• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.4°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 27.1°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστήμη για παιδιά!

 • A-
 • A+

Αν ήταν να επιλέξω έναν και μόνο εκδοτικό οίκο που να εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια όσον αφορά το λογοτεχνικό βιβλίο θα ήταν οι εκδόσεις Ερατώ. Αν ήταν να επιλέξω έναν και μόνο ελληνικό εκδοτικό οίκο που να εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια όσον αφορά το επιστημονικό βιβλίο, αυτός θα ήταν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ).

Αυτή τη φορά, σε αυτή τη στήλη, την τιμητική τους έχουν οι δεύτερες για έναν υπέροχο λόγο: επιτέλους, μετά τα τόσα σοβαρά βιβλία για ενήλικες, εξέδωσαν και το πρώτο για παιδιά: «Εντελώς Απίθανη Επιστήμη - για παιδιά και εφήβους από 9 έως 14 ετών».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις, πολύ σωστά λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, που τα παιδιά μπορούν να το λάβουν ως δώρο και να το χαρούν με την ψυχή τους. Και μαζί να διευρύνουν και τη σκέψη τους, καθώς ως γνωστόν ελάχιστα εξωσχολικά βιβλία διαβάζουν τα σημερινά Ελληνόπουλα (που αργότερα ως ενήλικες δεν διαβάζουν ούτε ένα) και φυσικά μην ξεχνάμε πως οι γνώσεις που λαμβάνουμε στις ηλικίες αυτές εντυπώνονται πολύ ευκολότερα στη μνήμη μας.

Η «Εντελώς Απίθανη Επιστήμη» των ΠΕΚ έχει πέρα από απίθανο περιεχόμενο και έναν επίσης απίθανο στόχο: να δείξει στους νεαρούς αναγνώστες ότι η φυσική πραγματικότητα, όπως την αποκαλύπτει η επιστήμη βέβαια, είναι πολύ πιο συναρπαστική από οποιαδήποτε μυθοπλασία! Και κάτι ακόμα: ότι η γνώση μπορεί να είναι αναπάντεχα διασκεδαστική. Ποιος να το 'λεγε!

Φυσικά και έτσι έχουν τα πράγματα, αρκεί ωστόσο να υπάρχει και το σωστό εγχειρίδιο που θα πείσει αρχικά τους γονείς και εν τέλει τους νεαρούς μαθητές και εν δυνάμει αναγνώστες πως ναι, έτσι έχουν τα πράγματα: η γνώση δεν είναι μόνο στείρα, ανέκφραστη αποστήθιση αδύναμα δοσμένων πληροφοριών, συνήθως από το σχολείο. Και παράλληλα πως η διασκέδαση δεν συνδέεται μόνο με την τηλεόραση ή το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Γνώση και διασκέδαση όχι μόνο μπορούν να συνδυαστούν, αλλά και οφείλουν, αν θέλουμε το παιδί να στραφεί προς την πρώτη με όχημα τη δεύτερη.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, κόσμημα για τον χώρο του επιστημονικού βιβλίου, παρουσιάζουν πλέον αυτή τη νέα σειρά βιβλίων (μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο) που βοηθά τους γονείς στο έργο της μαθησιακής διαδικασίας του παιδιού τους.

Η νέα αυτή σειρά φιλοδοξεί (κάτι μας λέει πως θα καταφέρει!), πέρα από την επιστημονική παρουσίαση του κόσμου, να κεντρίσει και τη φυσική περιέργεια των παιδιών για τον κόσμο που μας περιβάλλει, να τους δώσει ερεθίσματα για να τον ανακαλύψουν και να τους δείξει πώς να προσεγγίζουν τη φύση με διάθεση εξερεύνησης και πειραματισμού.

Στο «Εντελώς Απίθανη Επιστήμη» οι βασικές αρχές της επιστήμης (που φυσικά αντικατοπτρίζονται και στις κοινωνικές δομές) παρουσιάζονται με εντυπωσιακές, διαδραστικές χάρτινες κατασκευές, πολύχρωμες εικόνες και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Κεντρικά επιστημονικά θέματα όπως η δύναμη και η κίνηση, το φως, το χρώμα, στοιχεία και ύλη, μαγνήτες και ηλεκτρισμός γίνονται οικεία αλλά και κατανοητά μέσα από φωτογραφίες, εικόνες και πολύ προσεκτικά επιλεγμένα διαδραστικά στοιχεία.

Επιπλέον το βιβλίο διαθέτει ενσωματωμένο επεξηγηματικό κείμενο κατάλληλο για τους μικρούς αναγνώστες, που εξηγεί τις επιστημονικές έννοιες με σαφήνεια και απλότητα.

Συγγραφέας είναι ο Ρόμπερτ Ουίνστον, καταξιωμένος γιατρός και επίτιμος καθηγητής στο Imperial College London, που ανήκει σε αυτό το σπάνιο είδος επιστημόνων οι οποίοι συνδυάζουν την ακαδημαϊκή αριστεία με το χάρισμα και το πάθος της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. Πόσο μάλλον με το πλέον δύσκολο, όπως είναι οι νεαροί αναγνώστες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ιωάννης Κ. Το χρονικό ενός μυστηρίου
Πόσα εφηβικά αναγνώσματα έχετε δει να έχουν στο τέλος χρονολόγιο και βιβλιογραφία; Και μόνο από αυτό το γεγονός, το βιβλίο της Κατερίνας Λαγού για τη...
Ιωάννης Κ. Το χρονικό ενός μυστηρίου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Mathesis: ευτυχώς υπάρχει ακόμη
Ο νέος κύκλος μαθημάτων από το Κέντρο Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων ξεκίνησε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, με δύο νέα μαθήματα και τρεις επαναλήψεις.
Mathesis: ευτυχώς υπάρχει ακόμη
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Τα φαναράκια του Αιγαίου»
Το νέο βιβλίο του Σταμάτη Σκαμπαρδώνη δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης που οι μικροί αναγνώστες και όχι μόνο μπορούν να αντιληφθούν και να ακολουθήσουν.
«Τα φαναράκια του Αιγαίου»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βιβλία που... σου τα διαβάζουν!
Οι Αναγνώσεις του #snfccAt Home, του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στρέφονται στο παιδικό βιβλίο και παρουσιάζουν δυο κλασικά βιβλία σε... ανάγνωση.
Βιβλία που... σου τα διαβάζουν!
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Στον αστερισμό της παράνοιας»
Ο Στέργιος Σαββίδης γεννήθηκε το 1941 στο Αρμενοχώρι Φλώρινας. Ο πατέρας και ο θείος του στρατεύτηκαν οικογενειακώς στην Αντίσταση και διώχθηκαν μετά την Κατοχή για τα φρονήματά τους. Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε...
«Στον αστερισμό της παράνοιας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας