• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

 • A-
 • A+

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποκτήσει νέα έσοδα, η NASA θα επιτρέψει σε ιδιώτες να περάσουν ένα αξέχαστο 24ωρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με το απλό, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, «εισιτήριο» να κοστίζει τουλάχιστον 35.000 δολάρια (την ημέρα), όπως διευκρινίζει η αμερικανική τεχνολογική επιθεώρηση «Ars Technica».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από λίγες ημέρες η Αεροδιαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι πλέον ανοιχτός και για επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς μέχρι πρότινος οι εμπορικοί οργανισμοί μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν μόνο για ερευνητικούς. «Πλέον η NASA είναι έτοιμη να υποδεχτεί “τουρίστες”, οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν ένα 24ωρο ή ακόμη και πολυήμερο ταξίδι στην αποκαλούμενη “Χαμηλή Τροχιά της Γης” (Low Earth Orbit)», τόνισε ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Τζεφ ντε Βιτ, επισημαίνοντας ότι «η κίνηση αυτή συνιστά ένα πρωτότυπο μάρκετινγκ στο οποίο η NASA δεν είχε προχωρήσει ποτέ μέχρι σήμερα».

Αρχικώς, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εξέδωσε μια νέα οδηγία που επιτρέπει την εμπορική παραγωγή και το μάρκετινγκ στον ISS. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει στον Σταθμό καταβάλλοντας το «αρμυρό» εισιτήριο, καθώς προηγουμένως η NASA θα πρέπει να έχει διαπιστώσει ότι οι «επιβάτες» έχουν κάποιου είδους σχέση με τον ερευνητικό χαρακτήρα των αποστολών της. Οπως άλλωστε γράφει το BBC, η NASA ανακοίνωσε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες του «κλάδου» θα είναι υπεύθυνες για τον προσδιορισμό της σύνθεσης του πληρώματος καθώς και τη διασφάλιση ότι οι αστροναύτες πληρούν τις ιατρικές και εκπαιδευτικές απαιτήσεις για μια τέτοια διαστημική πτήση.

Οι δύο εταιρείες που προσέλαβε η NASA είναι η SpaceX του Ιλον Μασκ, η οποία θα χρησιμοποιήσει την κάψουλα του «Dragon», και η Boeing, η οποία κατασκευάζει ένα διαστημικό σκάφος που ονομάζεται Starliner. Η χρέωση για το διαστημικό αυτό «ταξί» προσδιορίζεται στα περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια ανά πτήση.

H αμερικανική αεροδιαστημική υπηρεσία δημοσίευσε έναν αναλυτικό τιμοκατάλογο για τον ISS «βάζοντας στην άκρη ποσοστό 5% των ετήσιων πόρων του σταθμού, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αστροναυτών και της μάζας του φορτίου για εμπορική χρήση». Και στη συνέχεια η NASA ανακοίνωσε τις τιμές για τους διαστημικούς τουρίστες και τα ταξίδια, τα οποία αποκαλεί «ιδιωτικές αποστολές αστροναυτών στον ISS». Τώρα εάν οι ταξιδιώτες επιθυμούν, για παράδειγμα, να γευματίσουν, το κόστος ξεπερνά τις 50.000 δολάρια ανά ημέρα, ενώ εκτοξεύεται περαιτέρω εάν θέλουν ένα «πλήρες μενού», δηλαδή φαγητό, πρόβες πληρώματος, προμήθειες, ιατρικό κιτ και εξοπλισμό άσκησης».

Η NASA αναφέρει ότι θα υποστηρίξει έως και δύο ιδιωτικές αποστολές μικρής διάρκειας στο ISS κάθε χρόνο και ότι αυτές θα φτάσουν εκεί με τα αμερικανικά διαστημόπλοια που αναπτύχθηκαν με τις SpaceX και Boing στο πλαίσιο του προγράμματος Commercial Crew, δηλαδή «εμπορικό πλήρωμα». Σύμφωνα με την αμερικανική αεροδιαστημική υπηρεσία οι «ιδιώτες» αστροναύτες θα μπορούν να παραμείνουν στον Σταθμό έως και 30 ημέρες, με το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού να εκτοξεύεται στα περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια!

Η NASA επιθυμεί επίσης από την αεροδιαστημική βιομηχανία να χρησιμοποιήσει τον ISS για τη διεξαγωγή, μέσα στα επόμενα χρόνια, νέων και περισσότερων ταξιδιών στη «Χαμηλή Τροχιά της Γης» «στοχεύοντας» πελάτες του ιδιωτικού τομέα. Ο αεροδιαστημικός Οργανισμός επιθυμεί διακαώς να υπάρξει ζήτηση για τέτοιες εμπορικές δραστηριότητες στο διάστημα, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή της NASA για το 2018 δεν υπήρχε. Συμπερασματικά, καθίσταται προφανές ότι τα ταξίδια στον ISS αναμένεται να αποτελέσουν μόδα για τους «έχοντες», διαγράφοντας γι’ αυτήν ένα ελπιδοφόρο οικονομικό μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Είναι δυνατή η ανάσταση νεκρών;
Σημαντική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο έγκριτο περιοδικό «Nature» διερευνά αν ορισμένες λειτουργίες μπορεί να αποκατασταθούν ώρες μετά τον θάνατο, καθιστώντας λιγότερο διακριτή τη...
Είναι δυνατή η ανάσταση νεκρών;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερωμένες από σιλικόνη
Το ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι μια άβυσσος, αυτό είναι γνωστό! Ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος, ειδικά ένας πολίτης της Δύσης, να εξηγήσει την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και προσφάτως...
Ερωμένες από σιλικόνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ευρώπη πάει στ' άστρα
Με αφορμή την 11η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αμπρουάζ Φαγιόλ και η Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την...
Η Ευρώπη πάει στ' άστρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας