Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομικές επιπτώσεις από επισκέψεις αρχηγών κρατών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομικές επιπτώσεις από επισκέψεις αρχηγών κρατών

  • A-
  • A+

Το Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου 2018, ένας «αρχηγός κράτους» ήταν πιστός στο ετήσιο ραντεβού του, όπως κάθε Μεγάλο Σάββατο.

Μάλλον το εν λόγω κράτος και ο αρχηγός του είναι φτωχαδάκια, μια και κάθε χρόνο η ελληνική κυβέρνηση (=οι φορολογούμενοι) του κάνουν τα έξοδα διαθέτοντας το κυβερνητικό αεροπλάνο, έναν υπουργό ή υφυπουργό για να συνοδέψει τον αρχηγό του στην επίσκεψη, μπάντες και ταρατατζούμ κατά την άφιξή του και ειδικές ή τακτικές πτήσεις για τον εξακτινισμό του ανά την επικράτεια.

Στην περσινή άφιξη του αρχηγού κράτους, ο περιχαρής συνοδεύων υφυπουργός εξέρχεται του αεροσκάφους πίσω από τον γενειοφόρο και μαυροφορούντα ιερέα που κρατά στα στιβαρά του χέρια τον εν λόγω αρχηγό.

Οι ένοπλες δυνάμεις (και τα τρία όπλα καθώς και τσολιάδες της προεδρικής φρουράς), πρόσκοποι και λυκόπουλα, διάφοροι φουστανελοφόροι και ενδεδυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πολιτικού κόσμου και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν μία φλόγα-αρχηγό κράτους.

Η στρατιωτική μπάντα έπαιξε το ελληνικό Εθνικό Υμνο τον οποίο και τραγούδησαν με τέλεια φάλτσα συγχορδία τα παρατεταγμένα αγήματα, οι παρευρισκόμενοι και παρατρεχάμενοι.

Σχηματίστηκε πομπή: μπροστά κάποιοι βρακοφόροι κρατώντας μια εικόνα καθαρά θρησκευτικού περιεχομένου, ακολούθησαν οι ιερείς, μετά ο αρχηγός κράτους στα χέρια ενός σεβάσμιου ιερέα, περικυκλωμένος από τσολιάδες της προεδρικής φρουράς και πολιτικούς και πολιτευτές περιχαρείς και χαριεντιζόμενους - και βαθύτατα θρησκευόμενους, όπως υποθέτουμε.

Ο αρχηγός κράτους μάλλον είναι μουγκός. Τον τοποθέτησαν μπροστά από ένα μικρόφωνο, και από πίσω του ένας ρασοφόρος έβγαλε ένα λογύδριο.

Ακολούθησαν ανάλογοι δεκάρικοι λόγοι του συνοδεύοντος υφυπουργού και ενός άλλου ιεράρχη.

Ο αρχηγός κράτους αποκαλύφθηκε, διασπάστηκε σε πολλές λαμπάδες, η φλόγα του έσβησε, ευτυχώς με τη διάσπασή του στις λαμπάδες δεν χάθηκε και ξαναπήρε μπροστά.

Ο εξακτινισμός του αρχηγού ξεκίνησε με αεροπορικές πτήσεις για διάφορα μέρη της επικράτειας και ο αρχηγός κράτους μπήκε σε Mercedes και συνοδευόμενος από μοτοσικλετιστές και περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε την κάθοδό του στο κλεινόν άστυ.(1)

Δεν θα μιλήσουμε για τις κριτικές που έχουν γίνει στο θέμα της αφής του φωτός. Υπάρχουν αρμοδιότεροι από μένα για το θέμα με σημαντικότερο τον Αδαμάντιο Κοραή.

Το πρώτο μέρος από το κείμενο του Κωστή Παπαϊωάννου σ’ αυτή την εφημερίδα είναι κατατοπιστικό (2).

Η δημοσίευση φέτος του βιβλίου του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση περί του Αγίου Φωτός» (εκδόσεις «Εκκρεμές») τάραξε τα νερά.

Ελπίζω λοιπόν ότι φέτος θα αρκεστούμε σε έναν αναπτήρα, τσακμάκι ή και ταπεινά σπίρτα και δεν θα ξεπαραδιαστούμε με αεροπλάνα, φιέστες και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Ας αφήσουμε τα ευτράπελα της γελοιότητας αυτής και ας μπούμε στο ζουμί, αφού ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι απόλυτα το οποιοδήποτε θρησκευτικό αίσθημα τον συμπολιτών μου.

Δυστυχώς ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας παραμένει ένα από τα αιτούμενα, 45 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση. Τότε, ίσως ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που είχε θέσει το θέμα του χωρισμού ήταν η «Δημοκρατική Αμυνα» στις θέσεις της το 1974.

Από τότε ώς σήμερα αρκετές πολιτικές καριέρες έχουν χτιστεί με τη συνδρομή της Εκκλησίας και άλλες έχουν γκρεμιστεί.

Η Εκκλησία εξακολουθεί να έχει το προνόμιο του αφορολόγητου της περιουσίας της και το δικαίωμα να προσλαμβάνει μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους εκτός ΑΣΕΠ.

Οσες (δειλές) προσπάθειες έγιναν προς την κατεύθυνση του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας απέτυχαν.

Σημειώνω ότι τα κράτη με κρατική θρησκεία, εκτός από την Ελλάδα, είναι κυρίως τα κράτη του μουσουλμανικού τόξου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (3).

Η «παράδοση» την άφιξης της φλόγας με τιμές αρχηγού κράτους ξεκινά το μακρινό 1988 και, όπως λέγεται, με τη στήριξη της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου. Ας μη μιλάμε λοιπόν για την αιώνια παράδοση.

Αυτό που νομίζω ότι θα πρέπει να θίξουμε σ’ ένα τέτοιο σημείωμα δεν είναι τόσο το θέμα της όλης φιέστας αλλά ο αντίκτυπός της στην οικονομία.

Εξηγούμαι: Μια κυβέρνηση της «πρώτη φορά νεοφιλελεύθερης Αριστεράς» θα πρέπει να μας απαντήσει σε δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα για την υποχώρησή της στο θέμα του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ετήσιας επίσκεψης του συγκεκριμένου αρχηγού κράτους.

Αναλυτικά:

◼ κόστος πτήσης του κυβερνητικού αεροσκάφους (καύσιμα, συντήρηση, τέλη στάθμευσης στο Τελ Αβίβ, έξοδα του πληρώματος, φαγητά και ποτά κατά την πτήση κ.λπ.).

◼ κόστος τελετής υποδοχής του αρχηγού κράτους (μεταφορικά αγημάτων, πληρωμή υπερωριών, κόκκινο χαλί κ.λπ.).

◼ κόστος μεταφοράς του αρχηγού με πολυτελές αυτοκίνητο και αστυνομική συνοδεία από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Αθήνας.

◼ κόστος της τηλεοπτικής κάλυψης από την κρατική τηλεόραση. Σε περίπτωση που ιδιωτικά κανάλια έκαναν χρήση του υλικού της ΕΡΤ καλό είναι να ξέρουμε αν και πόσα εισέπραξε η κρατική Α.Ε.

◼ και τέλος, το κόστος που επιβαρύνει το κράτος για τον εξακτινισμό του αρχηγού ανά την επικράτεια.

Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που, όπως έχει ακουστεί, η όλη επιχείρηση γίνεται με χορηγούς, να γνωστοποιηθούν τα ονόματά τους και τα ποσά που έχουν συνεισφέρει.

Θα ήταν σημαντικό να ξέρουμε το ύψος της συνεισφοράς της Ελλαδικής Εκκλησίας στον βαθμό που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη.

Ως φορολογούμενος δικαιούμαι να ξέρω πού πηγαίνουν τα κρατικά έξοδα, ιδιαίτερα σε μια εποχή λιτότητας και συνεχιζόμενης περιστολής των κοινωνικών παροχών. Ελπίζω κάποιος από τους υπευθύνους να απαντήσει.

Και δεν νομίζω ότι γίνομαι λαϊκιστής με τα όσα ζητώ, σε μια εποχή όπου τα κεκτημένα του Διαφωτισμού έχουν ξεχαστεί και ο νεοφιλελευθερισμός ζει και βασιλεύει.
 

Παραπομπές
(1)Η όλη τελετή μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από την ΕΡΤ1. Το πρόγραμμα του καναλιού διακόπηκε για να μεταδοθεί το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός. (Τελευταία ανάκτηση 27-3-2019).
(2efsyn.gr Σημειώνω ακόμη και τα παρακάτω 
άρθρα: pare-dose.netkathimerini.grκαι tvxs.grroides.wordpress.com. (Oλα με τελευταία ανάκτηση 27-3-2019).
(3Για το θέμα του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας βλ. πρόχειρα: el.wikipedia.org και el.wikipedia.org/wiki  (Oλα με τελευταία ανάκτηση 27-3-2019).
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ωσαννά κι απάνω τούρλα...
«Θεία» παρέμβαση είχαμε στην Πιερία για να λυθεί η… παρεξήγηση με τον ιερέα που αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά με πολλαπλή αναπηρία  στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας...
Ωσαννά κι απάνω τούρλα...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας
Βαρύς αχός ακούστηκε, πολλά ντουφέκια πέσαν, αλλά τελικά παρά την αναμπουμπούλα τίποτα το δραματικό ή το ριζοσπαστικό δεν φέρνει το σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, που δόθηκε χτες στην εντεταλμένη από...
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μια δέσμευση που «θολώνει»
Το κεντρικό επιχείρημα για το τι ακριβώς κερδίζει η Πολιτεία είναι η αξιοποίηση της λιμνάζουσας και αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας. Ωστόσο, η κοινωνία περιμένει να διαπιστώσει αν ισχύει η δέσμευση...
Μια δέσμευση που «θολώνει»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Aναγκαία η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, χωρίς «εκκλησιαστική περαίωση» και church statistics
Οι νέες σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας που, πλέον, όλοι αποδέχονται ότι πρέπει επιτέλους να διαμορφωθούν σε διαφορετική βάση, ξεπερνώντας ιστορικές αδράνειες δεκαετιών, δεν θα προκύψουν «ως εκ θαύματος». Θα...
Aναγκαία η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, χωρίς «εκκλησιαστική περαίωση» και church statistics
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποιητής... εκ του προχείρου
Ελπίζω να τον ψήσατε καλά τον οβελία σκεπτόμενοι το τι περνά ο κόσμος στη Συρία. Πούτιν και Τραμπ ανησυχώ μην τρελαθούν τελείως κι ακούσουμε κανένα μπαμ μεγάλο παγκοσμίως. Μας φτάνει η τρέλα του Ερντογάν κι οι...
Ποιητής... εκ του προχείρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας