Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
24.1° 21.5°
3 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 17.2°
1 BF
63%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 22.7°
1 BF
69%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
20.2° 16.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 15.1°
1 BF
68%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.7° 12.3°
0 BF
54%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.1° 23.1°
0 BF
53%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.4° 23.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.9° 20.7°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 23.3°
4 BF
64%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.7° 19.0°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
20.2° 17.9°
0 BF
59%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 21.2°
1 BF
59%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 23.8°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.0° 21.7°
2 BF
60%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
3 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.7° 15.8°
2 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Με τα «μπατόν» ανά χείρας, μέλη και φίλοι της Περιπατητικής ΟμάδαςΥμηττού πεζοπορούν

Το δισάκι μου κρεμάω και στον Υμηττό περπατάω

Μερικές φορές σκεφτόμαστε ποιος θα ήταν ο λόγος που θα μας έκανε να σηκωθούμε από τον καναπέ, όπου και έχουμε σαπίσει, και να πάρουμε τα βουνά, στην κυριολεξία. Μία απάντηση θα ήταν, επειδή βαρεθήκαμε, επειδή σκουριάσαν οι αρθρώσεις μας και επειδή θέλουμε οξυγόνο, σωματική δραστηριότητα, εικόνες της φύσης και όχι της πόλης, αλλά και νέες γνωριμίες – και όλα αυτά χωρίς κόστος.

Ευτυχώς είναι και άλλοι που σκέφτονται σαν και μας και φτιάχνουν ομάδες περιπατητικές. Μία Κυριακή πρωί, λοιπόν, δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, βρίσκομαι στο Πυροφυλάκιο στην είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής.

Εκεί συναντιούνται τα μέλη και οι φίλοι της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού (ΠΟΥ), που έχει έδρα την Καισαριανή, για την καθιερωμένη κυριακάτικη δράση τους. Ενιωσα σαν σε χαρούμενη σχολική εκδρομή και μπήκα μέσα στο «μελίσσι».

Ολοι και όλες, μικροί και μεγάλοι, είχαμε τον εξοπλισμό μας, τα παπούτσια, τα σακίδια με τα απολύτως απαραίτητα και τα μπαστούνια μας – τα λεγόμενα «μπατόν» για να βοηθούν στην πορεία.

Εύκολα γνωρίστηκα με τους ανθρώπους, χάιδεψα τα σκυλιά τους και περίμενα τον Μάνο Κιτσέλλη, εκπαιδευτικό και πρόεδρο της ΠΟΥ, να μας ανακοινώσει το πρόγραμμα.

Οι οδηγίες του σαφείς και αυστηρές για παλιούς και νέους πεζοπόρους. «Πεζοπορούμε με δική μας ευθύνη στο βουνό, το οποίο πρέπει να σεβόμαστε και να κρατάμε καθαρό, και λειτουργούμε με ομαδικό και αλληλέγγυο πνεύμα, χωρίς να παραβιάζουμε τις οδηγίες και χωρίς να βγαίνουμε από τα μονοπάτια», μας λέει.

Πιστεύετε πως ο Υμηττός είναι ένα απλό, αδιάφορο βουνό, επειδή τυχαίνει να γειτνιάζει με την Αθήνα; Μέγα λάθος, το οποίο έκανα κι εγώ.

Πρόκειται για ένα γοητευτικό βουνό, με σπηλιές, που έχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με απομεινάρια αρχαίου ναού, εύκολα και δύσκολα μονοπάτια, εκκλησιές και πλούσια χλωρίδα.

Για να ζεσταθούμε, ο Πέτρος Ατεσης, δάσκαλος τσι-κονγκ, μίας αρχαίας κινέζικης ήπιας άσκησης, μας οδήγησε σε ένα απίστευτα όμορφο ξέφωτο.

Κι εκεί είναι που ξέχασα πως βρισκόμουν δίπλα στην Αθήνα και μεταφέρθηκα σε έναν παράδεισο με ψηλά πεύκα και κυπαρίσσια και χαρουπιές και δάφνες και μυρτιές.

Μετά από εύκολες και αναζωογονητικές κινήσεις, ακολουθήσαμε μία διαδρομή, που ξεκινούσε από τα χαμηλότερα σημεία του Υμηττού, περνούσε από το Φραγκομονάστηρο και κατέληγε στη Μονή Καισαριανής.

«Δεδομένου ότι η φυσική κατάσταση του καθενός διαφέρει, στην πεζοπορία υπάρχουν δυο επιλογές, μία πιο εύκολη και μία απαιτητικότερη», μου λέει η Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, πρώην στέλεχος τραπέζης, και αντιπρόεδρος της ΠΟΥ, με την οποία συνοδοιπορώ.

«Ακόμα κι αν κουραστούμε πολύ και δεν θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη χωμάτινη πορεία, η άσφαλτος είναι κοντά μας και μας διευκολύνει στην επιστροφή».

Οσους δισταγμούς κι αν είχα στην αρχή για τις αντοχές μου, ακολούθησα την ευδιάθετη ομάδα, άλλοτε πιο αργά, άλλοτε με αρκετές στάσεις, και την «έβγαλα» τη διαδρομή.

Και το πιο ενθαρρυντικό ήταν πως, μιλώντας και με τους διπλανούς μου, κατάλαβα πως κι εκείνοι είχαν ξεκινήσει όπως κι εγώ.

Οι φόβοι μου διαλύθηκαν και η ψυχή μουαγαλλίασε με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του βουνού - άσε που από εκεί ψηλά η Αθήνα φαίνεται πολύ ωραία.

«Περιμένουμε πώς και πώς να έρθει η Κυριακή»,μου λένε η Μαρία και η Λένα, δυο χαμογελαστές εύσωμες κυρίες, συνταξιούχοι, που έρχονται όσο συχνότερα μπορούν. «Σηκωθήκαμε από τον καναπέ, βρήκαμε ωραία παρέα και κάνουμε και άσκηση. Η ΠΟΥ μας έσωσε από την κατάθλιψη».

Μας πλησιάζει και η οικογένεια των 35χρονων Ελπίδας και Γιάννη, που συμμετέχουν με τα μικρά παιδιά τους και τη σκυλίτσα τους.

«Χαιρόμαστε πολύ με την πεζοπορία μας. Περνάμε καλά, είμαστε όλη η οικογένεια μαζί, ανακαλύπτουμε τη φύση μαζί με τα παιδιά μας», λέει ο Γιάννης.

Αφού ολοκληρώσαμε την πεζοπορία, όσοι επιθυμούσαμε, καταλύσαμε στο πευκοσκέπαστο Δημοτικό Περίπτερο της Καλοπούλας, κοντά στο Μοναστήρι της Καισαριανής.

Λίγος καφές, λίγο τσιπουράκι, μία τυρόπιτα και μερικές διατάσεις για τα κουρασμένα μας πόδια και χέρια.

● «Μάνο, τι θα κάνουμε την τελευταία Κυριακή του μήνα;», πέφτει μια ερώτηση.

Κι ο πρόεδρος της ΠΟΥ απαντάει: «Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο, πείτε να το οργανώσουμε».

● «Να πάμε στο Δρακόσπιτο», έρχεται η πρόταση. Το Δρακόσπιτο είναι ένα μεγαλιθικό κτίσμα, αφιερωμένο στις Χάριτες και τον Πάνα.

Η ΠΟΥ είναι μία ομάδα, που καλωσορίζει τον καθένα και την καθεμιά, τις ιδέες του και τη συνεισφορά του, σέβεται την ιδιαιτερότητά του και ενδιαφέρεται να περνούν όλοι όμορφα, ανεξαρτήτως ηλικίας και προέλευσης.

«Νομίζω πως σε αυτό διαφέρει η ΠΟΥ: στο ότι δίνει χώρο στους ανθρώπους να βρουν ένα κομμάτι του εαυτού τους», συμπληρώνει ο Μάνος Κιτσέλλης.

«Εχουν μία ιδέα, την προτείνουν, την υλοποιούμε ως ομάδα και αυτό μας δένει μεταξύ μας. Από τη μεριά μας, όσοι φτιάξαμε την ΠΟΥ, θέλουμε να αναπτύξουμε την οικολογική συνείδηση των ανθρώπων που περπατούν μαζί μας, να τους κάνουμε περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητους μέσα στην καθημερινότητά τους».

Στον πυρήνα των ποικίλων δράσεων βρίσκεται πάντα ο Υμηττός ως φυσικό περιβάλλον, η προστασία και η ανάδειξή του, καθώς και η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Καισαριανής.

Στα γραφεία της η ΠΟΥ φιλοξενεί διάφορα προγράμματα (σεμινάριο πρώτων βοηθειών, σεμινάριο ξεναγών ερμηνείας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.), συμμετέχει σε πανελλήνια συνέδρια μονοπατιών, συνεργάζεται με άλλες ομάδες με επίκεντρο τις περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και με σχολεία στην Αθήνα, ώστε να προσφέρει πλήρη περιήγηση σε μαθητές και μαθήτριες κυρίως στον Υμηττό, αλλά και την Καισαριανή.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς η ΠΟΥ οργανώνει το πρόγραμμα ξεναγήσεων και διαδρομών «Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή Καισαριανή – Υμηττός: Διαλεκτικές σχέσεις ιστορικότητας και φυσικού περιβάλλοντος».

Στη φιλόξενη Καλοπούλα η συζήτηση με ζεστό καφέ προχωρεί. Κι εγώ έχω πολλές απορίες, όπως το πώς γεννήθηκε η ιδέα της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού.

Η ΠΟΥ, λοιπόν, ξεκίνησε ως μία παρέα φίλων, που πεζοπορούσε στον Υμηττό, η οποία μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο, ώσπου συστάθηκε σε σωματείο.

Διαθέτει 150 εγγεγραμμένα μέλη με αυξητική τάση και στο facebook έχει 4.500 φίλους.

Ως επί το πλείστον οι δράσεις είναι δωρεάν και ανταποδοτικές. Οι άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά γνώσεις και έμπνευση, τις μοιράζονται και χαίρονται.

«Εντελώς ενδεικτικά θα αναφέρω τον Πέτρο Ατεση, που μας κάνει τσι – κονγκ ως προθέρμανση πριν την πεζοπορία, φέρνοντάς μας πιο κοντά στη Φύση», μπαίνει στην κουβέντα η αντιπρόεδρος της ΠΟΥ, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου.

«Στα πικ-νικ η Αντα Διονυσοπούλου - Νικητίδη φτιάχνει τη διάσημη μανιταρόσουπά της, το σήμα εξαρχής επινόησε και σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θανάση Παπαγεωργίου, η Σοφία Περιβολιώτη – Κεφαλά το φιλοτέχνησε σε μορφή ψηφιδωτού, ενώ η γραφίστρια Μυρσίνη Παπαδοπούλου έκανε δωρεάν τα διαφημιστικά έντυπα και άλλο υλικό».

Και επίσης, συμπληρώνει η κ. Διαμαντοπούλου, «θα προσθέσω όλους και όλες που δίνουν κομμάτι του εαυτού τους κάθε Κυριακή και όχι μόνο για να πραγματοποιούνται οι δράσεις, όπως η Ευδοκία, ο Γιώργος, η Αθανασία, ο Νίκος, η Δέσποινα, η Ειρήνη, ο Λυμπέρης, η Ελενα, ο Κώστας, η Σπυριδούλα, η Εύα, ο Φώτης, η Λία, η Ιωάννα, η Κατερίνα και αρκετοί συνονόματοι και συνονόματες με αυτούς».

Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των ανθρώπων, που στηρίζουν την ΠΟΥ με τις εξειδικευμένες για το βουνό γνώσεις τους και το περιβάλλον ευρύτερα.

«Μεταξύ άλλων αναφέρω τον αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό Δημήτρη Θεοδοσόπουλο (ιδρυτικό μέλος της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ), τη μηχανικό Περιβάλλοντος Γεωργία Κανελλοπούλου, τον Γιάννη Λαγό, από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος πιστοποίησης των μονοπατιών του Μαινάλου (Mainalon Trail), τον φυσιοδίφη του Υμηττού Σταύρο Αποστόλου, τον δασολόγο Γιώργο Πουλή κ.ά.», υπογραμμίζει, κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΟΥ, Μάνος Κιτσέλλης.

ℹ️ Info:

Περισσότερες πληροφορίες στους συνδέσμους:

● https://www.facebook.com/poymittou/

● https://www.facebook.com/groups/poymittou/

● www.poymittou.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το δισάκι μου κρεμάω και στον Υμηττό περπατάω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας