Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η λύση του γόρδιου δεσμού

Οι Γερμανοί στρατιώτες πυρπολούν σπίτια στο Δίστομο 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η λύση του γόρδιου δεσμού

  • A-
  • A+

Περασμένα μεσάνυχτα, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ο Γιάννης Σταμούλης κάθεται στη δερμάτινη, στιβαρή πολυθρόνα, που έχει σχεδόν φθαρεί υπακούοντας κι αυτή στον νόμο της βαρύτητας. Γύρω του οι δικογραφίες.

Η συλλογή από τις πένες του είναι μια εικαστική συντροφιά στο γραφείο. Πιο δίπλα το bourbon, που το απολαμβάνει πάντα μετά τις 11, κι ένα μικρό πιάτο, με λίγο αγγουράκι και 2-3 ελιές.

Αυτός, βράχος αμετακίνητος. Αγέρωχος. Χαμένος μέσα στους δερματοδεμένους νομικούς τόμους.

Τους επεξεργάζεται όπως ο γιατρός τα χειρουργικά του εργαλεία. Με αγάπη, γρηγοράδα, διαύγεια και προπαντός με όρεξη. Ανεξάντλητη όρεξη για νέες επιστημονικές εκπλήξεις και νομικές αναταραχές.

Ακούω τα βήματά του. Διασχίζει τον διάδρομο και έρχεται προς το γραφείο μου.

–«Μπα... τι να θέλει άραγε;» αναρωτιέμαι.

Κοντοστέκεται και με κοιτάει. Απλώνει το ένα χέρι ψηλά επάνω και ρίχνει το σώμα του στο δεξί μέρος της πόρτας. Θέση ετοιμότητας που παίρνει όταν έχει κάτι σπουδαίο να αναγγείλει.

Το πρόσωπό του λαμπυρίζει. Είναι αυτό το φως στις κόρες των ματιών που προδίδει λαχτάρα μεγάλη να μοιραστεί την είδηση! Την «είδηση» που ο μέγας νομικός νους έχει συλλάβει.

Ακόμη και η αιγαιοπελαγίτικη πέτρα, σκληρό αμετάβλητο ορυκτό, υποτάσσεται στον νομικό του αέρα και γεννάει πρωτότυπο δικανικό συλλογισμό. Από το πουθενά. Από το μηδέν δημιουργεί το δέκα το καλό.

Με κοιτάζει έντονα. Παίρνει βαθιά ανάσα και μου ανακοινώνει αυτό που έμελλε να αλλάξει τον διεθνή νομολογιακό ρου.

– «Κελλίκο, Κελλίκο!» αναφωνεί με εμφανή ενθουσιασμό. Το πρόσωπό του, το γραμμωμένο από ρυτίδες, μεταμορφώνεται σε εμβληματική νεανική μορφή με ανάσα νιότης.

– «Ναι, μπαμπά, για πες...»

– «Κελλίκο, άκου τι βρήκα!». Σαν κορυφαίος του Χορού, Μινωτής που οδεύει προς την Ορχήστρα, έτοιμος να απαγγείλει τον μονόλογο τον καταιγιστικό, κάνει τρία βήματα προς το κέντρο του δωματίου. Φοράει τα γυαλιά του, ανασηκώνει τον τόμο και απαγγέλλει τους τέσσερις στίχους. Σιγά. Αργά.

Με τελετουργική ευλάβεια και με ρυθμό παροιμιώδη διαβάζει το εύρημά του. Τους τόνους τους τοποθετεί σαν βαρίδι ερμητικά πάνω στις λέξεις, τις οποίες καρφώνει με τη μεστή φωνή του, που μεταλλάσσεται σε στεντόρεια, κατεξοχήν αφοπλιστική, όταν οι νότες της αγγίζουν το νομικό του σύμπαν.

«Κανονισμός 44 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις...»

Ετσι τον διάβασε τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η επίκληση του οποίου πυροδότησε διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της αμφιλεγόμενης Ετεροδικίας των Κρατών.

Τον αναζήτησε, τον επισήμανε, τον επικαλέστηκε, τον «θριάμβευσε». Και ναι! Κατόπιν πολυετούς δικαστικού αγώνα, η θρυλική απόφαση του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς κηρύσσεται εκτελεστή από τους Ιταλούς δικαστές!

Εκείνο το βράδυ, συνειδητοποίησα ότι μερικά πλάσματα γεννιούνται ταγμένα στον στόχο.

Τον στόχο τον μέγιστο, που παίρνει σάρκα και οστά μόνον όταν ο ένας, ο εξ απαλών ονύχων προορισμένος αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν, τον πραγματώσει, τον αποθεώσει.

Εκείνο το βράδυ, είχα την τύχη να ζήσω, εν τη γενέσει της, την ιδέα της μεταβάσεως της εθνικής αυτής υποθέσεως στη γειτονική χώρα.

Η ιδέα του αυτή επέτρεψε στην υπόθεση να δραπετεύσει από τα στεγανά της υποτελούς αρνήσεως του κάθε φορά υπουργού Δικαιοσύνης. Η ιδέα αυτή οδήγησε στη διεθνοποίηση μιας σπουδαίας υποθέσεως.

Πάνω απ' όλα, όμως, η συνολική νομική κοσμοθεωρία τού Σταμούλη απέδειξε ότι η υστεροφημία, όταν βασίζεται σε πράξεις μεγαλειωδώς εμπνευσμένες, δεν αφανίζεται ποτέ.

Το επόμενο βράδυ, έμπλεος επιστημονικής ηδονής, δέχτηκε να φύγουμε από το γραφείο νωρίς.

Στις 10.30 φτάνουμε στην «Αθηναία», στην οδό Χάρητος. «Τι θα δούμε Κελλίκο», με ρωτάει. «Εριν Μπρόκοβιτς, λέγεται το έργο μπαμπά. Πώς μία δυναμική γυναίκα πέτυχε την καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα από μολυσμένο νερό. Είναι πραγματική η ιστορία και α! μοιάζει... Μάντεψε ποια υπόθεση θα σου θυμίσει! Θα σου αρέσει τρελά! Πρωταγωνιστεί η Τζούλια Ρόμπερτς. Καταπληκτική!».

Το βλέμμα του έλαμψε και για λιγοστά δευτερόλεπτα, με έκδηλη εκφραστική εσωτερικότητα, κλείστηκε στον εαυτό του. Ισως να σκέφτηκε ότι μια μέρα μπορεί να γίνει και η υπόθεση της ζωής του έργο κινηματογραφικό...

Κι εγώ, τώρα που γράφω το κείμενο ετούτο, εν είδει στοργικού μνημοσύνου στον πατέρα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, τώρα που νιώθω ότι είμαστε πολύ κοντά στην έμπρακτη δικαίωση ενός μεγαλοπρεπούς αγώνα, σκέφτομαι πόση αρετή και τόλμη θέλει η άτιμη, η πολυπόθητη η υστεροφημία.

*Δικηγόρος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλική σταθερά
Το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας είναι ακόμη μία επιβεβαίωση της σταθερής θέσης του Παρισιού ότι η εμβάθυνση προηγείται της διεύρυνσης της Ε.Ε.
Γαλλική σταθερά
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμο το Βερολίνο να δεχθεί μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία
Σε μια κίνηση «καλής θέλησης» φέρεται να προχωρά η Γερμανία, όσον αφορά το θέμα των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία και λίγο πριν από τις σχετικές συνομιλίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,...
Έτοιμο το Βερολίνο να δεχθεί μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Αναβολή της απόφασης για την πλοίαρχο του Sea-Watch
Σε κατ’οίκον περιορισμό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη παραμένει η πλοιάρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch, Κάρολα Ράκετε, καθώς το δικαστήριο της πόλης Αγκριτζέντο ανέβαλε την έκδοση της απόφασής του.
Αναβολή της απόφασης για την πλοίαρχο του Sea-Watch
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
Ο συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 επιβεβαιώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους,...
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα καταλήξουν και ποιες επιπτώσεις θα έχουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Brexit,...
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας