Είναι ευρέως γνωστό ότι στις ΗΠΑ (τον δεύτερο πλέον μεγαλύτερο ρυπαντή μετά την Κίνα) τα ορυκτά καύσιμα απολαμβάνουν (αν και δεν θα έπρεπε) μια σειρά ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων. Ευτυχώς η σχετική νομοθεσία θ' αρχίσει να εφαρμόζεται, επιτέλους, και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Ετσι πριν από λίγες ημέρες, γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ παρουσίασαν νομοσχέδια στη Γερουσία και στη Βουλή για να ξεκινήσει ένα είδος ευνοϊκής οικονομικά εταιρικής δομής που προοριζόταν αρχικώς μόνο για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Το νομοσχέδιο που φέρει την ονομασία Master Partnership Limited (MLP) επιτρέπει και στις «πράσινες» εταιρείες να απολαμβάνουν όσα και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να επωφεληθούν από τους χαμηλότερους φόρους που επιβάλλονται σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, επιτρέποντας συγχρόνως σ' αυτές τις εταιρείες να εκδίδουν μετοχές και ομόλογα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.
Οπως επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας «Ars Technica», εάν τα προσφάτως καταρτισθέντα νομοσχέδια, που έχουν διμερή υποστήριξη, από τη Βουλή και τη Γερουσία, εγκριθούν στις αντίστοιχες ψηφοφορίες τους, οι αποκαλούμενες «καθαρές επιχειρήσεις ενέργειας» θα έχουν τη δυνατότητα να διαρθρώσουν τις εταιρείες τους ως MLPs και να επωφεληθούν από τα φορολογικά και χρηματοδοτικά οφέλη.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα ένας εκ των εισηγητών, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς, διευκρινίζει πως οι νέοι επιλέξιμοι ενεργειακοί πόροι θα περιλαμβάνουν ηλιακή, αιολική, θαλάσσια και υδροκινητική ενέργεια, κυψέλες καυσίμου, αποθήκευση ενέργειας, συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ενέργειας, βιομάζα, βιοκαύσιμα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, καθώς και δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS).
Η διάρθρωση του MLP συνιστά ένα από τα πολλά κίνητρα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να κάνουν τις επιχειρήσεις τους περισσότερο κερδοφόρες. Τα κέρδη για την «πράσινη» ενέργεια θα είναι συνεπώς κολοσσιαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2017, σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Energy» υπολογίστηκαν τα ετήσια φορολογικά ομοσπονδιακά και κρατικά κέρδη σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο για την ενίσχυση της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ!
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πρόσφατα ανακοίνωσε επίσης το προβάδισμα στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα στις αρχές του μήνα ο οργανισμός δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αξία των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα έπεσε το 2018 στα επίπεδα του 2014 και σήμερα η αξία των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!
Οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θεωρούνται ανεπαρκείς στις αναπτυγμένες χώρες επειδή διατηρούν την τιμή της ενέργειας που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα.
«Η συνεχιζόμενη επικράτηση αυτών των επιδοτήσεων -περισσότερες από τις διπλάσιες από τις εκτιμώμενες επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό το έργο της επίτευξης ανώτατου ορίου στις παγκόσμιες εκπομπές», επισημαίνει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας.
Η επίμαχη έκθεση τονίζει παράλληλα ότι, δυστυχώς, η κατάργηση των κινήτρων και των επιδοτήσεων από τις πολιτικά ισχυρές εταιρείες ενέργειας που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα συνιστά μια αντιδημοφιλή κίνηση πολλών πολιτικών, ιδίως επειδή τείνει να οδηγήσει στην επιβολή υψηλότερων τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές.
Παραδόξως πάντως, αν και με πρόεδρο τον Τραμπ, οι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν, επιτέλους, πιο «χαλαροί» αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μηδενικές εκπομπές, προσφέροντας κίνητρα και επιδοτήσεις σε αυτές τις «πράσινες» βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η αμερικανική Γερουσία εισήγαγε προσφάτως προς ψήφιση το νομοσχέδιο «Offshore Wind Jobs and Opportunity Act».
Το νομοσχέδιο θα προσφέρει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις σε κολέγια, κυβερνήσεις, συνδικάτα και άλλους οργανισμούς που θα εκπαιδεύσουν Αμερικανούς προκειμένου να εργαστούν σε υπεράκτιες αιολικές εργασίες, κάτι που, αν τελικώς υπερψηφιστεί, αναμένεται να μειώσει δραστικά το κόστος της κατάρτισης των εργαζομένων στη διαρκώς αναπτυσσόμενη υπεράκτια αιολική βιομηχανία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας