Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο μυαλό ενός startuper

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός μιλάει για το βιβλίο του

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο μυαλό ενός startuper

  • A-
  • A+

«Οι μύθοι υπάρχουν μόνο στο μυαλό αυτών που τις ιδρύουν».

Τι είναι, κατ' αρχήν, μια startup; Κατά τον πολύ γνωστό συγγραφέα Eric Ries, είναι μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα της αγοράς με ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας.

Γιατί υπάρχουν αυτές οι συνθήκες; Διότι, αν το προϊόν δεν καλύπτει μια πραγματική ανάγκη σήμερα, η εταιρεία ξεμένει από χρήματα και κλείνει.

Ο Θεόδωρος Φέσσας, ιδρυτής της Quest Συμμετοχών και πρόεδρος του ΣΕΒ, μίλησε στο βιβλίο μου και μου είπε το εξής:

«Οταν έχεις μια startup, βρίσκεσαι σε έναν δρόμο στο βουνό με πολλές στροφές και μικρή ορατότητα. Κινείσαι με μεγάλη ταχύτητα και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από τον δρόμο γιατί θα πέσεις στο γκρεμό. Ελπίζεις ότι μετά την επόμενη στροφή θα γίνει λεωφόρος. Αυτό όμως δεν το ξέρεις. Δεν ξέρεις καν αν θα γίνει ποτέ. Ελπίζεις απλά να συμβεί πριν σου τελειώσουν τα καύσιμα».

Ο βασικότερος μύθος, λοιπόν, είναι ότι η αγορά περίμενε εσένα να κάνεις τη διαφορά και να σε «λούσει» με επενδυτικά κεφάλαια μόλις ξεκινήσεις, ενώ σε δυο χρόνια θα κάνεις cashout και θα γίνεις δισεκατομμυριούχος playboy στο Instagram.

O Λευτέρης Παπαγεωργίου, συγγραφέας του βιβλίου «Startups. Από την ιδέα στην παγκόσμια αγορά» και δημιουργός, μεταξύ άλλων, του «έξυπνου σπιτιού», λίγο πριν από τη συμμετοχή του στο 14ο Συνέδριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, εξηγεί γιατί οι startups έγιναν μόδα και απαντά σε μόλις τέσσερις ερωτήσεις, προσπαθώντας (και αυτός) να διανύσει την απόσταση από την πρωτότυπη ιδέα μέχρι την παγκόσμια αγορά…

Γιατί οι νεοφυείς επιχειρήσεις έγιναν... μόδα;

Από ανάγκη. Μας τελείωσε το «όνειρο» της καριέρας στο Δημόσιο. Ευτυχώς! Είναι ένα από τα καλά που μας έκανε η κρίση. Επιτέλους θα δημιουργήσουμε μια παραγωγική και εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα, για να επιβιώσουμε ως κοινωνία.

Ξέρετε, πολλοί αναζητούν τους ιστορικούς λόγους για τους οποίους αναπτύξαμε ναυσιπλοΐα χιλιετίες πριν και για ποιον λόγο δημιουργήσαμε αποικίες σε άλλα σημεία του πλανήτη. Οι λόγοι ήταν πάντα οι ίδιοι. Η αναζήτηση τροφής και η δημιουργία συνθηκών επιβίωσης για τους κατοίκους.

Για άλλη μια φορά η κοινωνία μας αλλάζει. Ενα μέρος της συνόλου μεταναστεύει και κάποιοι μένουν να αγωνιστούν σε αντίξοες συνθήκες. Το επόμενο στοίχημα είναι η αλλαγή αυτών των συνθηκών και η δημιουργία μιας κατάστασης που θα μπορούσε να δελεάσει αυτούς που έφυγαν ώστε να επιστρέψουν.

Πριν από μια 15ετία μιλούσαμε για τη... Silicon Valley των Βαλκανίων που μπορεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Τι άλλαξε από τότε; Τι μπορεί να γίνει τώρα;

Δημιουργήθηκαν κάποιες υποδομές και μια σειρά πολύ επιτυχημένων κινήσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Η Θεσσαλονίκη είναι στον δρόμο της μετατροπής της σε ένα «τεχνολογικό πάρκο» της ευρύτερης περιοχής. Οι προγραμματιστές είναι, ίσως, ο μόνος κλάδος που δεν έχει ανεργία στην πόλη.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ώστε να ανοίξουν πολυεθνικές εταιρείες τμήματα έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Και αυτές οι συνθήκες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τράπεζες και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είμαστε όλοι φτιαγμένοι για να γίνουμε επιχειρηματίες; Τι προσόντα πρέπει να έχει έναςπετυχημένος επιχειρηματίας;

Ο επιχειρηματίας είναι διαφορετικός άνθρωπος. Βλέπει μπροστά, έχει όραμα και διαθέτει την ικανότητα να παίρνει ρίσκο. Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι πρόκειται για ικανότητα! Από εκεί και πέρα πολλά βοηθάνε. Η καλή επιλογή συνεταίρων, η σωστή ανάγνωση της αγοράς, η βασική γνώση των κανόνων επιχειρηματικότητας, το timing, αλλά και η τύχη.

Το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας είναι να βρεις τους τρόπους να κάνεις τα λιγότερα λάθη.

Κάποιοι με ρωτούν «γιατί αυτό το βιβλίο;». Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ήθελα να γράψω αυτό το βιβλίο. Επειδή για κάποιον… απόκοσμο λόγο τα λάθη είναι κοινά για όλους. Και είναι αμέτρητα. Υπάρχουν ωστόσο κανόνες που μπορούν να αποτρέψουν πολλά από τα λάθη που γίνονται σε κάθε επιχείρηση. Αυτό το βιβλίο (το «Startups. Aπό την ιδέα στην παγκόσμια αγορά») θα ήθελα να είχα διαβάσει αρκετά χρόνια πριν, όταν ξεκινούσα την επιχειρηματική μου πορεία.Αν υπήρχε, θα είχα γλιτώσει πολλά...

Υπάρχει κάποια εικόνα πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης (2012-18) και πόσες υφίστανται ακόμη;

Δεν έχω εγώ κάποιο τέτοιο στοιχεία, αλλά δύο στατιστικά που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας είναι τα παρακάτω:

Μία στις 2.000 startups στην Αμερική παίρνουν χρηματοδότηση και μία από αυτές τις δέκα πετυχαίνει. Αρα, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση στην Αμερική, μία στις 20.000 πετυχαίνει! Φυσικά, υπάρχουν και άλλες που τα καταφέρνουν χωρίς χρηματοδότηση και πολλές περισσότερες που επιζούν χωρίς να κλείσουν αλλά και χωρίς να κάνουν ποτέ τη μεγάλη επιτυχία. Στατιστική της Ε.Ε. αναφέρει ότι στην Ευρώπη, το 60% των νεοσύστατων εταιρειών επιβιώνουν πέραν της τριετίας. Αυτό και πάλι δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν.

Ποιος είναι

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι πολιτικός μηχανικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον κατασκευαστικό κλάδο και είναι ιδρυτής πολλών εταιρειών με αντικείμενο τα τεχνικά έργα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υψηλή τεχνολογία.

Είναι ο σχεδιαστής του «Εξυπνου Σπιτιού του Μέλλοντος για τους Ηλικιωμένους», που βραβεύτηκε από το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Wider, the smart home for the elderly».

Επίσης είναι καταγεγραμμένος στο Μητρώο Ελλήνων Εφευρετών και είναι κάτοχος αρκετών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες γύρω από το «έξυπνο σπίτι».

Είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Entranet, με έδρες τη Φλόριντα, το Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη.Κάτω από την καθοδήγησή του, η Entranet έχει διακριθεί στα European Business Awards ως Εθνική Πρωταθλήτρια Καινοτομίας 2014-2015, ενώ έχει παραλάβει και τη Σφραγίδα Αριστείας από την Κομισιόν για την έρευνά της.

Τον Δεκέμβριο του 2018, εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με θέμα την επιχειρηματικότητα και τίτλο «Startups. Από την ιδέα στην παγκόσμια αγορά», εκδόσεις Φερενίκη.

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Θετική αντίσταση: μια αναδυόμενη ψυχολογική στάση στην Ελλάδα
H αξιολόγηση προσλαμβάνεται ως ευσταθής κανονικότητα. Η Ελλάδα πλέον διαχειρίζεται συνθήκες, απειλές και ευκαιρίες δίχως την αίσθηση ότι σε κάθε ζαριά διακυβεύεται η τύχη του όλου συστήματος. Αυτή η...
Θετική αντίσταση: μια αναδυόμενη ψυχολογική στάση στην Ελλάδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η άνοδος και η πτώση της βιομηχανίας στην Πάτρα
Μια βόλτα στις παλιές εγκαταστάσεις της κάποτε ισχυρής βιομηχανίας της Πάτρας είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την σημερινή εγκατάλειψη. Πέρα ίσως από την παλιά οινοποιία της ΒΕΣΟ και κάποιες άλλες...
Η άνοδος και η πτώση της βιομηχανίας στην Πάτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλές επιδόσεις στην ποντοπόρο
Θετικά είναι τα μηνύματα από την ποντοπόρο ναυτιλία προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή την ολοκλήρωση της επεξεργασίας...
Υψηλές επιδόσεις στην ποντοπόρο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
Η ΔΕΗ «δεν έβγαλε από την πρίζα» τη ΛΑΡΚΟ, αλλά κατέληξε σε μια δεσμευτική συμφωνία με την επιχείρηση νικελίου που επιτρέπει στην τελευταία να...
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
​Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από...
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η μακροχρόνια σχέση οικονομίας και διαπλοκής
Στο φυλλάδιο «Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Σκανδάλων της ΕΡΕ» σε ανατύπωση που προσφέρουμε σήμερα στους αναγνώστες μας, η ΕΔΑ, χωρίς καταγγελτικές ρητορείες, με επιστημονική τεκμηρίωση, με ονόματα και αριθμούς, ρίχνει...
Η μακροχρόνια σχέση οικονομίας και διαπλοκής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας