Ηταν ένα από τα ισχυρότερα, πιο πρωτοποριακά και αντιφασιστικά καλλιτεχνικά (τελικά όχι μόνο) κινήματα στην Ευρώπη του 20ού αιώνα. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Βάλτερ Γκρόπιους ίδρυσε στη Βαϊμάρη τη σχολή Μπαουχάους, που έμελλε ν' αλλάξει τόσο την αρχιτεκτονική, όσο και τη σύγχρονη Τέχνη αλλά και σκέψη ως το πώς να ζεις και να δημιουργείς.
Με αφορμή αυτή την επέτειο, το Ινστιτούτο Γκαίτε έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο μια σειρά από εκδηλώσεις.
Τον Φεβρουάριο συνεργάζεται με τον κινηματογράφο Αστορ (Σταδίου 28 - Στοά Κοραή - ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο). Θα προβληθούν μια σειρά από ταινίες, στο φουαγιέ του κινηματογράφου, με ελεύθερη είσοδο (αναλυτικά www.astorcinema.gr).
Το Bauhaus δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή διάσημη λάμπα Bauhaus. To Bauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής.
Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες (Καντίνσκι, Κλέε, Γκρόπιους κ.ά.). Κάποιοι από αυτούς παρουσίαζαν στη σκηνή μοντέρνους συσχετισμούς φωτός, χώρου και κίνησης, επηρεασμένους από την τεχνολογία, τον αστικό χώρο και τα μαζικά μέσα: Αφηρημένα κοστούμια, συσκευές φωτός και μηχανικά σκηνικά γίνονταν οι πρωταγωνιστές της σκηνής.
● Από 14 μέχρι και 28/2 (18.00 – 00.00), θα προβάλλεται σε λούπα η ταινία «Το Τριαδικό Μπαλέτο» (Oskar Schlemmer, 1922)
● Πέμπτη 21/2 (19.00, 21.00) θα προβληθούν οι ταινίες «Mann» (1920) και «Kreuzspiel» (1923)
● Παρασκευή, 22/2 (19.00, 21.00) θα προβληθεί το φιλμ «Εικόνες μιας έκθεσης» για τον Καντίνσκι (1928)
● Πέμπτη 28/2 (19.00, 21.00) θα προβληθεί το «Ανθρωπος και Μάσκα: Ο Oskar Schlemmer και η Σκηνή του Bauhaus» (1969)
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας