• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 20.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 14.0°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.8°C
  0 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.9°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.7°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 19.9°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 17.5°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ανάπηροι «τρέχουν» με βιονικά βοηθήματα

 • A-
 • A+

Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων αναπηριών επαφίεται εν πολλοίς στα όλο και πιο σύγχρονα προσθετικά και άλλα βοηθήματα. Ωστόσο, προκειμένου να είναι απολύτως λειτουργικά τα εξατομικευμένα βιονικά βοηθήματα, όπως τα έξυπνα ενδοπροσθετικά (για τα γόνατα και τους γοφούς) καθώς και τα εξωπροσθετικά, χρειάζονται γεωμετρική και λειτουργική προσαρμογή.

Τα βιονικά διαφέρουν από τις προθέσεις, καθώς μιμούνται την αρχική λειτουργία ή ακόμα την υπερβαίνουν και συνήθως συνδέονται με το νευρικό ή μυϊκό σύστημα του ατόμου.

Οπως γράφει το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Horizon», το έργο Symbionica έχει εκπληρώσει την αποστολή του και πλέον είναι τεχνικά εφικτό να παραχθούν έξυπνες, πλήρως προσαρμοσμένες στον κάθε ασθενή ορθοπεδικές προθέσεις.

Αυτό κατάφερε ένα νέο μηχάνημα που δημιουργήθηκε από τη Symbionica, το οποίο είναι πλέον σε θέση να παράγει τρισδιάστατα, προσαρμοσμένα προθέματα και μάλιστα σε μια διαδικασία ενός σταδίου.

«Η Symbionica έχει αναπτύξει μια νέα πιστοποιημένη μηχανή για την παρασκευή πρόσθετων πολυ-υλικών», αναφέρει ο συντονιστής του έργου Αλέσιο Τζουλιάνι, διευθυντής έρευνας της Sintea Plustek SRL, που κατασκευάζει ορθοπεδικά προϊόντα.

Και όπως τονίζει στο περιοδικό ο Ιταλός επιστήμονας, ο κατάλογος των επιτευγμάτων της Symbionica είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός!

Ηδη υπάρχουν τέσσερις δοκιμαστικές προσθήκες που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες, μαζί με τέσσερα παραμετρικά πρότυπα CAD για τη δημιουργία αυτών των προθέσεων.

Τα προϊόντα κατασκευάζονται μάλιστα σε ένα μόνο στάδιο επεξεργασίας. Το πλεονέκτημα αυτών των τεχνολογιών κατασκευής είναι ότι το προϊόν μπορεί να έχει μεν περίπλοκο σχήμα, ωστόσο είναι εφικτό να κατασκευαστεί ακόμα και σε μια δομή 3D.

«Το μηχάνημα χειρίζεται τόσο την εναπόθεση πρόσθετων μερών όσο και την αφαίρεσή τους, έτσι ώστε η προσθήκη να είναι ευέλικτη και επαναρρυθμιζόμενη» εξηγεί ο Τζουλιάνι.

Σημαντικό ρόλο για τον άριστο σχεδιασμό και τη λειτουργία του όλου εγχειρήματος έπαιξε η δημιουργία από την επιστημονική ομάδα μιας νέας πλατφόρμας συνεργατικής σχεδίασης, η οποία με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD/CAM) επικοινωνεί με τα διαγνωστικά συστήματα των ιατρικών συσκευών.

Από την πλευρά του το λογισμικό CAM χρησιμοποιεί τα μοντέλα που δημιουργήθηκαν στο CAD για να οδηγήσει τα εργαλεία των μηχανημάτων σε μετατροπή των σχεδίων για τις διάφορες προθέσεις.

Για την τελειοποίηση της εξατομίκευσης υπάρχει ένα σύστημα που επιτρέπει τη συλλογή και ανάλυση των κλινικών δεδομένων των ασθενών.

Μια συμπληρωματική πλατφόρμα της αλυσίδας εφοδιασμού επιτρέπει τον προηγμένο σχεδιασμό, καθώς και την πλήρη προσωποποίηση και υποστήριξη των ασθενών.

Με την ενσωμάτωση επισκευών, διαχείρισης παλαίωσης, εκπαίδευσης και τεχνικής βοήθειας, τα προϊόντα της Symbionica ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των αναπήρωνπου τα χρησιμοποιούν για να ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Τζουλιάνι: «Ορισμένα καινοτόμα χαρακτηριστικά μειώνουν ριζικά το κόστος κατασκευής των προθέσεων και συμβάλλουν στην αποδοτική προσαρμογή, με παράλληλη ελαχιστοποίηση της απώλειας ενέργειας και των αποβλήτων πρώτων υλών».

Επιπροσθέτως, η ενσωμάτωση τεχνολογιών σε μία και μοναδική μηχανή συνδυάζει την απόλυτη μέχρι στιγμής παραγωγή με ακρίβεια, αφού απαιτεί μηδενικό χρόνο ρύθμισης.

Η απώλεια της σκόνης των υλικών ελαχιστοποιείται επίσης χάρη στον ειδικό προστατευμένο από το εξωτερικό περιβάλλον χώρο εργασίας, έτσι ώστε η σκόνη να διατηρείται στην περιοχή παραγωγής και να προστατεύεται από την επαφή με το οξυγόνο.

Ακόμη, μια πηγή λέιζερ μεγάλης ακτίνας επιτρέπει την αύξηση της πυκνότητας ισχύος σε μια περιοχή εργασίας που μέχρι σήμερα ήταν δυνατή μόνο με λέιζερ υπερυψηλής ισχύος, ελαχιστοποιώντας έτσι την απώλεια ενέργειας.

Ο συνδυασμός δύο εξαιρετικά αποδοτικών πηγών λέιζερ εξασφαλίζει τον κατά το δυνατόν υψηλότερο ρυθμό παραγωγής καθώς ένα λέιζερ συνεχούς κύματος συσσωρεύει τις μεταλλικές σκόνες και ένα δεύτερο παλλόμενο επιτρέπει την ακριβή εξομάλυνση της επιφάνειας.

Πάντως, όπως επισημαίνει το «Horizon», υπάρχουν ακόμα ορισμένα ανοιχτά ζητήματα στην πιστοποίηση των ιατρικών συσκευών που έχουν εκτυπωθεί σε 3D και των οποίων οι μηχανικές ιδιότητες εξαρτώνται από την κατασκευή.

«Ως εκ τούτου, η εμβάθυνση σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να είναι μια λογική εξέλιξη αυτού του έργου», σημειώνει ο Τζουλιάνι, ο οποίος τονίζει ότι οι απαιτήσεις των ασθενών είναι πολυποίκιλες αναφορικά με τα προθέματα.

Διευκρινίζει, τέλος, ότι η Symbionica έχει παράξει καινοτόμα προϊόντα και εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη ζήτηση.

Οπως μάλιστα υπογραμμίζει: «Συμπερασματικά η Symbionica έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικό μηχάνημα, ικανό να φέρει την τεχνολογία κατασκευής ιατρικών προθεμάτων με 3D εκτύπωση στο επόμενο επίπεδο καινοτομίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερωμένες από σιλικόνη
Το ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι μια άβυσσος, αυτό είναι γνωστό! Ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος, ειδικά ένας πολίτης της Δύσης, να εξηγήσει την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και προσφάτως...
Ερωμένες από σιλικόνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
Υπάρχουν έξι σχεδόν άγνωστοι τομείς στους οποίους τα ρομπότ διαπρέπουν δίνοντας λύσεις σε επιστημονικά, αλλά και καθημερινά προβλήματα.
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Κατά την έρευνα οι λειτουργίες μνήμης και υπολογισμού συνδυάστηκαν με τη σύνδεση δικτύων ταλαντωτών και Memristor, τα δύο κύρια εργαλεία που απαιτούνται για την εκτέλεση προηγμένων υπολογισμών.
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
«Σε ποιο βαθμό η τεχνολογία αιχμής μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;», διερωτάται σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόλεμος για την «κβαντική» κυριαρχία
Ενας ιδιότυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Google και της IBM με αφορμή την ανακοίνωση της πρώτης ότι ένας προηγμένος κβαντικός υπολογιστής της πέτυχε την «κβαντική υπεροχή» για πρώτη φορά, ξεπερνώντας...
Πόλεμος για την «κβαντική» κυριαρχία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανθρώπινα όργανα από εκτυπωτές
Οταν Αμερικανός βετεράνος διαγνώστηκε με όγκο στον νεφρό του βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρό προβλημα. Ομως χάρις στην τρισδιάτατη εκτύπωση του νεφρού οι γιατροί μελετώντας τον αφαίρεσαν με απόλυτη ακρίβεια τον...
Ανθρώπινα όργανα από εκτυπωτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας