• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.6°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 24.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  5 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 24.9°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 23.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

 • A-
 • A+

Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis», το οποίο αναφέρει ως χαρακτηριστικό πιλοτικό παράδειγμα μια γερμανική πόλη που σκοπεύει να αποδείξει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κλιματικά ουδέτερη οικονομικά προσιτή στέγαση σε μια νέα οικολογική περιοχή.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το άρθρο του περιοδικού, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο, οι κάτοικοι του Φράιμπουργκ ιμ Μπρεσγκάου ψήφισαν υπέρ της οικοδόμησης μιας τοποθεσίας στην πόλη τους η οποία θα συνδυάζει περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από το ICLEI-Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Αειφορία, ένα δίκτυο τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων που δεσμεύεται για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το ICLEI είναι ένας από τους εταίρους του προγράμματος C-Track 50 που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., το οποίο βοηθά τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να σχεδιάσουν την ενεργειακή και κλιματική πολιτική για να επιτύχουν την κλιματική ανθεκτικότητα και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050. 

Το επίμαχο σχέδιο έχει την ονομασία «Ντίτενμπαχ» και περιλαμβάνει την κατασκευή και την ανάπτυξη 6.500 διαμερισμάτων, σχολείων και νηπιαγωγείων, τοπικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών στην πόλη του Φράιμπουργκ.

Περίπου 600 στρέμματα θα παραμείνουν ως ανοιχτοί και πράσινοι χώροι, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ICLEI Europe.

«Η ουδέτερη περιοχή του κλίματος θα είναι η πρώτη του είδους της στο Φράιμπουργκ και η πρώτη που θα κατασκευαστεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα στη Γερμανία», τονίζει.

Η λογική της νέας αυτής ανάπτυξης δημοσιεύεται αναλυτικά και στο περιοδικό «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και δείχνει την ταχεία ανάπτυξη του Φράιμπουργκ, όπου αναμένονται περίπου 25.000 περισσότεροι κάτοικοι έως το 2030.

«Αυτό ασκεί αυξημένη πίεση στις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες. Η στέγη είναι σε μεγάλη ζήτηση, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για καταλύματα έκτακτης ανάγκης, ενώ τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο, όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». 

Το ίδιο άρθρο υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ντίτενμπαχ έχει διαφημιστεί αλλά και προωθηθεί ως μια φιλική προς το περιβάλλον οικολογική γειτονιά.

Η νέα περιοχή θα είναι εξοπλισμένη μ' ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, δεκάδες πρωτοποριακές ενεργές υποδομές κινητικότητας, καθώς και δυνατότητες κοινής χρήσης, ηλεκτρικών κυρίως, αυτοκινήτων.

Οι ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές, οι πράσινες στέγες και οι προσόψεις, η ηλιακή ενέργεια και η χρήση εναλλακτικών (αποβλήτων) πηγών θερμότητας θα διασφαλίσουν την ουδετερότητα του κλίματος. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κάρστεν Ροθμπάλερ, συντονιστή για τους βιώσιμους πόρους, το κλίμα και την ανθεκτικότητα στο ICLEI Europe, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι: «Σχεδιάζοντας μια περιοχή με ουδέτερο κλίμα, με 50% κοινωνική στέγη, το Φράιμπουργκ θα ανταποκρίνεται πλέον επαρκέστατα στις παγκόσμιες και τοπικές προκλήσεις».

Οπως τονίζει το έντυπο, η συνεχιζόμενη πρωτοβουλία C-Track 50 (Τοποθέτηση περιφερειών στην πορεία για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050) αφορά τους περιφερειακούς φορείς, τις τοπικές και εθνικές αρχές, τους παράγοντες της αγοράς και τα ιδρύματα και οργανισμούς χρηματοδότησης.

Δημιουργήθηκε για να κινητοποιήσει και να καθοδηγήσει τις δημόσιες αρχές σε 11 χώρες, προκειμένου αυτές να καθορίσουν μακροπρόθεσμες προτεραιότητες ενεργειακής πολιτικής, στην προώθηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και στη στήριξη της ανάπτυξης, χρηματοδότησης και εφαρμογής ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη και την πολιτική για το κλίμα.

Στο πλαίσιο του έργου, η ουδετερότητα του άνθρακα αναφέρεται σε «έναν ελάχιστο στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 80% σε τοπικό επίπεδο, προωθώντας κυρίως τη χρήση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τέλος, «σύμφωνα μάλιστα με τα όσα γράφει η ιστοσελίδα του έργου, το C-Track 50 στοχεύει επίσης στην υποστήριξη πολιτικών και πρωτοβουλιών της Ε.Ε., όπως το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σφουγγάρια εναντίον... κλιματικής αλλαγής
Στην σημαντική διαπίστωση ότι τα θαλάσσια σφουγγάρια συμβάλλουν δραστικά στην οικολογική λειτουργία των ωκεανών του πλανήτη κατέληξαν επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή.
Σφουγγάρια εναντίον... κλιματικής αλλαγής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νέα έσοδα, η NASA θα επιτρέψει σε ιδιώτες να περάσουν ένα αξέχαστο 24ωρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με το απλό, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, «εισιτήριο» να κοστίζει...
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας