• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 30.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.1°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχει σχέση ο αθλητισμός με την βιοποικιλότητα; Εχει και παραέχει!

 • A-
 • A+

Οσα κράτη, όχι μόνο της Ε.Ε., έχουν πλέον οδηγό πορείας την αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών, προσεγγίζουν τον στόχο τους από ολοένα και περισσότερα «τερέν». Κι εμείς ως πολίτες βρισκόμαστε σε μια υπέροχη θέση στον χρόνο, καθώς γινόμαστε μάρτυρες μιας αλλαγής συμπεριφοράς, δραστηριοποίησης και σκέψης, που εμφορείται πλέον από τον σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και στο μέλλον των επόμενων γενιών.

Ο λόγος για τη συνεργασία της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), που είχε αποτέλεσμα μία έκθεση-οδηγό, η οποία αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, έχοντας στόχο ταυτόχρονα την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερος αρνητικός αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα της εκάστοτε περιοχής όπου θα πραγματοποιηθεί το έργο, αλλά, όπου είναι δυνατόν, η τοπική βιοποικιλότητα να αναδειχθεί ως ακόμη ένα θετικό πρόσημο των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η συγκεκριμένη έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας όπου εδρεύει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, παρέχει εμπεριστατωμένη καθοδήγηση για τον τρόπο ενσωμάτωσης των θεμάτων βιοποικιλότητας στον σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων (στάδια κ.λπ.) ή προσωρινών αθλητικών υποδομών αλλά και για τον εκσυγχρονισμό παροπλισμένων εγκαταστάσεων.

Στον οδηγό αυτόν συμπεριλαμβάνονται πέντε στοιχεία-κλειδιά που καλύπτουν όλο το φάσμα, από τον πρώτο σχεδιασμό, την επιλογή του χώρου μέχρι και την κατασκευή της αθλητικής δομής.

Οι κατευθυντήριες γραμμές -κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό- αφορούν και τον παροπλισμό μιας αθλητικής δομής.

«Ενα υγιές περιβάλλον είναι απαραίτητο για τη μακροβιότητα τόσο της αθλητικής βιομηχανίας, των αθλητών, όσο και των κοινωνιών που επενδύουν σ' αυτήν» είπε ο γενικός διευθυντής της IUCN, Ινγκερ Αντερσεν.

«Το να διασφαλίσουμε ότι όλες οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχουν το λιγότερο δυνατό αρνητικό αποτύπωμα στη βιοποικιλότητα και το να διατηρήσουμε υγιείς υπαίθριους χώρους για τις επόμενες γενιές είναι προς το συμφέρον όλων μας» δήλωσε.

Η έκθεση-οδηγός, που δεν είναι η μοναδική αλλά η δεύτερη από μια σειρά οδηγών που έπονται, πάλι μέσα από τη συνεργασία της IOC και της IUCN, επιβεβαιώνει ότι οι ανεπαρκώς και φτωχά σχεδιασμένες αθλητικές δομές αλλάζουν το περιβάλλον τοπίο, προκαλούν όχληση στην άγρια ζωή της περιοχής και αυξάνουν τη ρύπανση, που πολλές φορές μάλιστα έχει μεγάλης διάρκειας επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σημασία επίσης έχει ότι ρητά διαπιστώνεται πως η προσεκτική έρευνα για την επιλογή του χώρου αλλά και του σχεδιασμού νέων αθλητικών εγκαταστάσεων όσο και προσωρινών υποδομών για τη φιλοξενία αθλητικών γεγονότων εξασφαλίζει όχι μόνο μειωμένο αρνητικό αντίκτυπο στη φύση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει και στη διατήρησή της.

«Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με την IUCN με σκοπό ο αθλητικός τομέας να συμβάλει και αυτός στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, από το οποίο άλλωστε ο αθλητισμός εξαρτάται σχεδόν απόλυτα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Κριστόφ ντε Κέπερ της IOC.

«Αυτός ο οδηγός είναι ο πρώτος του είδους, που μας προσφέρει λεπτομερείς συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σε κάθε στάδιο ανάπτυξης μιας αθλητικής εγκατάστασης το φυσικό περιβάλλον.

»Είναι βοήθημα για όλους όσοι ασχολούνται με την κατασκευή-εγκατάσταση αθλητικών δομών, από τη μια, ώστε να κατανοήσουν την επίδραση που μπορεί να επιφέρουν τα σχέδιά τους στη φύση, από την άλλη διασφαλίζει ότι τα αθλητικά γεγονότα το μόνο που θα αφήνουν πίσω τους στο μέλλον θα είναι μια μακρόχρονη θετική κληρονομιά στους κατοίκους και στο περιβάλλον της πόλης που θα τα φιλοξενήσει».

Οταν υπάρχει βούληση

Σταχυολογημένα, η έκθεση-οδηγός αναδεικνύει κάποια παραδείγματα θετικών παρεμβάσεων στην υλοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Εχουμε και λέμε:

Α. Oλυμπιακό Πάρκο Σίδνεϊ 2000

Κατά την περίοδο σχεδιασμού του Ολυμπιακού Πάρκου του Σίδνεϊ 2000, στο μέρος όπου είχε προταθεί να κατασκευαστούν τα γήπεδα τένις, ανακαλύφθηκε μια αποικία απειλούμενου είδους βατράχων (Green and Golden Bell Frog).

Τα γήπεδα τελικά κατασκευάστηκαν σε άλλη τοποθεσία του πάρκου όπου δεν υπήρχαν οικολογικής φύσης περιορισμοί. Και από αρχής των Ολυμπιακών Αγώνων διατέθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (Αυστραλίας) για την προστασία του είδους, μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία κατάλληλου οικότοπου για τα είδη αυτά.

Β. Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου

Η κατασκευή του Ολυμπιακού Πάρκου του Λονδίνου, που θα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012, είχε σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίξει την αναγέννηση μιας περιοχής-κλειδί του ανατολικού Λονδίνου, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την οικολογική ισορροπία της Lea Valley.

Μέρος λοιπόν του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας ήταν η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν φυσικοί οικότοποι για τα είδη πουλιών και νυχτερίδων που φώλιαζαν στις γέφυρες του πάρκου.

Γ. Πορτογαλία, γήπεδα γκολφ (West Cliffs)

Η κατασκευή στην Πορτογαλία των γηπέδων γκολφ (West Cliffs) κοντά στη Λισαβόνα έδωσε την ευκαιρία να δουν το φως του ήλιου και να ανθίσουν σπόροι γηγενών φυτών που βρίσκονταν εν υπνώσει κάτω από το πρώτο στρώμα εδάφους.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα μωσαϊκό φυτών χαμηλής παρόχθιας βλάστησης, που εκτείνεται σε παραπάνω από δεκαπέντε εκτάρια, η οποία έδωσε καταφύγιο σε ποικίλα άλλα γηγενή είδη.

Δ. Αστικό Πάρκο Green Point, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Το Αστικό Πάρκο Green Point στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, που πλαισιώνει το στάδιο που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 της FIFA, τώρα προσφέρει στους επισκέπτες ευρεία γκάμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής, ενώ φιλοξενεί κι έναν κήπο, αντιπροσωπευτικό της φυσικής χλωρίδας του Κέιπ Τάουν.

Ε. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας (FISA) προστατεύει τα Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας (FISA) συνεργάστηκε με το WWF προκειμένου να αναπτύξουν μια πολιτική δράση που να διασφαλίζει ότι όλες οι δραστηριότητες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της δεν θα βλάψουν περιοχές χαρακτηρισμένες από την UNESCO ως Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένες ως «Περιοχές εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας».

Αυτό όμως που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι ότι τέτοιες μελέτες μπορούν να έχουνευρεία χρήση. Γεγονός που η IUCN δεν αφήνει να πάει χαμένο.

Οπότε στην ανακοίνωσή της άνοιξε τον δρόμο και σε άλλους κατασκευαστές τονίζοντας: «Παρ' ότι ο οδηγός απευθύνεται στον αθλητικό κλάδο, είναι ταυτόχρονα χρήσιμος σε όσους εμπλέκονται στις κατασκευές αλλά και στον παροπλισμό κτισμάτων».

Ακόμη προτρέπει τους ιθύνοντες «να ενστερνιστούν την αξία της βιοποικιλότητας σε κάθε σχέδιο και στάδιο ανάπτυξης έτσι ώστε, όπου χρειάζεται, να λάβουν είτε προληπτικά είτε διορθωτικά μέτρα».

Ο οδηγός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας συνεργασίας με τηΔιεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC). Εκτός από την εκπόνηση ακόμη μιας σειράς οδηγών, η IUCN συνέβαλε στις διαδικασίες αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των ετών 2024, 2026 και 2028 ενώ υποστήριξε κι άλλους τομείς που σχετίζονται με τη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της IOC.

Οταν τομείς τέτοιου βεληνεκούς μπαίνουν δυναμικά στην υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης μόνο ελπίδα μπορεί να μας δημιουργείται για το μέλλον.

Μπορεί κάποιος να διαβάσει τον οδηγό στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://portals.iucn.org/library/node/48345

Για τις συνεργασίες IUCN και IOC:

https://www.iucn.org/theme/business-and-biodiversity/our-work/business-partnerships-projects/international-olympic-committee

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τρίτη έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
Η Οργάνωση Γη διοργάνωσε το 2ο Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να ενημερώσει και να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναλάβουν δράση.
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης δείχνουν ότι οι πρακτικές των αγροτών μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα βραβεία της ζωής
Τα βραβεία LIFE Awards 2020 απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας με την Σλοβενία, Πορτογαλία και Ουγγαρία να διακρίνονται.
Τα βραβεία της ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
Είναι ένας από τους φωτογράφους του κόσμου που επέλεξαν να αφοσιωθούν στην απαθανάτιση και καταγραφή στη συλλογική μνήμη τοπίων της Ελλάδας, να αναδείξουν το κάλλος της φύσης.
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Οι λύσεις των προβλημάτων μας βρίσκονται στη Φύση»!
Βιοποικιλότητα. Μια λέξη που εισέβαλε ξαφνικά στο σπιτικό μας. Σε τι μας αφορά; Τι σχέση έχουμε μαζί της; Η απάντηση είναι απλή, αλλά οι δεσμοί που μοιράζονται μαζί της οι άνθρωποι είναι περίπλοκοι.
«Οι λύσεις των προβλημάτων μας βρίσκονται στη Φύση»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας