Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηλιος, θάλασσα και καρπούζια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλιος, θάλασσα και καρπούζια

  • A-
  • A+

Ηταν ένα μεσημέρι στο τέλος του Ιουνίου. Το θερμόμετρο έδειχνε τους 35 βαθμούς υπό σκιάν όταν 6 φορτηγά με 20 τόνους καρπούζια πέρασαν την πύλη του resort. Δεν ήταν ούτε η ώρα ούτε η μέρα παραλαβής προμηθειών όταν επισκέπτες και εργαζόμενοι του resort βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο θέαμα.

«Τι είναι όλα αυτά τα καρπούζια; Και ποιος τα παρήγγειλε;»

Ουδείς τα είχε παραγγείλει. Επρόκειτο για μια ευγενική... χορηγία Ρώσου ολιγάρχη που είχε αποφασίσει να βγει... ποδηλατάδα στα χωράφια της περιοχής με οδηγό τον Γιώργο, στέλεχος του Riviera Olympia. Και κάπου εκεί, είδε τους εργάτες να μαζεύουν καρπούζια και ξύπνησε μέσα του η ανάγκη να γίνει ένας από αυτούς...

Γεμάτος ενθουσιασμό λοιπόν ρίχνεται στη δουλειά. Κάτω από τον καυτό ήλιο αρχίζει να μαζεύει κι αυτός καρπούζια. Αλλά το κέφι και η χαρά σιγά σιγά παραχωρούν τη θέση τους στην εξάντληση και έπειτα από καμιά ώρα συνειδητοποιεί πόσο βαριά είναι η αγροτική ζωή και αποφασίζει πως «ό,τι μαζέψαμε, μαζέψαμε». Ενημερώνει λοιπόν τον Γιώργο ότι θέλει να αγοράσει ΤΑ καρπούζια. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ.

Φωνάζει λοιπόν ο Γιώργος το αφεντικό, το οποίο έχει ήδη βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να πληρώσει το μεροκάματο στον... Ρώσο εργάτη.

«Δεν θέλει μεροκάματο, θέλει να ξέρει πόσο κάνουν τα καρπούζια»

«Ε, όχι και να του χρεώσουμε δύο καρπούζια που θέλει ο άνθρωπος. Τόσα μάζεψε» λέει το αφεντικό και, μόλις μαθαίνει ότι δεν πρόκειται για Ρώσο εργάτη, αλλά Ρώσο ολιγάρχη που θέλει να αγοράσει 20 τόνους καρπούζια, μένει σύξυλος. Γρήγορα όμως συνέρχεται από το σοκ, η τιμή κανονίζεται και τα φορτηγά ξεκινούν... «Να δω τι θα κάνετε» ακούγεται η φωνή του αφεντικού.

Κάπως έτσι, λοιπόν 20 τόνοι καρπούζια έφτασαν στα ψυγεία και στις κουζίνες του Riviera Olympia και οι σεφ, οι μάγειρες, οι μπάρμαν άρχισαν να επιστρατεύουν τις γνώσεις και τη φαντασία τους ώστε να καταναλωθεί η... χορηγία. Χυμός καρπούζι στο πρωινό αντί για πορτοκαλάδα, καρπούζι στην παραλία των 2 χιλιομέτρων, καρπούζι στις πισίνες και στο aqua park, γλυκά με βάση το καρπούζι στα 23 εστιατόρια, cocktail με χυμό και γαρνιτούρα καρπούζι στα μπαρ... Καρπούζι και στο Spa - Κέντρο Θαλασσοθεραπείας (Elixir Thalassotherapy Center) όπου ο Ρώσος ολιγάρχης κατέφυγε μετά τη εμπειρία της συγκομιδής καρπουζιών….

Αυτή η ιστορία, που δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό όταν οι επιχειρηματίες του κλάδου, από τον μικρότερο, μέχρι τον μεγαλύτερο συνειδητοποιήσουν ότι οι επισκέπτες επιζητούν βιωματικές εμπειρίες και υπηρεσίες φιλοξενίας και όχι απλώς ένα δωμάτιο, ένα κρεβάτι, ένα πρωινό (όσο πολυτελή και αν είναι) και μια ξαπλώστρα σε μια ωραία παραλία. Μπορεί να μην έχουν καμία διάθεση να μαζέψουν καρπούζια, αλλά θέλουν να χορέψουν στα πανηγύρια, να δοκιμάσουν γαλακτομπούρεκο και υποβρύχιο κάτω από τον πλάτανο του χωριού (έλεος πια με τα μπράουνις και τσιζ κέικ στα καφενεία).

Η φιλοσοφία του Ομιλου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης φιλοξενίας, είναι ότι ο πελάτης πρέπει να αισθάνεται από την πρώτη στιγμή όχι απλά επισκέπτης αλλά φιλοξενούμενος, είτε πρόκειται για τον βασιλιά του Μαρόκου, ο οποίος επιλέγει το resort της Κυλλήνης (μαζί με 500 άτομα συνοδεία), είτε για μια οικογένεια. Και γι' αυτόν τον λόγο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών επιστρέφει και την επόμενη χρονιά.

INFO

Ο όμιλος σήμερα διαχειρίζεται 32 τουριστικές μονάδες, 4 και 5 αστέρων - exclusive, luxury, Lux.Me, family, premium και city hotels- σε όλη την Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία του, που συνεχώς αναβαθμίζονται, βρίσκονται στα ωραιότερα νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω) αλλά και στα ομορφότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας: Αθήνα, Σούνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Ο όμιλος την περίοδο 2004-2018 έχει δαπανήσει συνολικά 475 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις που αφορούν νεότευκτες μονάδες, ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων. Πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 2,25 δισ. ευρώ και κατέβαλε 340 εκατ. ευρώ σε φόρους, 280 εκατ. ευρώ εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και 680 εκατ. ευρώ σε αμοιβές προσωπικού. Τέλος, συνέβαλε στις τοπικές οικονομίες με ποσό άνω των 1,7 δισ. ευρώ, κονδύλι (εξαιρουμένων των χρεώσεων των ξενοδοχείων του ομίλου) προερχόμενο αμιγώς από τη δαπάνη των πελατών του στις περιοχές που έχουν έδρα οι μονάδες του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλήγμα στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας
Αρνητικό πρόσημο το 2019 για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας σε ό,τι αφορά την πληρότητα και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, καθώς καταγράφεται πτώση 2,2% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ οριακή αύξηση...
Πλήγμα στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η παραδοσιακή κουζίνα είναι γκουρμέ
Ο σεφ Γιώργος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι μια κουζίνα δεν μπορεί να αποτελεί «πεδίο μάχης» και ότι τα πάντα σ' αυτήν πρέπει να γίνονται με ηρεμία, ενώ εμφανίζεται λάβρος κατά εκείνων που κάνουν προσμίξεις με στόχο...
Η παραδοσιακή κουζίνα είναι γκουρμέ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
Στα 315 εκατ. ανέρχονται οι άμεσες ζημιές του 2019 για τους ξενοδόχους, κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι άμεσες απώλειες για το 2020, τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ είναι οι δυνητικές απώλειες για την πραγματική οικονομία.
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
Χρειάστηκαν 6 μέρες για τα πρώτα μέτρα, παρά την «πλήρη εικόνα» για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι είχε ο υπουργός Τουρισμού από τις 25 Ιουλίου.
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι
Ως ένα μέτρο ελάφρυνσης προτείνουν να τροποποιηθεί η κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα Full Board ή All Inclusive, έτσι ώστε το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή...
Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζουν σε παράλληλο σύμπαν
Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1980 ως Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού. Οι φετινοί εορτασμοί... συμπίπτουν με το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις οικονομίες των σχετιζόμενων...
Ζουν σε παράλληλο σύμπαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας