Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηλιος, θάλασσα και καρπούζια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλιος, θάλασσα και καρπούζια

  • A-
  • A+

Ηταν ένα μεσημέρι στο τέλος του Ιουνίου. Το θερμόμετρο έδειχνε τους 35 βαθμούς υπό σκιάν όταν 6 φορτηγά με 20 τόνους καρπούζια πέρασαν την πύλη του resort. Δεν ήταν ούτε η ώρα ούτε η μέρα παραλαβής προμηθειών όταν επισκέπτες και εργαζόμενοι του resort βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο θέαμα.

«Τι είναι όλα αυτά τα καρπούζια; Και ποιος τα παρήγγειλε;»

Ουδείς τα είχε παραγγείλει. Επρόκειτο για μια ευγενική... χορηγία Ρώσου ολιγάρχη που είχε αποφασίσει να βγει... ποδηλατάδα στα χωράφια της περιοχής με οδηγό τον Γιώργο, στέλεχος του Riviera Olympia. Και κάπου εκεί, είδε τους εργάτες να μαζεύουν καρπούζια και ξύπνησε μέσα του η ανάγκη να γίνει ένας από αυτούς...

Γεμάτος ενθουσιασμό λοιπόν ρίχνεται στη δουλειά. Κάτω από τον καυτό ήλιο αρχίζει να μαζεύει κι αυτός καρπούζια. Αλλά το κέφι και η χαρά σιγά σιγά παραχωρούν τη θέση τους στην εξάντληση και έπειτα από καμιά ώρα συνειδητοποιεί πόσο βαριά είναι η αγροτική ζωή και αποφασίζει πως «ό,τι μαζέψαμε, μαζέψαμε». Ενημερώνει λοιπόν τον Γιώργο ότι θέλει να αγοράσει ΤΑ καρπούζια. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ.

Φωνάζει λοιπόν ο Γιώργος το αφεντικό, το οποίο έχει ήδη βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να πληρώσει το μεροκάματο στον... Ρώσο εργάτη.

«Δεν θέλει μεροκάματο, θέλει να ξέρει πόσο κάνουν τα καρπούζια»

«Ε, όχι και να του χρεώσουμε δύο καρπούζια που θέλει ο άνθρωπος. Τόσα μάζεψε» λέει το αφεντικό και, μόλις μαθαίνει ότι δεν πρόκειται για Ρώσο εργάτη, αλλά Ρώσο ολιγάρχη που θέλει να αγοράσει 20 τόνους καρπούζια, μένει σύξυλος. Γρήγορα όμως συνέρχεται από το σοκ, η τιμή κανονίζεται και τα φορτηγά ξεκινούν... «Να δω τι θα κάνετε» ακούγεται η φωνή του αφεντικού.

Κάπως έτσι, λοιπόν 20 τόνοι καρπούζια έφτασαν στα ψυγεία και στις κουζίνες του Riviera Olympia και οι σεφ, οι μάγειρες, οι μπάρμαν άρχισαν να επιστρατεύουν τις γνώσεις και τη φαντασία τους ώστε να καταναλωθεί η... χορηγία. Χυμός καρπούζι στο πρωινό αντί για πορτοκαλάδα, καρπούζι στην παραλία των 2 χιλιομέτρων, καρπούζι στις πισίνες και στο aqua park, γλυκά με βάση το καρπούζι στα 23 εστιατόρια, cocktail με χυμό και γαρνιτούρα καρπούζι στα μπαρ... Καρπούζι και στο Spa - Κέντρο Θαλασσοθεραπείας (Elixir Thalassotherapy Center) όπου ο Ρώσος ολιγάρχης κατέφυγε μετά τη εμπειρία της συγκομιδής καρπουζιών….

Αυτή η ιστορία, που δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό όταν οι επιχειρηματίες του κλάδου, από τον μικρότερο, μέχρι τον μεγαλύτερο συνειδητοποιήσουν ότι οι επισκέπτες επιζητούν βιωματικές εμπειρίες και υπηρεσίες φιλοξενίας και όχι απλώς ένα δωμάτιο, ένα κρεβάτι, ένα πρωινό (όσο πολυτελή και αν είναι) και μια ξαπλώστρα σε μια ωραία παραλία. Μπορεί να μην έχουν καμία διάθεση να μαζέψουν καρπούζια, αλλά θέλουν να χορέψουν στα πανηγύρια, να δοκιμάσουν γαλακτομπούρεκο και υποβρύχιο κάτω από τον πλάτανο του χωριού (έλεος πια με τα μπράουνις και τσιζ κέικ στα καφενεία).

Η φιλοσοφία του Ομιλου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης φιλοξενίας, είναι ότι ο πελάτης πρέπει να αισθάνεται από την πρώτη στιγμή όχι απλά επισκέπτης αλλά φιλοξενούμενος, είτε πρόκειται για τον βασιλιά του Μαρόκου, ο οποίος επιλέγει το resort της Κυλλήνης (μαζί με 500 άτομα συνοδεία), είτε για μια οικογένεια. Και γι' αυτόν τον λόγο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών επιστρέφει και την επόμενη χρονιά.

INFO

Ο όμιλος σήμερα διαχειρίζεται 32 τουριστικές μονάδες, 4 και 5 αστέρων - exclusive, luxury, Lux.Me, family, premium και city hotels- σε όλη την Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία του, που συνεχώς αναβαθμίζονται, βρίσκονται στα ωραιότερα νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω) αλλά και στα ομορφότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας: Αθήνα, Σούνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Ο όμιλος την περίοδο 2004-2018 έχει δαπανήσει συνολικά 475 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις που αφορούν νεότευκτες μονάδες, ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων. Πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 2,25 δισ. ευρώ και κατέβαλε 340 εκατ. ευρώ σε φόρους, 280 εκατ. ευρώ εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και 680 εκατ. ευρώ σε αμοιβές προσωπικού. Τέλος, συνέβαλε στις τοπικές οικονομίες με ποσό άνω των 1,7 δισ. ευρώ, κονδύλι (εξαιρουμένων των χρεώσεων των ξενοδοχείων του ομίλου) προερχόμενο αμιγώς από τη δαπάνη των πελατών του στις περιοχές που έχουν έδρα οι μονάδες του.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Γενναίο πρόγραμμα επενδύσεων από τον Όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη - Grecotel
Περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ σε πολυτελείς υποδομές φιλοξενίας της ελληνικής περιφέρειας επένδυσε ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη - Grecotel, τη χρονιά 2018-2019, ενισχύοντας τις υποδομές που διατηρεί σε Κρήτη,...
Γενναίο πρόγραμμα επενδύσεων από τον Όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη - Grecotel
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διεθνή βραβεία σε ελληνικά ξενοδοχεία
Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις απονεμήθηκαν σε ελληνικά ξενοδοχεία κατά την επίσημη εκδήλωση των 26ων «World Travel Awards™ 2019», που πραγματοποιήθηκαν στη νήσο Μαδέιρα Πορτογαλίας.
Διεθνή βραβεία σε ελληνικά ξενοδοχεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η χούντα και η άναρχη τουριστική ανάπτυξη
Το νησί της Ρόδου από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας, αλλά στα χρόνια της δικτατορίας η ανάπτυξη του τουρισμού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για...
Η χούντα και η άναρχη τουριστική ανάπτυξη
Πάτμος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΤΚΕ: Απειλή για τουρισμό και κοινωνία το Airbnb
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος για την εξάπλωση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, το οποίο χαρακτηρίζει «Λερναία Υδρα».
ΣΕΤΚΕ: Απειλή για τουρισμό και κοινωνία το Airbnb
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετήσια αύξηση 25% στην οικονομία διαμοιρασμού
Ολοένα και αυξάνονται τα έσοδα της οικονομίας του διαμοιρασμού (βραχυχρόνιες μισθώσεις) και μαζί οι επιπτώσεις. Ειδικότερα τα μεγέθη αυξάνονται κατά 25% σε ετήσια βάση, με τα έσοδα να ανέρχονται στο 1,9 δισ....
Ετήσια αύξηση 25% στην οικονομία διαμοιρασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας