• Αθήνα
    Ασθενής ομίχλη
    2°C 0.3°C / 2.9°C
    2 BF
    83%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    -1°C -4.3°C / 0.7°C
    2 BF
    48%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    4°C 1.5°C / 4.4°C
    4 BF
    59%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    -2°C -4.1°C / -1.7°C
    2 BF
    41%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    -1°C -1.5°C / -1.1°C
    3 BF
    69%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    -4°C -4.0°C / -3.2°C
    0 BF
    59%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    -8°C -7.6°C / -7.1°C
    4 BF
    63%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    0°C 0.2°C / 0.2°C
    2 BF
    64%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 4.4°C / 7.1°C
    5 BF
    71%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    3°C 0.7°C / 2.9°C
    4 BF
    65%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    4°C 3.4°C / 5.5°C
    5 BF
    70%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    5°C 5.3°C / 5.3°C
    6 BF
    58%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    5°C 4.9°C / 4.9°C
    2 BF
    48%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    -2°C -2.1°C / -1.0°C
    2 BF
    64%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    1°C -1.5°C / 0.6°C
    1 BF
    79%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    5°C 4.8°C / 4.8°C
    4 BF
    42%
  • Χαλκίδα
    Ήπιες χιονοπτώσεις
    1°C 1.0°C / 2.5°C
    3 BF
    90%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    0°C -5.7°C / 0.5°C
    1 BF
    49%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    -3°C -5.3°C / -2.5°C
    2 BF
    65%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    -5°C -5.1°C / -5.1°C
    2 BF
    66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνταγές και βότανα από τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

  • A-
  • A+

Γνωρίζουμε τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων για τον κύριο σκοπό του: τη διατήρηση των φυτογενετικών πόρων της Ελλάδας μέσω της χρησιμοποίησής τους.

Για τον λόγο αυτό αναπτύσσει τη μεθοδολογία και την εργαλειοθήκη της συν-δημιουργίας σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα είναι δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών, των παραγωγών, των ερευνητών, των επιχειρήσεων και της Πολιτείας.

Παράλληλα, ο ΒΒΚΚ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος www.bigpicnic.net, συμμετέχει με εταίρους από την Ευρώπη και την Αφρική σε μια προσπάθεια για την ενεργή συμμετοχή του κοινού σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας.

Κύριος άξονας αυτού του έργου είναι η υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία, μια προσέγγιση κατά την οποία όλοι οι κοινωνικοί φορείς συνεργάζονται για την ευθυγράμμιση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας με τις αξίες, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος στην Πετροκερασιά

Ο ΒΒΚΚ βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του νομού Κιλκίς και υπάγεται στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού –Δήμητρα. Συμμετέχει στο «Διεθνές Δίκτυο Βοτανικών Κήπων» και στο «Δίκτυο Ελληνικών Βοτανικών Κήπων».

Προσφέρει γνώσεις σε όλους όσοι ετοιμάζουν φαγητό, σε γονείς, διατροφολόγους, ερευνητές, φορείς πολιτικής, βιομηχανία τροφίμων, δηλαδή σε όλους μας, μέσα από συμμετοχικές δράσεις όπως διαδραστικά εργαστήρια, καφέ επιστήμης, συζητήσεις, εκθέσεις δραστηριοτήτων κ.ά.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΒΒΚΚ (www.bbgk.gr) μπορείτε να βρείτε και να αξιοποιήσετε το βιβλίο «Αρώματα και Γεύσεις από τον Βοτανικό Κήπο» που έγραψαν η δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και η Μαρία Στικούδη από το ΚΠΕ Βερτίσκου.

Από το βιβλιαράκι «Αρώματα και γεύσεις του Βοτανικού Κήπου. Ελληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη Διατροφή», που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου (πρόγραμμα Βιολογική Γεωργία και Προϊόντα) με εκλαϊκευμένες πληροφορίες για επτά αρωματικά φυτά, τα οποία αποτελούνται αντικείμενο έρευνας του Εργαστηρίου και συνταγές βασισμένες στη μεσογειακή διατροφή ξεχωρίσαμε τη συνταγή με κρίταμο.

Κρίταμο (Crithmum maritimum L,οικογένεια Apiaceae)

Πολυετής πόα με έρπων ρίζωμα, χωρίς τριχώματα, με υπέργειο ύψος 20-50 εκ. Αυτοφύεται σε βραχώδη υποστρώματα και παραλιακές τοποθεσίες που δέχονται ψεκασμό θαλασσινού νερού. Μπορεί να αξιοποιήσει αλατούχα και υποβαθμισμένα εδάφη αρκεί να στραγγίζουν καλά.

Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είναι ορεκτικό, αντισκορβουτικό, διουρητικό, αντιικό, αντιφλεγμονώδες, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό και αντιοξειδωτικό.

Καταναλώνεται φρέσκο, ελαφρώς βρασμένο ως σαλάτα, σε ομελέτες ή διατηρημένο σε ξύδι ή σε άλμη. Ως αρτυματικό, χρησιμοποιείται στις κολυμπάδες ελιές.

Πηγές : http://www.nagref.gr/journals/ethg/images/38/ethg38p23-25.pdf

www.bbgk/ www.ipgrb.gr. f Balkan Botanic Garden of Kroussia (fotos)

«Μεζεδάκι για τσίπουρο»

Υλικά

Φρέσκα κρίταμα, άσπρο κρασί, ξύδι, λιαστές στεγνές ντομάτες, σκόρδο, μάραθο, πράσινοι και ροζ κόκκοι πιπεριού, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα κρίταμα στο κρασί για 10 λεπτά. Αφού βράσουν, θα τα στραγγίσουμε καλά και τελείως στεγνά θα τα βάλουμε σε ένα βαζάκι μαζί με τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο, τα κλαδάκια του μάραθου, τα πιπέρια και θα τα σκεπάσουμε με ελαιόλαδο.

Τις λιαστές στεγνές ντομάτες θα τις προετοιμάσουμε λιγάκι για να γίνουν πιο ζουμερές. Θα βράσουμε για ένα λεπτό τις ντομάτες σε λίγο νερό με ξύδι.

Προτιμάμε ελληνικής προέλευσης ντομάτες! Αφού βράσουν θα τις στραγγίσουμε και θα τις βάλουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα. Σε μια ώρα είναι έτοιμες να τις χρησιμοποιήσουμε είτε για να τις βάλουμε σε βάζο με λάδι και ό,τι άλλο αρωματικό θέλουμε, είτε για διάφορες σαλάτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από την προϊστορική Ευρώπη στο... πιάτο μας!
Στόχος της Τάνιας Βαλαμώτη είναι η αρχαιοβοτανική γνώση, που παράγεται σε ερευνητικό επίπεδο, να φτάσει στο ευρύ κοινό μέσα από τα ΜΜΕ, μέσα από συναντήσεις παραγωγών με ΜΚΟ, διαλέξεις και εκθέσεις.
Από την προϊστορική Ευρώπη στο... πιάτο μας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεπάρκεια τροφής στην Ελλάδα
Πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε. κυμαίνεται ο σχετικός δείκτης στη χώρα μας, σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020.
Ανεπάρκεια τροφής στην Ελλάδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εχει σκοπό το βάρος;
Ο στόχος και το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της διατροφικής τους συνειδητότητας: να αντιληφθούν ή να μάθουν ότι η παχυσαρκία δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Εχει σκοπό το βάρος;
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Τα αναψυκτικά ήταν η κύρια κατηγορία τροφίμων που συνέβαλε στην υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Προστατευμένος και παχύς»
Πολύ συχνά ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους –ένα μεγάλο μέρος από τον εαυτό του– δεν «θέλει» να αδυνατίσει κι αυτό είναι άλλος ένας άγριος πόλεμος που γίνεται μέσα του.
«Προστατευμένος και παχύς»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν χωράει τίποτα άλλο στο στομάχι μου
Στο πρόβλημα βάρους θα συναντήσουμε πανομοιότυπες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως την ακατάσχετη ανάγκη κατάποσης τροφής και την απογοήτευση που έπεται.
Δεν χωράει τίποτα άλλο στο στομάχι μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας