Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια τεχνική με τεράστια οφέλη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια τεχνική με τεράστια οφέλη

  • A-
  • A+
Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας (MIMVS) δεν είναι διόλου καινούργια τεχνική. Εχει τουλάχιστον 15 χρόνια εξέλιξης σε χώρες όπως η Γερμανία. Η υλικοτεχνική υποδομή έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών παρέχοντας στην τεχνική αυτή μια θέση στη φαρέτρα του σύγχρονου καρδιοχειρουργού. Σκοπός είναι να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα, με την ίδια ασφάλεια για τον ασθενή όπως και με την κλασική μέση στερνοτομή.

Η καρδιά χωρίζεται σε 4 κοιλότητες: τον δεξιό και αριστερό κόλπο, που αποτελούν τη βάση της, και την αριστερή και δεξιά κοιλία που απαρτίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του οργάνου καθώς επίσης και την κορυφή του. Οι κόλποι χωρίζονται με τη σειρά τους από τις κοιλίες με την παρεμβολή των κολποκοιλιακών βαλβίδων. Ανάμεσα στον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία παρεμβάλλεται η μιτροειδής βαλβίδα. Το όνομά της προέρχεται από την Bishop’s Mitre που φέρουν στην κόμη οι καθολικοί ιερείς. Είναι η βαλβίδα της οποίας η λειτουργία επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλη (αορτική, τριγλώχινα, πνευμονική). Πιθανολογείται ως αιτία τούτου το γεγονός ότι η σύγκλεισή της γίνεται ενάντια στην υψηλότερη ενδοκαρδιακή πίεση, τη συστολική πίεση της αριστερής κοιλίας.

Οι συχνότερες παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η ανεπάρκεια και η στένωση. Η αιτιολογία ποικίλλει. Λειτουργικά στην ανεπάρκεια η βαλβίδα δεν παρουσιάζει τη φυσιολογική σύγκλειση ως όφειλε με αποτέλεσμα ποσότητα αίματος να παλινδρομεί στον αριστερό κόλπο κατά τη φάση της συστολής επιβαρύνοντας τόσο το έργο της αριστερής κοιλίας, όσο και τη λειτουργία των πνευμόνων. Η κατάσταση αυτή δύναται να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα προκαλέσει την έκπτωση της συσταλτικότητας της καρδιάς, γνωστή ως καρδιακή ανεπάρκεια. Στη στένωση η βαλβίδα δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη διάνοιξη λόγω πάχυνσης ή έντονης επασβέστωσης των γλωχίνων της, ποσότητα αίματος λιμνάζει στον αριστερό κόλπο προκαλώντας συμπτώματα δύσπνοιας ή δυσφορίας από την επιβάρυνση των πνευμόνων. Κύρια συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις, η εύκολη κόπωση και τα οιδήματα των κάτω άκρων.

Η χειρουργική θεραπεία έγκειται στην αντικατάσταση ή την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας, ώστε η τελευταία να επιτελεί σωστά τη λειτουργία της. Ολες οι μελέτες συμφωνούν πως η ορθή επιδιόρθωση της μιτροειδούς, όταν και εφόσον αυτή είναι εφικτή, παρέχει θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται η χρήση προσθετικών υλικών και αντιπηκτικών φαρμάκων μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ποσοστό επιπλοκών και αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας (MIMVS) δεν είναι διόλου καινούργια τεχνική. Εχει τουλάχιστον 15 χρόνια εξέλιξης σε χώρες όπως η Γερμανία. Η υλικοτεχνική υποδομή έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών παρέχοντας στην τεχνική αυτή μια θέση στη φαρέτρα του σύγχρονου καρδιοχειρουργού. Σκοπός είναι να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα, με την ίδια ασφάλεια για τον ασθενή όπως και με την κλασική μέση στερνοτομή.

Η μήκους 10 εκ. προσθιοπλάγια θωρακοτομή που εφαρμόζουμε προσφέρει άριστη οπτική της μιτροειδούς βαλβίδας καθώς η τελευταία βρίσκεται βαθιά στο μεσοθωράκιο. Η είσοδος του ασθενούς στην εξωσωματική κυκλοφορία γίνεται άλλοτε διά της τομής και άλλοτε από τα περιφερικά αγγεία. Στην τεχνική αυτή δύναται να εντάξουμε όλους τους ασθενείς με παθήσεις της μιτροειδούς ή τριγλώχινας βαλβίδας καθώς επίσης εκείνους με μεσοκολπικό έλλειμμα ή χρόνια κολπική μαρμαρυγή που θα ωφεληθούν από τη διαδικασία MAZE. Επίσης είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη προσπέλαση για ασθενείς που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργείο καρδιάς (αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας). Σχετικές αντενδείξεις αποτελούν: προηγούμενο χειρουργείο στο δεξιό ημιθωράκιο ή έντονες δυσμορφίες του θώρακα.

Τόσο η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας όσο και η επιδιόρθωση αυτής με επανατοποθέτηση τενοντίων χορδών ή τροποποίηση των Gerbode ή Hetzer Paneth τεχνικών, γίνονται μέσω της μικρής θωρακοτομής με ασφάλεια για τον ασθενή και αποτελέσματα εφάμιλλα της ανοιχτής τεχνικής.

Τα πιθανά οφέλη από την τεχνική αυτή είναι: η καλύτερη οπτική της μιτροειδούς βαλβίδας, η αποφυγή μέσης στερνοτομής ιδιαίτερα σε διαβητικούς αλλά και νέους ασθενείς που δεν επιθυμούν τη μέση στερνοτομή, μικρότερο ποσοστό μεταγγίσεων αίματος και παραγώγων αυτού, μικρότερη παραμονή στην εντατική και ταχύτερη κινητοποίηση (ιδιαίτερα σε υπέρβαρους ασθενείς).

*Dr. med. Ph.D καρδιοχειρουργός

ΝΗΣΙΔΕΣ
1η αιτία θανάτου ο καρκίνος
Για πολλά χρόνια πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως παρέμεναν οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Ωστόσο, νέα διεθνής μελέτη έδειξε πως ο καρκίνος κερδίζει έδαφος και είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.
1η αιτία θανάτου ο καρκίνος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα γονίδια ευθύνονται για τον αυτισμό
Για δεκαετίες ερευνητές και γονείς αναζητούσαν στοιχεία για το τι προκαλεί τις Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού (ASD). Νέα μελέτη βρήκε ότι η γενετική είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον...
Τα γονίδια ευθύνονται για τον αυτισμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα υπνωτικά χάπια και η άνοια
Η συχνή χρήση χαπιών ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με νέα έρευνα των Yue Leng, PhD, and Kristine Yaffe, MD, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.
Τα υπνωτικά χάπια και η άνοια
ΥΓΕΙΑ
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
Μια απλή κίνηση κάνει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων για να σηκώσει «τείχος» στις ιώσεις της εποχής και τη μετάδοσή τους μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Με απόφαση της διοίκησης, «λόγω έξαρσης των...
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα...
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας