• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.7°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.5°C / 38.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 38.2°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.9°C / 43.2°C
  3 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 37.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.5°C / 38.5°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.5°C / 34.9°C
  3 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 35.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 32.9°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.8°C / 37.9°C
  3 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.5°C / 40.1°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.3°C / 34.8°C
  4 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.5°C / 38.8°C
  2 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 31.3°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 38.3°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  2 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα έρχονται

 • A-
 • A+

Δεκάδες είναι οι ιατρικές έρευνες οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι ένας από τους πλέον συνήθεις τρόπους μετάδοσης των νοσοκομειακών υπερ-ιών, καθώς και άλλων ασθενειών, είναι η επαφή των χεριών με μέταλλα, όπως πόμολα ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται σε νοσοκομεία, καθώς οι παθογόνοι οργανισμοί επιβιώνουν αρκετά 24ωρα πάνω σε αυτά, με αποτέλεσμα η μετάδοση των νοσημάτων να καθίσταται μια εύκολη υπόθεση. Κι επειδή είναι αδύνατον να απολυμαίνονται τα πάντα επί 24ώρου βάσεως, οι επιστήμονες στράφηκαν στη δημιουργία αυτοκαθαριζόμενων από τους παθογόνους οργανισμούς μετάλλων.

Οπως επισημαίνει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Horizon», το ευρωπαϊκό σχέδιο TresClean έχει στόχο να δημιουργήσει αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα. Ετσι, χρησιμοποιώντας έμπνευση από τη φύση και ιδιαίτερα από τα φύλλα λωτού, μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών χρησιμοποιούν λέιζερ και τεχνολογία φωτονίων για να αναπτύξουν την πρώτη ρευστοαπωθητική, αντιβακτηριακή μεταλλική επιφάνεια, που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στις αυτοκαθαριζόμενες κατσαρόλες, τουαλέτες και πλυντήρια πιάτων.

Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις αρχές υψηλής υφής επεξεργασίας λέιζερ και χάρη σε αυτήν, το από την Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτούμενο έργο TresClean κατάφερε να αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για την παραγωγή αυτοκαθαριζόμενων μετάλλων και μάλιστα σε βιομηχανική κλίμακα.

Αρχικά η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αντιβακτηριακών επιφανειών για χρήση στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, εκτοξεύοντας στα ύψη την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος στα εργοστάσια που επεξεργάζονται βιολογικά τρόφιμα, όπως το γάλα, η σάλτσα ντομάτας και το γιαούρτι.

Χάρη στην ειδική επεξεργασία λέιζερ των μεταλλικών επιφανειών, δημιουργείται μια τραχιά επιφάνεια που μοιάζει με την επιφάνεια των φύλλων του λωτού, στην οποία δημιουργούνται μικροσκοπικοί θύλακοι αέρα που ελαχιστοποιούν την έκταση της επαφής μεταξύ της επιφάνειας και του υγρού.

Αντιβακτηριδιακά

Με τον παραπάνω τρόπο οι επιφάνειες διατηρούνται καθαρές χωρίς να πρέπει να πλυθούν με προϊόντα ή χημικές ουσίες καθαρισμού, καθώς απωθούν υγρά όπως το νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα «εχθρικό» περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Το πρωτοποριακό στοιχείο συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένα και ακριβά πλαστικά εξαρτήματα, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε αυτοκαθαριζόμενο μέταλλο. Ειδικότερα, οι μεταλλικές επιφάνειες έχουν σχεδιαστεί με πρωτοποριακές βιομηχανικές συσκευές φωτονικής. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτίνες λέιζερ με υπέρυθρη ακτινοβολία υψηλής απόδοσης χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με κεφαλές σάρωσης υψηλών επιδόσεων, χάρη σε μια καινοτόμο μέθοδο παράδοσης δέσμης, που επιτρέπει αστραπιαίες κινήσεις με ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 200 m/s.

Συντονισμένη από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα, η κοινοπραξία του TresClean περιλαμβάνει μέλη από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 3.363.091 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Η TresClean αρχικά στοχεύει να χρησιμοποιήσει την πατέντα της σε εξαρτήματα μηχανημάτων για τη βιομηχανία τροφίμων, κάτι που ελπίζει ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα: «Οι κάδοι στα εργοστάσια γάλακτος πρέπει να καθαρίζονται κάθε 6-8 ώρες για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων» τόνισε ο συντονιστής του όλου έργου, Ιταλός καθηγητής Λούκα Ρομόλι. Προσθέτει δε ότι «με την εξοικονόμηση των ωρών ανά ημέρα στον καθαρισμό, θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, καθώς θα απαιτούνται λιγότεροι κύκλοι αποστείρωσης και σημαντικά μειωμένος χρόνος καθαρισμού στο σύνολο της παραγωγής. Αυτό με τη σειρά του θα περιορίσει επίσης την κατανάλωση ενέργειας, λόγω των λιγότερων φάσεων καθαρισμού, καθιστώντας έτσι την παραγωγή τροφίμων ταχύτερη και περισσότερο κερδοφόρα».

Ο Ιταλός επιστήμονας βλέπει, τέλος, μακροπρόθεσμες δυνατότητες και σε άλλους τομείς: «Είναι πιθανό οποιαδήποτε χρήση μετάλλου πρέπει να αποφεύγει τον σχηματισμό βακτηρίων να επωφεληθεί από το προϊόν TresClean, όπως ιατρικά εργαλεία, αποστειρωμένες επιφάνειες, πλυντήρια πιάτων ή ακόμη και κατσαρόλες» τονίζει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι ιοί των υπολογιστών απειλούν και τους ανθρώπους
Η τεχνολογία στην ιατρική έχει καταφέρει να πετύχει πολλά μικρά θαύματα, όπως για παράδειγμα τον αξονικό και τον μαγνητικό τομογράφο. Ωστόσο όλες αυτές οι πολύπλοκες και πανάκριβες συσκευές βασίζουν τη...
Οι ιοί των υπολογιστών απειλούν και τους ανθρώπους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
Η νέα θεραπεία βασίζεται σε μια πειραματική προσέγγιση, γνωστή ως μαγνητική υπερθερμία, η οποία μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε θερμότητα.
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πανδημία φέρνει ρομπότ στα νοσοκομεία
«Η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ωθεί τον αυτοματισμό και ειδικότερα τη χρήση ρομπότ σε άλλα επίπεδα, καθώς αυτά είναι "απρόσβλητα" από τον κορονοϊό»,...
Η πανδημία φέρνει ρομπότ στα νοσοκομεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ένα ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αισθητήρας για τους υπερ-ιούς
Ενα αξιόπιστο όσο και πρωτοποριακό όπλο ενδέχεται να έχουν στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον στη φαρέτρα τους οι γιατροί, χάρη σε έναν πρωτοποριακό αισθητήρα που χρησιμοποιεί μικροσκοπικές βελόνες για την...
Αισθητήρας για τους υπερ-ιούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας