• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  0 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.5°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας θετικός νόμος για την «πράσινη» ενέργεια

 • A-
 • A+

Είναι ευρέως γνωστό ότι στις ΗΠΑ (τον δεύτερο πλέον μεγαλύτερο ρυπαντή μετά την Κίνα) τα ορυκτά καύσιμα απολαμβάνουν (αν και δεν θα έπρεπε) μια σειρά ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων. Ευτυχώς η σχετική νομοθεσία θ' αρχίσει να εφαρμόζεται, επιτέλους, και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ετσι πριν από λίγες ημέρες, γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ παρουσίασαν νομοσχέδια στη Γερουσία και στη Βουλή για να ξεκινήσει ένα είδος ευνοϊκής οικονομικά εταιρικής δομής που προοριζόταν αρχικώς μόνο για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Το νομοσχέδιο που φέρει την ονομασία Master Partnership Limited (MLP) επιτρέπει και στις «πράσινες» εταιρείες να απολαμβάνουν όσα και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να επωφεληθούν από τους χαμηλότερους φόρους που επιβάλλονται σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, επιτρέποντας συγχρόνως σ' αυτές τις εταιρείες να εκδίδουν μετοχές και ομόλογα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

Οπως επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας «Ars Technica», εάν τα προσφάτως καταρτισθέντα νομοσχέδια, που έχουν διμερή υποστήριξη, από τη Βουλή και τη Γερουσία, εγκριθούν στις αντίστοιχες ψηφοφορίες τους, οι αποκαλούμενες «καθαρές επιχειρήσεις ενέργειας» θα έχουν τη δυνατότητα να διαρθρώσουν τις εταιρείες τους ως MLPs και να επωφεληθούν από τα φορολογικά και χρηματοδοτικά οφέλη.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα ένας εκ των εισηγητών, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς, διευκρινίζει πως οι νέοι επιλέξιμοι ενεργειακοί πόροι θα περιλαμβάνουν ηλιακή, αιολική, θαλάσσια και υδροκινητική ενέργεια, κυψέλες καυσίμου, αποθήκευση ενέργειας, συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ενέργειας, βιομάζα, βιοκαύσιμα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, καθώς και δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS).

Η διάρθρωση του MLP συνιστά ένα από τα πολλά κίνητρα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να κάνουν τις επιχειρήσεις τους περισσότερο κερδοφόρες. Τα κέρδη για την «πράσινη» ενέργεια θα είναι συνεπώς κολοσσιαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2017, σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Energy» υπολογίστηκαν τα ετήσια φορολογικά ομοσπονδιακά και κρατικά κέρδη σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο για την ενίσχυση της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ!

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πρόσφατα ανακοίνωσε επίσης το προβάδισμα στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα στις αρχές του μήνα ο οργανισμός δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αξία των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα έπεσε το 2018 στα επίπεδα του 2014 και σήμερα η αξία των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!

Οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θεωρούνται ανεπαρκείς στις αναπτυγμένες χώρες επειδή διατηρούν την τιμή της ενέργειας που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα.

«Η συνεχιζόμενη επικράτηση αυτών των επιδοτήσεων -περισσότερες από τις διπλάσιες από τις εκτιμώμενες επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό το έργο της επίτευξης ανώτατου ορίου στις παγκόσμιες εκπομπές», επισημαίνει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας.

Η επίμαχη έκθεση τονίζει παράλληλα ότι, δυστυχώς, η κατάργηση των κινήτρων και των επιδοτήσεων από τις πολιτικά ισχυρές εταιρείες ενέργειας που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα συνιστά μια αντιδημοφιλή κίνηση πολλών πολιτικών, ιδίως επειδή τείνει να οδηγήσει στην επιβολή υψηλότερων τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές.

Παραδόξως πάντως, αν και με πρόεδρο τον Τραμπ, οι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν, επιτέλους, πιο «χαλαροί» αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μηδενικές εκπομπές, προσφέροντας κίνητρα και επιδοτήσεις σε αυτές τις «πράσινες» βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η αμερικανική Γερουσία εισήγαγε προσφάτως προς ψήφιση το νομοσχέδιο «Offshore Wind Jobs and Opportunity Act».

Το νομοσχέδιο θα προσφέρει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις σε κολέγια, κυβερνήσεις, συνδικάτα και άλλους οργανισμούς που θα εκπαιδεύσουν Αμερικανούς προκειμένου να εργαστούν σε υπεράκτιες αιολικές εργασίες, κάτι που, αν τελικώς υπερψηφιστεί, αναμένεται να μειώσει δραστικά το κόστος της κατάρτισης των εργαζομένων στη διαρκώς αναπτυσσόμενη υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις
Μέρος της πρόκλησης για τους κατασκευαστές τσιπ είναι ότι ορισμένοι πελάτες μπορεί να κάνουν «διπλή παραγγελία» ή να αγοράζουν περισσότερα εξαρτήματα από όσα χρειάζονται.
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το οικολογικό υλικό τού αύριο
Το ξύλο γίνεται το οικοδομικό υλικό του μέλλοντος που θα βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας των κατασκευών σύμφωνα με το περιοδικό Cordis.
Το οικολογικό υλικό τού αύριο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η κλιματική μεταβολή χαράζει τον δρόμο για την κινόα
Ελληνες και Χιλιανοί επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και αξιολογούν 8 ποικιλίες κινόα, καλλιέργεια που θεωρείται ελπίδα αντίστασης στην κλιματική αλλαγή, ευκαιρία ζωής και...
Η κλιματική μεταβολή χαράζει τον δρόμο για την κινόα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η βάση-φάντασμα και τα απόβλητα των ΗΠΑ
Το 1959, στην καρδιά της ψυχροπολεμικής εποχής, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εκπόνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας κολοσσιαίας στρατιωτικής βάσης στους πάγους του Βορείου Πόλου. Επρόκειτο για...
Η βάση-φάντασμα και τα απόβλητα των ΗΠΑ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Καλιφόρνια σε αντι-Τραμπ πορεία
Η Καλιφόρνια, η αμερικανική Πολιτεία που ηγείται σε παναμερικανικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έκανε προσφάτως άλλο ένα μεγάλο βήμα για τη δραστικότερη αντιμετώπισή της, αποφασίζοντας την...
Η Καλιφόρνια σε αντι-Τραμπ πορεία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
Πέρυσι, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες στα 137 χρόνια που τηρούνται αρχεία, με το 2016 να αναδεικνύεται το θερμότερο έτος στην Ιστορία και το τρίτο συνεχόμενο έτος που σπάει το ρεκόρ υψηλής...
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας