Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονοπάτια πολιτισμού στη Θράκη

Μονοπάτι πολιτισμού στα στενά του Νέστου. Δεξιά, ακολουθώντας το μονοπάτι Νέστου-Ροδόπης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονοπάτια πολιτισμού στη Θράκη

  • A-
  • A+
«Το περιβάλλον και ο πολιτισμός υπήρξαν διαχρονικά τα ελληνικά πλεονεκτήματα» είχε πει σε μια ομιλία του ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Καρράς, αναφερόμενος στους λόγους ίδρυσης της ΕΛΛΕΤ. Ηταν 1972...

«Το 1972, τότε που οι δικτάτορες είχαν απομακρύνει τη χώρα από τη δημοκρατία και τις αρχές της. Τότε η ΕΛΛΕΤ κατάφερε να σωθεί η Πλάκα από την κατεδάφιση και την αντιπαροχή. Τριάντα έξι χρόνια αργότερα, στα χρόνια της κρίσης, η Ελληνική Εταιρεία και πάλι θα αντισταθεί στην ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος, αντιπροτείνοντας ένα άλλο μοντέλο που σέβεται και προστατεύει την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά. Κάπως έτσι προέκυψαν και τα μονοπάτια πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ. Η ιδέα ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της κρίσης, για να δώσει μια ευκαιρία στους νέους να μείνουν στον τόπο τους. Μια μικρή συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας που δούλεψε» θα πει η πρόεδρός της, Λυδία Καρρά, στον δρόμο για τη Θράκη, σ’ ένα μετείκασμα της μνήμης στο πρώτο μονοπάτι πολιτισμού που πραγματοποίησε η ΕΛΛΕΤ στην Αρκαδία στην αρχή της κρίσης.

Περιπατητικός τουρισμός

Η Ελληνική Εταιρεία προσπερνά την αντίληψη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού για διακοπές στον ήλιο και τη θάλασσα και προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες για μια οικοτουριστική κουλτούρα που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας, και ιδιαίτερα των πιο άγονων και απομακρυσμένων περιοχών, με πιο εξειδικευμένες και πολυσύνθετες μορφές όπως είναι ο περιπατητικός τουρισμός.

«Σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι πεζοπόροι στην Ευρώπη» θα πει ο αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων/European Ramblers Association (ERA), Armand Ducornet, που ήρθε στην Ξάνθη για την τελετή απονομής της πιστοποίησης Leading Quality Trails-Best of Europe για τη διαδρομή του μονοπατιού «Νέστος-Ροδόπη».

Η τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη, παρουσία του δημάρχου της πόλης, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, της προέδρου της ΕΛΛΕΤ, Λυδίας Καρρά, της διαχειρίστριας Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αννας-Μαρίας Κοσμόγλου, του αν. διευθυντή του τμήματος εθνικής υποστήριξης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Κώστα Λιβέρη, του ιδρύματος δηλαδή που χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα, καθώς και πλήθους επισκεπτών και φίλων των μονοπατιών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η διασφάλιση της ποιότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού. Το σήμα τού Leading Quality Trails και η πιστοποίηση που το συνοδεύει από την ERA εξαλείφει τον δισταγμό και τον φόβο των περιπατητών, που φυσικά είναι δικαιολογημένος αφού αφορά την ασφάλειά τους.

«Το περπάτημα στη φύση είναι το πιο αγαπημένο άθλημα των Ευρωπαίων. Αναζητούν όμως την ασφάλεια και η πιστοποίηση είναι κάτι που τους το δίνει» θα πει ο κ. Armand Ducornet, που ταξίδεψε στην Ξάνθη τρεις φορές προκειμένου να ελέγξει και να δώσει την πιστοποίηση.

«Οταν ένα μονοπάτι πολιτισμού πάρει την πιστοποίηση, αυτόματα ένα τεράστιο κοινό περιπατητικού τουρισμού ενημερώνεται με αποτέλεσμα ο τουρισμός στην περιοχή να δρα πολλαπλασιαστικά» μας εξηγεί η κ. Καρρά.

To μονοπάτι του Orient Express

Η σήμανση μονοπατιών. Δεξιά, ο χάρτης των διαδρομών

Στα χνάρια των σιδηροδρομικών γραμμών του θρυλικού Orient Express, στα στενά του Νέστου, ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας και ειδικός στα μονοπάτια στην Ελλάδα, συνέβαλε σημαντικά στον σχεδιασμό του έργου.

Η ΕΛΛΕΤ συνεργάστηκε με τρεις δήμους της περιοχής για τη διάνοιξη του μονοπατιού Νέστου-Ροδόπης (75 χλμ.) καθώς και για τη δημιουργία δικτύου τεσσάρων άλλων διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή συνολικού μήκους 33 χλμ. Διαδρομές σχεδιασμένες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας αλλά και με προδιαγραφές για ξεκούραση, φαγητό και διανυκτέρευση.

Το κελάηδισμα των αηδονιών θα αποτελέσει το πρελούδιο για την αφήγηση του Τριαντάφυλλου που θα ακολουθήσει. Σκύβει στο χώμα, εκεί που ευδοκιμούν τα αγριολούλουδα, οι λαδανιές, το άνθος του Δία και το άγριο γαρίφαλο, εκεί στα βράχια που κρύφτηκαν τα φύλλα του χαμπερλέα για να γλιτώσουν από τους παγετώνες, εκεί που στέκουν τα αμάραντα δίπλα στα κενταύρια για να μας θυμίζουν πώς οι μυθικοί Κένταυροι χρησιμοποιούσαν τα θεραπευτικά βότανα, και έμπλεος συναισθημάτων μας εξηγεί, μας διηγείται τις ιστορίες τους.

Για τους περιπατητές βέβαια που δεν είναι τυχεροί να έχουν τον Τριαντάφυλλο στην παρέα τους, δίγλωσσες επιγραφές αναλαμβάνουν τον ρόλο του οδηγού, ενώ στο Διαδίκτυο μπορούν να βρουν πληροφορίες για τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Το πιο δύσκολο κομμάτι ωστόσο ήταν να πειστούν οι κάτοικοι των μειονοτικών χωριών να περάσουν τα μονοπάτια από τα χωριά τους. «Ηταν μια καλή ευκαιρία να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Ενώ στην αρχή δεν το ήθελαν, τώρα νιώθουν χαρούμενοι γι’ αυτό» λέει η κ. Καρρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μονοπάτι πολιτισμού Νέστου-Ροδόπης θεωρείται το καλύτερο της Ευρώπης, ενώ φέτος το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την πολιτιστική κληρονομιά EUROPA NOSTRA 2019, που όπως είπε και η κ. Καρρά η επιτυχία του οφείλεται στην υπεύθυνη του προγράμματος, την προσηνή και ευπροσήγορη Κατερίνα Στεμπίλη.

Παράλληλα η διάκριση Leading Quality Trails-Best of Europe, που έχει απονεμηθεί μόνο σε 15 διαδρομές σε ολόκληρη την Ευρώπη, τοποθετεί τη Θράκη στον χάρτη του πεζοπορικού τουρισμού και προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το επόμενο έργο που η Ελληνική Εταιρεία θα σταθεί αρωγός στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης είναι η αναβίωση του παλιού νερόμυλου στον Κόσσυνθο, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Ξάνθης.

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Συναντάμε την άνοιξη στις εξοχές της Ηλείας
Το καλωσόρισμα στη μικρή επαρχιακή πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι πανομοιότυπο με αυτό των τυποποιημένων τουριστικών θερέτρων που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Φολκλόρ ταβέρνες που διαφημίζουν τον σπέσιαλ...
Συναντάμε την άνοιξη στις εξοχές της Ηλείας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Πέντε τόποι που θα σε κάνουν να ξεχάσεις τη θάλασσα
Πανέμορφα βουνίσια καλοκαιρινά τοπία που κρύβονται στην αγκαλιά της πιο ενδιαφέρουσας και τραχιάς ορεινής φύσης μάς αποκαλύπτουν εκπλήξεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.
Πέντε τόποι που θα σε κάνουν να ξεχάσεις τη θάλασσα
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Ποιο καλοκαίρι;
Το φετινό καλοκαίρι προέκυψε σχεδόν από τύχη. Δεν κατασκευάστηκε για να σε ξεκουράσει. Κατασκευάστηκε για να το καταναλώσεις όσο περισσότερο μπορείς.
Ποιο καλοκαίρι;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αίγινα, η πανέμορφη
Το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, θα λάβει χώρα από τις 18 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου
Αίγινα, η πανέμορφη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν λειτουργούν απαραίτητα ως τροφή για τα παγκόσμια δάση, όπως μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά και ότι η...
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στις διακοπές… περνάμε απέναντι!
Ενας τόπος μαγικός που κρύβει όμορφα χωριά, αμμουδερές παραλίες, ερημικούς κολπίσκους. Η Νότια Εύβοια βρίσκεται μία ανάσα από την Αττική, και είναι έτοιμη να προσφέρει στον επισκέπτη, διαδρομές πολιτισμού,...
Στις διακοπές… περνάμε απέναντι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας