Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.2°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.4° 8.0°
2 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 12.0°
2 BF
78%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 8.0°
2 BF
87%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.7° 6.0°
0 BF
78%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
2°C
5.1° 2.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
2 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.7°
3 BF
52%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
3 BF
80%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
4 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
46%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.5°
0 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
1 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 14.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
16.0° 11.9°
1 BF
60%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 10.5°
2 BF
78%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
9.7° 8.1°
1 BF
94%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
3.3° 3.3°
2 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πικ νικ με την άψυχη κούκλα του

Ερωμένες από σιλικόνη

Το ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι μια άβυσσος, αυτό είναι γνωστό! Ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος, ειδικά ένας πολίτης της Δύσης, να εξηγήσει την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και προσφάτως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι αληθινές γυναίκες, αυτές με σάρκα και οστά, «αντικαθίστανται» από πανάκριβες ομιλούσες κούκλες, κατασκευασμένες από σιλικόνη, οι οποίες εξωτερικά δύσκολα ξεχωρίζουν από τις έμβιες, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.

Το εντυπωσιακό για τα δυτικά δεδομένα φαινόμενο είχε προβλέψει εδώ και έντεκα χρόνια ο συγγραφέας Νταβίντ Λεβί στο βιβλίο του με τίτλο «Αγάπη και σεξ με τα ρομπότ», εκτιμώντας τότε ότι οι άνθρωποι θα προσφεύγουν στα ρομπότ για την παροχή υπηρεσιών σεξ το μακρινό 2050.

Η υπεύθυνη για Θέματα Ηθικής των Ρομπότ στο Πανεπιστήμιο Μόντφορτ δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένη από την έλευση και εξάπλωση των «ρομπότ του σεξ»

Ωστόσο δεν χρειάστηκε να περιμένει τόσο πολύ! Κι αυτό επειδή εννιά χρόνια αργότερα, το 2016, οι προβλέψεις του Λεβί επαληθεύτηκαν πανηγυρικά, με τον συγγραφέα και πολλούς επιστήμονες, στη διάρκεια διεθνούς ημερίδας για το θέμα στο Πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθ, να συμφωνούν ότι η τάση είναι ήδη παρούσα και μάλιστα ότι εξελίσσεται ραγδαία.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα Daily Telegraph σε εκτενές άρθρο της, πλέον χιλιάδες Ιάπωνες, κυρίως μέσης και τρίτης ηλικίας, γυρνούν την πλάτη στις αληθινές γυναίκες και επιλέγουν τις εξαιρετικά ρεαλιστικές κούκλες-ρομπότ.

Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 2.000 πανέμορφες κούκλες κατασκευασμένες από σιλικόνη, με κόστος από 5.000 έως 10.000 δολάρια, αναλόγως των τεχνολογικών δυνατοτήτων του μοντέλου, όπως λόγου χάρη εάν διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και «μιλά», πωλούνται ετησίως στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με την τάση να είναι έντονα αυξητική κάθε χρόνο.

Μέχρι εδώ ο παραλογισμός δεν είναι κολοσσιαίος, καθώς ακόμη και στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία άνοιξε πέρυσι οίκος ανοχής με κούκλες-ρομπότ, για να κλείσει ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα καθώς οι ιερόδουλες της Βαρκελώνης διαμαρτυρήθηκαν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αντίστοιχοι οίκοι ανοχής έχουν ήδη ανοίξει, προκαλώντας τις αντιδράσεις των αληθινών ιερόδουλων σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Αλλά πώς αλήθεια μπορεί να κατανοήσει ένας Ευρωπαίος το γεγονός ότι οι κάτοχοι των γυναικών-ρομπότ, πέραν του σεξ, βγάζουν τις κούκλες για να δειπνήσουν μαζί τους, τις πηγαίνουν για μπάνιο στην παραλία, τις ερωτεύονται και ορισμένες φορές τις παντρεύονται;

Κοινωνικά πάντως η «σχέση» αυτή καθίσταται όλο και πιο αποδεκτή στην Ιαπωνία· στην Ευρώπη πάντως μάλλον είναι πιο δύσκολο, με δεδομένο ότι οι πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ πιο απελευθερωμένες συγκριτικά με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Εξηγώντας τη διαβίωσή του με μια απ' αυτές τις κούκλες, ο 60χρονος Ιάπωνας Σέντζι Νακαζίμα, διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών, είπε στο ραδιόφωνο του BBC 3 ότι καθώς είχε απαυδήσει από τις πολύπλοκες σχέσεις του με τις γυναίκες, αποφάσισε να αγοράσει μια τέτοια κούκλα προκειμένου να απλοποιήσει τη ζωή του!

Τα τελευταία χρόνια ο Νακαζίμα κοιμάται και ζει με τη Σαόρι, μια πανέμορφη κούκλα απόσιλικόνη την οποία αγόρασε πριν από έξι χρόνια. Οπως εξηγεί ο ίδιος, αρχικά αγόρασε τη Σαόρι μόνο για να καλύψει τις ανάγκες του για σεξ.

Ωστόσο σήμερα λέει ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωής του και μόνιμη σύντροφό του στις εξόδους του στις οποίες τον συνοδεύει με αναπηρικό καροτσάκι.

«Δεν με προδίδει ποτέ, δεν ζητά χρήματα», ενώ δηλώνει κουρασμένος από τις μοντέρνες ανθρώπινες σχέσεις, καθώς όπως υποστηρίζει οι σημερινές γυναίκες είναι «άκαρδες και σκληρές». Για να καταλήξει στη δήλωση ότι «για εμένα η Σαόρι είναι κάτι περισσότερο από μια κούκλα»!

Και ακριβώς κάπου εδώ αρχίζει να χάνεται πλήρως η λογική. Ή μήπως όχι;

Η υπεύθυνη για Θέματα Ηθικής των Ρομπότ στο Πανεπιστήμιο Μόντφορτ του Λέιτσεστερ, Καθλίν Ρίτσαρσον, παρακολουθεί στενά το ζήτημα αυτό τα τελευταία χρόνια, εξετάζοντας τον αντίκτυπο που έχουν οι «μηχανές» αυτές στην κοινωνία και δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένη από την έλευση και εξάπλωση των «ρομπότ του σεξ» όπως τις αποκαλεί.

«Υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στον πλανήτη και σίγουρα υφίσταται μια κρίση στη δημιουργία των ανθρώπινων σχέσεων με πλέον εξοργιστικό στοιχείο ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτό το πρόβλημα υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτά τα κομψά, αλλά άψυχα αντικείμενα μπορούν να καταλάβουν τη θέση μιας ανθρώπινης ύπαρξης», καταλήγει.

Η «Εφ.Συν.» μίλησε με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία επιχείρησε να εξηγήσει αυτό το ανησυχητικό για τις ανθρώπινες σχέσεις φαινόμενο και το πόσο τελικώς ο σύγχρονος πολιτισμός και η τεχνολογία απειλούν τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις, όσο δύσκολες κι αν έχουν καταστεί αυτές.

...και συνοδός στην νυχτερινή βόλτα

Κυρία Καππάτου, η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας προσπαθεί τελικώς να «σκοτώσει» τις ανθρώπινες σχέσεις, επιχειρώντας να μας πείσει ότι το έμβιο, το έμψυχο, κάλλιστα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα αντικείμενο, όπως μια ομιλούσα κούκλα σιλικόνης και μάλιστα τουλάχιστον προς το παρόν, στην Ιαπωνία να είναι κοινωνικά αποδεκτό ένα τέτοιο φαινόμενο;

Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί κι εμάς τους ψυχολόγους και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Αποτελεί για εμάς ένα ζήτημα σοβαρού προβληματισμού το οποίο μελετάμε, καθώς συνιστά ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σαφές και ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως στις μέρες μας το πλαίσιο των ανθρώπινων σχέσεων έχει πληγεί ιδιαίτερα.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν μόνοι τους και είναι εξαιρετικά μοναχικοί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στις κοινωνικές επαφές, με την παρούσα αναπτυσσόμενη τεχνολογία να προσπαθεί να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε από την Ιαπωνία, όπου υφίστανται σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των δύο φύλων, καθώς πολλοί νέοι αδυνατούν ακόμη και να φλερτάρουν το αντίθετο φύλο, κάτι που παίρνει μεγάλη έκταση και σε άλλες χώρες.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ανθρώπινες σχέσεις περνάνε από πολλά κύματα και μεγάλο προβληματισμό. Και το μόνο που επιδιώκουν συνήθως οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι, όσο και το εργασιακό σύστημα γενικότερα, είναι να έχουν υπεραπόδοση στον επαγγελματικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η χρονική δυνατότητα να επενδύσουν στις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους είναι όπως φαίνεται μέσης ηλικίας και βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι να παραμελούν πλήρως τις συναισθηματικές τους λειτουργίες καθώς και τις ανάγκες τους για ερωτικές συνευρέσεις.

Ετσι, γι' αυτούς, η κούκλα μπορεί να αποτελεί ένα δέλεαρ καθώς έχουν την άνεση να έρχονται σε επαφή μαζί της και να πραγματοποιούν τις όποιες φαντασιώσεις τους.

Το ενδιαφέρον όσο και παράξενο για όλους είναι ότι τα άτομα που έχουν ανάγκη να έχουν σχέση με το άλλο φύλο, κάτι το οποίο συνήθως δεν το καταφέρνουν, αισθάνονται ότι αυτό το αντικείμενο είναι έμψυχο και του προσδίδουν μια προσωπικότητα, έχουν την άνεση να το περιποιούνται, να το βγάζουν βόλτα με το αναπηρικό αμαξίδιο, να το ντύνουν και να γευματίζουν μαζί του σ' ένα εστιατόριο ή στο σπίτι τους.

Κι αυτό επειδή η κούκλα ούτε τους ζητάει χρήματα (πέραν του υψηλού κόστους αγοράς της) ούτε έχει κάποια απαίτηση ούτε ζητά κάποια ανταπόδοση.

Φαίνεται λοιπόν σε μεγάλο βαθμό ότι η δυσκολία της ανθρώπινης σχέσης, τα σοβαρά ελλείμματα που έχουν ως άνθρωποι και ως κοινωνία, τα οποία στο μέλλον εκτιμώ ότι θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα, αποτελούν την τεράστια αφορμή για να συμπληρώσει η ρομποτική τα κενά αυτά.

Καταλήγοντας μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος ο οποίος ζει με τα άψυχα αυτά αντικείμενα όπως τις high tech κούκλες σιλικόνης είναι ψυχικά ασθενής ή κινείται στο όριο της παράνοιας;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω καταφατικά ή αρνητικά σε αυτό σας το ερώτημα, καθώς δεν έχουμε προς το παρόν επαρκή στοιχεία για το πώς λειτουργεί ο ψυχισμός αυτών των μοναχικών ανθρώπων.

Ομως φαίνεται ότι κάποιοι μπορεί να ερωτεύονται φαντασιωσικά βεβαίως, ενώ το πλέον παράξενο είναι ότι ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποιούν τις κούκλες ως συντροφιά.

Πρόκειται κυρίως για άτομα που θέλουν να ελέγχουν τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο και οι οποίοι στην πλειονότητά τους το επιτυγχάνουν και αισθάνονται ικανοποιημένοι μ' αυτό το άψυχο αντικείμενο.

Αυτό ωστόσο που θέλω να επισημάνω είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί «κακοποιούν» τις κούκλες.

Τέλος, θέλω να επισημάνω άλλη μία επικίνδυνη παράμετρο: Το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει εκτός από «ενήλικες» και «έφηβες» κούκλες είναι για μένα πολύ σοβαρό και εξόχως σημαντικό, διότι ενισχύει ενδεχομένως τη φαντασιωσική λειτουργία των παιδόφιλων!

Και μια τελευταία επισήμανση: Αυτές οι κούκλες δεν είναι μόνο αντικείμενα λατρείας ή αυτοϊκανοποίησης, αλλά πολλές φορές γίνονται αντικείμενα ακραίων φαντασιωσικών καταστάσεων που εμπεριέχουν βία, ενώ συνιστούν και έναν επιπλέον προβληματισμό για το πόσο υποτιμητικά οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν το γυναικείο φύλο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ερωμένες από σιλικόνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας