• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 17.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 17.0°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  5 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.8°C / 20.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 19.4°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  98%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες

 • A-
 • A+

Πώς μπορεί μια επιστημονική πρωτοβουλία της Ε.Ε. να παράξει ανανεώσιμο βιο-ισοβουτένιο για χρήση σε διάφορες εφαρμογές, από τα καλλυντικά έως τα καύσιμα; διερωτάται σε εκτενές επιστημονικό άρθρο του το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.

Οπως επισημαίνει, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών βιοκαυσίμων που βασίζονται σε γεωργικά απόβλητα θεωρείται βασική προϋπόθεση για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από προϊόντα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Λευκή Βίβλο του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές, περίπου 144 εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων σίτου συσσωρεύονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. χωρίς να αξιοποιούνται.

Με σκοπό την αξιοποίησή τους και υποστηριζόμενοι από το έργο OPTISOCHEM, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., οι ερευνητές σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη μετατροπή αυτού του πλεονάζοντος υλικού σε κάτι πιο χρήσιμο: βιο-ισοβουτένιο ή βιο-IBN, ένα βασικό συστατικό για δεκάδες χρήσιμες χημικές ουσίες!

Το επίμαχο σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες διεργασίες, όπως τη μετατροπή του άχυρου σίτου σε υδρολυμένο και την εν συνεχεία ζύμωσή του προκειμένου να παραχθεί το ισοβουτένιο, με το υλικό που προκύπτει στη συνέχεια να μετατρέπεται σε ολιγομερή και πολυμερή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από τον συντονιστή του έργου Global Bioenergies, «το υπόλειμμα από το άχυρο σιταριού έχει ήδη μετατραπεί, σε πειραματική-ενδεικτική κλίμακα, σε ανανεώσιμο βιο-ισοβουτένιο δεύτερης γενιάς, το οποίο με τη σειρά του θα μετατραπεί σε ολιγομερή και πολυμερή που χρησιμοποιούνται σε λιπαντικά, ελαστικά, καλλυντικά, διαλύτες, πλαστικά ή εφαρμογές καυσίμων».

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, ο Ζαν Φρανσουά Μπουαντό, εμπορικός γενικός διευθυντής της εταιρείας ΕΜΕΑ, στο κοινό σχέδιο με την εταιρεία INEOS Oligomers δηλώνει:

«Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει πολλές παρτίδες βιο-ισοβουτανίου από την Global Bioenergies για σκοπούς πιστοποίησης και “σφραγίδας” δεδομένης καλής ποιότητας.

»Ετσι στη διάρκεια της επόμενης φάσης του έργου, η INEOS είναι έτοιμη να αξιολογήσει τη μετατροπή πρόσθετων ποσοτήτων βιο-ισοβουτενίου σε άλλα προϊόντα, προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά τις δυνατότητες αυτής της πρώτης ύλης, με προϋπόθεση τη βιολογική βάση ως δομικού στοιχείου και με απώτερο στόχο τις εφαρμογές της στον τελικό καταναλωτή.

»Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Global Bioenergies, Φρεντερίκ Πακ, ο οποίος τονίζει: «Αναμένουμε να παράξουμε αρκετούς τόνους βιο-ισοβουτενίου με αυτή τη νέα μη συμβατική πρώτη ύλη κατά τη συνέχιση του έργου».

Ο ιστότοπος του έργου σημειώνει ότι οι εταίροι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις «τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές καθώς και τις κοινωνικές επιδόσεις βιωσιμότητας» για «διύλιση» των προϊόντων αυτών.

Το τρέχον έργο OPTISOCHEM (το οποίο μετατρέπει το υπολειπόμενο άχυρο σίτου σε βιο-ισοβουτένιο χρηματοδοτείται από την κοινή επιχείρηση βιολογικών προϊόντων BBI JU, μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ε.Ε. και της κοινοπραξίας βιολογικών βιομηχανιών, ένα έργο που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2021.

Οπως περιγράφεται συνοπτικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας BBI JU, η OPTISOCHEM στοχεύει να επιτύχει αύξηση της «απόδοσης του στοχευόμενου βιο-βασισμένου προϊόντος» σε ποσοστό κατά τι περισσότερο του 20% και να μειώσει παράλληλα το κόστος παραγωγής των προϊόντων βιολογικής προέλευσης κατά 10% έως 20%, σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.

«Ενας άλλος αναμενόμενος αντίκτυπος του έργου αφορά απευθείας το περιβάλλον και δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά κιλό προϊόντος κατά περισσότερο από 20% για τις βιοκαταλυτικές σε σύγκριση με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παραγωγής.

»Παράλληλα, αναμένεται να μειώσει την «κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από 30% στις βιοκαταλυτικές διεργασίες».

Συμπερασματικά, τονίζει το Cordis, η κοινή επιχείρηση BBI αναμένεται να προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, όπως συνοψίζεται στον ιστότοπό της:

«Τα νέα βιολογικά προϊόντα που προκύπτουν από την κοινή επιχείρηση BBI θα μειώσουν κατά μέσο όρο τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις τους».

Υπογραμμίζει δε ότι «τα προϊόντα αυτά θα είναι τουλάχιστον συγκρίσιμα ή και ανώτερα των ορυκτών προϊόντων όσον αφορά την τιμή, την απόδοση, τη διαθεσιμότητα, αλλά κυρίως τα περιβαλλοντικά οφέλη».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
Πολύ ψηλά στην καινοτομία βρίσκεται το γυναικείο φύλο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Ερευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, ο οποίος ανακοίνωσε τις τέσσερις νικήτριες...
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας