Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ναυπακτία στοχεύει ψηλά
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ναυπακτία στοχεύει ψηλά

  • A-
  • A+

«Η Ναύπακτος είναι πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών και ντόπιων επισκεπτών, γιατί διαθέτουμε μια “Ομορφη πόλη” και γιατί οι Ναυπακτιώτες είναι φιλόξενοι», μας λέει ο κ. Λουκόπουλος ξεκινώντας να μιλά για τη Ναυπακτία, ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους με αρμονικά δεμένα θάλασσα και βουνό, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και ψαροχώρια από το Μεσολόγγι ώς τα Τριζόνια, το Γαλαξίδι και την Ιτέα.

Από την Ανω Χώρα, τον Σίμο και τον Πλάτανο, ίσαμε το Αντίρριο και τον Γαλατά, η Ναυπακτία στέκεται ολόρθη χιλιάδες χρόνια, με ιστορικές καταβολές που σημάδεψαν τους αιώνες, αλλά και με σπάνιες ομορφιές και «προσβλέπει σε καλύτερες μέρες, που θα έρθουν σίγουρα», λέει ο για δεύτερη φορά υποψήφιος δήμαρχος.

«Τολμήσαμε να αναμετρηθούμε με τα χρονίζοντα προβλήματα, αντιμετωπίζοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τελικά τα καταφέραμε», λέει ο κ. Λουκόπουλος.

«Ετσι αλλάζουν πλέον οι όροι δόμησης στον παραδοσιακό οικισμό και μπαίνει τάξη στην άναρχη δόμηση της περιοχής Παλαιοπαναγιάς. Παλιές πολεοδομικές αμαρτίες που κρατούσαν ομήρους εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και τους απειλούσαν με υπέρογκα και άδικα πρόστιμα, λύθηκαν με νομοθετική παρέμβαση.

»Παράλληλα προχωρά, ύστερα από χρόνια αδράνειας, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Εκατοντάδες έργα για αθλητικές εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις, αποχέτευση, βιολογικό καθαρισμό, διαχείριση απορριμμάτων, γήπεδα, αλσύλλια, παιδικές χαρές, αναπλάσεις, ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας Ναυπάκτου, ασφαλτοστρώσεις, δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου, περαιτέρω ανάδειξη του μοναδικού μας κάστρου και του βενετσιάνικου λιμανιού μας».

Αν και η συνολική κρατική χρηματοδότηση για έργα (από το 2014 που ξεκίνησε η νέα δημοτική αρχή) δεν έφτανε ούτε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ο δήμος αξιοποίησε ένα ποσό 20 φορές μεγαλύτερο στην πενταετία, παράγοντας ένα πλούσιο έργο.

Χρησιμοποιεί κάθε πηγή χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, περιφέρεια, υπουργεία, Life, Interreg, «Φιλόδημος» κ.λπ.) με αποτέλεσμα να έχει παρουσιάσει, να δημοπρατεί και να έχει καταθέσει μελέτες για μια σειρά από σημαντικά έργα που θα αλλάξουν ριζικά τη Ναύπακτο και την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας.

Παράλληλα, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ο δήμος έχει θέσει ως προτεραιότητα την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

«Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους, αλλά και από κοινοτικούς, για να στηρίξουμε κάθε κοινωνική ομάδα, με έμφαση φυσικά στα φτωχά και λαϊκά στρώματα», λέει ο κ. Λουκόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής δημιουργήθηκαν 5 νέα ΚΔΑΠ, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, συνεχίζει το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", το νέο κέντρο Κοινότητας, με παράρτημα Ρομά, δύο ΚΑΠΗ, αφού προστέθηκε και αυτό του Γαλατά».

Σήμερα, σ’ αυτές τις δομές εργάζονται 90 άτομα και ωφελούνται 3.000 πολίτες. Μοιράζονται 130 γεύματα κάθε μέρα. Στα ΚΔΑΠ απασχολούνται δημιουργικά 450 παιδιά κάθε απόγευμα. Ο προϋπολογισμός που υποστηρίζει όλες αυτές τις δομές ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 70 θέσεις εργασίας είναι καινούργιες και δημιουργήθηκαν από την παρούσα δημοτική αρχή.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να κρατήσουμε στον τόπο μας όσο περισσότερους νέους ανθρώπους, επιστήμονες, τεχνίτες και εργάτες», λέει ο κ. Λουκόπουλος.

«Η ανεργία είναι εφιάλτης για τη νεολαία. Οπως είναι βραχνάς και τα χρέη για πολλούς συμπολίτες μας».

Στον σχεδιασμό της παράταξης είναι η επίλυση μεγάλων προβλημάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, τις παραλίες, τους δρόμους, το «Ξενία» Ναυπάκτου, τον αθλητισμό, την αποχέτευση, το ΤΕΙ (ώστε να έρθει νέο στη θέση του υπάρχοντος), τις διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, τα δίκτυα και τις δεξαμενές ύδρευσης, τη σωστή διαχείριση και ανάδειξη των κοινοτήτων, τα πεζοδρόμια.

«Μιλάμε για έργα και παρεμβάσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες, μέσω του τεχνικού προγράμματος με τους εργαζομένους του δήμου στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας», μας τονίζει ο κ. Λουκόπουλος:

«Εχουμε βάλει πλώρη για μια νέα δημιουργική τετραετία που θα βελτιώνει, μέρα με τη μέρα, περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών και θα αναδείξει τη Ναυπακτία σε έναν ξεχωριστό τόπο τουριστικού προορισμού αλλά και ως κοιτίδα πολιτισμού. Της αξίζει».

«Στον απολογισμό που κάνουμε για τα πεπραγμένα στον δήμο μας, είμαστε υπερήφανοι και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από κανέναν. Ολα στο φως», υπογραμμίζει ο κ. Λουκόπουλος.

«Προχωρούμε με ψηλά το μέτωπο σ’ αυτές τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, μια και πλέον διανύουμε τις επόμενες μέρες μετά τα μνημόνια, που μας φρενάρισαν όλους κι έβαλαν εμπόδια στην ανάπτυξη του τόπου μας.

»Οι συμπολίτες μας δεν θέλουν πολλά “θα κάνουμε”. Βαθμολογούν τα έργα που έχουμε ξεκινήσει. Αξιολογούν τα χρόνια προβλήματα που λύνουμε. Πληροφορούνται επίσημα πώς αντιμετωπίζουμε γραφειοκρατικά ζητήματα και παρεμβαίνουμε δυναμικά στη διαχείριση της καθημερινότητας. Βλέπουν ότι έχουμε αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος, στην άσκηση της διοίκησης της δημοτικής αρχής.

»Η “Ενωτική Πρωτοβουλία” ενώνει, δεν διχάζει. Αυτό το γνωρίζουν και το επιβραβεύουν οι δημότες Ναυπακτίας. Πάνω και πέρα από κάθε άλλο προσόν όλων όσοι ασχολούνται με τα κοινά, είναι η εντιμότητα.

»Οταν έχεις καθαρά χέρια, όταν παραμερίζεις την ιδιοτέλεια, όταν θέτεις σε πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο, δεν μπορεί παρά να σ' το αναγνωρίσουν οι συμπολίτες σου και να σου δώσουν νέα εντολή για μια νέα τετραετία, ώστε να ολοκληρώσουμε, με τους άξιους και έντιμους συνεργάτες μου, το έργο που ξεκινήσαμε με πολλά όνειρα και ελπίδες για τον τόπο μας».

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Στο πρώτο κιόλας δημοτικό συμβούλιο άρχισαν τα παρατράγουδα. Ο νέος δήμαρχος Ηλ. Ψινάκης φορώντας τη γνωστή του «πασμίνα» αντιμετώπισε τα νέα μέλη ως «βλαχαδερά» και εξωτικούς ιθαγενείς.
Της Αλλοπάρ*
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ιστορία των δημοτικών εκλογών: από τους δημογέροντες στους δημάρχους των Βαυαρών
Στο αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» που καλύπτει περισσότερα από 100 χρόνια στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης, αποτυπώνονται ανάγλυφα όλες οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και κυρίως ο διχασμός, που στις διάφορες...
Η Ιστορία των δημοτικών εκλογών: από τους δημογέροντες στους δημάρχους των Βαυαρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
Μπορεί τα Γιάννενα να αποφάσισαν ποιον δήμαρχο θέλουν για την επόμενη τετραετία, η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ, όμως, αποτελεί είδηση με διεθνή αντίκτυπο, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται Ελληνας Εβραίος δήμαρχος.
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
Πήρε λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο απ’ όσες στον πρώτο και... χάρισε τη δημαρχία σε κεντροδεξιό για πρώτη φορά έπειτα από 55 χρόνια. Ενας στους τρεις δεν ξαναπήγε στις κάλπες, θεωρώντας ότι η νίκη του...
Επαθε... Ταχιάο ο Μπακογλίδης στον Δήμο Καλαμαριάς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποιητής... εκ του προχείρου
Δεν περιμένανε διαφορά τόσο πολύ μεγάλη. Φχαριστηθήκαν μερικοί και τσαντιστήκαν άλλοι... Κάποιοι όψιμα θυμήθηκαν ενωτικοί να γίνουν κι άλλοι –στις ήττες άμαθοι– πικρά ποτήρια πίνουν.
Ποιητής... εκ του προχείρου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
Αν και απέφυγε να πάρει θέση εν όψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε σαφές μήνυμα προς τους δύο υποψηφίους δημάρχους που θα αναμετρηθούν στην πρωτεύουσα την ερχόμενη...
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας