρισμα στη μικρή επαρχιακή πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι πανομοιότυπο με αυτό των τυποποιημένων τουριστικών θερέτρων που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Φολκλόρ ταβέρνες που διαφημίζουν τον σπέσιαλ...
Συναντάμε την άνοιξη στις εξοχές της Ηλείας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δίνουμε δύναμη στη φωνή των αυτόχθονων πληθυσμών
Κανείς λαός, παρά μόνο οι αυτόχθονες, δεν έχει την επίγνωση της σπουδαιότητας της φύσης, της βιοποικιλότητας, των οικο­συστημάτων, γνώση που δημιουργεί ένα βαθύτατο σεβασμό απέναντί στη Γιαγιά Γη.
Δίνουμε δύναμη στη φωνή των αυτόχθονων πληθυσμών
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η Σιβηρία καίγεται
Η Σιβηρία πάντοτε αποτελούσε ένα μεγάλο «πουθενά». Ενα γεωγραφικό ασυνείδητο ξεχασμένο σε απάτητους χάρτες. Οταν η έκταση της πυρκαγιάς περιγράφηκε συγκρινόμενη με την έκταση του Βελγίου, η Σιβηρία διαχύθηκε...
Η Σιβηρία καίγεται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Απλά μαθήματα οικονομίας... με οικολογικό πνεύμα
Μια οικολογική... άβυσσος χωρίζει την Ελλάδα από τη Φινλανδία η οποία δεν προσδιορίζεται από την θέση της στον οικονομικό τομέα, αλλά κυρίως από την προτεραιότητα που δίνει σε θέματα προστασίας του...
Απλά μαθήματα οικονομίας... με οικολογικό πνεύμα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
Οσο οι επιστήμες αναπτύσσονται, παρατηρούμε ότι πολλοί ερευνητές στρέφονται στην παρατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων της φύσης προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ακόμη αποψιλώνουμε τα δάση για να κάνουμε χαρτιά υγείας!
Μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν για την παραγωγή χαρτιού τουαλέτας ολοένα και λιγότερες ποσότητες ανακυκλωμένου χαρτιού, αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα. Αποτέλεσμα; Να κόβονται δέντρα, να συνεχίζεται δηλαδή...
Ακόμη αποψιλώνουμε τα δάση για να κάνουμε χαρτιά υγείας!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας