• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.8°C / 6.9°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.1°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -1.6°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 8.5°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.1°C / 6.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν και επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει το περιοδικό της Ε.Ε. «Horizon». Η κολοσσιαίας σημασίας αυτή επιστημονική ανακάλυψη παρέχει πλέον και την οπτική απόδειξη για την ύπαρξη του αστροφυσικού αυτού φαινομένου και ωθεί ακόμη περαιτέρω τα όρια της μοντέρνας επιστήμης.

Η πρώτη παρατήρηση μιας Μαύρης Τρύπας συνιστά το αποτέλεσμα του διεθνούς ερευνητικού συμβουλίου Telescope Horizon Event (EHT), του οποίου οι ερευνητές, που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., διαδραμάτισαν βασικό ρόλο. Αυτό το σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα σηματοδοτεί μια μεταβολή της παράδοσης στην κατανόηση των μαύρων οπών, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν και ανοίγει νέους ορίζοντες έρευνας στο Σύμπαν μας. Η πρώτη εικόνα μιας Μαύρης Τρύπας που ελήφθη επιτυχώς παρουσιάστηκε στα μέσα Μαρτίου σε έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε όλο τον κόσμο.

«Eκπληκτική ανακάλυψη»

Ο επίτροπος Κάρλος Μοέδας, αρμόδιος για την Ερευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, δήλωσε: «Η μυθοπλασία συχνά εμπνέει την επιστήμη και οι μαύρες τρύπες έχουν εμπλουτίσει τα όνειρά μας και την περιέργειά μας. Σήμερα, χάρη στη συμβολή των Ευρωπαίων επιστημόνων, η ύπαρξη μαύρων οπών δεν είναι πλέον μόνο μια θεωρητική έννοια. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη αποδεικνύει πάλι πως η συνεργασία με τους εταίρους σε όλο τον κόσμο μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του αδιανόητου και της μετακίνησης των οριζόντων της γνώσης μας».

Σε ανάλογο πανηγυρικό κλίμα και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, καθηγητή Ζαν-Πιερ Μπουργκινιόν, ο οποίος τόνισε: «Συγχαίρω τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο που πραγματοποίησαν αυτή την εμπνευσμένη ανακάλυψη και πίεσαν τα σύνορα της γνώσης μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω ότι οι επιστήμονες οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ΕΣΕ) συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την ανακάλυψη. Η τολμηρή προσέγγιση της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση αυτής της έρευνας οδηγεί και πάλι σε μια ιστορία επιτυχίας. Επικροτεί επίσης τον στόχο του ΕΣΕ για τη χρηματοδότηση έρευνας υψηλού κινδύνου και υψηλού κέρδους».

Η Ε.Ε. παρείχε χρηματοδότηση σε τρεις από τους κορυφαίους επιστήμονες και τις ομάδες τους που συμμετείχαν στην ανακάλυψη και υποστήριξε την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της υποδομής μεγάλων τηλεσκοπίων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του σχεδίου.

Τα σημερινά αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν στα πολλά επιτεύγματα των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και των προγενέστερων προγραμμάτων-πλαισίων. Βασιζόμενη σε αυτή την επιτυχία η Επιτροπή πρότεινε στο Horizon Europe το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα της Ε.Ε., το οποίο θα τη διατηρήσει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας και καινοτομίας.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νέα έσοδα, η NASA θα επιτρέψει σε ιδιώτες να περάσουν ένα αξέχαστο 24ωρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με το απλό, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, «εισιτήριο» να κοστίζει...
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ευρώπη πάει στ' άστρα
Με αφορμή την 11η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αμπρουάζ Φαγιόλ και η Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την...
Η Ευρώπη πάει στ' άστρα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας