• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.6°C / 0.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.0°C / 1.8°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -9.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.2°C / -0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -0.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.3°C
  6 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.3°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -5.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.5°C / -0.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.9°C / -2.9°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.5°C / 0.5°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  50%

Καλλιέργεια κινόας στην έρημο ATACAMA

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κλιματική μεταβολή χαράζει τον δρόμο για την κινόα

 • A-
 • A+

Η διεθνής αναγνώριση των Ελλήνων επιστημόνων και της τεχνογνωσίας που κατέχουν στην καλλιέργεια κινόα επισφραγίστηκε με την πρόσκληση από τον υπουργό Γεωργίας της Χιλής στον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, καθηγητή του ΓΠΑ, Δημήτρη Μπιλάλη, προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο Κινόα (VII Quinoa Congress) με την ομάδα του.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Iκίκε της Χιλής και υποστηρίχθηκε από τον FAO, το υπουργείο Γεωργίας της Χιλής και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς επίσης από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία.

Καλύφθηκαν επιστημονικά θέματα γεωργικής παραγωγής, τροφίμων, τεχνολογίας και μηχανημάτων, αλλά και θέματα εμπορίας, θεσμικού πλαισίου, τοπικής οικονομίας και σχέσης με την κοινωνία. Τα μέλη της ελληνικής ομάδας που συμμετείχαν ήταν η δρ Ιωάννα Κακαμπούκη και η υποψήφια διδάκτωρ Αντιγολένα Φωλίνα.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν εκτός από τον καθηγητή Δημήτριο Μπιλάλη, η δρ Ιωάννα Κακαμπούκη και η υποψήφια διδάκτωρ Αντιγολένα Φωλίνα

Ομως τι σχέση έχει η κινόα με την κλιματική μεταβολή και πώς η ελληνική ομάδα κατέχει την τεχνογνωσία για μια τέτοια καλλιέργεια; Τις απορίες μας έλυσε ο καθηγητής του ΓΠΑ, Δ. Μπιλάλης.

«Από το 2011 ξεκίνησε στην Ελλάδα η προσπάθεια συστηματικής μελέτης και έρευνας της καλλιέργειας κινόα σε μεσογειακές συνθήκες, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την επίμονη μελέτη, έρευνα και δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά, ήρθε και η διεθνής αναγνώριση της τεκμηριωμένης γνώσης μας. Εξού και η πρόσκλησή μας από τον υπουργό Γεωργίας της Χιλής να συμμετάσχουμε στο Διεθνές Συνέδριο Κινόα.

»Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για μια ελπιδοφόρα καλλιέργεια με πάρα πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Η κλιματική μεταβολή, εκτός από αρνητικές επιπτώσεις, συχνά έχει και κάποιες θετικές, όπως είναι η εισαγωγή νέων φυτικών ειδών, εν προκειμένω ειδών από τις Ανδεις αλλά και από άλλες περιοχές.

»Είδη λοιπόν όπως η κινόα, η χία (Chia), η καμελίνα κ.ά. είναι είδη που δίνουν ελπίδα στoν αγώνα αντίστασης ενάντια στη κλιματική μεταβολή. Γιατί; Γιατί μπορούν να εισαχθούν και να δώσουν ζωή σε αγρούς και εδάφη που μαστίζονται από την κλιματική μεταβολή. Ταυτοχρόνως συμβάλλουν τα μέγιστα κατά της υποβάθμισης των εδαφών, υποβάθμισης που κυρίως προκαλεί ο άνθρωπος.

»Η κινόα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε εδάφη με υψηλή αλατότητα και να αρδευτεί επίσης με νερό υψηλής αλατότητας. Ζωντανή απόδειξη των ιδιοτήτων της καλλιέργειας κινόα είναι η δημιουργία αγρών στην έρημο Aτακάμα -τους οποίους φυσικά επισκεφθήκαμε-, όπου καλλιεργούνται εκτάσεις σαράντα, εξήντα, ακόμη και ογδόντα στρεμμάτων. Και μάλιστα καλλιεργούνται έως και τρεις καλλιέργειες ανά έτος, σε έδαφος σχετικά άνυδρο και με υψηλή αλατότητα».

Στην Ελλάδα πώς μπορεί να είναι χρήσιμη η καλλιέργεια κινόα;

Η κινόα στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί ως ακόμη μια υπερτροφή (superfood), για παραγωγή αλεύρου χωρίς γλουτένη και μάλιστα με πολύ χαμηλό γλυκαντικό δείκτη.

Να καλλιεργηθεί ως φυτό φυτοεξυγίανσης σε εδάφη με υψηλή συγκέντρωση αζώτου που προέρχεται από τις λιπάνσεις, ως αλλόφυτη καλλιέργεια σε εδάφη με υψηλή αλατότητα, να καλλιεργηθεί για παραγωγή σαπωνίνης, καθώς επίσης ως φυτό με μεγάλη αλληλοπάθεια για αρκετά είδη ζιζανίων.

Τελετή όπου οι ιερείς ευχαριστούν τη γη για ό,τι τους προσφέρει

Μπορεί να ενσωματωθεί δηλαδή η κινόα στις συνθήκες της χώρας, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

»Υπάρχουν τοπικές ποικιλίες αλλά και συνταγές στη χώρα μας. Η κινόα πλέον είναι μια καλλιέργεια που ενσωματώνει νέες τεχνικές καλλιέργειας. Δημιουργούνται νέες ποικιλίες, πιο ανθεκτικές σε εχθρούς και πιο αποδοτικές, αλλά και ποικιλίες προσαρμοσμένες σε εδάφη και συνθήκες μεσογειακές, όπως σας είπα.

Η κινόα στη γλώσσα των Ινκας σημαίνει η μάνα των σπόρων. Ερχεται από τα ίδια πεδία που ήρθαν ο αραβόσιτος, η πατάτα, το φασόλι και άλλα είδη που σήμερα τα θεωρούμε τοπικά. Τι σημαίνει «τοπικά»; Οποιο φυτικό είδος το αγκαλιάζουν το περιβάλλον, η γη και η τοπική κοινωνία, μέσα σε 2-3 γενιές μετατρέπεται σε τοπικό (είδη-μετανάστες, όπως χαρακτηριστικά λέγονται, που αποκτούν εθνική και πολλές φορές τοπική ταυτότητα).

Τι αποκομίσατε από την επαφή σας με τον γηγενή πληθυσμό όσον αφορά την καλλιέργεια κινόα;

»Η γνώση του αυτόχθονου πληθυσμού για την καλλιέργεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον σεβασμό που νιώθουν κι εκφράζουν απέναντι όχι μόνο στο φυτό αλλά και στο έδαφος ως μέρος του Ολου. Γι' αυτό και πριν από κάθε καλλιεργητική πράξη τελούνται τελετές θρησκευτικές. Αυτή η «παραδοσιακή» -να το πούμε έτσι- γνώση και πρακτική, ουσιαστικά έγινε αντιληπτή και κυρίως σεβαστή από την επιστημονική κοινότητα μετά το 1980.

Τι απέφερε η συμμετοχή σας στο Διεθνές Συνέδριο Κινόα;

»Η επιστήμη είναι ο συνδετικός κρίκος της κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής μεταβολής. Στο πλαίσιο λοιπόν τής από κοινού δράσης, ξεκίνησε νέα συνεργασία μεταξύ του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αφορά την αξιολόγηση οκτώ νέων ποικιλιών κινόα σε Χιλή και Ελλάδα. Γιατί η γη πρέπει να μένει πράσινη όχι για να είναι όμορφη αλλά για να είναι ζωντανή.


 

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σχεδόν αδύνατον να εξολοθρεύουμε τις κατσαρίδες μόνο με χρήση εντομοκτόνων, λένε Αμερικανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες χωρίς δυστυχώς επιτυχία.
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι σπόροι της ελπίδας
Τη Συρία την είχα επισκεφθεί πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει αυτός ο ανηλεής πόλεμος. Εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση σ’ αυτό το ανέμελο ταξίδι στο σταυροδρόμι των πολιτισμών δεν ήταν μόνο τα αρχαία ερείπια στην...
Οι σπόροι της ελπίδας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δριμύτερη των τελευταίων 900 ετών η ξηρασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Μελέτη της NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ξηρασία στην εκτεταμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που άρχισε το 1998 θεωρείται η χειρότερη σε βάθος 900 ετών. Οι χώρες που πλήττονται είναι κατά σειρά η...
Δριμύτερη των τελευταίων 900 ετών η ξηρασία στην Ανατολική Μεσόγειο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βιώνουμε την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα;
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι πιο σοβαρές εξαιτίας της αλλαγής της εμφάνισης ακραίων κλιματικών φαινομένων, παρά εξαιτίας μιας αλλαγής στο "μέσο" κλίμα.
Βιώνουμε την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η κλιματική κρίση είναι αληθινή;
Η κλιματική κρίση είναι αληθινή ή όλες οι ιστορίες περί αλλαγής του κλίματος είναι μυθεύματα; Πόσοι άνθρωποι ασπάζονται τη μια ή την άλλη άποψη; Ευτυχώς για τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη η απάντηση...
Η κλιματική κρίση είναι αληθινή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας