Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταγές και βότανα από τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνταγές και βότανα από τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

  • A-
  • A+

Γνωρίζουμε τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων για τον κύριο σκοπό του: τη διατήρηση των φυτογενετικών πόρων της Ελλάδας μέσω της χρησιμοποίησής τους.

Για τον λόγο αυτό αναπτύσσει τη μεθοδολογία και την εργαλειοθήκη της συν-δημιουργίας σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα είναι δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών, των παραγωγών, των ερευνητών, των επιχειρήσεων και της Πολιτείας.

Παράλληλα, ο ΒΒΚΚ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος www.bigpicnic.net, συμμετέχει με εταίρους από την Ευρώπη και την Αφρική σε μια προσπάθεια για την ενεργή συμμετοχή του κοινού σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας.

Κύριος άξονας αυτού του έργου είναι η υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία, μια προσέγγιση κατά την οποία όλοι οι κοινωνικοί φορείς συνεργάζονται για την ευθυγράμμιση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας με τις αξίες, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος στην Πετροκερασιά

Ο ΒΒΚΚ βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του νομού Κιλκίς και υπάγεται στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού –Δήμητρα. Συμμετέχει στο «Διεθνές Δίκτυο Βοτανικών Κήπων» και στο «Δίκτυο Ελληνικών Βοτανικών Κήπων».

Προσφέρει γνώσεις σε όλους όσοι ετοιμάζουν φαγητό, σε γονείς, διατροφολόγους, ερευνητές, φορείς πολιτικής, βιομηχανία τροφίμων, δηλαδή σε όλους μας, μέσα από συμμετοχικές δράσεις όπως διαδραστικά εργαστήρια, καφέ επιστήμης, συζητήσεις, εκθέσεις δραστηριοτήτων κ.ά.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΒΒΚΚ (www.bbgk.gr) μπορείτε να βρείτε και να αξιοποιήσετε το βιβλίο «Αρώματα και Γεύσεις από τον Βοτανικό Κήπο» που έγραψαν η δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και η Μαρία Στικούδη από το ΚΠΕ Βερτίσκου.

Από το βιβλιαράκι «Αρώματα και γεύσεις του Βοτανικού Κήπου. Ελληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη Διατροφή», που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου (πρόγραμμα Βιολογική Γεωργία και Προϊόντα) με εκλαϊκευμένες πληροφορίες για επτά αρωματικά φυτά, τα οποία αποτελούνται αντικείμενο έρευνας του Εργαστηρίου και συνταγές βασισμένες στη μεσογειακή διατροφή ξεχωρίσαμε τη συνταγή με κρίταμο.

Κρίταμο (Crithmum maritimum L,οικογένεια Apiaceae)

Πολυετής πόα με έρπων ρίζωμα, χωρίς τριχώματα, με υπέργειο ύψος 20-50 εκ. Αυτοφύεται σε βραχώδη υποστρώματα και παραλιακές τοποθεσίες που δέχονται ψεκασμό θαλασσινού νερού. Μπορεί να αξιοποιήσει αλατούχα και υποβαθμισμένα εδάφη αρκεί να στραγγίζουν καλά.

Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είναι ορεκτικό, αντισκορβουτικό, διουρητικό, αντιικό, αντιφλεγμονώδες, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό και αντιοξειδωτικό.

Καταναλώνεται φρέσκο, ελαφρώς βρασμένο ως σαλάτα, σε ομελέτες ή διατηρημένο σε ξύδι ή σε άλμη. Ως αρτυματικό, χρησιμοποιείται στις κολυμπάδες ελιές.

Πηγές : http://www.nagref.gr/journals/ethg/images/38/ethg38p23-25.pdf

www.bbgk/ www.ipgrb.gr. f Balkan Botanic Garden of Kroussia (fotos)

«Μεζεδάκι για τσίπουρο»

Υλικά

Φρέσκα κρίταμα, άσπρο κρασί, ξύδι, λιαστές στεγνές ντομάτες, σκόρδο, μάραθο, πράσινοι και ροζ κόκκοι πιπεριού, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα κρίταμα στο κρασί για 10 λεπτά. Αφού βράσουν, θα τα στραγγίσουμε καλά και τελείως στεγνά θα τα βάλουμε σε ένα βαζάκι μαζί με τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο, τα κλαδάκια του μάραθου, τα πιπέρια και θα τα σκεπάσουμε με ελαιόλαδο.

Τις λιαστές στεγνές ντομάτες θα τις προετοιμάσουμε λιγάκι για να γίνουν πιο ζουμερές. Θα βράσουμε για ένα λεπτό τις ντομάτες σε λίγο νερό με ξύδι.

Προτιμάμε ελληνικής προέλευσης ντομάτες! Αφού βράσουν θα τις στραγγίσουμε και θα τις βάλουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα. Σε μια ώρα είναι έτοιμες να τις χρησιμοποιήσουμε είτε για να τις βάλουμε σε βάζο με λάδι και ό,τι άλλο αρωματικό θέλουμε, είτε για διάφορες σαλάτες.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Από την προϊστορική Ευρώπη στο... πιάτο μας!
Στόχος της Τάνιας Βαλαμώτη είναι η αρχαιοβοτανική γνώση, που παράγεται σε ερευνητικό επίπεδο, να φτάσει στο ευρύ κοινό μέσα από τα ΜΜΕ, μέσα από συναντήσεις παραγωγών με ΜΚΟ, διαλέξεις και εκθέσεις.
Από την προϊστορική Ευρώπη στο... πιάτο μας!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ευρώπη αλλάζει το σύστημα διατροφής
Ο βρετανός καθηγητής Πίτερ Τζάκσον τονίζει ότι «η πανδημία υπογράμμισε την εξάρτησή μας από μακρές, περίπλοκες, όσο και εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού και παράδοσης σε εύθετο χρόνο».
Η Ευρώπη αλλάζει το σύστημα διατροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Λεμόνι στη ζωή μας
Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες, όπως το κίτρο και το μανταρίνι και αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη.
Λεμόνι στη ζωή μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αξίζει να τρώμε βιολογικά
Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες φτάνουν στους καταναλωτές για τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών τροφών και γίνονται αποδεκτές όχι γιατί μαθαίνουμε κάτι εκπληκτικά καινούργιο, αλλά γιατί απλά η χρονική...
Αξίζει να τρώμε βιολογικά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
Συνήθως σε μια δίαιτα απαγορεύεται να μη θέλεις. Το «πρέπει να κάνω δίαιτα» είναι μια δεδομένη αφετηρία για τον υπέρβαρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η πεποίθηση είναι μια ψευδής αίσθηση.
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντικατάστησε την «τροφή» στις γιορτές!
Πρώτη φορά στις γιορτές θρέψου αλλιώς. Στρέψου στη δική σου τροφή, αυτή που θα σου αναζωογονήσει το σώμα, θα σου δυναμώσει την κράση, που θα την παρασκευάσεις ή θα βρεις τον τρόπο να την επιλέξεις.
Αντικατάστησε την «τροφή» στις γιορτές!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας