• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.6°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 15.1°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.8°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 16.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  56%

Η Λιθουανή Ιρίνα Μποροντίνα, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της BioPhero

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση

 • A-
 • A+

Πολύ ψηλά στην καινοτομία βρίσκεται το γυναικείο φύλο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Ερευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες στη διάσκεψη VivaTech στο Παρίσι ανακοίνωσε τις τέσσερις νικήτριες του βραβείου 2019 της Ε.Ε. για τη Γυναικεία Καινοτομία.

Το βραβείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ερευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020» και οι σημερινοί νικητές έχουν ιδρύσει ή συνιδρύσει μια επιτυχημένη εταιρεία με βάση τις καινοτόμες ιδέες τους.

Επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων το φθινόπωρο του 2018.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που εργάζονται σε επιχειρήσεις, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, καθώς και ακαδημαϊκούς.

Οπως τόνισε ο κ Μοέδας, συνολικά υποβλήθηκαν 154 αιτήσεις από ολόκληρη την Ε.Ε. και τις χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το οποίο παρέχει το χρηματικό έπαθλο για τα βραβεία.

Συνολικά 13 φιναλίστ είχαν επιλεγεί για το βραβείο τον περασμένο Απρίλιο.

Στόχος του βραβείου της Ε.Ε. για τις πρωτοπόρες γυναίκες είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη περισσότερης καινοτομίας και περισσότερων γυναικών επιχειρηματιών, να αναγνωρίσει την επιτυχία των γυναικών στην καινοτομία και να δημιουργήσει ισχυρά πρότυπα.

Προς το παρόν πάντως, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται όσον αφορά τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς μόνο το 31% των επιχειρηματιών στην Ε.Ε. ανήκουν στο γυναικείο φύλο.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα αναξιοποίητο δυναμικό για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό της για να παραμείνει ανταγωνιστική και να βρει λύσεις στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Πρόκειται για τον έκτο κατά σειρά διαγωνισμό ο οποίος προβλέπει ως κριτήριο συμμετοχής ότι όσοι λαμβάνουν μέρος, πρέπει να έχουν ιδρύσει ή συνιδρύσει μια εταιρεία πριν από τον Ιανουάριο του 2017 καθώς και να είναι κάτοικοι ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή μιας χώρας συνδεδεμένης με το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Αναλυτικά, οι νικήτριες του βραβείου της Ε.Ε. για τη Γυναικεία Καινοτομία το 2019, οι οποίες πέραν του βραβείου θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ για την εφαρμογή των καινοτόμων σχεδίων τους, είναι: η Λιθουανή Ιρίνα Μποροντίνα, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της BioPhero, μιας βιοτεχνολογικής εταιρείας που παράγει φερορμόνες ως ασφαλή, προσιτή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα φυτοφάρμακα.

Επίσης η Γαλλίδα Μαρτίν Καρόφ, ιδρύτρια και των δύο βιοτεχνολογικών εταιρειών, της LPS-BioSciences, η οποία εξειδικεύεται σε βακτηριακές ενδοτοξίνες για εμβόλια, in vitro διαγνωστικά, καλλυντικά καθώς και ιατρικές συσκευές, και της HEPHAISTOS-Pharma, που αναπτύσσει μεθόδους ανοσοθεραπείας για την ογκολογία.

Η τρίτη βραβευμένη είναι η Ισραηλινή Σιμρίτ Περκόλ Φίνκελ, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της ECOncrete Tech, μιας εταιρείας που παρέχει προϊόντα ευαίσθητα στο περιβάλλον από συγκεκριμένα προϊόντα από σκυρόδεμα, μέσα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί η ζωή, ενισχύοντας έτσι τη βιολογική και οικολογική αξία των αστικών, παράκτιων και θαλάσσιων υποδομών.

Το 4ο βραβείο για τις ανερχόμενες γυναίκες με καινοτόμες ιδέες, ύψους 50.000 ευρώ, απέσπασε η Ιταλίδα Μικαέλα Πουντού, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Haelixa, μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί έξυπνες λύσεις με βάση το DNA, για την εξασφάλιση δεοντολογικών και διαφανών επιχειρηματικών πρακτικών, με ιδιαίτερη έμφαση σε βιώσιμα προϊόντα όπως το βιολογικό βαμβάκι.

Μάλλον δίκαια πάντως ο επίτροπος Μοέδας δήλωσε απευθυνόμενος στις βραβευμένες και τους παρευρισκόμενους:

«Εχω τιμή να μοιραστώ αυτή τη στιγμή της αναγνώρισης με τέτοιες καταπληκτικές πρωτοπόρους. Δείχνουν το απεριόριστο ταλέντο που υπάρχει στην Ευρώπη και τη σημασία των γυναικών επιχειρηματιών. Ελπίζω ότι με αυτό το βραβείο, οι νικητές θα συνεχίσουν να εμπνέουν πολλές άλλες γυναίκες να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις».


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
«Σε ποιο βαθμό η τεχνολογία αιχμής μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;», διερωτάται σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες
Σε εκτενές επιστημονικό άρθρο του το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis αναφέρει ότι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών βιοκαυσίμων που βασίζονται σε γεωργικά απόβλητα θεωρείται βασική...
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας